top of page
Âncora sport ianuarie

NR.32,ianuarie 2021

Clepsidra cu penițe

clepsidra.jpg
penita.png

Vrem Marea Resetare, dar în...gimnastica româneascA

     Cred că cel mai dătător de speranțe eveniment sportiv de anul ăsta a fost Campionatul European de gimnastică sportivă pentru juniori de la Mersin, din Turcia. Acolo, micuțele noastre speranțe, conduse de un colectiv de antrenori format din multipla campioană Gina Gogean, medaliată la JO de la Barcelona 1992 și Atlanta 1996, Lucian Sandu, Cătălin Meran și Cristinel Micu, au obținut nu mai puțin de 9 medalii ( 6 de aur,2 de argint și una de bronz!), record absolut de medalii, obținut vreodată, la acest nivel. Merită menționat că junioarele cvasi campioane au fost selectate prin programul „Țară, țară, vrem campioane!”.

 Performanța este cu atât mai notabilă cu cât, acum, s-a modificat și codul de punctaj, care înainte se limita la nota 10, dar acum se poate începe de la nota 20, funcție de valoarea exercițiilor. Acum primează valoarea tehnică a gimnastei, penalizările devenind extrem de dure.

     Gina Gogean ar vrea ca performanțele fetelor de la Mersin să semnifice un restart în gimnastica românească: „Să fie benefice pentru imaginea gimnasticii noastre, pentru copiii de acasă, pentru părinții lor, să fie ca un nou suflu și să vină cât mai mulți copii spre acest sport, care este unul greu, dar foarte frumos și care, la ora asta, în România nu este atât de plăcut...”

 La Mersin, junioarele României au obținut 6 medalii de aur, prin echipă( Ana Maria Bărbosu, Iulia Trestianu , Maria Ceplinschi, Andreea Preda, Ana Turcu) la individual compus, și prin Ana Maria Bărbosu la individual compus, sărituri, paralele, bârnă și sol. Maria Ceplinschi a mai obținut două medalii de argint la individual compus și sol, iar Andreea Preda a luat bronzul la bârnă.

     Deci...se poate! „Vom fi iarăși ce-am fost și mai mult decât atât!”, dar cu un partid naționalist la guvernare!(FCT)

 Antrenori români de fotbal celebri           

 Doar nouă antrenori români au câștigat titluri și în alte țări

   La  doar 4 puncte de liderul Beșiktaș, neînvins timp de 15 etape, Marius Șumudică  a plecat de la echipă! Neînțelegerile cu conducerea clubului , care după un parcurs incredibil , voia să-i scadă salariul cu 10 %, l-au determinat pe Șumi să demisioneze de la cârma clubului turc..

FOTO 9 antrenori români.png

Antrenorii români au cucerit de trei ori Campionatul Turciei

     Mircea Lucescu a câștigat campionatul în Turcia  la începutul anilor 2000, atât cu Galatasaray, cât și cu  Beșiktaș. Însă, puțini știu că Lucescu n-a fost primul antrenor român care a câștigat titlul în Turcia! Cel dintâi a fost antrenorul emerit Traian Ionescu, în anul 1970, cu celebra formație Fenerbahce. Traian Ionescu a fost unul dintre marii antrenori ai României în acele timpuri , câștigând 5 campionate și două Cupe ale României cu Dinamo. A mai antrenat  Naționala Olimpică a Marocului, în anii 80. Antrenorii români au fost campioni cu toate cele trei mari echipe din Turcia: Galatasaray, Fenerbahce și Besiktaș!

  Mircea Lucescu, opt titluri și cinci Cupe cu Șahtior Donețk

    Cel mai iubit, cunoscut și apreciat antrenor român, cu peste 30 de trofee cucerite în lunga-i carieră, luptă pentru titlu și în acest sezon, în Ucraina. Mircea Lucescu conduce în campionat cu Dinamo Kiev, la mijlocul sezonului, după ce l-a câștigat cu cei de la Șahtior Donețk de nu mai puțin de opt ori. Fotbalul din Ucraina reîncepe  peste o lună, iar meciul decisiv cu Șahtior se va juca în aprilie.

Doctorul Boloni, campion în Portugalia și Belgia

     Doctorul stomatolog Ladislau Boloni este singurul care a cucerit, până acum, titlul în două țări din Vestul Europei, câștigând atât cu Sporting Lisabona (2002 în Portugalia) cât și cu  Standard Liege (2009 în Belgia). Acum, fostul selecționer o antrenează pe Panathinaikos Atena, una dintre echipele de tradiție ale Greciei, cu care se află pe locul 5.

Cei nouă antrenori români campioni în lume

    Alexandru „Elek” Schwartz a fost cel dintâi antrenor laureat român în afara granițelor României, în anul 1965. Fostul jucător al Ripensiei a câștigat campionatul cu Benfica și a ajuns până în finala Cupei Campionilor, învins fiind de Inter. A mai condus, ca antrenor principal, echipe ca AS Monaco, Frankfurt sau Porto, dar și naționala Olandei, vreme de 7 ani. Tot în Olanda s-a evidențiat și Ștefan Kovacs, unul dintre cei mai mari antrenori din istoria fotbalului modern. Kovacs a câștigat cu Ajax Amsterdam două titluri și două Cupe ale Campionilor în anii ’70.  Ultimul, dar nu cel din urmă, pe această listă este Răzvan Lucescu care, acum doi ani, a cucerit titlul în Grecia  cu PAOK Salonic, iar anul trecut, campionatul în Arabia Saudită și Liga Campionilor Asiei cu Al-Hilal.

    Lista antrenorilor români cu titluri câștigate în Europa 

Alexandru „Elek” Schwartz – Portugalia (1964-65 cu Benfica)

Traian Ionescu – Turcia (1969-70 cu Fenerbahce)

Ștefan Kovacs – Olanda (1971-72 și 1972-73 cu Ajax)

Ion Geolgău – Insulele Feroe (1998 cu HB Torshavn)

Mircea Lucescu – Turcia (2001-02 cu Galatasaray și 2002-03 cu Beșiktaș) și Ucraina (2004-05, 2005-06, 2007-08, 2009-10, 2010-11, 2011-12, 2012-13, 2013-14 cu Șahtior)

Ladislau Boloni – Portugalia (2001-02 cu Sporting) și Belgia (2008-09 cu Standard)

Mihai Stoichiță – Moldova (2002 cu Șerif)

Gavril Balint – Moldova (2002-03 cu Șerif)

Răzvan Lucescu – Grecia (2018-19 cu PAOK )și Arabia Saudită(2019-2020 cu Al-Hilal)

Un miliard de euro, profitul  formațiilor lusitane

Piața transferurilor  dominată clar de cluburile portugheze

FOTO Portugalia domina....png

     Jucătorii din campionatul Portugaliei par să fie la mare căutare și acum. Vara trecută, primele patru echipe lusitane au vândut fotbaliști de peste 200 de milioane de euro. Se pare că au rămas la mare căutare în Anglia, și acum.

     Liderul transferurilor la nivel mondial este Benfica, cu peste 580 de milioane de euro profit pe ultimii zece ani, vânzând, cu predilecție, în Spania, deși, mai nou , și Pep Guardiola a început să se arate interesat de jucătorii portughezi. El i-a transferat deja pe Ederson și pe Ruben Dias (pentru 68 de milioane!), și pare extrem de atras de atacantul uruguayan de 21 de ani, Darwin Nunez, văzut ca înlocuitorul lui Ken Aguero.

    De asemenea, în vară, FC Porto a încasat 40 de milioane pe noua stea a fotbalului portughez, Fabio Silva(născut 2002), de la Wolves. Porto tranzacționează, de asemenea, în special, în Anglia și în Spania.

    Sporting vinde la cele mai scăzute prețuri dintre echipele vedete ale Portugaliei, reușind să transfere doar trei fotbaliști, dar cu sume de transfer mai mari 30 de milioane: Cristiano Ronaldo, Nani și Bruno Fernandes!

    Braga încearcă și ea să facă progrese în vânzarea de talente. Astfel, în vară, l-a transferat direct la Barcelona pe Trincao, pentru nu mai puțin de 30 de milioane de euro!

    Iată cum ar fi  putut să arate echipele portugheze dacă nu-și vindeau vedetele:

Benfica: Jan Oblak – Joao Cancelo, Ruben Dias, Victor Lindelof, Fabio Coentrao – Bernardo Silva, Renato Sanches, Angel Di Maria, Goncalo Guedes – Joao Felix, Raul Jimenez

Porto: Agustin Marchesin – Danilo, Eder Militao, Eliaquim Mangala, Alex Sandro – Joao Moutinho, Ruben Neves, James Rodriguez – Jesus Corona, Radamel Falcao, Fabio Silva

Sporting: Rui Patricio – Cedric Soares, Sebastian Coates, Marcos Rojo, Nuno Mendes – Joao Mario, Adrien Silva, Bruno Fernandes – Gelson Martins, Cristiano Ronaldo,Nani

    Locul 3 în topul celor mai profitabile cluburi din lume aparține „lăncierilor” olandezi, cu un plus de peste 350 de milioane de euro. Din team-ul care a atins semifinalele Ligii Campionilor în 2019 au plecat deja de Jong, de Ligt, Ziyech și van de Beek. Ajax Amsterdam a obținut, numai din vânzări de jucători, un profit de aproximativ 230 de milioane. În top 10 mai apar câte două echipe din Franța (Lille și Lyon) și Italia (Genoa și Udinese) și câte una din Austria (Salzburg) și Brazilia (Santos).

    Portugalia conduce și în clasamentul ligilor secunde, urmată de Brazilia și de Olanda, toate cu profituri de peste un miliard de euro în ultimul deceniu. Pe locul 4, marea surpriză: Championship, liga a doua engleză!

    Conform Transfermarkt, Liga 1, din România, se află pe locul 28, înregistrând un plus de 96 milioane de euro în ultimii ani. Suma provine din vânzarea  unor jucători ca Stanciu, Chiricheș, Mihăilă sau Mitriță, care au adus aproximativ o treime, dar și  fotbaliștilor vânduți de Viitorul

pe care clubul lui Hagi nu a plătit niciun ban: Răzvan Marin, Ianis Hagi, Florinel Coman, Tudor Băluță, Cristi Manea sau Dragoș Nedelcu, care au adus Viitorului circa 20 de milioane.

 

Portugalia 1 – 1,77 mld. euro

Brazilia 1 – 1,32 mld. euro

Olanda 1 – 1,1 mld. euro

Anglia 2 – 695 mil. euro

Argentina 1 – 545 mil. euro

Belgia 1 – 526 mil. euro

Franța 2 – 483 mil. euro

Spania 2 – 408 mil. euro

Croația 1 – 371 mil. euro

Germania 2 – 362 mil. euro

Italia 2 – 358 mil. euro

NR.33, februarie 2021

Âncora sport februarie

Clepsidra cu penițe

Âncora 18
clepsidra.jpg
penita.png

Singura șansă, alături de PCR!

     După ce-a plantat un neica nimeni spaniol la cârma Viitorului din...Ovidiu, el alergând pe câmpii după firfirei, Gică Hagi cel curtat de Olympique Marseille se cam vede aruncat în afara play off-ului. Probabil că nici „Puriul” nu-i lăsat să lucreze cum știe el, deci cărțile par făcute. Hagi zburdă după lovelele necesare întreținerii Academiei, Rednic nu-i lăsat să pună piciorul în prag, iar Gică Popescu, în loc să încalțe adidașii și să coboare pe teren, se veșnic.. lamentează. Scăpat de „vulpoiul” Dan Petrescu, singurul antrenor care ar fi trebuit numit la Națională, becali își vede de marșul triumfal spre titlu, ba chiar târându-și...satelitul din Clinceni după dânsul, intuind că Edy nu-i încă destul de copt și mai are până să-l vadă tac´su  ghinărar.

    Din nefericire, campionatul nostru de fotbal e copia nefirească a României mânuite de ioh-anus Imperator. Din gard în gard, din lac în puț, „succesuri” va să vină, industrie și agricultură nema, ce-am declarat ieri, io , câțu , țurcan sau orb-an, nu mai e valabil și mâine, etc. și, iarăși etc., de-ar trebui să schimbăm numele țării în etcaetera. Hagi, măcar, văzând că a sfeclit-o cu spaniolul, a revenit la oameni capabili, dovedit, precum Mircea Rednic...Dar, na, greșelile se cam plătesc și...greu la deal cu boii mici. Plătește ioh-anus ceva? Nu, noi plătim! Boborul român, în nesfârșita lui inteligență- alimentată sârguincios de ambiţiile absoventelor de licee cu limbi de predare stăineze și care vorbesc engleza ca...mexicanii-  tace mâlc, se face prost, dar votează cu alții, nu cu peneleul, la parlamentare! Vai de mama ei diasporă! Un titlu pompos pentru o adunătură de ratați, ba încă și gogomani...Apropos, pentru cei care au reușit, neînspăimântați, să lectureze până aici: vedeți că s-a reînființat, PE BUNE, Partidul Comunist Român, singurul care a făcut ceva pentru România și pentru români! Care mai aveți ceva rămășițe de conștiință, căutați-l pe fb pe tovarășul Constantin Crețu! Parol!(FCT)

Deces tragic    

 Un fotbalist brazilian a făcut stop cardiac pe terenul din Alverca

    S-a produs o nouă tragedie pe un teren de fotbal portughez, la începutul noului sezon fotbalistic. Un jucător brazilian, Alex Apolinario,  în vârstă de 24 de ani, a murit joi, după ce se prăbușise pe  gazon, duminică, în timpul meciului Alverca - Uniao de Almeririm, contând pentru Liga a III-a din Portugalia. Mijlocașul juca la Alverca din 2016

   Jucătorul cariocas a căzut pe gazon în minutul 27 al jocului, ca urmare a unui stop cardiac. El a fost resuscitat în ambulanță, existând speranțe că va supraviețui. Din nefericire, Apolinario, ajuns la spitalul Vila Franca de Xira, la 32 de kilometri de Lisabona, a intrat în comă.

   În cursul zilei de  joi presa portugheză a anunțat că jucătorul crescut la juniorii lui Cruzeiro, în Brazilia, a decedat.(FCT)

2.1 FOTO Alex Apolinario fotbalistul dec

 Tehnica contează                   

Ar putea acoperi un portar de hochei foarte gras tot spațiul porții?

3.1 FOTO Ar putea acoperi....jpg

    Poarta de hochei, cu o lățime de 1,83 m și o înălțime de 1,22 m, prin comparație cu cea de fotbal care are o lungime de 7,32 metri și o înălțime de 2,20 metri, este, fără îndoială, una din cele mai mici porți din sporturile de echipă. Atunci, oare de ce nu este pus în poartă un sportiv cât mai gras, astfel încât pucul să nu aibă pe unde să treacă?

    Hocheiul este unul dintre cele mai rapide sporturi și necesită, în special, echilibru, dar și tehnică. Crosele sunt folosite pentru a pasa pucul între jucători și pentru a înscrie goluri. Este cunoscut faptul că cea mai rapidă lovitură  este slapshot-ul,  viteza pucului ajungând până la 150 km/h.

   Jurnaliștii americani de la Sports Science s-au întrebat: „De ce echipele de hochei nu cooptează portari grași?”. Un om cu o greutate de peste 400 de kilograme ar putea acoperi cca  90% din suprafața porții și ar fi ideal pentru acest post. Totuși, datorită greutății, nu s-ar prea putea mișca , așa că varianta nu e cea mai indicată.

   Astfel,americanii de la Sports Science au pregătit  o altă soluție: un sportiv gras, dar care să poată să se miște,  cum o face  un luptător de sumo. Cu o greutate  de aproximativ 225 de kilograme, el ar putea acoperi cam 70% din suprafața porții.

   Pus față în față cu un jucător de hochei profesionist din NHL, luptătorul de sumo n-a avut nicio șansă, hocheistul neavând nicio problemă pentru a înscrie în spațiul de 30% lăsat descoperit de portar. Chiar și dacă cel mai gras om din lume ar avea o mobilitate mai bună, jucătorul de hochei poate trimite pucul exact unde vrea el, cu toată opoziția portarului gras.(FCT)

Campionatul mondial de handbal masculin

Ajutând Norvegia, Franța a trimis Portugalia acasă

    Deși avea nevoie de o victorie la un gol diferență cu Franța pentru a prinde sferturile de finală ale CM, Portugalia a pierdut cu scorul de 23-32.

    Pentru a se califica în "sferturi", norvegienii depindeau de rezultatul obținut de francezi cu echipa Portugaliei. Dacă lusitanii ar fi reușit să bată  Franța la 6 goluri diferență, cele două echipe ar fi mers, împreună, mai departe. Franța a respectat competiția și a învins Portugalia cu 32-23. „Cocoșii” au obținut, astfel, a șasea victorie la Mondialul din Egipt.

4.1 FOTO Franța-Portugalia 32-23.png

REZULTATE ȘI CLASAMENTE

GRUPA 3

Elveția-Algeria 27-24, Norvegia-Islanda 35-33, Franța-Portugalia 32-23

CLASAMENT GRUPA 3

1. Franța             5             5             0             0             142-123               10

2. Norvegia        5             4             0             1             155-137               8

3. Portugalia       5             3             0             2             135-132               6

4. Elveția             5             2             0             3             125-131               4

5. Islanda            5             1             0             4             139-132               2

6. Algeria            5             0             0             5             116-157               0

Patronul i-a spus că este cel mai slab din echipă

Pedro Santos, despre experiența trăită la Astra Giurgiu

5.1FOTO Pedro Santos.jpg

   Împrumutat de la Braga la Astra Giurgiu, Pedro Santos (32 ani)- revenit acasă după scurta și nefasta experiență avută în Liga I-a povestit, pentru Tribuna Expresso.pt, ce i s-a întâmplat la Giurgiu : „Pentru mine a fost complet diferit de ceea ce mă așteptam. Îmi amintesc că odată am pierdut un meci din Cupa României și patronul echipei a vrut să ne taie 25% din salariu pe întreaga lună. Am avut o întâlnire în vestiar cu jucătorii români, care ne-au cerut nouă, străinilor, să venim și noi să vorbim cu proprietarul (n.r. - Ion Niculae).

 Ei trecuseră prin niște lucruri. Jucătorii mi-au povestit că a fost un fotbalist portughez acolo, care era foarte bun și de care vorbea toată lumea. Într-o zi a marcat două goluri și patronul a venit și i-a spus că este cel mai bun jucător din echipă. În următorul meci, și-a dat autogol, iar patronul a venit și i-a spus că este cel mai slab și că nu mai vrea să-l vadă la echipă. Nici că a mai jucat. Eu nu jucam, fără să știu motivul. Nu mai contam pentru echipă și am fost lăsat mereu pe dinafară. În acel moment am aflat că tatăl meu s-a îmbolnăvit și, fiind departe, fără să joc, fără nimic, i-am spus antrenorului că nu mă mai întorc la Astra, că nu are sens. Așa m-am întors în Portugalia”.

    În prezent, Pedro evoluează  la Columbus Crew,în MLS, fiind cotat la circa două milioane de euro.(FCT)

Din istoria...golului 

Ronaldo, liderul incontestabil al marcatorilor

6.1 FOTO Messi, Pele și Ronaldo.jfif

    Juventus Torino a cucerit Supercupa Italiei, după ce s-a impus cu scorul de 2-0  în fața formației Napoli, grație golurile marcate de Cristiano Ronaldo și Alvaro Morata.

    Reușita lui Ronaldo din minutul 64 al finalei Supercupei Italiei ,a devenit una istorică, ducându-l pe portughez pe prima treaptă a clasamentului celor mai productivi atacanți din istoria fotbalului. Cu cele 760 de goluri reușite în 1040 de partide disputate, Cristiano  a trecut de cehul Josef „Pepi” Bican, celebrul atacant al Slaviei Praga, care a reușit să zguduie plasele porților adverse de doar...759 de ori. Golurile lui Ronaldo au fost înscrise pentru cele patru echipe de club la care a evoluat și pentru echipa națională a Portugaliei: 450 pentru Real Madrid, 118 pentru Manchester United, 85 pentru Juventus, 5 pentru Sporting Lisabona și 102 pentru echipa țării sale.

    Singurul care l-ar mai putea întrece ar putea fi... Lionel Messi, care a reușit să stabilească recordul de goluri înscrise pentru un singur club, Barcelona, 644 de reușite.  Messi a marcat până acum, în total, 719 goluri.

    Trebuie specificat că FIFA nu ține o evidență oficială  în acest sens, titlul de cel mai bun marcator din istoria fotbalului fiind destul de contestat. După alte statistici, și Bican, dar și brazilienii Pele și Romario ar fi reușit peste 1.000 de goluri în carierele lor, aceste statistici incluzând și golurile marcate la amatori sau în meciurile amicale.(FCT)

FC Argeș caută un nou Dobrin

Ce vrea Teles: "Mi-aş dori să mi se spună Neymar de România"

    De luni, brazilianul Ruan Ribeiro Teles a devenit, oficial, jucătorul echipei FC Argeș, cu care a încheiat un contract valabil pentru un sezon și jumătate.

    Brazilianul, care măsoară 172 cm și are 67 kg, este mijlocaș dreapta, dar poate evolua și înaintaș. Teles a jucat în Portugalia pentru echipa din prima ligă Maritimo Funchal, iar în  perioada 2017-2019 a evoluat la Varzim, formație din eșalonul secund, ale cărei culori le-a apărat în 36 de partide. Mai apoi a prins patru partide la U23 pentru formația din Madeira.

    Anul trecut, Ruan a fost împrumutat  la Vila Nova Atletico Club, în Brazilia, fiind utilizat în 6 partide. Ca profesionist, brazilianul a disputat 54 de partide și a înscris două goluri.

7.1 FOTO Ruan Ribeiro Teles.jpg

    "Am venit la FC Argeș, o echipă de tradiție a fotbalului românesc. Idolul meu este Neymar. Vreau să joc cât mai bine, iar prin evoluțiile mele vreau să-mi ajut echipa să-și îndeplinească obiectivul. Îmi doresc să confirm așteptările și încrederea care mi s-a acordat. Mi-aș dori ca, peste ani ,să se vorbească despre mine ca despre <Neymar de România!>", a declarat  brazilianul pe site-ul  clubului.

     FC Argeș i-a mai transferat în pauza competițională de iarnă  pe fundașul central Deian Boldor, pe mijlocașul Pablo de Lucas, pe mijlocașul de bandă Cristi Dumitru, venit sub formă de împrumut de la FCSB și pe fundașul stânga, Ronie Jimmy de Jonghe.(FCT)

Rugby Europe Championship 2020

 România, pe locul 3, Portugalia pe...4

     Noua campioană a Europei la rugby pe anul 2020, este echipa națională de rugby a Georgiei care a învins, în ultimul meci disputat la Tbilisi, echipa Rusiei, cu scorul de 16-7.

    Georgia a câștigat trofeul după ce a învins toate echipele participante: Portugalia, Belgia, România, Spania și, în fine, Rusia. Într-o altă dispută din ultima rundă, Spania a învins Portugalia cu 25-11, în timp ce stejarii au câștigat la masa verde meciul cu Belgia, scor 28-0. Oficialii forului continental au decis schimbarea delegației de arbitri români, la ultima partidă a grupei, cea dintre Georgia și Rusia, meciul fiind condus, până la urmă, de portughezul Paulo Duarte, la centru, ajutat de Eugeniu Pricopiu (Rep. Moldova) și Shota Tevadze (Georgia) Georgia a câștigat Rugby Europe Champonship ediția 2020, terminată în 2021,acumulând 24 de puncte, urmată fiind de Spania cu 13 puncte, de România cu 10 puncte, de Portugalia 9 puncte, Rusia 8 puncte și Belgia 7 puncte. Barajul dintre Belgia și învingătoarea eșalonului trei, Olanda, trebuie să aibă loc până pe data de 13 iunie 2021..

8.1 FOTO clasament-final-rugby-europe.pn

     Colegiul Director al Rugby Europe a hotărât menținerea datelor de disputare a ediției 2021, competiție care va începe pe 6-7 martie, se va desfășura până la sfârșitul lunii și va continua în iulie. Primele două clasate în ierarhia cumulată a competiției 2021 – 2022 se vor califica direct la Cupa Mondială din Franța, iar ocupanta locului 3 va participa la turneul final de recalificare.(FCT)

Messi ,peste Ronaldo

Starul Barcelonei, ales cel mai bun fotbalist al ultimilor 10 ani!

9.1 FOTO Messi.jpg

     Iată cum se prezintă  topul primilor 10 jucători ai deceniului 2011-2020, clasament stabilit de IFFHS :

 1. Lionel Messi 2. Cristiano Ronaldo 3. Andres Iniesta 4. Neymar Jr. 5. Sergio Ramos 6. Manuel Neuer 7. Robert Lewandowski 8. Gianluigi Buffon 9. Zlatan Ibrahimovic 10. Luka Modric .

 La sfârșitul procesului de vot, oficialii IFFHS au spus: „Duelul mondial dintre Lionel Messi și Cristiano Ronaldo, cei mai buni jucători ai deceniului, a fost fascinant și nesigur până la finalul votului. Messi și Ronaldo vor intra cu siguranță în istoria fotbalului".

    În top se mai află doi spanioli, Iniesta și Ramos, un brazilian, Neymar Jr.,un german, portarul Manuel Neuer, un polonez, atacantul Robert Lewandowski, un italian, goalkeeper-ul Gianluigi Buffon, atacantul suedez de origine sârbă Zlatan Ibrahimovici și croatul Luka Modric.

    Pe locul 3 in topul celor mai buni jucatori din perioada 2011-2020 este Andres Iniesta, urmat de Neymar si de Sergio Ramos.

    In top 10, se mai afla portarii Manuel Neuer si Gianluigi Buffon, atacantii Robert Lewandowski si Zlatan Ibrahimovic si mijlocasul Luka Modric, care a castigat in 2019 Balonul de Aur.

    Iata cum arata Top 10 cei mai buni fotbalisti din ultimii 10 ani, conform IFFHS:

              1. Lionel Messi

              2. Cristiano Ronaldo

              3. Andres Iniesta

              4. Neymar Jr.

              5. Sergio Ramos

              6. Manuel Neuer

              7. Robert Lewandowski

              8. Gianluigi Buffon

              9. Zlatan Ibrahimovic

            10. Luka Modric

Âncora 19

 Incredibilul nostru decar

  Hagi, pe locul 5 în topul jucătorilor de picior stâng

10.1 FOTO Hagi.jpg

    Alcătuind un top al celor mai buni fotbaliști de picior stâng din toate timpurile, site-ul Goal.com l-a plasat pe Gică pe locul 5 al clasamentului. Hagi a ocupat locul 4 în clasamentul „Balonului de Aur” în 1994, când România a fost la un pas de semifinalele Campionatului Mondial din SUA, fiind învinsă, după loviturile de la 11 metri, de Suedia.

    Nu mai departe decât anul trecut, „France Football” l-a plasat între cei mai buni 20 de mijlocași ofensivi din istorie! În martie, hebdomadarul spaniol 90min.com l-a inclus în top 10 cei mai buni decari din întreaga istorie a Barcelonei.

    Iată cum îl caracterizează goal.com pe marele nostru fotbalist: „Gheorghe Hagi, cel mai mare jucător român din toate timpurile, a fost și el un fotbalist de picior stâng și de multe ori a fost comparat cu Diego Maradona. Hagi, un adevărat coordonator, a jucat atât pentru Real Madrid, cât și pentru Barcelona, în cariera sa, după ce a impresionat ca un adevărat număr 10 la Steaua București”.

    Topul celor mai buni 15 jucători de picior stâng alcătuit de GOAL:

1.Gareth Bale 2.Roberto Carlos 3.Johan Cruyff 4.Ryan Giggs 5.GHEORGHE HAGI 6.Paolo Maldini 7.Diego Maradona 8.Lionel Messi 9.Daniel Passarella 10.Ferenc Pușkaș 11.Rivaldo 12.Arjen Robben 13.Mohamed Salah 14.David Silva 15.Hristo Stoichkov

Âncora sport martie
NR.34,martie 2021

Clepsidra cu penițe

Âncora s1
clepsidra.jpg
penita.png

 Băselu cu Ioana și Ileana

    Răsfoiesc, ca în fiecare dimineață de vreo 17 ani încoace, cotidianele din țară-ca să nu mai spună „pretinii” că habar n-am ce se întâmplă în Românica- și începând cu cele de sport, rămân , mai mereu, ca la dentist: dinamovistul Guye a tras pe nas, cele trei argumente ale ministrului Sănătății( jur că n-am lecturat decât titlul), cum arată iubita lui Mădălin Voicu, averile colosale ale lui Mircea Badea și ale Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie-pen`că rămân fan înfocat al arhimandritului Amfilohie Brânză, care mi-a deschis ochii-adică fix cei care sunt, pe față, contra știm noi ce, dar și, surprinzător, știrea despre decesul unui cunoscut și competent, medic din Târgu Mureș, legat de pat, sedat și lăsat să sucombe de către confrații săi, unii, probabil, cu ranguri înalte în Obscura Asociație, dovadă că flăcăii încep s-o scalde... În rest decizii aberante și contradictorii ale celor votați de „inteligenții” din diasporă, cu precădere, dovadă certă că ambasadorii-slugi masonice și-au făcut , cu prisosință, datoria, amenințări surde că o fi, om vedea, noi știm sigur, dar nu putem ca să vă spunem și vouă, ignoranților, cert e doar că e pe...vine și valul trei. Nu, nu „Al treilea val” al lui Toffler, deși ăsta ne-a cam atras atenția, doar că noi încă savuram cărtarescu, patapievici și alte gunoaie promovate de băselu. Care și el e la ora plăților: cu Ioana și mai ales cu Ileana, model cinci cu opt. Am auzit că ar fi și plâns, sireacul. Și ajunge, că am un prieten băsist care ar putea să se sufoce în lacrimi și n-aș vrea să fiu ...covid.

    Acum , despre fotbal. În câteva zile jucăm, în preliminariile CM, cu Germania și Macedonia acasă și cu Armenia în deplasare. Trei meciuri în șapte zile, ne-ar trebui vreo trei echipe, dar noi n-avem niciuna. Ingrată sarcină pentru Mirel, nu´ș de unde va...încropi o echipă-speranță. Poate Hagi cel mic, poate Răzvan Marin, poate Pușcaș...Portar pauză, apărare fără Chiricheș și Dragoș Grigore, scape cine...poate! Adică, spune-se...vaccinații. ȘI mai exact...cei care supraviețuiesc Pfizerului. Sănătate și-om mai vorbi.(FCT)

Top golgeteri români în Italia

 Mutu, primul și Răducioiu al patrulea

    În statisticile publicației Gazzetta dello Sport, privind marcatorii străini, România se situează în urma Croației, Ungariei și Serbiei, dar este  peste Cehia, Portugalia, Anglia, Elveția și Polonia. Fostul internațional Adrian Mutu, acum în vârstă de 42 de ani, conduce cu cele 103 goluri înscrise. 93 de țări de pe glob au dat golgeteri în prima Ligă italiană. Pe „harta” marcatorilor se regăsesc și 6 state cu câte un singur gol: Kazahstan, Kosovo, Correa de Nord, Kenya, Eritreea și Irak.

    România figurează în acest top cu 274 de goluri, din care 38% le-a marcat Adrian Mutu, pentru echipele la care a evoluat, Inter, Verona, Parma ,Juventus, Fiorentina și Cesena. Mai bine de un sfert dintre goluri au fost înscrise de jucători de după cel de al doilea Război Mondial, cum ar fi Iosif Fabian pentru Torino, Lucchese și Bari, sau Norbert Hofling pentru Lazio, Pro Patria și Vicenza. Dintre românii care încă mai joacă, Stoian a dat 8 goluri, iar Chiricheș 5, la fel ca Hagi. Ne punem speranțele în Valentin Mihăilă, care a și înscris primul său gol, și în Denis Man, ambii evoluând sub tricoul Parmei.

Top marcatori români în Serie A

Jucător          Goluri  Echipe        Meciuri

1. A. Mutu          103        6             271

2. N. Hofling        47        3             169

3. I. Fabian          24         3             74

4. Fl. Răducioiu  22          4             96

5. C. Chivu             9          2             200

6. D. Petrescu       8          2             79

7. A. Stoian           8          4             95

8. O. Sabău           6           2             70

9. Gh. Hagi            5           1             31

10. V. Chiriricheș  5           2             54

11. Ș. Radu           5           1             325

1.1 FOTO Clasament marcatori.jpg

Top marcatori străini în Serie A

Țară                    Goluri

1. Argentina           3.981

2. Brazilia               2.773

3. Suedia                1.406

4. Uruguay             1.155

5. Danemarca           851

6. Franța                   748

7. Germania              727

8. Olanda                  517

9. Croația                  476

10. Spania                460

:

16. România             274

„Fluierașul” Istvan Kovacs face „cinste” arbitrajului românesc

 "Nici măcar în Sudan nu se vede așa ceva"-   afirmă conducătorii formației din Braga

2.1 FOTO Arbitrul Istvan Kovacs.jpg

    Delegat la partida Braga - AS Roma, 0-2, din 16-imile UEFA Europa League, arbitrul Istvan Kovacs a luat o decizie, greșită, am spune noi, care i-a deranjat rău pe oficialii portughezi.

    Neținând cont de gafele comise deseori în jocurile pe care le-a condus în campionatul românesc, Istvan Kovacs a fost trimis de UEFA la duelul din prima manșă a șaisprezecimilor Europa League. Centralul nostru a „comis-o” însă rău de tot în minutul 50 al partidei, când italienii conduceau cu 1-0. El n-a acordat un penalty gazdelor la o intervenție, spunem noi neregulamentară, a lui Ibanez asupra lui Sporar, declanșând furia portughezilor. Câteva minute mai târziu, l-a eliminat pe Esgaio, corect de această dată, dar i-a lăsat pe lusitani în inferioritate numerică. Borja Mayoral a mai punctat o dată pe final și Roma a învins cu 2-0.

   „Un arbitraj...abil din partea domnului român Istvan Kovacs în 16-imile Europa League pe care nu l-am văzut nici măcar în Sudan, ca să nu mai vorbim de o competiție europeană! IN-CRE-DI-BIL!", a scris Alexandre Carvalho, conducător la Braga pe contul său personal de Twitter.(FCT)

Clasamentul FIFA

  România, 24 de locuri mai jos decât Germania

    În clasamentul publicat de FIFA în luna februarie, echipa națională de fotbal a României se situează pe locul 37, același pe care a încheiat anul trecut. Nu se remarcă nici o schimbare în primele 30 de locuri.

Iată cum sunt poziționate adversarele noastre din grupa J a preliminariilor Cupei Mondiale 2022: Germania, care a anunțat înlocuirea antrenorului, se situează pe locul 13, Macedonia pe locul 65, Armenia pe 99, Islanda pe 46, iar Liechtenstein pe 181.

    Conduce Belgia, urmată de Franța și de Brazilia. Noul clasament va fi publicat pe data de 8 aprilie.

                                        Clasamentul FIFA pe luna februarie a.c.:

                      1 (1). Belgia               1.780 puncte

                      2 (2). Franța              1.755

                      3 (3). Brazilia            1.743

                      4 (4). Anglia              1.670

                      5 (5). Portugalia       1.662

                      6 (6). Spania             1.645

                      7 (7). Argentina        1.642

                      8 (8). Uruguay          1.639

                      9 (9). Mexic               1.632

                    10 (10). Italia              1.625

                    11 (11). Croația          1.617

                    12 (12). Danemarca  1.614

                    13 (13). Germania     1.610

                    14 (14). Olanda          1.609

                    15 (15). Columbia      1.601

                    16 (16). Elveția          1.593

                    17 (17). Chile             1.567

                    18 (18). Țara Galilor  1.562

                    19 (19). Polonia         1.559

                    20 (20). Senegal       1.558

                    20 (20). Suedia         1.558

                    22 (22). SUA              1.548

23 (23). Austria                   1.531

24 (24). Ucraina                  1.521

25 (25). Peru                       1.512

26 (26). Tunisia                   1.503

27 (27). Japonia                  1.502

28 (28). Venezuela              1.501

29 (29). Iran                         1.496

30 (30). Serbia                    1.492

31 (31). Algeria                   1.488

32 (32). Turcia                     1.487

33 (35). Maroc                     1.481

34 (33). Slovacia                 1.478

35 (34). Paraguay               1.476

36 (35). Nigeria                   1.474

37 (37). România                1.466

38 (38). Coreea de Sud      1.465

39 (39). Rusia                     1.461

40 (40). Ungaria                 1.460

....................................

46 (46). Islanda                  1.438

65 (65). Macedonia de Nord 1.362

99 (99). Armenia                1.233

181 (181). Liechtenstein      924 etc.

Debut slab al rugbiștilor noștri

4.1 FOTO Soci Rusia-România.jpg

 La Soci, Rusia ne-a bătut ca pe saltele

    Rusia a câștigat prima ediție a Cupei Kiseleff, trofeu acordat în cinstea contelui rus Pavel Kiseleff, pus în joc, din acest an în toate meciurile internaționale directe. Echipa noastră a fost învinsă la Soci cu 13-18(10-6), în meciul de debut al Rugby Europe  Championship, ediția 2021.

    Pe 13 martie, „stejarii” vor veni, aici, în Portugalia, pentru partida cu echipa țării gazdă, care contează și în calificările pentru Cupa Mondială 2023.

    Românii au pierdut în special datorită numărului mare de penalități comise și a greșelilor tehnice individuale. Astfel, rușii au beneficiat de 8 lovituri de pedeapsă. Din care au valorificat 6, ceea ce le-a fost îndeajuns. .

    Fizic, echipa noastră s-a prezentat mai bine, dovadă că rușii nu ne-au putut înscrie niciun eseu. Am reușit totuși să luăm punctul defensiv bonus, care ne-ar putea fi de folos la finalul meciurilor pe care le vom disputa timp de doi ani. Din păcate, trebuie s-o spunem franc, diferența dintre noi și ruși va crește în viitor, pentru că, iată, ei au introdus acest sport în școli de mai bine de 10 ani. Marea noastră problemă continuă să fie lipsa meciurilor cu miză. „Uitați-vă câte partide bifează într-un an un englez sau un scoțian și vedeți cât are un român. Soluția e să fie mai multe echipe și mult mai multe meciuri”, spunea Andy Robinson în  2020.

    Iată ce a declarat și președintele FRR, Alin Petrache: „O înfrângere care ne doare pe toți, dar cel mai mult pe jucători, atât mental, cât și fizic. La noi, în România, aruncatul cu pietre e sport național. Fiecare e cel mai bun selecționer, antrenor, jucător, fiecare ar fi luat alte decizii, care ar fi fost cu adevărat cele mai bune. Decizii care ar fi câștigat meciul. Vă lansez o provocare. Fiți alături de jucători și de staff pentru că ei sunt primii care își fac autocritica, ei sunt primii care analizează și caută soluții”. Tricolorii au purtat măști tip fpp2 în spațiile publice. În Soci masca nu este obligatorie pe stradă, ci numai în spațiile publice. Nimeni n-o mai poartă pe stradă, iar în magazine, unii o poartă, alții nu.(FCT)

    România(în ordinea numerelor de pe tricouri): 1.Badiu,2.Căpățână,3.Țăruș,4.Antonescu,5.Moțoc, 6.Macovei, 7.Ser, 8.Gorin, 9.Surugiu,10.Boldor-Goriță, 11.Onuțu, 12.Vlaicu, 13.Melinte, 14.Popa, 15.Dumitru

NR.35, aprilie 2021
Âncora sport aprilie
Âncora s3

Clepsidra cu penițe

clepsidra.jpg
penita.png

 Merde!

     Fotbalul și mediul lui au devenit, din păcate, oglinda lumii în care trăim, lume pe care noi, în slăbiciunea noastră pentru cele trecătoare, am lăsat-o să decadă. Un mapamond în care tuturor le e teamă să se închine Dumnezeului Adevărat. Teamă de ...ce, de cine? Cât ne-am temut de Cel de Sus ne-a fost bine, acum ne sfiim să ne închinăm în public de proooooști ce suntem. Uitați-vă numai la „burli”, căpetenia federalilor, votat cu nădejde de șleahta președinților puși pe înavuțire, și veți vedea cât de mult se aseamănă cu mentorul lui într-ale ticăloșiei, altul pe care l-ați votat ca orbeții și imbecilii, vărul...ioh-anus. În ce haos și drum spre pieire au băgat fotbalul, respectiv societatea, vedeți acum. Și veți mai și simți curând. Mai aveți ceva în afara scârbavnicelor voastre vieți? Nu v-au mai lăsat nimic și tot idioți sunteți.

    Dar să ne întoarcem la ale fotbalului. Importăm, funcție de interesele unor mafioți, numai jucători de mâna a doua, ba chiar de-a treia și mai jos. Arbitrajele, date pe mâna unui „importat”, sunt un dezastru fără precedent, influențând pe față ierarhiile într-un clasament care nu reflectă nicidecum realitatea. Iar naționala ,ultimul zâmbet pe chipurile celor îndurerați, prigoniți și amărâți-încăpută pe mâinile unui om bun și moral, aruncat, însă, cu viclenie în cușca leilor- a comis-o în ultimele trei meciuri din preliminarii, jucătorii fiind vizibil influențați de ce se întâmplă în viața de zi cu zi. E mare nevoie de un bărbat, Mirele, de Tamaș de pildă, că peste Dinu Cornel au trecut anii...Doar să nu renunțăm, cei câțiva care mai alcătuim ultimul batalion și să le-o spunem, cu voce răcnită, drept în față, precum Cambronne la Waterloo: merde!(FCT)

Primul portughez care a apărat culorile României

Mario Camora, un exemplu de profesionalism

     Mario Camora, fundașul stânga al CFR-ului Cluj și proaspăt internațional român după naturalizare, a avut o viață grea în copilărie, el înfruntând de mic  greutățile vieții. Camora s-a născut în localitatea portugheză Samora Correa, dar nu și-a cunoscut tatăl natural niciodată. Mai are un frate și două surori și a fost crescut cu greu de mama sa, asistentă medicală la un azil de bătrâni. Mario își amintește că „Munceam la termopane. Am lucrat de dimineața până seara cu tatăl meu vitreg, puneam termopane. Făceam cam 80 de euro pe săptămână, dar ca să pot să-mi cumpăr ghete noi lucram suplimentar. Băgam la termopane până spre seară, când mergeam la antrenament. Rutina mea era aceeași: serviciu, antrenament, somn”.

2.1 FOTO Camora.jpg

    Camora a mai jucat în Portugalia la formațiile CA Valdevez, Beira-Mar, Avanca și Naval. În cei 10 ani petrecuți la Cluj a reușit să câștige de patru ori campionatul României, o Cupă și o Supercupă. Căsătorit cu o clujeancă cu care are și doi copii, portughezul naturalizat e hotărât să rămână în țara adoptivă.(FCT)

Ce-am fost și ce-am ajuns

De la Hagi și Gică Popescu la Toșca și Chiricheș

3.1 FOTO Armenia-România3-2.jpg
ARMENIA-ROMÂNIA 3-2

     Cu un antrenor promițător, dar încă ...necopt pentru marile bătălii, naționala de fotbal a României a început rău preliminariile CM 2022 din Qatar.

     Am învins Macedonia cu 3-2, după ce am condus cu 2-0-un meci în care adversarii au avut și un gol anulat în ultimele minute-printr-o reușită a lui Ianis Hagi după ce macedonenii, o echipă solidă și experimentată, reveniseră de la 0-2, pe fondul unui joc aiuritor al românilor. Rămânem cu o victorie norocoasă, care ar putea conta la final, dacă...ne revenim, dacă Rădoi va pricepe că n-avem jucători de atac și dacă va vrea Dumnezeu. Iată și formația României din meciul cu Macedonia: Niță - Ov. Popescu, Burcă, Chiricheș (cpt.), Bancu - Stanciu (Bicfalvi 76), Marin - Man (Maxim 76), Tănase (I. Hagi 76), Coman (Mihăilă 14) - Keșeru (Pușcaș 63). Au înscris Fl.Tănase9(min.28), Mihăilă(min.50) și Ianis Hagi(min.86) respectiv Ademi(min.83) și Trajkovsky(min.84) pentru Macedonia. Bun arbitrajul portughezului Fabio Verissimo.

     După numai trei zile am suferit o înfrângere-dezastru, deși numai cu 0-1, în fața unei echipe a Germaniei, care doar 72 de ore mai târziu avea să fie umilită de Macedonia pe propriul teren. Singurul remarcat din echipa noastră, portarul Florin Niță, care a mai scos vreo cinci goluri ca și făcute. Echipa României: Niță - Popescu, Chiricheș, Toșca, Camora - Marin, Stanciu – Hagi(min.83 Maxim), Tănase(min.83 Cicâldău), Mihăilă(min.66 D.Man) – Keșeru(min.66 Pușcaș). A marcat Gnabry(min.16).

     Ne-am făcut de râs complet în Armenia , pierzând cu 2-3, prima dată în istoria întâlnirilor directe dintre cele două națiuni. Nu sunt prea multe de spus, decât că armenii ne-au arătat la ce nivel am ajuns cu o asemenea conducere a FRF! Burleanu nu-i decât un jalnic câțu al fotbalului românesc! Formația României: Niță - Mogoș, Chiricheș, Toșca, Bancu – Stanciu(min.73 Keșeru), Marin – Man(min 81.Mihăilă), Cicâldău(min.81Crețu), Maxim(min.73Tănase) – Pușcaș. Au înscris: Spertsyan(min.56),Haroyan(min.86), Barsegyan(min,89 din penalty) respectiv Cicâldău (min.62 și 72).În minutul 77 Pușcaș a văzut ușor cartonașul roșu. A arbitrat slab letonul Andris Treimanis.

  Armenia              3             3             0             0             6-2         9

  Macedonia          3             2             0             1             9-4         6

  Germania            3             2             0             1             5-2         6

  România             3             1             0             2             5-6         3

  Islanda                3             1             0             2             4-6         3

  Liechtenstein      3             0             0             3             1-10       0

     Ne vom deplasa în 3 și 8 septembrie a.c. în Islanda și Macedonia și vom primi pe data de 5 vizita formației Liechtensteinului. Bafta îi ajută pe cei îndrăzneți, nu pe proști și pe nepricepuți.(FCT)

Preliminariile Cupei Mondiale 2023 de rugby

 România tot mai aproape de locul 2, cel care ne califică

4.1FOTO Portugalia-România.jpg

     Rugbiștii români au obținut o victorie impresionantă, aici, în Portugalia, în data de 13 martie, cu scorul de 28-27(9-17), reușind să transforme eseul realizat în ultimul minut de joc! Victorie fabuloasă și deosebit de valoroasă în contextul obținerii calificării la Cupa Mondială din 2023.Formația care a învins la Lisabona: 1. Alexandru Savin (CSA Steaua), 2. Eugen Căpăţînă (SCM Timişoara), 3. Alexandru Gordaş (Stade Nicois), 4. Ionuţ Mureşan (SCM Timişoara), 5. Adrian Moţoc (RC Massy), 6. Johannes van Heerden (CS Dinamo), 7. Cristian Chirica (Sporting Club Appameen), 8. Andre Gorcioaia (Bayonne; căpitan), 9. Florin Surugiu (CSA Steaua), 10. Tudor Boldor (CSA Steaua), 11. Nicolas Onuţu (CS Vienne), 12. Florin Vlaicu (CSA Steaua), 13. Vlăduţ Popa (CSA Steaua), 14. Ionuţ Dumitru (CSA Steaua), 15. Ionel Melinte (SCM Timişoara).Rezerve: 16. Ovidiu Cojocaru (CSM Ştiinţa Baia Mare), 17. Constantin Pristăviţa (CSM Ştiinţa Baia Mare), 18. Costel Burţilă (Hycres-Carqueiranne-La Crau), 19. Marius Iftimiciuc (Perigueux), 20. Vlad Neculau (SCM Timişoara), 21. Gabriel Rupanu (SCM Timişoara), 22. Daniel Plai (CSA Steaua), 23. Paul Popoaia (CSM Ştiinţa Baia Mare).Selecționer: Andy Robinson. Pentru România au punctat: Alexandru Savin (49), Nicolas Onuţu (74) și Ovidiu Cojocaru (79), ultimele două transformate de Melinte (75, 80+1). Florin Vlaicu a reușit trei lovituri de pedeapsă (4, 21, 34).

     România a învins sâmbătă, 20 martie a.c. la București, echipa Spaniei, cu scorul de 22-16(6-6), luând o serioasă opțiune pentru calificarea la Cupa Mondială din 2023, de pe locul 2, locul întâi fiind rezervat, se pare, reprezentativei Georgiei. Meciul a avut o desfășurare dramatică, ibericii conducând în două rânduri, dar splendidul eseu reușit de Melinte în minutul 74 a pus capăt ostilităților. România a aliniat următoarea formație: : 1. Alexandru Savin (CSA Steaua), 2. Eugen Căpățînă(SCM Timișoara), 3. Alexandru Ţăruş (Zebre Rugby), 4. Marius Antonescu (Bourg en Bresse), 5. Adrian Moţoc (RC Massy), 6. Johan Van Heerden (CS Dinamo), 7. Vlad Neculau (SCM Timişoara), 8. Andre Gorin (Bourgoin) (C), 9. Florin Surugiu (CSA Steaua), 10. Daniel Plai (CSA Steaua), 11. Nicolas Onuţu (CS Vienne), 12. Florin Vlaicu (CSA Steaua), 13. Vlăduţ Popa (CSA Steaua), 14. Ionuţ Dumitru (CSA Steaua), 15. Ionel Melinte (SCM Timişoara). Rezerve: 16. Ovidiu Cojocaru (CSM Ştiinţa Baia Mare), 17. Constantin Pristăviţă (CSM Ştiinţa Baia Mare), 18. Alexandru Gordaş (Stade Nicois), 19. Marius Iftimiciuc (Perigueux), 20. Cristi Boboc (ACS Tomitanii), 21. Gabriel Rupanu (SCM Timişoara), 22. Tudor Boldor (CSA Steaua), 23. Paul Popoaia (CSM Ştiinţa Baia Mare). Punctele României au fost aduse de Vlaicu(3 l.p.), Căpățână și Melinte(eseuri).

     În data de 25 martie, România a fost învinsă la Tbilisi, scor 17-28, de puternica reprezentativă a Georgiei, principala favorită a grupei de calificare. „Stejarii” nu au mai învins la Tbilisi din 2003, când echipa noastră era pregătită de francezul Bernard Chareyre. Pentru români au punctat  Andrei Gorcioaia(eseu), Eugen Căpăţînă (eseu), Florin Vlaicu(1lp,1t), Daniel Plai 1t.

    Echipa României: 1. Alexandru Savin (CSA Steaua), 2. Ovidiu Cojocaru (CSM Ştiinţa Baia Mare), 3. Alexandru Ţăruş (Zebre Rugby), 4. Marius Antonescu (Bourg en Bresse), 5. Adrian Moţoc (RC Massy), 6. Cristian Chirica (Sporting Club Appameen) 7. Cristian Boboc (ACS Tomitanii), 8. Andre Gorcioaia (Bourgoin; căpitan), 9. Florin Surugiu (CSA Steaua), 10. Daniel Plai (CSA Steaua), 11. Nicolas Onuţu (CS Vienne), 12. Tudor Boldor (CSA Steaua), 13. Alexandru Bucur (CSM Ştiinţa Baia Mare), 14. Ionuţ Dumitru (CSA Steaua), 15. Ionel Melinte (SCM Timişoara).Rezerve: 16. Eugen Căpăţînă (SCM Timişoara), 17. Constantin Pristăviţa (CSM Ştiinţa Baia Mare), 18. Costel Burţilă (Hyeres-Carqueiranne-La Crau), 19. Marius Iftimiciuc (Perigueux), 20. Johan van Heerden (CS Dinamo), 21. Gabriel Rupanu (SCM Timişoara), 22. Florin Vlaicu (CSA Steaua) 23. Paul Popoaia (CSM Ştiinţa Baia Mare).Selecționer: Andy Robinson.

           Clasament:

1. Georgia 18 puncte (4 jocuri)

2. România 9 p (4 j)

3. Portugalia 5 p (3 j)

4. Rusia 4 p (2 j)

5. Spania 2 p (3 j)

6. Belgia/Olanda 0 (0)

     În ultima partidă, echipa noastră va primi vizita Olandei în data de 4 iulie a.c.(FCT)

Âncora s2

ACS Victoria 2010 București

Clubul care vrea să promoveze sportivi de caracter

2 FOTO Fotbal.jpg
14.FOTO fotbal.jpg

     M-am întâlnit, zilele trecute, cu un bun prieten, Marius Mihai, și am stat la un pahar de vorbă, în fața unei cafele tari. Marius se ocupă cu descoperirea și perfecționarea copiilor cărora le place fotbalul, dar are grijă și de educația și comportamentul lor în societate, ca un adevărat dascăl întru cele bune. El face parte din categoria oamenilor nevăzuți care cultivă îndelung și cu răbdare bunele purtări în rândurile celor care fac primii pași în lume și în viață. Iubește ceea ce face și transmite fiorul și altora, cu eleganță, simplitate și bun simț.

-Salutare, Marius! Cum merg treburile, ce noutăți mai ai?

-Activez, în afara serviciului, ca voluntar-consultant în cadrul clubului ACS Victoria 2010 București. Acest club care este, în fapt, o asociație non profit, este afiliat la FRF și are , pe lângă fotbal și secții de tenis, handbal și baschet. Datorită vârstei clubul este afiliat și la AMF București.

-Ce are aparte, ca să zic așa, acest club?

-ACS Victoria 2010 este condus de o femeie, Elena Mihai și își desfășoară activitatea în sectorul 5, mai precis în Rahova-Ferentari, unde sărăcia e la ea acasă...Clubul caută talente-avem și copilași de numai cinci ani- le dezvoltă și le promovează în ligile superioare. Ne desfășurăm activitatea la baza sportivă Electromagnetica unde avem un teren cu iarbă, vestiare, dușuri și grupuri sanitare.

-Din câte persoane e alcătuit staff-ul clubului, Marius?

-Avem patru antrenori sportivi de fotbal, toți cu licență UEFA, un antrenor de fitness, un psihoterapeut și un maseur terapeut.

-Cum decurge activitatea voastră, cine sunt acești copii, de unde provin ei?

-Parte din ei sunt din zonă, provin din familii defavorizate...Copiii, îndemnați de unii și de alții, vin să vadă ce se întâmplă pe aici. Îi lăsăm să participe la două, trei antrenamente fără nicio taxă. Apoi se face selecția și încep să facă antrenamente de trei ori pe săptămână, sâmbăta și duminica având jocuri oficiale. Cei mai mulți sunt susținuți de club sau plătesc taxe modice. Organizăm, de două ori pe an, cantonamente la munte, mulți copii fiind susținuți financiar de club. În preajma sărbătorilor de iarnă, copiilor li se face serbare, se împart cadouri, cupe, diplome pentru activitatea susținută în timpul anului, mai este invitat și câte un fotbalist din Liga I care împarte cadouri și le vorbește despre fotbal, împărtășindu-le din experiența lui.                      Datorită amplasamentului clubului, ACS Victoria 2010 are un parteneriat cu DGASPC-Sector 5, parteneriat prin care ne-am propus să sprijinim copiii defavorizați. Avem chiar acum în club cinci copii, dintre care doi sunt frați, instituționalizați la Centrul de copii „Cireșarii” din sectorul 5. Clubul are un parteneriat și cu „Fussball Schule Marcel Răducanu” din Dortmund.

-Mulțumim mult pentru aceste informații, Marius, și spor la treabă!

 

     Am ales să vorbim despre acești oameni minunați pentru că și ei au decis să se dedice ajutorării copiilor din cartierele sărace ale Bucureștiului, încercând să-i ferească de fenomenul de infracționalitate, deja mult prea răspândit în rândurile tinerilor. Sigur, nu reușesc în toate cazurile, unii se mai pierd pe drum, aleg alcoolul, drogurile sau aderă la grupurile infracționale. Din nefericire, statul nu se prea implică. La împlinirea vârstei de 18 ani îi aruncă, pur și simplu, în stradă...

  Felicit grupul de oameni minunați care se străduiesc din răsputeri să educe tinerii prin sport, să-i promoveze, să-i scoată din anonimatul cartierelor rău famate, să le deschidă o nouă perspectivă asupra lumii și a vieții.

                                                                                   Konstantin Korcinski

4 FOTO Fotbal.jpg
1 FOTO fotbal.jpg
3 FOTO Fotbal.jpg
8. FOTO fotbal.jpg
9.FOTO fotbal.jpg
5.jpg
6.FOTO fotbal.jpg
7.FOTO fotbal.jpg
Âncora sport mai
NR.36, mai 2021
Âncora s3

Clepsidra cu penițe

clepsidra.jpg
penita.png

Cinste tuturor suporterilor dinamoviști

Dinamo, ești curajul nostru de a spune NU!

    Am putea spune, fără nicio teamă de-a greși, că fenomenul Dinamo București este unic în lume! O echipă „subțire”, aproape fără conducători, criticată, și când trebuia și când nu trebuia chiar de dinamoviști incontestabili, aproape a reușit-scriu asta după victoria împotriva sibienilor iohaniști-salvarea de la rușinea retrogradării în Liga a II-a și va avea, cert, un nou restart!

    Sunt dinamovist de mai bine de 40 de ani, am crescut cu isprăvile fotbalistice ale unui Pârcălab, Nelu, Lică și Radu Nunweiller, Moraru, Prunea, Dinoașcă, Mopsu´, Il Luce, Sătmăreanu II, Dudu Georgescu, Augustin, Mulțescu și alte legende, și-aș dori să readuc în memoria celor cu care am crescut și cu care jucam fotbal pe terenul Liceului industrial nr.4, pe cel al Liceului „Petru Rareș” sau pe ...arena „Balada”, în campionatul inter-cartiere organizat tot de...noi, cu echipe denumite-funcție de formația cu care țineai- Steaua(aici jucau regretații Doru Orezeanu și Norică Timofti), Universitatea Craiova(cu poetul-acrobat Konstantin Korcinski în poartă și cu regretatul Marius Papuc în atac) și Dinamo, cu cel mai bun fotbalist amator al Sucevei din toate timpurile, celebrul Didi, cu mine, reprofilat libero, și cu un alt atacant excepțional de talentat, actualul valoros muzician Ovidiu Cuza, în atac. Dintre adversari e sufi să amintesc numele regretatului Cornel Grosar, un gentleman și pe terenul de sport ca și în viața de zi cu zi, cel cu care am legat o frăție dumnezeiască care va dăinui chiar în afara timpului și a spațiului!

    Revenind, părăginita Dinamo de astăzi n-a fost ținută în viață nici de renunțările lui Guriță Contra, nici de „adevărurile” lui Cornel Dinu sau Săpăligă, nici de eforturile nevăzute ale Țânțarului și ale lui Gigi Mulțescu, ci de extraordinara unitate a minunaților suporteri dinamoviști(respect Daniel Șendre!)- nu trebuie uitați George Badea și Cristi Borcea-nimic însă despre frățiorii Becali!-care, prin chetă publică, au salvat mai mult decât un Ateneu, au salvat Dinamo București, club înființat în 1947, care se afla, prin eforturile conjugate ale lui negoiță(substantiv comun) și ale hoților spanioli conduși de pablo cortacero, alt nume oarecare, în moarte clinică!

Principiul „unde-s mulți puterea crește” și-a dovedit încă o dată valabilitatea, fiind activat în beneficiul unor idealuri nobile, nu pus în slujba iohanișilor, soroșilor sau câților irelevanți!

    Dinamo e, până la urmă, parte integrantă a sufletului românesc, a noastră, a celor care nu vrem să ne dăm la o parte pen´că așa vrea billy&comp! Dinamo e chiar curajul nostru de „a spune NU!”

    P.S. Am mai pierdut, zilele trecute, un om minunat, pe care îl voi plânge câte zile mi-au mai rămas: fostul mare arbitru și conducător, Ioan Danciu! Dumnezeu să-l primească printre îngeri!(FCT)

Speranțe pentru JO

Orădeanul Alex George Creț, evoluție promițătoare la CE de la Lisabona

    Tânărul sportiv român, Alex George Creț, în vârstă de doar 19 ani, component al formației CSM Oradea(antrenori Emil Morar și Dan Fâșie) a ajuns în turul III al Campionatului European de judo  pentru seniori, desfășurat la Lisabona.

    Fost vicecampion european de juniori în 2020, sportivul român l-a depășit, în primul tur, pe letonianul Aleksejs Zarudnevs, fiind învins, în cel de-al treilea tur de georgianul Beka Gviniashvili, ce care a și disputat finala categoriei, câștigată tot de un georgian, Lasha Bekauri. Bronzul a revenit rusului Mikhail Igolnikov și ungurului Tóth Krisztián. Alex George Creț a avut cea mai bună evoluție dintre componenții echipei României, Lucian Borș Dumitrescu (66 kg), Alexandru Raicu (73 kg), Marcel Cercea (81 kg) și Luca Kunszabo (+100 kg) calificându-se doar în turul II, iar Eduard Șerban (100 kg) și Vlăduț Simionescu (+100 kg) fiind eliminați în primul tur.(FCT)

1.1 FOTO Alex George Creț.jpg

Fundașul de legendă

Pepe a intrat în istoria fotbalului din Portugalia

2_edited.jpg

    Cunoscutul fundaș central Pepe, încă titular la FC Porto, este, de curând, cel mai în vârstă portughez care a evoluat în UEFA Champions League. Astfel, la 38 de ani, o lună și 18 zile, Pepe a devenit cel mai „bătrân” fotbalist care a evoluat vreodată în competiția europeană supremă, cu prilejul partidei retur cu Chelsea.

  Impresionantul palmares al lui Pepe, pe numele său Kepler Laveran de Lima Ferreira, cuprinde trei Cupe ale Campionilor cucerite cu Real Madrid și un titlu de campion european cucerit cu echipa națională a Portugaliei.

El a câștigat, de-a lungul întregii sale cariere, 24 de trofee cu Real Madrid, FC Porto și cu reprezentativa Portugaliei. A evoluat în 334 de meciuri pentru Real Madrid, pentru care a și înscris 15 goluri, și a apărat culorile Portugaliei în 113 meciuri.(FCT)

Âncora s4

O româncă a cucerit Portugalia

Andreea Mitu, campioană la dublu în turneul ITF de la Oeiras

3.1 FOTO Andreea Mitu-Oeiras 2021.jpeg

    În finala de dublu feminin a Turneului ITF de la Oeiras, perechea alcătuită din Andreea Mitu(România) și Lidia Morozova (Belarus), principala favorită, a învins cu scorul de 3-6, 6-4, 10-3 cuplul format de Marina Melnikova (Rusia) și Conny Perin (Elveția), după un meci care a durat 91 de minute și în care cuplul câștigător a comis 7 duble greșeli, iar cel învins numai 5.

    Turneul de la Oeiras, cu premii totale de 60 de mii de euro, a fost cel dintâi câștigat de Andreea Mitu în 2021. Până acum, sportiva noastră a cucerit, la dublu, 4 titluri WTA, 20 ITF și unul WTA Challenger. Cea mai mare performanță a reușit-o în 2020 la Roland Garros, când a jucat în turul III. Jucătoarea noastră de află acum pe locul 104 în clasamentul WTA dublu, în prima sută regăsindu-se și Raluca Olaru(41) și Monica Niculescu(56).Andrea Mitu a avut cea mai bună clasare la dublu în 2016, când a ocupat poziția 69.

    În proba de simplu, jucătoarea noastră a câștigat 19 titluri ITF și a ajuns, în anul 2015,în turul IV la Roland Garros.(FCT)

Un „fluieraș” olandez hoț sau...prost

A văduvit Portugalia de două puncte importante în economia calificării

    În ciuda faptului că a aruncat banderola de căpitan spre finalul meciului cu Serbia din preliminariile Cupei Mondiale 2022, selecționerul Fernando Santos a declarat că „ Ronaldo va rămâne căpitanul reprezentativei Portugaliei. El este un căpitan exemplar pentru noi toți, un exemplu național!”

  În ultima fază a meciului cu Serbia de la Belgrad(2-2), profitând de ieșirea hazardată a portarului sârb, Ronaldo a trimis spre poartă. Deși fundașul Mitrovic a intervenit cu greutate și a respins balonul, acesta depășise deja linia porții, cum aveau să confirme, de altfel, și reluările video. Fără video-arbitraj, centralul partidei a decis că nu a fost gol. După ce a primit degeaba și cartonașul galben pentru proteste...justificate, înfuriat la culme, Ronaldo a aruncat banderola și a părăsit terenul de joc înaintea fluierului final.

4.1 FOTO Danny Makkelie și Cristiano Ron

    Arbitrul olandez „cu orbul găinilor”, Danny Makkelie a declarat în ziarul A Bola că și-a cerut scuze portughezilor pentru eroarea comisă: „Ca brigadă de arbitri, întotdeauna muncim mult ca să luăm deciziile potrivite. Când ajungem în atenția presei din acest motiv, nu suntem deloc fericiți", a spus fluierașul hoțoman.(FCT)

Arbitrii români scriu istorie

Ovidiu Hațegan și Istvan Kovacs vor arbitra la turneul final al CE 2021     

5.1 FOTO Hațegan și Kovacs.jpg

Comisia de Arbitri a UEFA a nominalizat arbitrii care vor conduce meciurile ce se vor disputa în această vară la Campionatul European de fotbal. Printre arbitrii selecționați se află și românii dr. Ovidiu Hațegan și Istvan Kovacs.

5.1 FOTO Hațegan și Kovacs.jpg

     Iată lista centralilor care vor conduce meciurile de la CE: Felix Brych (Germania), Cüneyt Çakır (Turcia), Carlos Del Cerro Grande (Spania), Andreas Ekberg (Suedia), Orel Grinfeeld (Israel), Ovidiu Alin Hategan (România), Serghei Karasev (Rusia), Istvan Kovacs (România), Bjorn Kuipers (Olanda), Danny Makkelie (Olanda), Antonio Miguel Mateu Lahoz (Spania), Michael Oliver (Anglia), Daniele Orsato (Italia), Artur Manuel Ribeiro Soares Dias (Portugalia), Daniel Siebert (Germania), Anthony Taylor (Anglia), Clément Turpin (Franţa), Slavko Vinčić (Slovenia), Fernando Rapallini (Argentina).

     Se remarcă prezența argentinianului Fernando Rapallini, selecționat pentru un schimb de experiență între arbitrii celor două continente cu fotbalul cel mai avansat, Europa și America de Sud, astfel urmând ca la Copa America 2021 să oficieze și spaniolul Jesus Gil Manzano.

     O altă premieră o constituie prezența unui arbitru de rezervă femeie, în persoana franțuzoaicei Stephanie Frappart.

     Mai trebuie menționat că asistenții lui Ovidiu Hațegan vor fi Sebastian Eugen Gheorghe și Radu Adrian Ghinguleac, iar ai lui Istvan Kovacs, Vasile Florin Marinescu și Mihai Ovidiu Artene.(FCT)

Âncora sport iunie
NR.37, iunie 2021

Clepsidra cu penițe

Âncora s5
clepsidra.jpg
penita.png

Burli și Mirelu

     Fotbalul românesc urmează, neabătut, calea...economiei. Despre care cu greu am mai putea zice că e și funcțională. Atât cât o mai păsuiesc...aleșii boborului. În fotbal, ultimul refugiu al amărâților, cam la fel. Nici nu știi de cine să te iei mai întâi, dar cum, vorbă veche, „peștele de la cap se împute”, să spunem doar că zeroul barat ales în fruntea federației de...reprezentanții echipelor feminine, se face că se descurcă cu numai doi antrenori, și la tineret  și la echipa mare! Ne întrebăm și noi cam ce salarii ar putea avea Dică, de l-a refuzat pe ...jiji, și Mirelu care spune că dacă pleacă de capul lui, îl seacă despăgubirile pe care ar trebui să le plătească! Așa că preferă să staționeze pe banii și pe sufletele românilor, să viseze că el ne va demonstra ce înseamnă teoria fotbalului total în spațiul mioritic-ignorând cu desăvârșire sfaturile unor tehnicieni cu renumele lui Pițurcă și Lucescu!-și că la el, Mirelu, construcția începe de la portar, cu...consecințele pe care le-am zărit. Doar că, spunând pe șleau că Germania și Anglia ne-au cruțat vizibil, ca urmare, probabil a unor intervenții oculte, ne-au bătut măr și Armenia și Georgia, deoarece antrenorul nost´ revoluționar, joacă cu un fundaș și jumătate, restul fiind interi...rătăcitori, care se întâlnesc cu obiectul muncii doar când îl scapă adversarii.

     Mirelu e meseriaș doar la ...debuturi. A debutat până acum vreo cincisprezece...rebuturi. N-are fundași laterali, dar, de pildă, Boboc, care poate juca pe ambele părți, n-are loc. Nici Manea. Zic pentru că ultima oară, Capușă, care nici nu știa că a intrat în meci, a comis un penalty, care deși n-a fost, a părut grozav că...e. Prin minutul 70 am văzut o fază care spune tot despre „tehnicianul” Mirelu: undeva pe partea dreaptă, la vreo 25 de metri lateral de careul lor, Stanciu a primit de la Ivan și i-a pasat lui Cicâldău, doar pentru că după ce a scăpat de balon, Ivan a înțepenit locului! Mijloace moderne de exprimare made Mirelu.

     Premierele cuplului de comici vestiți în...fotbal, burli-Mirelu? Patru înfrângeri consecutive, record în palmaresul echipei noastre naționale de fotbal! Și amar în sufletele și-așa îndurerate ale susținătorilor ei. De burli nu zic nimic, că ăsta n-a fost niciodată în...fotbal! Cât despre Mirelu, când te-a nășit...jiji, nu poți fi decât nesimțit! Aaaaaaa...Presa jegoșită mai că nu-i și laudă!(FCT)

La rugby am înțeles

La fotbal ne-au explicat burli și rădoiul

       02.06.2021 România-Georgia 1-2(0-0)

   România a pierdut în fața unei echipe care ne-a învins prima oară în istorie! În celelalte șapte întâlniri cu Georgia, tricolorii au obținut 6 victorii și un egal.

   Românii au avut cea mai mare ocazie în minutul 37, când Hagi a lovit bara dintr-o lovitură liberă de la cca 17 metri, iar mingea recentrată ideal tot de el, a fost reluată slab de Alibec.

   În minutul 42, Florin Tănase a fost eliminat pentru o bruscare a lui Chabradze, care îl faultase inițial.

   Dezorientată și prost dirijată de pe margine, echipa noastră a fost dominată la începutul celei de-a doua părți, Mikautadze înscriind de la 14 metri cu concursul portarului Andrei Vlad.

   În minutul 65 Andrei Ivan a fost faultat în careu de Kvirkvelia, care a și fost eliminat, însă Răzvan Marin a executat penalty-ul peste poartă!

1.1 FOTO România-Georgia.jpg

   Și a fost 0-2 în minutul 71 când Aburjania a reluat la colțul scurt centrarea lui Lojanidze, după o nouă ezitare a portarului Vlad.

   Lansat excelent de Sorescu, Andrei Ivan a înscris cu un șut puternic la colțul lung, in minutul 78.

România a mai avut  două ocazii bune, dar Stanciu a tras peste poartă de la 18 metri în minutul 80, iar Ivan a reluat alături, cu capul, din 7 metri, centrarea lui Cristi Ganea (83).

   ROMÂNIA: Andrei Vlad - Sorescu, Chiricheș, Nedelcearu, Cr. Ganea - Olaru(m.57 Cicâldău) Răzvan Marin(m.77 Stanciu) Maxim(m.58 Budescu) - Ianis Hagi(m.77 Keșeru), Alibec(m.58 A.Ivan), Florin Tănase. Antrenor: M.Radoi.

   GEORGIA: Kupatadze – Chabradze, Khocholava, Kverkvelia, Azarov – Shengelia(m.57 Labjanidje), Kvekveskiri(m.57 Kiteșvili), Aburjania(m.80 Gvilia) Okriashvili(m.66 Kasia), Daushvili – Mikautadze(m.80 Zivzivadze).Antrenor: Willy Sagnol.

   Jucătorii subliniați au jucat cel mai bine în viziunea noastră.(FCT)

Un rezultat oarecum nedrept

Olimpicii învinși de selecționata Mexicului

2.1FOTO România-Mexic 0-1.jpg

      05.06.2021 România-Mexic 0-1(0-0)

   Din păcate, la numai trei zile de la rușinea pățită de tricolorii mari în fața Georgiei, și tricolorii mici aveau să piardă întâlnirea cu Mexicul, disputată în Spania, la Marbella.

   Și tricolorii mici au obiective declarate îndrăznețe-tipic administrației Burleanu-doar că nu știm dacă au și...mijloacele de a le atinge.

   După o primă repriză pe care au controlat-o fără însă a-și crea ocazii clare, tricolorii Under 23, au lăsat-o mai moale în partea secundă ,așteptând ...greșeala mexicanilor. Numai că greșeala a fost făcută de...ai noștri, Angulo înscriind la singura lor fază mai periculoasă, cu largul concurs al portarului Aioani și cu toată opoziția disperată a lui Cristi Manea.

   Remarcați doar fundașii laterali Boboc și Velisar, speranța Octavian Popescu, mai mic ca vârstă, și centralii de conjunctură Manea și Nedelcu. Printre dezamăgiri, Valentin Gheorghe, Mățan, Ciobanu și Câmpanu. Lipsa unui vârf veritabil se resimte din greu.

   România U23: Aioani - Boboc, Manea, Nedelcu, Velisar - M. Marin, Ciobanu - Cîmpanu, O. Popescu, Măţan – Costache. Au mai intrat Grigore,Rațiu, Perianu, Dulca, Miculesc și George Ganea. Antrenor: Nicolae Dică.

   Mexic U23: Malagon - Lorona, Sepulveda, J. Angulo, L. Aguirre - Ruiz, Esquivel - Torres, Vega, Beltran – Macias. Antrenor: Jaime Lozano.(FCT)

Iar bătuți

Lordul John a rămas în curte, cu tot cu cal

3.1FOTO Anglia-România1-0-Faza celui de-

        6.06.2021 Anglia-România 1-0(0-0)

    Puțin mai reticentă, dar tot cu jucătorii tehnici, de creație, pe post de apărători, și în lipsa lui Man și a lui Mihăilă, România a fost învinsă, pentru prima dată în istorie, și de selecționata Albionului. Cad încet toate recordurile sub bagheta „magicienilor” burli și mirelu. Mde, trăim într-o asemenea democrație încât nici nu-i putem arunca din ograda noastră...De data asta, cu ajutorul rădoiului, Lordul John n-a putut fi zvârlit peste gard!

    Nesolicitată serios de echipierii Albionului, România a părut-doar a părut!-că ar putea pune probleme echipei lui Southgate. Englezii ne-au hăituit ca la carte, mulțumindu-se să nu se apropie prea mult și prea des de buturile noastre. Noi, conform teoriei „rădoi”, am încercat să le punem probleme. Am încercat. Singurii jucători care s-au ridicat la nivelul așteptărilor au fost portarul Niță, care a apărat și un penalty, și înlocuitul Sorescu, care conform teoriei „rădoi măturoi” trebuia schimbat fix cu cel care a provocat penalty-ul, bietul debutant Căpușă. Curând cuplul burli-rădouă va deveni mai celebru decât Stanley și Olly! În ce ne privește nu resimțim nicio milă pentru cei doi „asasini” a ceea ce-a mai rămas din fotbalul românesc. Și mulțumim gunoaielor de conducători de cluburi care votează în numele nostru la Adunările Generale ale FRF.

   ROMÂNIA: Niță - Sorescu, Chiricheș, Nedelcearu, Camora - Cicâldău, Marin, Stanciu - Păun, Alibec, Ivan. Au mai jucat Căpușă, Băluță, Budescu, I.Hagi, A.Rus.Antrenor: M.Radoi.

   ANGLIA: Johnstone - Godfrey, Ben White, Mings, Shaw - Grealish, Phillips, Ward-Prowse - Rashford, Calvert-Lewin, Sancho. Au mai jucat Trippier ,Henderson, Lingard, Watkins, Bellingham, Rice. Antrenor: Gareth Southgate.(FCT)

Puteam pierde a patra oară

Tot cu Rădoi la butoane

4.1 FOTO RomâniaU23-Australia U23 1-0.jp

08.06.2021 Marbella, România-Australia 1-0(1-0)

    Cu selecționerul Rădoi pitit pe banca de rezerve, Dică n-a prea făcut cum „vrea mușchii lui” și am terminat și această partidă cu emoții, când, pe final, tricolorii mici erau să primească gol pe un contraatac doi la unu, noroc de efortul supraomenesc al lui Pașcanu, care a salvat în ultima clipă!

    România a deschis scorul în minutul 9, prin șutul lobat al lui Ganea jr. Pe parcursul primei părți, tineretul nostru a mai ratat două bune ocazii prin Mățan, de două ori, și prin Câmpanu.

    "Tricolorii" au prins curaj și au ratat apoi prin Mățan. Australienii au irosit și ei o șansă, după o gafă a portarului Aioani, care a șutat într-un adversar.

    Am atacat și în a doua repriză, ratând din nou prin Câmpanu și prin Octavian Popescu. Dică e mult mai echilibrat decât Rădoi, dar din păcate, trebuie să facă ce-i spune șeful de pe bancă!

    Un meci bun al tricolorilor mici împotriva unei echipe solide, atâta vreme cât Dică a fost la butoane.

    România: 12. Aioani – 15. Rațiu, 4. Pașcanu, 16. Nedelcu, 2. Boboc – 8. Marin (cpt.), 18. Dulca – 10. Cîmpanu, 11. Ciobanu, 20. Mățan – 9. Ganea.

Selecționer: Nicolae Dică.

Au mai jucat: 1. Popa, 6. Manea, 7. Popescu, 17. Grigore, 19. Velisar,  22. Perianu.

   Australia: 1. Maynard-Brewer – 3. Cleur, 4. Rich-Baghuelou, 5. Dylan, 22. Connor – 25. Caleb, 6. Tyrese, 19. Teague – 15. Najjarine, 14. Iredale, 11. Arazani

Selecționer: Gary Rudy Peter van Egmond

Au mai jucat: 2. Grdic, 7. Kalik, 8. D`Agostino, 10. Armenakas, 12. Holmes, 13. Ouzounidis, 16. Pennington (FCT).

Echitație. Campionatul European de Sărituri Obstacole, Vilamoura 2021

Două sucevence vor reprezenta România

5.1 FOTO Două sucevence.jpg

    Junioarele sucevence Octavia Ilișoi și Sofia Semenov au trecut de calificările desfășurate la Samorin(Slovacia), reușind să se califice la Campionatul European de Sărituri Obstacole Copii, Juniori și Tineret care va avea loc, între 18 și 25 iulie a.c. la Vilamoura, în Portugalia. Din lotul  calificat de România la această competiție mai fac parte Ștefania Schuman din București și Emma Butucă din Constanța. Reamintim că Octavia Ilișoi este campioană blcanică en-titre.(FCT)

Pățaniile unui portughez în Românica

Toni Conceição, dat afară de la Cluj pentru că n-a făcut o înlocuire

     Toni Conceição, în vârstă de 59 de ani, actualul antrenor al echipei Camerunului, supranumită Lions Indomptables, a povestit presei din Portugalia cum, pe când antrena CFR Cluj, era să fie dat afară din cauza neefectuării unei...schimbări!

6.1 FOTO Toni Conceição.jpg

     În timpul unei partide, patronul clujenilor l-a sunat pe directorul sportiv cerându-i să comunice antrenorului să facă o...schimbare. ”Am avut parte de conducători care dădeau indicații băncii tehnice, dar în cazul meu efectul era zero. La un meci, patronul l-a sunat pe directorul sportiv și i-a transmis comanda. Eu nici nu am înțeles ce se petrece, secundul meu m-a făcut atent. Asta pentru că directorul sportiv era un fost jucător de-al meu, iar el știa cum lucrez. De aceea, îi era frică să mă abordeze și să-mi spună ce trebuie să fac. La finalul meciului, el a venit totuși la mine și mi-a dezvăluit tot. Trebuia să scot portarul, primise un gol din lovitură liberă și echipa mea fusese egalată. I-am spus să-i explice patronului că mi-a transmis mesajul. Apoi, am primit un telefon de la acel conducător. I-am zis că a fost decizia mea, iar el m-a dat afară. Am ajuns acasă, l-am sunat înapoi, să văd dacă era mai calm. Am stat de vorbă și a doua zi m-am prezentat la antrenament ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Dar a fost o experiență ireală!”, povestește reputatul antrenor lusitan cotidianului sportiv A Bola.

     Portughezul a sta pe banca clujenilor trei mandate, cucerind în acest timp două Cupe ale României și o Supercupă. A mai pregătit pe FC Brașov și pe Astra.(FCT)

Âncora s6

Superbet Chess Classic Romania 2021

Azerul Shakhriyar Mamedyarov a câștigat Turneul de la București

7.1 FOTO Superbet....jpg

     Zece jucători din elita șahistă a lumii s-au confruntat, între 5 și 14 iunie, la București, în cadrul  circuitului Grand Chess Tour 2021, Superbet Chess Classic Romania 2021, competiție dotată cu premii de 325.000 de dolari. La competiție au participat și doi dintre cei mai buni șahiști ai României, marii maeștri internaționali Constantin Lupulescu și Bogdan Deac.

     Iată-i și pe cei care au participat: Fabiano Caruana (SUA), Mare Maestru de la vârsta de 14 ani, al doilea jucător al lumii și challengerul  campionului mondial Magnus Carlsen. Levon Aronian (Armenia), Mare Maestru de la 18 ani, al cincilea jucător al lumii, câștigător al Superbet Rapid&Blitz în 2019 la București. Anish Giri (Olanda),Mare Maestru de la 14 ani, se află în top 10  mondial de câțiva ani. Alexander Grischuk (Rusia), Marele Maestru rus este triplu campion mondial de blitz și multiplu medaliat la Olimpiadele de șah, în prezent al șaptelea jucător al lumii. Wesley So (SUA), al nouălea jucător al lumii, cel care a reușit din toamna lui 2019 până în luna februarie a acestui an să-l învingă în trei finale pe marele maestru norvegian, Magnus Carlson. Shakhriyar Mamedyarov (Azerbaidjan), dublu campion mondial de juniori, campion european cu echipa azeră, campion mondial la șah-blitz, medaliat cu aur la individual în cadrul Olimpiadei de la Istanbul. Teimour Radjabov (Azerbaidjan), jucător din top 10 mondial, la câștigat la 12 ani Campionatul European al juniorilor sub 18 ani. În 2003 a reușit să învingă trei campioni mondiali, pe Kasparov, Anand și Ponomariov, iar în 2019 a câștigat finala Cupei Mondiale de șah. Maxime Vachier-Lagrave (Franța), locul 14 mondial, fost campion european la șah-rapid, vice-campion mondial la blitz și, de trei ori, campion al Franței. În fine, Constantin Lupulescu (România),cel mai bine cotat jucător român de șah, el reprezentând România la șapte Olimpiade și la opt Campionate Europene. În 2016, la Olimpiada de la Baku, a remizat cu  campionul mondial, Magnus Carlsen, ajutând echipa României să învingă Norvegia. Beneficiază de un wildcard la Superbet Chess Classic Romania 2021. Cel de-al doilea jucător român acceptat de organizatori este Bogdan Deac cel care a obținut titlul suprem la șah înainte de a împlini  vârsta de 15 ani și a debutat în echipa națională de seniori la  14 ani. La Olimpiada de la Baku din  2016 a reușit 7 puncte din 10 posibile.

    Publicul nu a avut acces la eveniment, dar turneul a putut  fi urmărit online, pe site-ul www.superchess.ro și pe pagina de Facebook Superchess.

    S-a  jucat șah clasic, în sistem turneu. Inaugurarea turneului a avut loc vineri, 4 iunie, de la ora 13.00, cu participarea extraordinară a celui mai bun jucător de șah al tuturor timpurilor, multiplul campion mondial, Garry Kasparov, alături de Michael Khodarkovsky, Director Executiv al Grand Chess Tour, Augusta Dragic, președinta Fundației Superbet, cei 10 jucători, invitați din diverse medii socio-profesionale și presă.

    Turneul a fost câștigat de MM Shakhriyar Mamedyarov din Azerbaidjan cu 6 puncte din 9 posibile, urmat de armeanul Levon Aronian, americanul Wesley So și rusul Alexander Grischuk cu câte 5 puncte, olandezul Anish Giri și azerul Teimour Radjabov cu câte 4,5 puncte, românul Bogdan Deac și americanul Fabiano Caruana cu câte 4 puncte, francezul Maxime Vachier-Lagrave și cel de-al doilea român,Constantin Lupulescu, cu câte 3,5 puncte.(FCT)

Âncora iulie sp
NR.38, iulie 2021
Âncora s1 iulie

Pelerin prin lumea fotbalului

FOTIO ION PUIU MARIN_edited.jpg

Cum s-a văzut C.E. de fotbal , din inima Bucovinei, de la Suceava 

       Începută cu un an mai târziu din cauza pandemiei de coronavirus, competiția a fost una cu totul inedită. Pentru prima dată în istorie, meciurile s-au disputat în unsprezece locații diferite, din tot atâtea țări. S-a folosit în premieră, la un turneu fina,l sistemul de monitorizare VAR și au fost acceptate cinci înlocuiri de jucători. La startul competiției s-au aliniat 24 de competitoare, împărțite în șase grupe. Casele de pariuri și analiștii sportivi dădeau ca favorite certe, echipele, Franței, Belgiei, Germaniei, Spaniei, Italiei și Angliei. Jocurile din grupe au fost în general echilibrate, însă fără surprize notabile. Dintre echipele care nu au reușit să acceadă mai departe, o mențiune specială pentru echipa națională a Ungariei, care a impresionat prin dăruirea și încrâncenarea cu care și-a apărat șansele.(Ia exemplu, Mirele!) În optimi, partidele au fost mult mai intense, mai spectaculoase, apărând o imensă surpriză, eliminarea Franței de către interesanta echipă a Elveției. Neașteptată a fost și înfrângerea Germaniei în fața selecționatei Albionului. Victoria Belgiei în fața Portugaliei a fost normală, lusitanii având o prestație modestă la acest turneu. În sferturile de finală, reprezentativele Spaniei și Italiei s-au impus greu, prima după executarea loviturilor de departajare, în fața Elveției, iar „Squadra Azzurra” la limită, în fața Belgiei. Semifinalele au adus față în față selecționatele Angliei și Danemarcei. Partida s-a disputat pe stadionul Wembley din Londra, gazdele învingând la limită, 2-1, cu un gol înscris în prima repriză a prelungirilor, la finalul celor 90 de minute scorul fiind egal, 1-1. În celălalt joc, Italia a trecut, după executarea loviturilor de departajare, scor 4-2, de Spania. Din punct de vedre tactic am remarcat că toate echipele folosesc același stil de joc, cu presing în jumătatea de teren advers și cu o posesie prelungită a balonului. Diferența în teren este făcută , în principal , de calitatea jucătorilor. Au ieșit în față fotbaliștii cu personalitate puternică, cei care au capacitatea de a acoperi tot terenul , care pot rezolva cu succes ambele faze, de apărare și de atac. Nu în ultimul rând, inteligența în joc, viteza de deplasare, tehnica, arta de a proteja mingea, pregătirea fizică impecabilă sunt calitățile necesare pentru a deveni, astăzi, un jucător de top. Rolul antrenorului, al băncii tehnice, a devenit extrem de important. Un „coach” modern de fotbal trebuie să fie capabil să  „citească”  cum va juca adversarul, să știe cum să-și așeze jucătorii în teren, să le pună în valoare calitățile fotbalistice. El trebuie să fie un bun comunicator, un excelent motivator și, cel mai important, trebuie să fie respectat și ascultat de jucători. Acest turneu final a evidențiat în mod clar cele enumerate mai sus. Ai jucători de calitate, ai un antrenor bun și o echipă tehnică performantă, analist video experimentat, preparator fizic, medic, psiholog, faci performanță! Dacă din acest lanț lipsește o singură verigă doar, totul de duce pe copcă!

     Italienii au învins dramatic, în fața a peste 67 de mii de spectatori, scor 3-2, după executarea loviturilor de departajare, selecționata Angliei. După 120 de minute de joc, scorul a fost egal, 1-1. A fost o partidă care ne-a arătat, încă o dată, cât de important este rolul antrenorului în fotbalul modern. Mancini, a demonstrat de ce echipa sa este neînvinsă de 34 de meciuri. Victoria Squadrei Azzurra a fost pe deplin meritată, toți jucătorii pot fi remarcați, cu un plus pentru Donnarumma, declarat cel mai bun jucător al turneului, Bonucci, Chiellini și Berardi.

                                                                                                                                        Ion Puiu Marin

Clepsidra cu penițe

clepsidra.jpg
penita.png

Așteptăm luna lui Secelar

      Fotbalul ia, din ce în ce mai mult, chipul lumii în care trăim. Un fluieraș miop și ascultător de mai-marii în fracuri negre, vede în prelungiri un fault în careul Danemarcei, și, fără nicio remușcare, o trimite acasă! Anglia trebuia recompensată cumva pentru ce-a pățit și, mai ales, pentru ce va urma să pățească! Mă rog, țin, ca de obicei, cu italienii, după ce pleacă nemții(de, sângele , apă nu se face!). Insigne, Immobile, Chiesa, Verrati, Jorginho, Donnarumma, Bonucci și incredibilul Chiellini au jucat bestial cinci din șase meciuri, dar trebuie să recunoaștem că doar...bafta i-a ajutat să-i trimită pe spanioli la plajă, în semifinale. O Spanie care se cam chinuise în primele cinci dispute, dar și-a revenit tocmai cu macaronarii pe care i-au dominat indiscutabil! Doar că Dumnezeu e drept, se califică cine a jucat frumos de cinci ori și a dat-o doar o dată cu oiștea-n gard, nu invers. 

 

 

 

    Am destule păcate, în plus nimeni nu m-a iertat niciodată, deși greșelile mele n-au fost nici a suta parte din greșelile altora, în plus am recunoscut întotdeauna, asumându-mi, de cele mai multe ori și vini...imaginare. Am fost mereu pedepsit pentru că am ales să spun ce cred, adică adevărul nefardat! Sună a frustrare, dar nu-i așa nici pe departe, nu-mi pare rău nicio secundă pentru ce-am făcut. Am încercat mereu doar să ajut oamenii, să-i fac să creadă în șansa lor, să le induc ideea că Dumnezeu îi iubește! Numai că puțini semeni adevărați am întâlnit, majoritatea dintre ei nemaifiind astăzi printre noi...

      În rest, soare, cald, cresc exponențial numărul îmbolnăvirilor în țara...experimentelor, Portocalia. Lumea pare să se fi obișnuit cu ideea, ba chiar nu mai bate apa-n piuă. Ploaie...da, ar cam trebui, că grâul și păpșoiul  au nevoie, vântul...da, cam bate, dar noi avem țestele teșite, așa că nu ne prea afectează, coronavirusul...a, da, o trece și ăsta, doar ne-am vaccinat peste jumătate din populația țării! Demn de remarcat la un popor așa ...supus, e că mulți și-au aruncat botnițele chiar acum, când statisticile înregistrează peste 3000 de cazuri pe zi, probabil că portughezii vor să iasă campioni mondiali la ...vaccinări, dacă tot au fost eliminați la fotbal! Vecinii sunt toți bine, ba chiar doamna de la unu, care să tot aibă vreo 75 de anișori, refuză masca. Locuiesc într-o zonă declarată...roșie, dar în ultimii doi ani am văzut un singur deces. Ginerele vecinei mai sus amintite, care avea un cancer generalizat. Am avut și vreo două cunoștințe lovite de ...strechea asta. După opt zile de febră măricică, transpirație abundentă și-un calup de...paracetamol, și-au revenit și nici prin cap nu le trece să se vaccineze! Și-n ciuda comunicatelor apocaliptice ale autorităților de ei alese, și a numărului în vajnică creștere a îmbolnăvirilor, lumea e cât se poate de calmă. Tot ce-i prea mult...te obișnuiește, mde, deși e cu dus și cu întors.

     În ce ne privește, suntem mult mai interesați de deciziile Tribunalului militar de la Guantanamo( nu știți...căutați, netul nu-i numai pentru coronaviruși!) decât de comicăriile petrecute la Casa Albă...românească din Lisabona. Un zâmbet și o încurajare adresate amărâților valorează mult mai mult decât o somptuoasă ceremonie de atârnare a decorațiilor de șorțulețele unor vajnice...nimicuri. Așteptăm cu nerăbdare luna lui „Secelar”.Doamne ajută!

     Au câștigat, așa cum îmi doream, italienii, după loviturile de departajare, prin golurile lui Berardi, Bonucci( eroul finalei alături de Donnarumma) și Bernardeschi. Nerazurii au dominat partida de la un cap la altul și numai bafta englezilor a făcut ca meciul să nu se termine în primele 90 de minute. A fost a treizecișipatra partidă consecutivă fără înfrângere pentru băieții lui Mancini.

Campionatul European de Fotbal 2020

                             GRUPA A

     Vineri, 11 iunie

Turcia                   0−3        Italia                  Roma

     Sâmbătă, 12 iunie

Țara Galilor        1−1        Elveția                 Baku

     Miercuri, 16 iunie

Turcia                 0−2        Țara Galilor        Baku

Italia                   3−0        Elveția                 Roma

      Duminică, 20 iunie

Italia                  1−0        Țara Galilor        Roma

Elveția               3−1        Turcia                  Baku

                                   CLASAMENT

 

ITALIA                  3             3             0             0             7-0         9

ȚARA GALILOR   3             1             1             1             3-2         4

ELVEȚIA               3             1             1             1             4-5         4

TURCIA                3             0             0             3             1-8         0

                                    GRUPA C

    Duminică, 13 iunie

Austria                 3−1        Macedonia de Nord          București

Țările de Jos       3−2        Ucraina                              Amsterdam

    Joi, 17 iunie

Ucraina                2−1        Macedonia de Nord           București

Țările de Jos       2−0        Austria                               Amsterdam

     Luni, 21 iunie

Macedonia de Nord       0−3        Țările de Jos            Amsterdam

Ucraina                           0−1        Austria                       București

                                   CLASAMENT

 

ȚĂRILE DE JOS     3             3             0             0             8-2         9

AUSTRIA                3             2             0             1             4-3         6

UCRAINA               3             1             0             2             4-5         3

MACEDONIA N.     3             0             0             3             2-8         0

                                 GRUPA E

    Luni, 14 iunie

Polonia            1−2        Slovacia               St. Petersburg

Spania             0−0        Suedia                  Sevilla

    Vineri, 18 iunie

Suedia             1−0        Slovacia               St. Petersburg

    Sâmbătă, 19 iunie

Spania            1−1        Polonia                  Sevilla

    Miercuri, 23 iunie

Suedia            3−2        Polonia                  St. Petersburg

Slovacia         0−5        Spania                    Sevilla

                         CLASAMENT

 

SUEDIA         3             2             1             0             4-2         7

SPANIA          3             1             2             0             6-1         5

Slovacia        3             1             0             2             2-7         3

Polonia          3             0             1             2             4-6         1

                             OPTIMI DE FINALĂ

      Sâmbătă, 26 iunie

Țara Galilor        0−4        Danemarca         Amsterdam

Italia                    2−1        Austria                 Londra

      Duminică, 27 iunie

Țările de Jos       0−2        Cehia                    Budapesta

Belgia                  1−0        Portugalia             Sevilla

      Luni, 28 iunie

Croația                 3−5        Spania                  Copenhaga

Franța      (4-5)    3−3        Elveția                   București

                                  

      Marți, 29 iunie

Anglia                  2−0        Germania               Londra

Suedia                 1−2        Ucraina                   Glasgow

 

 

                         SFERTURI DE FINALĂ

      Vineri, 2 iulie

Elveția      (1-3)  1−1          Spania                 St. Petresburg

Belgia                 1−2          Italia                      Munchen

      Sâmbătă, 3 iulie

Cehia                  1−2          Danemarca            Baku

Ucraina              0−4           Anglia                    Roma

                                GRUPA B

     Sâmbătă, 12 iunie

Danemarca         0−1        Finlanda              Copenhaga

Belgia                  3−0        Rusia                    St. Petersburg

     Miercuri, 16 iunie

Finlanda              0−1        Rusia                    St. Petersburg

Danemarca         1−2        Belgia                   Copenhaga

     Luni, 21 iunie

Finlanda              0−2        Belgia                    St. Petersburg

Rusia                   1−4        Danemarca            Copenhaga

                                 CLASAMENT

 

BELGIA               3             3             0             0             7-1         9

DANEMARCA      3             1             0             2             5-4         3

FINLANDA          3             1             0             2             1-3         3

RISIA                   3             1             0             2             2-7         3

                                   GRUPA D

      Duminică, 13 iunie

Anglia                    1−0        Croația                  Londra

      Luni, 14 iunie

Scoția                     0−2        Cehia                    Glasgow

      Vineri, 18 iunie

Croația                   1−1        Cehia                    Glasgow

Anglia                     0−0        Scoția                  Londra

     Marți, 22 iunie

Cehia                       0−1        Anglia                  Londra

Croația                    3−1        Scoția                  Glasgow

                                 CLASAMENT

 

ANGLIA               3             2             1             0             2-0         7

CROAȚIA             3             1             1             1             4-3         4

CEHIA                  3             1             1             1             3-2         4

Scoția                  3             0             1             2             1-5         1

                                       GRUPA F

     Marți, 15 iunie

Ungaria               0−3        Portugalia                  Budapesta

Franța                 1−0        Germania                    Munchen

     Sâmbătă, 19 iunie

Ungaria              1−1          Franța                         Budapesta

Portugalia           2−4        Germania                    Munchen

      Miercuri, 23 iunie

Germania            2−2        Ungaria                        Munchen

Portugalia           2−2        Franța                           Budapesta

                           CLASAMENT

 

FRANȚA              3             1             2             0             4-3         5

GERMANIA          3             1             1             1             6-5         4

PORTUGALIA      3             1             1             1             7-6         4

Ungaria               3             0             2             1             3-6         2

minge.jpg

                           SEMIFINALE

     Marți, 6 iulie

Italia  (4-2)    1−1         Spania                Londra

     Miercuri, 7 iulie

Anglia            2−1        Danemarca         Londra

 

 

                            FINALA

    Duminică, 11 iulie

Italia   (3-2)      1-1             Anglia          Londra      

Fundașul botoșănean, posibil în Portugalia

Andrei Chindriș, în Primeira Liga?

1.1 FOTO Andrei Chindriș.jpg

       Finanțatorul celor din Botoșani, Valeriu Iftime, speră ca talentatul stoper Andrei Chindriș va reuși să se transfere în prima ligă portugheză. Patronul moldovean a spus că va obține cinci sute de mii de euro în schimbul lui Chindriș: „I-am dat acordul  lui Andrei. Da, în Portugalia, dar aștept ca transferul ăsta să fie o certitudine, pentru că discuții am avut și la Mouscron, și la alte echipe care îl luaseră, am semnat tot și la o săptămână a spus că nu mai pleacă. Eu sper să plece de data asta, pentru binele lui și, sigur, are și clubul ceva de câștigat. N-am cerut  mult, Europa nu mai dă bani pentru jucătorii români. E greu să primești un milion de euro, dar la jumătate e un preț bun. Pe cuvântul meu dacă știu care e echipa! Eu am avut discuții cu un impresar, un om care pare 

serios. Duminică seară am trimis ultima ofertă și mi-a răspuns că e ok și facem așa. Mai departe, unde pleacă, președintele știe. Pe mine m-a interesat că Andrei și-a negociat niște condiții și el m-a rugat că îi convine și ar vrea să plece, nu ca la FCSB când mă rugam să nu se mai negocieze pentru el că nu vrea să plece”, a declarat Valeriu Iftime, pentru ProSport Live.

     36 de meciuri a jucat Andrei Chindriș a jucat 36 de meciuri pentru FC Botoșani în sezonul trecut al Ligii 1, înscriind de trei ori. Potrivit Transfermarkt, cota de piață a fundașului selecționatei olimpice este de 1,2 milioane euro.(FCT)

Noi naturalizări în lotul pentru JO

Francezul Felix Duchampt va reprezenta România la Tokyo

       Atletul francez Felix Duchampt a devenit al 90-lea membru al delegației României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, în urma anunțului dat publicității de Federația Internațională de Triatlon, fapt confirmat deja și de Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Atletul din Hexagon, se află pe locul 52 în ierarhia mondială și a concurat pentru România în competițiile internaționale din anul 2019. Felix-Pierre Duchampt a participat sub culorile Franței în competiția de triatlon din cadrul etapei de Cupa Mondiala de la Miyazaki, din 10 noiembrie 2018,dar fără derogarea primită de la CIO, n-ar fi putut reprezenta România  înainte de 10 noiembrie 2021.

      Marțea trecută, COSR a anunțat, de asemenea, și calificarea luptătoarei Kriszta Incze la JO, în urma realocării locurilor rămase disponibile în urma retragerii Coreei de Nord.(FCT)

2.1 FOTO Felix Duchampt.jpg

De, mai are omul și slăbiciuni

„Ronaldo este un mare campion, dar uneori este enervant!”

4.1 FOTO Ronaldo-Budapesta 2021.jpg

     Cel mai bun marcator al acestui greu de uitat Campionat European de fotbal, Cristiano Ronaldo, a înscris de două ori chiar în meciul de debut împotriva revelației, echipa Ungariei. Cristiano a înscris din penalty în minutul 87, iar apoi în minutul 92, după ce a driblat tot ce i-a ieșit în cale, ajungând la 10 goluri înscrise la CE, record al competiției.

     Datorită faptului că s-a bucurat în stilul său caracteristic după golul marcat din lovitura de la 11 metri, ungurii l-au huiduit și i-au arătat semne obscene.

Antrenorul italian al Ungariei, fost elev al lui Lucescu la Brescia, Marco Rossi,  a explicat astfel comportamentul deplasat al suporterilor maghiari: „Ronaldo este un  

mare campion, dar uneori este enervant. După ce a înscris din penalty împotriva noastră s-a bucurat de parcă a înscris în finală. Oamenii observă astfel de lucruri".(FCT) 

Topul topurilor                                    

Clasamentul pe medalii al sportivilor români participanți la JO, din toate timpurile

      România a cucerit, până acum, 307 medalii la Jocurile Olimpice. Cu o singură excepție, toate celelalte au fost obținute la edițiile de vară ale Jocurilor. Nadia Comăneci este liderul în clasamentul medaliilor obținute. România se situează pe poziția a 16-a în clasamentul all-time al țărilor medaliate. Primii 10 sportivi din acest top au cucerit, împreună,64 de medalii.

1. Nadia Comăneci (Gimnastică)-9 medalii (5 aur, 3 argint, 1 bronz)

2. Elisabeta Lipă (Canotaj)-8 medalii (5 aur, 2 argint, 1 bronz)

3. Georgeta Damian (Canotaj)-6 medalii (5 aur, 1 bronz)

4. Ivan Patzaichin (Caiac Canoe)-7 medalii (4 aur, 3 argint)

5. Doina Ignat (Canotaj)-6 medalii (4 aur, 1 argint, 1 bronz)

6. Ecaterina Szabo (Gimnastică)-5 medalii (4 aur, 1 argint)

7. Viorica Susanu (Canotaj)-5 medalii (4 aur, 1 bronz)

8. Daniela Silivaș (Gimnastică)-6 medalii (3 aur, 2 argint, 1 bronz)

9. Simona Amânar (Gimnastică)-7 medalii (3 aur, 1 argint, 3 bronz)

10. Constanța Burcică (Canotaj)-5 medalii (3 aur, 1 argint, 1 bronz)

                                                                                                 (FCT)

3.1 FOTO Nadia.jpg

În pofida faptului că liberalii și aliații lor neglijează sportul         

Larisa Iordache a obținut medaliile de aur și de bronz la Cupa Mondială de gimnastică!

5.1 FOTO Larisa Iordache.jpg

    Grija și preocuparea bolândului din fruncea țării pentru sportul românesc e ...sub zero. El decorează, decorează și iar decorează sublimi necunoscuți cu merite egale cu ale...dânsului.

       Gimnastica românească n-a murit, a fost lăsată să moară! Pariem că și în condițiile astea, Larisa și Drăgulescu vor lua medalii olimpice! În finala de la bârna, Larisa, care a executat exercițiul cu cea mai mare dificultate (6.0), a avut emoții până la evoluția ultimei concurente, deoarece a ratat la priruetă cu doua rotații. A primit 13.366, fiind urmată de Diana Varinska ( Ucraina) si de Zeyna Ibrahim (Egipt). Românca a obținut și bronzul  în finala de la paralele cu o notă de 13,166. Andrei Muntean s-a clasat pe locul 8 în finala de la paralele cu 12.30, iar Marian Drăgulescu s-a retras din cauza unei contracturi la mușchii dorsali.

     Larisa va încerca să câștige și aurul olimpic pentru România și apoi se va gândi dacă va mai continua: „E destul de greu să spun când o să mă retrag. Am spus că trag anul ăsta și o să trag o linie la finalul lui, să văd ce plusuri și minusuri aș avea dacă aș continua. Nu pot să zic că ar fi un final pentru mine în gimnastică pentru că nu știu ce va fi atunci. Sunt șase luni de zile până la finalul anului. Corpul meu zice 'Au!' de multă vreme, dar nu prea îl bag în seamă. Încerc să mă fac bine cu diferite procedee din medicină: infiltrații, recuperări și așa mai departe", a mărturisit Larisa Iordache.(FCT)

Noua stea a înotului mondial

Românul David Popovici, recorduri mondiale în probele de 100 și 200 de metri liber

      Sportivul român David Popovici a stabilit în zilele de joi, 08.07.2021 și vineri 09.07, două noi  recorduri mondiale în probele de 100 , respectiv 200 metri liber, în cadrul Campionatului European de înot pentru juniori de la Roma.

      La Foro Italico Swimming Pool Complex din Roma, înotătorul român David Popovici a câștigat medalia de aur cu timpul 47.30 secunde, nou record mondial de juniori ,după cel realizat tot de el in urma cu doua zile, nou record european de juniori și cel mai bun timp mondial (seniori) al anului 2021 în proba de 100 m.

     Marti, în cadrul concursului de ștafetă, Popovici stabilise un nou record mondial la 100 m liber cu timpul 47,56 secunde, echipa României cucerind argintul competiției.

     Mai mult, David Popovici, s-a impus și sâmbătă,10.07.2021  în finala de 200 metri liber a CE de juniori, pe care a câștigat-o detașat! Înotătorul român a străbătut cele patru lungimi de bazin în 1:45,95, timp mai slab decât cel obținut în semifinalele de vineri, când reușise noul record mondial de juniori, 1:45,26.

6.1 FOTO David Popovici.jpg

     Duminică, campionul nostru a câștigat și proba de 50 de metri liber, cu un nou record personal, 22,22 de secunde.Cinste lui!(FCT)

Âncora s2 iulie

Vrăjitorul Mancini

Italia campioană, Ronaldo golgheter

FOTO Italia -campioană europeană 2020.jpg

     Pentru a doua oară în istorie, Italia a cucerit titlul european după ce a trecut de  țara gazdă, Anglia, chiar  pe Wembley ,după executarea loviturilor de la 11 metri, și chiar dacă „God Save The Queen” a răsunat din piepturile a 82 de mii de suporteri, la intonarea imnurilor.

     Luke Shaw a înscris cel mai rapid gol din istoria finalelor CE, după un contraatac devastator în care Trippier a centrat ca la carte iar Shaw a înfipt-o în ațe cu un șut puternic. Englezii au închis perfect, singura ocazie a italienilor survenind la șutul lui Chiesa din minutul 34, de la distanță.

     Mancini a mutat de două ori, trimițându-i în teren pe Cristante și Berardi, iar în minutul 67, Bonucci a egalat, după ce Chiellini fusese faultat și mingea lovise, inițial, bara dreaptă a porții englezilor. Italienii și-au revenit și au mai avut două situații de a marca, una din ele la acțiunea magistrală a lui Chiesa.

     Intrată în prelungiri,partida a devenit chiar anostă, cele două echipe alegând probabil, judecata lui Dumnezeu la loviturile de la 11 metri. Aici italienii au înscris de trei ori, Berardi, Bonucci și Bernardeschi, iar englezii au ratat de trei ori, prin Rushford care a țintit bara și prin Sancho și Saka, ale căror șuturi au fost parate de Donnarumma, declarat cel mai bun jucător al turneului.

     Ultimul trofeu câștigat de englezi rămâne titlul mondial din 1966, cucerit pe propriul teren cu largul sprijin al arbitrului rus Bahramov.

Anglia: Pickford - Walker, Stones, Maguire - Trippier, Phillips, Rice, Shaw - Mount, Kane, Sterling. Selecționer: Gareth Southgate.

Italia: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson - Barella, Jorginho, Verratti - Chiesa, Immobile, Insigne.Selecționer: Roberto Mancini.

     Cristiano Ronaldo și decarul cej Patrik Schick, cu câte cinci goluri înscrise , au fost desemnați gogheterii acestui turneu final. Iată și clasamentul final:

                            Euro 2021 Top Scorers

      Ranking         Player                     Team                         Goals     Assists   Minutes Played

       1.           Cristiano Ronaldo          Portugal                       5             1             360

                     Patrik Schick                  Czech Rep.                   5             0             404

      3.            Karim Benzema             France                          4             0             349

                     Emil Forsberg                Sweden                         4             0             371

                     Romelu Lukaku              Belgium                        4             0             444

                     Harry Kane                     England                         4             0             649

      7.            Xherdan Shaqiri             Switzerland                  3             1             371

                     Raheem Sterling            England                        3             1             641

                     Kasper Dolberg              Denmark                      3              0             225

                     Robert Lewandowski     Poland                          3              0             270

                     Haris Seferovic               Switzerland                 3              0             301

                     Georginio Wijnaldum     Netherlands                 3              0             360

                     Alvaro Morata                 Spain                            3              0             452

    14.            Pablo Sarabia                 Spain                            2              2             252

                     Memphis Depay              Netherlands                2               2             327

                     Andriy Yarmolenko         Ukraine                        2               2             445

                     Ivan Perisic                      Croatia                         2               1             261

                     Ferran Torres                  Spain                            2               1             366

                     Roman Yaremchuk         Ukraine                         2               1            430

                     Ciro Immobile                 Italy                                2               1            444

                     Joakim Maehle               Denmark                       2               1             570

                     Matteo Pessina               Italy                                2              0             191

                     Manuel Locatelil             Italy                                2              0             272

                     Thorgan Hazard             Belgium                          2              0             268

                     Yussuf Poulsen              Denmark                         2              0             295

                     Kai Havertz                     Germany                         2              0             304

                     Denzel Dumfries            Netherlands                    2              0             315

                     Mikkel Damsgaard        Denmark                          2              0             330

                     Federico Chiesa             Italy                                  2               0             438

Copa America

Argentina este noua campioană a Americii de Sud

         „Messi merită să câștige Copa America, iar azi are șansa să o facă învingând Brazilia, chiar pe Maracana”, a spus fratele lui Diego Maradona, Hugo. Numele lui Maradona a fost scandat minute în șir pe Maracana.

FOTO Messi cu Copa America.jpg

      Unicul gol al partidei, cel care a adus Argentinei al 15-le trofeu continental-cu care egalează Columbia-a fost înscris de Di Maria în minutul 22, în urma unui assist perfect al lui De Paul.

     Au trecut 28 de ani de la ultimul titlu cucerit de argentinieni și este primul trofeu major cucerit de Lionel Messi cu echipa națională!

     Iată cele două formații finaliste:

Argentina: E. Martinez (Aston Villa) – Montiel (River Plate), Romero (Atalanta), Otamendi (Benfica), Acuna (Sevilla) – De Paul (Udinese), Paredes (PSG), Lo Celso (Tottenham) – Di María (PSG), L. Martinez (Inter), Messi (liber de contract). Selecţioner: Lionel Scaloni

Brazilia: Ederson (Manchester City) – Danilo (Juventus), Marquinhos (PSG), Thiago Silva (Chelsea), Renan Lodi (Atletico Madrid) – Casemiro (Real Madrid), Fred (Manchester United) – Everton (Benfica), Lucas Paqueta (Lyon), Neymar (PSG) – Richarlison (Everton). Selecţioner: Tite(FCT)

Âncora sport august

NR.39 ,august 2021

Clepsidra cu penițe

Âncora s1 aug
clepsidra.jpg
penita.png

Prostia ridicată la rang de...artă

     Decesul ciudat al lui Maradona la sfârșitul lui 2020, infarctul straniu suferit, după doar o jumătate de oră de joc cu Finlanda, de danezul lui Inter, Eriksen(și graba presei de a doua zi de a spune că nu era vaccinat-după care...silencio!) precum și bizara accidentare a Simonei Halep care a ținut-o departe de courts-uri mai bine de trei luni de zile, scoțând-o și din Top ten după vreo șapte ani și jumătate de prezență neîntreruptă, ridică destule semne de întrebare asupra eficacității mult lăudatelor vaxcinuri împotriva sinistrei boli mondiale cu aspect...nevăzut. Restricțiile idioate și pseudo argumentele tolomacilor cu șorțuleț, creșterea progresivă și neîncetată a cazurilor de îmbolnăviri în ciuda eficacității incontestabile a unor medicamente ca ivermectina sau hidroclorochina la un pas de-a fi blestemate de păpușarii lor, faptul că locuiesc într-o zonă supraaglomerată, între două supermarketuri și o mulțime de crâșme și n-am zărit măcar, vreme de 18 luni, vreun vecin doborât de odiosul ucigaș, mă pun serios pe gânduri! Portughezii au vaccinat deja circa 40% din populație, ăștia merg zâmbind la...ac și se întorc veseli și fericiți, iar dacă cumva mierlește vreunul chiar și după câteva ore, nimeni nu dă vina pe vaxcinuri!

     Model Burleanu, slugă a Guvernului și a lui iohănilă, care a reușit să ridice tupeul obraznic și prostia la rang de...artă, aidoma modelului său .N-a făcut absolut nimic să-l ajute pe Rădoi, dar însoțit de umbrele sale , Bodescu și Vișan, s-a dus țanțoș să urmărească la Tokyo jocurile unei echipe cârpite, umilită cu spume de Coreea de Sud și chiar de Noua Zeelandă! Să nu poți să-i bați nici p-ăștia cu toate că Olăroiu și Dan Petrescu stau în concedii prelungite, iar, spre exemplu, echipa Spaniei a adus vreo șapte dintre jucătorii participanți la CE, e de tot râsul! Și ca să facem un scurt adagio la rezultatele obținute de România la JO, să spunem că țara noastră s-a clasat în final pe locul 46-în special datorită medaliilor obținute de sportivii suceveni-fiind net depășită de foste țări socialiste precum Ungaria, Polonia, Cehia, Croația, Serbia, Bulgaria, Slovenia, Kosovo, Ucraina și Belarus! Mulțumiți prezidentului neamț pe care l-ați votat ca orbeții și minunatului nostru guvern numit tot de dânsul! RUȘINE, români!

     Revenind la fotbal, drept să spun, mă îngrozesc jocurile primei reprezentative rămase de disputat în această toamnă, si sper, cu ajutorul Domnului nostru Iisus Hristos, să nu terminăm chiar pe ultimul loc! Mă gândesc chiar dacă n-ar fi bine ca Burli să fie numit Ambasador într-o țară occidentală, de pildă în...Portugalia ,că de-acum și bărbații pot rămâne însărcinați spre terminarea mandatului...Că priceput la manevre și mârlănii e, slavă Cerului, chiar dacă de orice altceva habar n-are, și ca să păstrăm...obiceiurile, îi și face pantofiorii lui iohanus.

     Și apropos, dacă tot am ajuns aici, mi-a trecut prin minte o idee . Ce-ar fi ca de acum înainte, ambasadorii numiți de președinte să nu poată lua nicio decizie( de pildă să dea vreo două miliarde de euroi din burta poporului sărăcit, și mai nou, eutanasiat, pe vreo 20 de F16, cărora e greu să le spui și...rable!) fără consultarea prealabilă a unui Consiliu ales de membrii comunității românești din țara respectivă, un fel de jurați, cu drept de veto! Așa, hotărârile privind relațiile interțări le vor lua românii care trăiesc în realitatea cotidiană, nu slugile alesului nazist! Promit că voi începe demersurile în acest sens cât de curând! Parol.(FCT)

România, locul...46 la JO de la Tokyo

Clasați sub Kosovo

     Alegerea politică a românilor s-a dovedit nefastă chiar și pentru...sport. Nu, sportul nu e o ramură a economiei, dar poate ridica, pe culmi, moralul unui popor zdravăn trântit la pământ! Noi , care cândva câștigam zeci de medalii de aur, am ajuns acum să cucerim doar una prin grija partidului și președintelui tocmiți de români. Aproape egali cu San Marino și depășiți de...Kosovo! PNL și iohanus ați vrut, asta aveți! Și stați să vedeți ce mai urmează...O Românie sfârtecată în patru bucăți.

     SUA, China și Japonia au urcat pe podiumul clasamentului pe medalii. Pentru noi cea mai mare bucurie a fost medalia de aur cucerită de sucevencele Ancuța Bodnar și Simona Radiș la canotaj,în proba de dublu vâsle, dar și medaliile de argint obținute de  Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă (dublu rame), Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu Și Cosmin Pascari (patru rame). Extraordinar fost și parcursul Anei Maria Popescu la spadă, învinsă în finală cu tușa de aur, după ce scorul a fost 10-10! Merită toate laudele și  David Popovici, Vlad Dascălu și Bianca Ghelber, foarte aproape de medalii.

     Locul final ocupat de delegația României în clasamentul pe națiuni, 46, ne arată exact importanța sportului într-o Românie condusă jalnic de niște neromâni. La Tokyo, locul 46 este împărțit cu Venezuela. În urmă cu 5 ani s-au obținut tot  patru medalii, două de bronz fiind acum „transformate” în argint. Totuși, și asta trebuie SPUS,  reprezentările de la Rio și Tokyo au fost cele mai slabe din ultimii 69 de ani! Într-un clasament al țărilor europene, ne clasăm  pe locul 28! Într-un clasament al fostelor țări socialiste, exceptând România mai mică, adică Moldova, celelalte națiuni s-au clasat mai bine decât delegația noastră. Ungaria, de exemplu, a câștigat 20 de medalii și a terminat pe locul 15 în ierarhia generală.

     Se invocă drept scuză că România ar fi putut fi mai sus dacă ar fi participat și Simona Halep. Iată că deși Serbia l-a avut pe Novak Djokovic nu a luat nicio medalie, deși a concurat în două probe. Sârbii au terminat pe locul 28, cu 9 medalii câștigate, 3 dintre acestea fiind de aur. Bulgaria a încheiat competiția pe locul 30, cu 6 medalii câștigate, din care 3 titluri olimpice. Ucraina e doar pe locul 44  pentru că a obținut doar o singură medalie de aur. A adunat, în schimb, 20 de medalii la total, după numărul de medalii cucerit fiind pe locul 16.Kosovo ne-a întrecut, San Marino a rămas la doar o medalie distanță!

     Printre națiunile europene pe care totuși le-am depășit  se află Slovacia, Austria, Portugalia și Finlanda. Primele trei au cucerit și ele cel puțin câte patru medalii, diferența făcându-se după culoarea lor. Și-ar mai fi ceva... San Marino a cucerit  la Tokyo, tot trei medalii, două la tir și una la lupte. Adică... tot la două discipline sportive, ca și noi. N-ar mai fi prea multe de spus. Unde duce dobitocia unei națiuni tocmai am văzut.(FCT)

 Notă- în tabel cifrele reprezinta numărul de medalii de aur, argint, bronz și totalul de medalii

 

1 SUA                39         41        33             113

 

2 China              38         32        18              88

 

3 Japonia           27        14         17              58

 

4 Marea Britanie  22     21          22             65

 

5 Com. O. Rus    20        28          23             71

 

6 Australia         17          7           22             46

 

7 Olanda             10         12         14             36

 

8 Franţa              10         12         11             33

 

9 Germania        10         11         16             37

 

10 Italia              10         10         20             40

 

11 Canada           7            6         11             24

 

12 Brazilia           7            6          8              21

 

13 Noua Zeelandă   7       6          7              20

 

14 Cuba                 7          3           5             15

 

15 Ungaria            6          7           7             20

 

16 Coreea de Sud      6     4         10             20

 

17 Polonia             4          5           5             14

 

18 Cehia                4           4           3            11

 

19 Kenya               4           4           2            10

 

20 Norvegia          4          2            2              8

 

21 Jamaica           4          1            4              9

 

22 Spania              3         8            6             17

 

23 Suedia              3         6            0               9

 

24 Elveţia              3          4            6             13

 

25 Danemarca     3           4            4            11

 

26 Croaţia            3            3            2             8

 

27 Iran                  3             2          2             7

 

28 Serbia              3            1           5            9

 

29 Belgia              3             1           3            7

 

30 Bulgaria          3             1           2            6

 

31 Slovenia          3             1           1            5

 

32 Uzbekistan     3             0            2            5

 

33 Georgia           2             5            1            8

 

34 Taiwan            2              4            6          12

 

35 Turcia             2              2             9          13

 

36 Grecia            2                1            1           4

 

36 Uganda          2                1            1           4

 

38 Ecuador         2               1             0           3

 

39 Irlanda           2               0             2           4

 

39 Israel             2                0             2           4

 

41 Qatar             2                0             1           3

 

42 Bahamas      2                0             0            2

 

42 Kosovo          2               0              0            2

44 Ucraina         1               6             12         19

 

45 Belarus         1               3              3            7

46 ROMÂNIA                1         3           0               4

 

46 Venezuela               1         3           0               4

 

48 India                        1         2           4               7

 

49 Hong Kong              1         2           3               6

 

50 Filipine                    1         2            1                4

 

50 Slovacia                  1         2             1               4

 

52 Africa de Sud         1          2            0               3

 

53 Austria                    1          1            5              7

 

54 Egipt                        1          1            4              6

 

55 Indonezia                1          1            3              5

 

56 Etiopia                     1          1            2              4

 

56 Portugalia               1          1            2              4

 

58 Tunisia                     1          1            0              2

 

59 Estonia                     1          0            1             2

 

59 Fiji                             1          0           1              2

 

59 Letonia                     1          0            1             2

 

59 Thailanda                 1          0            1             2

 

63 Insulele Bermude    1          0            0             1

 

63 Maroc                        1          0            0             1

 

63 Porto Rico                 1          0            0             1

 

66 Columbia                   0          4            1             5

 

67 Azerbaidjan               0          3            4            7

 

68 Rep. Dominicană       0          3            2            5

 

69 Armenia                     0           2           2            4

 

70 Kîrgîzstan                  0            2           1            3

 

71 Mongolia                    0            1           3            4

 

72 Argentina                   0           1            2           3

 

72 San Marino                0            1           2           3

 

74 Iordania                      0            1          1             2

 

74 Malaezia                     0            1          1            2

 

74 Nigeria                        0           1           1           2

 

77 Bahrain                       0           1          0            1

 

77 Arabia Saudită           0           1           0            1

 

77 Lituania                       0           1          0             1

 

77 Macedonia de Nord     0          1          0            1

 

77 Namibia                       0           1          0           1

 

77 Turkmenistan             0           1          0           1

 

83 Kazahstan                   0            0         8            8

 

84 Mexic                           0            0         4            4

 

85 Finlanda                     0             0         2             2

 

86 Botswana                    0            0         1             1

 

86 Burkina Faso              0             0          1           1

 

86 Cote d'Ivoire               0             0          1           1

 

86 Ghana                         0             0         1            1

 

86 Grenada                     0             0         1             1

 

86 Kuweit                        0             0         1             1

 

86 Republica Moldova    0            0         1             1

 

86 Siria                            0            0          1             1

Echipă nouă, selecționer nou

Bogdan Lobonț, noul selecționer al reprezentativei U20

     După ce a fost desemnat selecționer al echipei naționale de fotbal masculin U20, fostul portar al reprezentativei, Bogdan Lobonț a spus: „Sunt emoționat, sunt bucuros pentru alegerea făcută. Este ca și în prima zi la școală, sunt nerăbdător să cunosc fondul de jucători pe care U20 îl are la dispoziție. Atât jucătorii, cât și stafful tehnic. Sunt convins că vom obține maximum din potențialul fiecăruia. Nu este nicio postură ciudată, nu s-a inventat nimic. Practic s-a dat continuitate jucătorilor de la U19. Era diferența un pic mare între U19 și U21. Erau jucători care nu aveau meciuri internaționale în această perioadă. Prima acțiune va începe pe 29 august, primul meci pe 2 septembrie cu Portugalia și apoi în deplasare pe 6 septembrie, contra Angliei. E un fond interesant de jucători. E datoria noastră să dezvoltăm calitățile pe care le prezintă acești copii și să le creăm mediul adecvat pentru a le îmbunătăți, pentru a crește. Obiectivul este de a da cât mai mulți jucători pentru U21 și pentru naționala mare. Abia aștept să-i cunosc pe băieți pentru că am urmărit doar video deocamdată. E un fond de 45-50 de jucători în momentul de față pe care îi avem în vedere“.

2.1 FOTO Lobonț.jpg

     Lobonț îi va avea drept colaboratori la echipă pe Massimo Pedrazzini, antrenor secund, Miodrag Todorov, preparator fizic, Silviu Lung, antrenor cu portarii și pe Lucian Sânmărtean, director sportiv. Fostul mare portar și echipa lui au semnat un contract cu F R F până în 30 noiembrie 2022.

     Lobonţ are 85 de selecții în tricoul României  participând la Euro 2000 și Euro 2008. A jucat la Corvinul Hunedoara, Rapid București, Ajax Amsterdam, Dinamo București, Fiorentina și AS Roma, iar ca antrenor a pregătit-o pe U Cluj în sezonul 2018-2019, mai înainte făcând parte din staff-ul lui Cosmin Contra la echipa națională.

     Înființată după o decizie a Comitetului Executiv al FRF echipă națională U20 de ani a României va participa, începând din toamna lui 2021, la competiție amicală alături de  câteva dintre selecționatele puternice ale Europei.

     Iată și programul echipei naționale U20 din această toamnă, care, însă, ar putea suferi  modificări datorită evoluției pandemiei:

2 septembrie: România U20 – Portugalia U20

6 septembrie: Anglia U20 – România U20

7 octombrie: România U20 – Cehia U20

11 octombrie: Germania U20 – România U20

11 noiembrie: România U20 – Polonia U20

15 noiembrie: Italia U20 – România U20

     Pe lista lui Bogdan Lobonţ, pentru aceste meciuri se regăsesc 8 stranieri: Răzvan Sava (Torino/Italia), Alexandru Borbei (Lecce/Italia), Eduard Duţu (Fiorentina/Italia), Darius Ghindovean (Duisburg/Germania), Marius Corbu (Akademia Puşcaş/Ungaria), Matei Ilie (Padova/Italia), Leon Peto (Mainz/Germania) şi Andrei Mărginean (Sassuolo/Italia).(FCT)

Încântat de țara noastră

Un luptător portughez de K1 s-a stabilit definitiv în România

3.1 FOTO Agostinho Ndoso Teixeira.jpg

     Agostinho Ndoso Teixeira, un luptător portughez de K1,a decis să se stabilească în România. A ales țara noastră pentru că e convins că va putea progresa mai mult și mai repede la noi, decât în Portugalia. „Practicam acest sport acasă, însă nu o puteam face la nivel înalt. România este în topul mondial alături de Olanda. Aici însă simt ca pot face performanță și îmi pot depăși potențialul. E un mediu competitiv, mă motivează enorm! Când ești aproape de campioni, ai si tu șanse mari sa ajungi precum ei. Altfel, e destul de dificil pentru mine să mă complac la un nivel mediu", a declarat Teixeira pentru site-ul luptatorii.ro. El spune că nu știa mare lucru despre România înainte de a ajunge și de a se stabili aici. „Nu mai auzisem despre România decât de Dracula, de fetele frumoase și de Superkombat că urmăream pe Eurosport toate galele și așa am ajuns sa cunosc România. Știam deja ca aici este un mare centru al luptătorilor din Superkombat, dar nu credeam ca voi ajunge vreodată alături de ei", a adăugat luptătorul portughez.(FCT)

Âncora s2 aug

De prin fotbalului sucevean adunate

Istorii cu haz

                                                          „Meeeei, ăștia fac avioane, nu joacă fotbal!”

     Meci la Rădăuți, Metalul - Zimbrul Suceava. Gazdele, pregătite de Dezideriu Vaida, se aflau undeva în zona periculoasă a clasamentului, la retrogradare. Oaspeții, cu mulți  jucători trecuți pe la divizionara B, CSM, conduceau pe tabela de marcaj și, spre finalul partidei, în încercarea de a conserva rezultatul de pe tabela de marcaj, trăgeau de timp sau degajau mingea cât mai departe de propriul careu. Exasperat la marginea terenului, D. Vaida, care nu stăpânea prea bine limba română, fiind etnic maghiar, a început să strige către spectatori și arbitrii ” meei, ăștia fac avioane, nu joacă fotbal ”. Răspunsul a venit imediat, de pe teren, de la suceveanul Traian Vasilcovschi  „dar ce meștere, la Rădăuți se fac avioane și nu știm noi?”.

 

                                                               Cine a sforăit și cine n-a dormit

      O întâmplare hazlie povestită de Dorin Nichiforiuc. Meci de campionat, în deplasare la Brașov, cu Tractorul. Sucevenii s-au cazat la unul din hotelurile din Poiană.  Nea Marin Alexandru, antrenorul echipei, reținut de niște probleme personale, a sosit mai târziu  la hotel, în jurul orei 23. La recepție i s-a spus că toate camerele erau ocupate de jucători, dar el, observând că Nichi era singur s-a dus să se culce acolo. Nici nu s-a așezat bine în pat că a și început să sforăie la greu iar până dimineață nu s-a oprit. Nichi abia dacă a prins o oră, maximum două, de somn. Dimineață, la micul dejun, nea Marin părea extrem de obosit și foarte supărat ca nu a putut să închidă un ochi, toată noaptea, din cauza juniorului care a sforăit încontinuu .

 

                                                        „De două nopți numai mâncare visez!”

     O povestioară „trăită” chiar de mine. Eram în cantonamentul de iarnă la Casa Agronomului din Suceava. Viață grea, trei antrenamente pe zi, fără minge, doar pregătire fizică. Dormeam în cameră cu Gabi Nicola. La masă am nimerit cu Ovidiu Căldăruș, Radu Gălățeanu și Nelu Boghiu. Dimineața și la prânz, mâncarea era suficientă și de bună calitate, cina, în schimb, era cam subțirică și mă culcam flămând. Fiind pentru  dată în cantonament sub comanda lui nea Marin Alexandru, mă gândeam că astea sunt regulile și, dacă „veteranii” echipei nu spun nimic despre masa de seară, totul este ok. Chestia asta a durat...două zile. Nea Marin avea obiceiul de-ai întreba pe jucători cam ce să pregătească pentru masa din ziua următoare. A ajuns și la noi să ne dăm cu părerea . Sugestia dumnealui pentru cină, ceva ușor ca să putem dormi bine, o brânzică, o smântânică cu mămăliguță. Replica a venit prompt de la Ovidiu Căldăruș: „nea Marine, lasă-ne cu de astea, dă-ne să mâncăm, că de două nopți visez numai mâncare, la cât ne alergi pe toate coclaurile, cu brânzica și mămăliguța matale nu închid un ochi de foame toată noaptea!” După această discuție, „cărnița” n-a mai lipsit de la cină și toți

 

                                                                            Poker cu...șase popi

     În general, drumurile la întoarce din deplasare erau plictisitoare. Ca să treacă timpul mai ușor, unii citeau presa, alții „moțăiau” în scaune, iar dacă rezultatul era mulțumitor puteai juca și o  partidă de poker. Ne întorceam de la Brăila și în locurile din spate ale autobuzului cunoscătorii acestui joc au pus de-o partidă. La „masă” erau, Petcu Eugen, Petcu Marinel, Marcel Gherine și Ovidiu Căldăruș. De pe margine priveam noi chibiții . Timpul trecea oboseala își spunea cuvântul, cei care jucau deveneau mai neatenți la joc, noi cei care priveam nu aveam voie să vorbim. La un moment dat, la un pot, au rămas în joc nea Eugen cu Petcu Marinel. După ce s-a plătit totul nea Eugen întreabă  „ce ai în mână”, iar celălalt Petcu  răspunde „trei popi”.Și eu am trei popi, tu ce ai în coadă?”, zice, Eugen. Marinel îi arată un as, „bine- spune Eugen- ai câștigat, eu am o damă!”. Au continuat jocul , nimeni n-a spus nimic. După aproximativ o oră numai ce-l vedem pe nea Eugen că pune mâna pe pătura improvizată ca masă de joc, o aruncă,  se ridică în picioare nervos și spune, „băi Marine, cum dracu ai avut tu trei popi, ce, sunt șase în joc, dă banii înapoi!”. Petcu Marinel îi răspunde că „nu mi-ai cerut să-ți arăt cărțile, m-ai întrebat ce am în coadă, iar eu ți-am arătat că am un as”. După o ciorovăială de câteva minute totul a revenit la normal.

                                                                    Lecția juristului...Puiu Ionescu

      O povestioară din anul 1983, când echipa suceveană era pregătită de Ion Ionescu. Sandu Popovici, era unul din jucătorii tineri care tocmai își trecuse în palmares, un meci împotriva naționalei României. Într-una din zile, mai spre seară, împreună cu Lorin Avădanei și Ilie Gafencu s-au gândit să servească un șpriț la restaurantul Bucovina. Au intrat, la o masă era și Puiu Ionescu, s-au salutat și au fost invitați să stea împreună.  În prezența lui cei trei nu s-au simțit confortabil, au servit ceva rapid ,și-au luat la revedere și au plecat. A doua zi la antrenament, cei trei au avut parte de un ”tratament” mai special, mai multe ture de teren, mai multe sprinturi, etc. La un moment dat Lorin l-a întrebat „ dom profesor noi avem regim special” ? Nea Puiu i-a răspuns calm „măi băieți asta este pentru aseară, știți voi. Eu v-am invitat din politețe, dar voi trebuia să refuzați, sunt, totuși, antrenorul vostru, luați-o ca o lecție pentru viitor!”

                                                                                                                                                            Ion Puiu Marin

Âncora s3 aug

Pelerin prin lumea fotbalului

FOTIO ION PUIU MARIN_edited.jpg

Eșecuri pe linie, marca Burleanu

Fotbalul în ton cu societatea

     Fotbalul românesc e...varză. Selecționata de fotbal a României a revenit la Jocurile Olimpice după o pauză de... 57 de ani! După ce și-a aflat adversarii din grupă, naționala noastră s-a arătat încrezătoare și sigură că se va califica, lejer, în sferturile de finală ale competiției. Numai că  socoteala de acasă nu s-a prea potrivit cu cea din... Japonia.  În partida de debut, am obținut o victorie norocoasă, 1-0 cu Honduras, ca urmare a unui autogol al adversarilor noștri.(Deși cred că Pașcanu, urcat în atac, l-a cam împins pe autorul...autogolului, schimbându-i direcția!) În cel de-al doilea joc am fost, pur și simplu, umiliți de selecționata Coreii de Sud,0-4 ca la teatru, o formație care nu prea contează în fotbalul mare, iar în ultimul meci am înregistrat o remiză albă, 0-0, cu modesta Noua Zeelandă, ne-am urcat în primul avion și am zbughit-o acasă. Ce-i mai trist pentru noi, e că în loc să facem o analiză la „sânge”, să vedem unde am greșit, ce n-a fost în regulă, am căutat tot felul de scuze, distanța prea lungă, mâncarea prea sărată, patul prea tare. Analizând sumar prestația tricolorilor noștri am observat jucători cu mari carențe tehnice, cărora le lipsește darul de a „îmblânzi” mingea care parcă îi „mușcă” când ajunge la ei, nu avem un lider cu autoritate în teren și niciun antrenor care să dibuiască soluții în momentele cheie! Din păcate, o tunsoare șic și o mulțime de tatuaje nu te fac fotbalist, mai trebuie și altceva: multă, multă muncă și dăruire totală! Suntem beton armat doar...scuze. La  capitolul ăsta ( găsitul... scuzelor), probabil că suntem campioni mondiali. Formațiile de club care au jucat în cupele europene au evidențiat dezastrul în care se complace fotbalul păstorit de Burli. Echipa păstorită de Gigi Becali a fost eliminată, de-a dreptul penibil, de anonima Șahtior Karagandi din Kazastan. CSU Craiova s-a făcut de râs, fiind scoasă din competiție de formația albaneză Laci  (1-0 în tur în Albania, 0-0 la Craiova). Fotbaliștii de la Sfântul Gheorghe au părăsit și ei competiția din primul tur , după un 0-0, în deplasare și un 1-1 pe propriul teren cu  Spartak  Târnava. La loviturile de departajare s-au impus slovenii cu 4-3. Singura echipă care a „mers” mai departe a fost CFR Cluj. În primul meci  campioana României a trecut, cu șansă, de Borac Banja Luka, 3-1 la Cluj și 1-2 în Bosnia. Sorții au fost norocoși cu ardelenii și în manșa secundă, când au întâlnit campioana Gibraltarului, Lincon Red Imps, o echipă total necunoscută în Europa, ceferiștii impunându-se în ambele jocuri, 2-0 și 2-1. Partidele cu Young Boys Berna, ne-au arătat, de fapt, cam pe unde se află fotbalul românesc. Elvețienii au fost net superiori, au etalat un fotbal modern, spectaculos și eficient. Ardelenii nu prea au știut ce vor în teren, arogantul Șumudică  dovedindu-ne, din nou,  că nu este un antrenor de „top”. Acest lucru s-a văzut și mai bine în partida următoare, în jocul pentru calificarea în grupele Europa League, când la Belgrad, în prima manșă, Steaua Roșie ne-a umilit efectiv, scor 4-0. Urmează partida retur de la Cluj. Nu se știe dacă Jumulică va mai sta pe banca ardelenilor...(IPM)

Âncora sport sep

NR.40, septembrie 2021

Âncora s1 sep

Clepsidra cu penițe

clepsidra.jpg
penita.png

Antrenori fără școală, dar și destui medici

   Pe nen´tu Rădoi l-a bătut norocul. Din cele patru goluri marcate de aleșii săi în ultimele trei meciuri ale preliminariilor CM, niciunul-dar chiar niciunul!-nu pare rodul antrenamentelor efectuate sub conducerea lui,muncă pentru care ia destui firfirei. Cu Islanda au dat Toșca-nici el, săracul, nu știe cum a prins ștanga aia!-și Cristi Manea care a cam intuit unde va centra Ianis, rod al automatismelor deprinse cândva la...Viitorul, pe când erau amândoi puști. Iar cu Liechtenstein, ambele reușite poartă marca Nicușor Stanciu-la primul gol i-a pasat ceas lui Man, numai cât s-o vâre-n ațe, pe-al doilea l-a dat el cu un șut fără replică-așezat, în fine, unde trebuia în teren de afonul Rădoi. Cât despre meciul cu Macedonia, doar Niță, Chiricheș, slăbiciunile nou formatei echipe a Macedoniei de Nord și, cu siguranță, bunul Dumnezeu, au făcut să nu plecăm umiliți de la Skopje, datorită „perseverenței” demne de o cauză mai bună a rădoiului nostru care, ținându-l mai bine de un ceas pe junele Markovici pe teren, aproape l-a determinat pe Man să se ceară singur afară, iar pe noi să ne smulgem părul din cap văzând cum jucăm în...nouă( când balonul ajungea pe partea lui Camora, ne puneam mâna la ochi!).S-a îndurat însă Dumnezeu de noi și-am scăpat nevătămați!

   Practic, dacă nu-l părăsește bafta chioară(cum a fost cu Armenia) și mai pleacă urechiușele și la cine trebuie(de pildă la...Olăroiu sau la Lucești), Rădoi ar putea prinde in extremis locul doi, o oarecare șansă dacă ținem cont că trebuie să mai depășim două baraje, cu condiția, desigur, să nu luăm vreo douășpe prin Deutschland, deoarece iarna nu-i ca vara , iar Hansi Flick nu-i Joachim Low.

   În rest, să subliniem victoria entuziasmantă a româno-chinezoaicei de numai 18 ani, Emma Răducanu, la Openul SUA, unde și cealaltă româncă...de-adevăratelea, Bianca Andreescu a prins sferturile, să-i dorim casă de piatră Simonei Halep Iuruc, proaspăt măritată pe 15 septembrie, și să ne dorim ca după Open-ul Australiei, să avem trei ...aproape românce pe podiumul WTA.

   Nu de alta, doar pentru sufletul bietului popor român-că de minte nu încape vorbă!-care după ce-a votat când era mai nașpa, după cum l-a tăiat capul sau după cum i-au sugerat ...slugile satanei( șefi de partidulețe zurlii, cioflingari cumpărați la colț de potecă cu-n rachiu de pufoaică, slugi care glăsuiesc numai la comandă, sau reprezentanți ai țării peste...hotare) piere pe rupte pe paturi zdrențuite de spital pentru că anumite Protocoale cer ca în viitorul apropiat nicio țară europeană nu trebuie să depășească 10 milioane de locuitori și ăia...vaxcinați.

   Asta-i când preoții dau bir cu fugiții, precum în Portugalia-cer iertate preotului Râșnoveanu, singurul rămas pe redută-în loc să cheme enoriașii la slujbe, fie ele ținute și-n pădure!

   Totul merge ceas, doar că nu știm exact în ce sens, doar intuim...Poți să nu mai porți mască pe stradă în Portocalia( eu n-am purtat-o NICIODATĂ, doar când am fost obligat să intru într-un magazin), de parcă tare te-ar ajuta, în special...oxidul de grafen încorporat și-n ele, și continuu să trăiesc cu impresia că peste 90% dintre decedații de covid , au dat colțul în spitale cu ajutorul... medicilor lipsiți de școală și, mai ales, de conștiință! Dacă nu ai Credință și Iubire de semeni nu poți fi doctor, oricâte inscripții au diplomele tale. Doamne ajută!(FCT)

Âncora s2 sep

Pelerin prin lumea fotbalului

FOTIO ION PUIU MARIN_edited.jpg

 Scurtă istorie a fotbaliștilor de legendă ai Sucevei

De la Tarlețchi la Gherine(I)

    De cele mai multe ori vârful unei echipe de fotbal, adică „responsabilul cu golul”, are un loc privilegiat în preferințele suporterilor. Un gol „leșinat” este, deseori, mai apreciat decât o intervenție salvatoare a portarului ori o respingere de ultim moment a balonului, chiar de pe linia porții, de către un apărător. M-am gândit să readuc în memoria iubitorilor de fotbal suceveni pe unii din cei mai reprezentativi fotbaliști care au evoluat, de-a lungul timpului, pentru echipele din județul nostru.

    Voi începe, în ordine cronologică, cu cei care au jucat pentru Dinamo, Chimia sau CSM Suceava. Primul pe listă, Dumitru Tarlețchi, un atacant de statură medie, foarte tehnic și inspirat în faza de finalizare. Mihai Teodosiu, nea Teo, cum îi spuneau cei apropiați, a fost de asemenea, un foarte bun „creator” dar și un excelent marcator, jucător care făcea legea în teren, deși mai dezamăgea, uneori, prin exces de individualism. A fost fotbalistul care a eliminat de unul singur,  în Cupa României, pe Universitatea Craiova (scor 4-3) la Suceava,  prin cele două goluri înscrise de el. La craioveni  evoluau, printre alții  nume celebre în fotbalul românesc, Oblemenco, Deselnicu, Ivan, Strâmbeanu sau Bălan. După retragerea din  activitatea fotbalistică, nea Teo s-a afirmat ca unul din cei mai apreciați arbitrii la nivelul Diviziilor B și C. Radu Gălățeanu, „bicicleta”,  cum era alintat de suporterii suceveni, o „aripă” dreapta” agilă, de viteză, cu centrări de calitate pe care, de cele mai multe ori, scria gol, un fotbalist și un om serios și pe teren și în afara lui. Ca o pată de culoare, se mai întâmpla câteodată să nu poată depăși un adversar prin driblingul care-l consacrase, „bicicleta” și, atunci, din tribună se auzeau „reproșurile” suporterilor: „ce-ai făcut Radule, s-a rupt lanțul la bicicletă!”. La împlinirea vârstei de 70 de ani, foștii colegi de echipă i-au făcut cadou un tricou personalizat, inscripționat cu o bicicletă, cu numărul 70 pe spate. La mulți ani, Radule! Traian Iosep, „Țaranul”,era  un fotbalist extrem de apreciat de publicul spectator. Tipul de atacant puternic, atletic, cu un excelent joc de cap, care lovea mingea, la fel de bine, cu ambele picioare, un jucător tehnic, totdeauna bine pregătit, care găsea cu ușurință drumul spre poarta adversă. S-a retras din activitate  la 38 de ani ,lăsând în urmă o frumoasă carieră sportivă. Dumitru Suciu, Luță, cum îi spuneau apropiații, a fost între  1972 și 1976 unul din cei mai importanți jucători ai echipei sucevene. Fotbalist de clasă, cu o mare capacitate de efort, era deosebit de insistent în careul advers.                    Profesor de educație fizică, a fost pentru o perioadă și antrenor la Centru de Copii și Juniori a clubului sucevean. Marcel Gherine, Marcellino, brazilianul nostru, unul din cei mai talentați jucători care au evoluat vreodată pe gazonul stadionului Areni, un jucător elegant, fin tehnician, bun dribleur, a fost copilul răsfățat al tribunelor. Cariera lui Gherine, Dumnezeu să-l odihnească, ar fi putut fi mult mai strălucitoare dacă ar fi fost un pic mai atent cu viața personală... Tot în această perioadă, 1965-1975 și la celelalte echipe din județ au evoluat atacanți valoroși. La Fălticeni, spre exemplu, în linia de atac au jucat fotbaliști cunoscuți și îndrăgiți de publicul cunoscător precum Nicolae Constantin, Lontcovschi, Avasilcăi, C. Linchenstein, Suman, Lucaci sau Jarcă.

                                                                                                               Ion Puiu Marin

De prin fotbalului sucevean adunate

Istorii cu haz

Nu te pui cu antrenorul, chiar dacă vii după un meci câștigat!

    Profesorul Puiu Ionescu, pe lângă calitățile sale  incontestabile ca antrenor, era și un foarte bun jucător de șah. Din păcate erau puțini fotbaliști care practicau acest joc, cei mai meseriași fiind, Traian Iosep, Mircea Grosaru și Sandu Popovici. Partenerul preferat de nea Puiu era Traian, doar că acesta avea alte preferințe la astfel de jocuri. Ne întorceam de la Piatra Neamț cu toate punctele în traistă, eram bucuroși, atmosfera în autocar era una euforică. Veteranii s-au așezat în spate unde au pus de un pocheraș. Puiu Ionescu stătea liniștit în față și până aproape de Târgu Neamț, totul a decurs normal. La un moment dat se aude glasul antrenorului, „Țărane, hai până la mine”. Traian i-a răspuns „nu pot acum dom´ profesor, vin un pic mai târziu”. Am mai parcurs ceva kilometri și, din nou, s-a auzit vocea lui nea Puiu „ ce faci măi, te mai aștept mult?”, răspunsul fiind... „vin imediat”. Am trecut de Târgu Neamț și numai ce vedem că autocarul se oprește și se aude comanda tăioasă a antrenorului, „ toată lumea jos”. Ne-am uitat lung unii la alții, nu prea realizam de ce trebuie să coborâm din mașină, dar... ne-am conformat. Când ne-a văzut pe toți jos, nea Puiuțu i-a spus șoferului să pornească, iar nouă...să venim în urma mașinii. Cam după un kilometru, poate mai puțin, autocarul s-a oprit, iar în ușă a apărut Puiu Ionescu care i s-a adresat, din nou, lui Traian  „Țărane, vii în față să facem un șah, sau continuați să mergeți pe jos?!”. Ce-a fost la gura noastră, câte înjurături sau abătut asupra bietului  Traian nu vă pot spune, dar de atunci, de câte ori a fost  solicitat, niciodată nu a mai avut curajul să spună „vin mai târziu”.

                                                                                                      

Ce ți-e și cu talentul ăsta ? 

    În vara anului 1976 ne aflam la un turneu de fotbal la Câmpulung. Participante, CSM Suceava, Politehnica Iași, Universitatea Cluj și ASA din localitate. Am fost cazați la fostul BTT. Pe hol ne intersectam, zilnic, cu patru vlăjgani, echipați în treninguri ale echipei naționale. Uitându-ne la ei cât sunt de mari ne întrebam oare ce sport fac. Într-o zi, în timp ce ne aflam pe holul hotelului am intrat în vorbă cu ei, am aflat că sunt componenți ai echipei naționale de atletism, la aruncarea greutății. La întrebarea unui coleg de-al meu care este principala calitate pe care trebuie să o ai pentru a practica acest sport, cei patru au răspuns, aproape în același timp,că dacă nu ai talent, nu ai nici o șansă să reușești. Am rămas înmărmuriți de  răspuns, ditamai muntele de om, numai mușchi, să ai nevoie de talent ca să ”zvârli” o...bilă de metal!

                                                                                                                                                          Ion Puiu Marin

Preliminariile CM 2022

Ne-am răzbunat pe Islanda

3.2 FOTO Islanda-România 0-2.jpg

Islanda -România 0-2

03.09.2021, Islanda-România 0-2

   Am fi putut înscrie de două ori în primele zece minute de joc, dar șuturile lui Sorescu și Alibec au trecut pe lângă poartă. În minutul 23, Man a fost deposedat în ultima clipă, după ce-l driblase și pe portarul islandez.

   Altfel au stat lucrurile în partea a doua. Man a înscris ca la antrenament în urma unei pase precise a lui Nicușor Stanciu. A înscris și Ianis Hagi în minutul 70, dar reușita i-a fost anulată pentru un offside.

   În minutul 84, Stanciu a închis tabela cu un trasor imparabil, în urma unei pase la limita offside-ului a lui Răzvan Marin.

România: Niță – Camora, Nedelcearu, Chiricheș, Rațiu – Cicâldău, Nedelcu, Stanciu – Sorescu,Alibec, Man. Selecționer: Mirel Rădoi

Islanda: Runarsson - Sampsted, Hermannsson, Bjarnason, Thorarinsson - Gudmundsson, Bjarnason - Anderson, Baldursson, Johannesson - Gudjohnsenlibec, Manjutat de asistenții Dzmitry Zhuk și Aleh Maslianka. Selecționer: Arnar Thor Vidarsson

Meciul a fost condus la centru de Alexey Kulbakov, din Belarus, ajutat de asistenții Dzmitry Zhuk și Aleh Maslianka.

 

Preliminariile CM 2022

                                                                             Greu la deal cu boii mici...

05.03.2021, România - Liechtenstein 2-0

    Un meci mai greu decât ar părea, jucătorii Liechtenstein-ului strângându-se arici, la vreo 25 de metri de propria poartă. Asta până când o minge l-a lovit pe Markovici și a ajuns la Toșca, care, cu un șut puternic și precis a expediat-o în plasă. Primul gol al fundașului lui Gaziantep pentru echipa națională!

    După câteva minute, Hagi trimite o centrare genială, iar Cristi Manea, venit lansat, duce scorul la 2-0!

Până la finalul reprizei, islandezii au avut o mare ocazie prin căpitanul lor, Hasler, dar Niță a fost, ca de obicei, la post, evitând umilința.

    În repriza secundă doar bara lui Răzvan Marin ne-a mai dezmorțit. Cordea nu găsește „obiectul” nici la un metru de poartă. Ploaia de centrări a rămas fără niciun efect. Singura bucurie vine de la Skopje: Islanda a smuls un punct Macedoniei! Suntem pe locul 3, la numai un punct de Armenia pe care o așteptăm la București și publicul cântă.

România: Niță - Manea, Nedelcearu, Rus, Toșca - Stanciu (cpt.), R. Marin, Olaru - Hagi, Markovic, Cordea. Selecționer: Mirel Rădoi

Liechtenstein: Buchel - F. Wolfinger, Grunenfelder, Malin, Hofer, Goppel - Frick, Frommelt, Hasler - Kardesoglu, Frick. Selecționer: Martin Stocklasa

 

 

Preliminariile CM 2022

                                                           Niță și Chiricheș ne-au scos la Skopje

08.03.2021, Macedonia de Nord - România 0-0

    Macedonenii au dominat în majoritatea timpului, dar n-am încasat gol datorită, în special, jocului excelent practicat de Niță și de Chiricheș.

    A fost nevoie, în primul rând, ca Rațiu și Camora să se dezmeticească, fapt pentru care Stanciu a venit des în ajutorul defensivei. Macedonenii au avut o posesie progresivă, astfel că după primul sfert de oră, e...69%-31% pentru ei!

    În minutul 22, Man îl deschide pe Sorescu, acesta rezistă duelului cu Ristovski, și, în cădere, plasează mingea la colțul lung. Portarul lor, Dimitrevski, aflat în zi de grație, respinge cu vârfurile degetelor! 59 - 41 posesie 3-1 la șuturi pe poartă pentru gazde, la sfârșitul primelor 45 de minute de joc, în favoarea macedonenilor.

    După pauză, Niță ne salvează din nou, respingând miraculos, cu piciorul, șutul lui Ristovski din doi metri! Rădoi simte , în fine, că lucrurile alunecă spre un rezultat nefavorabil și-i înlocuiește pe Markovici(băiatul ăsta juca, oricum, în alt meci!) și pe Nedelcu, și-i introduce pe Cordea și pe Răzvan Marin. Man trece vârf.

    Jocul se echilibrează evident. Răzvan Marin trage năprasnic în minutul 71, iar Cordea reia cu capul pe lângă poartă. Nici gazdele, nici noi nu mai avem resurse. Cu mai multă atenție și judecată din partea lui Rădoi, puteam pleca de la Skopje cu toate cele trei puncte!

Macedonia de Nord: Dimitrievski - S. Ristovski, D. Velkovski, Musliu, Alioski - Spirovski, Bardi, Elmas - Kostadinov, Ristovski, Churlinov Selecționer: Blagoja Milevski

România: Niță - Rațiu, Chiricheș, Nedelcearu, Camora - Stanciu, Nedelcu, Cicâldău - Man, Markovic, Sorescu. Selecționer: Mirel Rădoi

    Au condus bine  spaniolii Antonio Mateu Lahoz-la centru și Pau Cebrián Devís împreună cu Roberto del Palomar la tușe.

             Clasamentul grupei J

1.Germania 6     5             0             1             17 – 2    15

2.Armenia   6     3             2             1              7 – 9      11

3.România   6     3             1             2              9 – 6      10

4.Mac de N. 6      2             3             1            11 – 6      9

5.Islanda      6     1             1             4             6 – 14      4

6.Liechtens. 6     0             1             5             2 – 15      1

Un moldovean în Lusitania

Un fundaș al echipei F C Botoșani s-a transferat la Santa Clara

  Andrei Chindriș, fundașul Botoșaniului, cel după care a alergat cu limba scoasă Jiji Becali, s-a transferat, pentru numai 200 de mii de euro la echipa portugheză de prima ligă, Santa Clara, ocupanta locului 13, cu cel mai mare număr de goluri încasate, douăsprezece.

4.1 FOTO Andrei Chindriș la Santa Clara.jpg

    Chindriș va fi coleg cu un alt jucător al Botoșaniului, atacantul Hamidou Keita. Chindriș a mai evoluat îm România pentru Miroslava și Clinveni.

    Iată ce spune despre acest transfer, Cătălin Anton, președintele F.C. Botoșani: „Andrei Chindriș va pleca în această seară. Santa Clara va avea 67% dintr-un viitor transfer, iar noi am păstrat 33%. Mai suntem în discuții în privința sumei de transfer, nu vă pot da o sumă exact. Din discuțiile pe care le-am avut am înțeles că Andrei va semna pe trei ani, cu opțiune de prelungire pentru încă un sezon. Noi, teoretic, la linia de fundași nu suntem interesați să mai transferăm, dar încă nu am luat toate deciziile. Vedem ce se mai întâmplă până la finalul perioadei de transferuri”.(FCT)

Primul meci din istoria selecționatei U20

Victorie împotriva Portugaliei

5.1 România U20-Portugalia U20 2-1 la Voluntari.jpg

   Într-un amical disputat la Voluntari, echipa U20 a României a depășit cu scorul de 2-1, echipa similară a Portugaliei, în primul meci din istorie pentru această grupă de vârstă și, în același timp, primul joc sub bagheta „magicianului Bogdan Lobonț, zis și...„Pisică”.    Din stafful fostului goalkeeper mai fac parte fac parte Silviu Lung senior, Cătălin Munteanu, Massimo Pedrazzini și Lucian Sânmărtean.

   Deși tinerii jucători portughezi au deschis scorul prin Agostinho în minutul 5 și au avut o bară în minutul 40 prin același jucător, elevii lui Lobonț au egalat prin Baiaram la ultima fază a reprizei.

În a doua parte a jocului tinerii noștri jucători au dominat mai consistent, au avut o uriașă ocazie în minutul 57, iar în minutul 68 au preluat conducerea prin penalty-ul transformat de Mustacă.

În minutul 90, băieții lui Lobonț au mai avut o bună șansă, meciul încheindu-se, pe drept, cu victoria selecționatei noastre.

România U20: Borbei - Grosu, Bîrzu, Giafer, Buta - Ghindovean, Grameni, Pănoiu - Mustacă, Andronache, Baiaram.

Selecționer: Bogdan Lobonț

Portugalia U20: Tavares - Esteves, Amaro, Fernandes, Rodrigues - Daniel - Sousa, Guedes, Carvalho, Couto – Agostinho

Selecționer: Emilio Peixe (FCT)

Pe urmele legendelor Piteștiului

Un tânăr fotbalist piteștean la Benfica Lisabona

    Fotbalistul lui F.C. Argeș, component al selecționatei U17 a României, Mario Tudose, în vârstă de 16 ani, s-a transferat la Benfica Lisabona pentru suma de 200 de mii de euro plus TVA.

6.1 FOTO Mario Tudose(Benfica Lisabona).jpg

    Echipa piteșteană a păstrat și un procent de 20% dintr-o eventuală revânzare a jucătorului care a înscris de două ori , anul trecut, pentru prima echipă a Piteștiului. Tudose, care joacă pe postul de fundaș central, provine de la  Centrul de Copii și Juniori Leonte Ianovschi și a fost format de antrenorul Daniel Nicolae Ghiță,  în ultimii ani, în Liga Elitelor Under 15 și 16. Tânărul fundaș central a fost utilizat de selecționerul Daniel Mogoșanu în toate partidele din acest an. România U17 va juca în toamna asta, în preliminariile Campionatului European 2022, urmând să întâlnească  Rusia (20 octombrie), Germania (23 octombrie) și San Marino (26 octombrie).

   Tânărul fundaș român vrea să confirme speranțele formației care în sezonul trecut a terminat campionatul Portugaliei pe locul 3, după Sporting Lisabona și FC Porto. Benfica are 37 de titluri de campioană națională, câștigând de două ori Cupa Campionilor Europeni și disputând alte cinci finale. „Este un pas înainte acest transfer. Benfica are o academie de top și pune mare accent pe tinerii de mare perspectivă. Vreau ca în maximum patru ani  să ajung să joc la prima echipă a Benficăi Lisabona. Vreau să mulțumesc pe această cale clubului FC Argeș care m-a format, dar și oamenilor de la Pitești cu care am lucrat. FC Argeș va rămâne mereu în inima mea!”, a declarat Mario Tudose.(FCT)

România-Portugalia 3-1 în Cupa Davis

Greul de-abia acum începe

7.FOTOTenis Rom-Portugalia 3-1.jpeg

   Duminică, în Sala Sporturilor ''Horia Demian'' din Cluj-Napoca, echipa masculină de tenis a României a învins echipa Portugaliei cu scorul de 3-1, în primul tur al Grupei Mondiale I a Cupei Davis.

    Echipa noastră, care nu are niciun jucător în primii 200 al clasamentului ATP, a câștigat partida prin cele două victorii obținute la simplu de Marius Copil ți prin punctul realizat la dublu de același Copil împreună cu Horia Tecău.

Sâmbătă, în primul joc de simplu, Joao Sousa (32 ani, 150 ATP) l-a întrecut pe Filip Cristian Jianu (20 ani, 317 ATP) cu scorul de 6-3, 7-5, dar, în cel de al doilea, numărul 1 român Marius Copil (31 ani, 250 ATP) l-a depășit cu 6-4, 6-3 pe Gastao Elias (30 ani, 215 ATP).

   În meciul de dublu disputat duminică la prânz,, perechea Marius Copil/Horia Tecău a trecut de cuplul portughez Nuno Borges/Joao Sousa cu scorul de 6-4, 6-3.

În partida cheie, Marius Copil a luptat extraordinar, depășindu-l pe cel mai bun jucător lusitan, Joao Sousa, cu 6-3, 2-6, 6-4!

    Din formația noastră, condusă de căpitanul nejucător Gabriel Trifu (antrenor Andrei Mlendea), au mai făcut parte Nicholas David Ionel (18 ani, 440 ATP) și Nicolae Frunză (23 ani, 631 ATP).

    România se află acum pe locul 40 în clasamentul mondial al Cupei Davis, după ce a urcat două locuri în urma victoriei împotriva portughezilor și a ajuns în play-off-ul Grupei Mondiale I.

    Formația noastră va juca, între 26 și 28 noiembrie, un baraj al Grupei Mondiale I, ale cărei învingătoare vor juca după aceea în calificările pentru turneul final al Grupei Mondiale 2022. Adversara tricolorilor la baraj  va fi Peru, meciul urmând să se dispute între 26-28 noiembrie 2021 în România.

    Echipele care vor pierde  barajul la care va participa și  formația României vor juca anul viitor în play-off-ul Grupei Mondiale I, alături de cele 12 team-uri eliminate weekend-ul trecut plus alte două reprezentative care vor promova barajul Grupei Mondiale II.(FCT)

Âncora sport octombrie

NR.41, octombrie 2021

Âncora s1 oct

Clepsidra cu penițe

clepsidra.jpg
penita.png

Dumnezeu e cu noi pentru că nu facem voia încornoraților

   După, poate, cel mai bun meci făcut vreodată sub comanda lui Rădoi, cel cu Germania de la Hamburg, a urmat „amețeala” de joc cu Armenia, câștigat prin voia...sorții, printr-un gol înscris cu capul de-un jucător de-un metru juma. S-a dovedit a fi bun și ăsta, deși ne-au caM țâțâit fundurile de vreo două ori când s-a opintit Mkhitaryan...Un joc câștigat, o spunem cu mâna pe inimă, grație voii Domnului, care parcă a vrut și EL să mângâie creștetul unui popor care nu vrea nicicum să se lase marcat cu semnul Fiarei! În ciuda statisticilor de îmbrobodit fraieri nici măcar 30% dintre români nu s-au lăsat înțepați și se pare că nici n-au de gând s-o facă! Un Mihai, un Ștefan sau un Mareșal Antonescu ne trebuie măcar, să-i întoarcem cu fața la dos!

    Dar să ne întoarcem la fotbalul nostru cel de toate zilele. Am spus-o și susținem necondiționat că formația noastră a făcut cel mai bun joc al ei cu Rădoi la cârmă împotriva Germaniei, când numai fixismul antrenorului nostru de a schimba de dragul...schimbărilor, a făcut ca scorul final să nu rămână 1-1! Cei doi vinovați, Manea care a sărit contratimp și Ivan, spectator la golul lui Thomas Muller, pe care trebuia să-l marcheze, tocmai ce intraseră pe gazon. Nu și în meci. Schimbări ca să joace și...alții, fără niciun sens. Dacă nu efectua nicio schimbare, scorul rămânea egal și-am fi putut să-i iertăm și greșeala de plasament de la primul gol, excelentului Niță. Regula asta cu 5 schimbări nu numai că e cam de-a-ndoaselea, dar ne-a și făcut deja destul rău, și dacă n-o lăsăm să se ducă pe pustii, o să ne mai facă! Obișnuit pentru România, după un meci bun-decis, din păcate, de lipsa de experiență a antrenorului-a urmat unul ...vai, mama lui, dar în care, însă, Dumnezeu a fost cu noi! Tot ce putem remarca e că echipa nu știe să atace nici acasă, nici afară, și că duetul Stanciu-Hagi, care-ar putea face ravagii, nu se sincronizează defel. Ne prăbușim datorită ambiției deloc ortodoxe a lui Mirel de-a face schimbări pentru că așa vrea el, împotriva logicii și a interesului național!

   Așa cum mai fac unii(ele) și prin...Ambasade. Cine nu le place...bon voyage! Apropos, toate urările de bine și numai realizări, fostului Consul, domnul Ionuț Chivu și doamnei consilier Raluca Trușcan, excelenți profesioniști, regretați de toți românii neslugi din Portocalia.

   În fine, se pare că Rădoi nu va mai continua la națională după încheierea preliminariilor. Rănit în orgoliu că n-a fost lăsat să bușească toate meciurile ca pe cel de la Erevan, că deh... „ce iese din căpșorul lui nu mai iese din al altuia!”, finul gigelului ne va părăsi în noiembrie. Vai, vai! Noroc că bărbații nu pot face bebeluși spre sfârșit de...mandat, dar vin și vremurile alea! Vă țuc pe urechea pe care vă intră!(FCT)

Âncora s2 oct

Pelerin prin lumea fotbalului

FOTIO ION PUIU MARIN_edited.jpg

Scurtă istorie a fotbaliștilor de legendă a Sucevei

Înaintași de poveste: Lupulescu, Amarandei, Chircu, Prepeliță Sr., Ion Petrescu-Huțulu, Armeanca ,Dascălu(II)

   Întotdeauna, înscrierea unui gol pe stadionul „Areni” de către echipa suceveană genera în tribune o explozie de bucurie. După cuvenitele ropote de aplauze, după clasicul „gooooooooool”, urmau imediat scandările miilor de spectatori: „Suceava, Suceava, Suceava”.  Frumoase vremuri, frumoase amintiri!

   Continuăm prezentarea celor mai reprezentativi fotbaliști care au jucat pentru formațiile sucevene. Am început cu atacanții, continuăm cu ei. Perioada 1975-1980 a fost una extrem de bogată și atractivă la acest capitol. Folosind un termen din hochei, puteam folosi lejer patru linii de atac: Dascălu, Lupulescu, Suciu, fiind una dintre ele, Prepeliță, Amarandei, Chircu, alta, ori Ene, Iosep, Armeanca sau Penoff, I. Petrescu, V. Petrescu, alte două variante cu nimic mai prejos. La margine erau scoși la încălzire și mai tinerii Stredie și Nichiforiuc. Dintre cei enumerați mai sus o să începem cu Emil Lupulescu. „Cățeaua”, așa cum era cunoscut în lumea fotbalului, făcea parte din galeria marilor fotbaliști ieșeni(Ianul, Simionaș, Romilă II, etc). Chiar dacă a venit la  Suceava aproape de finalul carierei, jucând doar un singur sezon, Lupulescu a demonstrat că  nu și-a pierdut calitățile care l-au consacrat, adică tehnica impecabilă și finalizarea de excepție. Sandu Amarandei, fost internațional de tineret, fost component al echipelor Steaua București și Politehnica Iași, a fost și el unul din cei mai apreciați jucători ai formației noaste în perioada 1975-1978, reușind meciuri de neuitat în culorile alb-albastre. Chiar dacă a jucat numai două sezoane în tricoul echipei noastre, Nae Chircu, zis Piticul, a fost unul din preferații suporterilor pentru spectacolul pe care îl oferea pe teren. Un  jucător de bandă, cu o impecabilă pregătire fizică, cu o bună tehnică în regim de viteză, nelipsit din formula de start în perioada 1976-1979 a fost și Gică Ene. La fel, cel îndrăgit și acum de suporterii suceveni, Costel Prepeliță- Prepe, un atacant de mare valoare, o extremă percutantă, tehnică, cu o viteză în plus față de orice adversar, impresiona prin ușurința cu care își depășea adversarii, dar și prin surprinzătoarele apariții în zona de finalizare. Ne amintim cu drag și de Ion Petrescu, zis Huțulu, un vârf care stârnea mereu panică în careul advers, un atacant  penetrant, cu execuții din cele mai neașteptate, un golgheter înnăscut, care a rămas  unul din cei mai prolifici marcatori suceveni din toate timpurile. Cu drag și despre Pepe Armeanca care a evoluat timp de trei sezoane pentru prima echipă a Sucevei și care a  încântat publicul spectator cu tehnica sa rafinată, cu știința jocului ,el fiind și un excelent executant al loviturilor libere, un exemplu de corectitudine, atât pe teren, cât și în afara lui. Ion Dascălu, venit la Suceava la începutul anului 1973, a fost unul din cei mai tehnici jucători, rămas în inimile suporterilor pentru finețea driblingurilor sale, pentru jocul său încântător. În această perioadă și formația din Fălticeni a beneficiat de aportul unor atacanți de valoare. Petrică Feraru, jucător promovat și lansat în fotbalul de performanță de regretatul Constantin Jamaischi, și-a legat toată cariera fotbalistică  de  echipa fălticeneană. Un atacant cu o bună știință a jocului, foarte bun în careul advers, considerat, la un moment dat un mare talent a fost și Cocio Gheorgalis, ca și Șoni Lucaci ,un jucător cu o bună tehnică și orientare pe teren, bun finalizator și excelent pasator.

                                                                                                               Ion Puiu Marin

De prin fotbalului sucevean adunate

Istorii cu haz

Blestemul țigăncii

   Meci pe „Areni” în Cupa României, în anul 1969, cu Universitatea Craiova. Stadionul a fost luat cu asalt de mii de spectatori, mulți veniți cu ore bune înainte de începerea meciului. Pe lângă suporteri și-au făcut apariția, bineînțeles, și vânzătorii de „bomboane agricole” O țigancă mai în vârstă, târâind un sac după ea, striga din toți bojocii „ia sămânța neamuleeee”, două cornete la un leu. Un milițian mai zelos, care asigura ordinea pe stadion, i-a luat sacul și i l-a zvârlit, făcând numai semințe pe jos, în corul de fluierături și huiduieli ale spectatorilor. Supărată, țiganca a început să strige și să blesteme „să cadă Chimia în C și să moară ”Obelenco”. Cert este că în acel an formația suceveană a retrogradat, iar Tunarul din Bănie, marele Ion Oblemenco s-a stins la doar 51 de ani, în urma unui stop cardiac, pe când se afla la cârma formației Hassania Agadir din Maroc, în ...1996!

                                                                                                                                                           Ion Puiu Marin

Pedagogul Căldăruș

    Meci, pe Areni, cu Ceahlăul Piatra Neamț. Linia de apărare a Sucevei, Ovidiu Căldăruș și Doru Pantelimon, fundași centrali, Boghiu pe stânga, eu pe dreapta. La oaspeți extremă dreapta, Dumitriu, un jucător cu o viteză impresionantă, dar cam fricos în jocurile din deplasare. După două, trei „întâlniri” cu Neluțu Boghiu s-a gândit că-i mai bine să schimbe partea și a venit în   zona mea. A trecut de două ori ca acceleratul pe lângă mine și era cât pe ce să primim gol. Ovidiu a și început să strige la mine  „ce faci oltene, nu-l lăsa să preia mingea... că-i belea!”. Am înțeles ce vrea să spună și, la următoarea fază, mingea a trecut, dar jucătorul... nu! Așa am scăpat de Dumitriu care s-a mutat vârf de atac, în zona la Doru Pantelimon(a scăpat de dracu´ și a dat de tat´su!) care l-a „curentat” din prima. „Bă, voi nu sunteți fotbaliști, sunteți ciomăgari, pot să joc și eu fotbal?”-a întrebat nemțeanul disperat. Răspunsul l-a primit de la Căldăruș: „Cine nu te lasă să joci, flăcău, stai la centrul terenului și totul e în regulă, nu are nimeni nimic cu tine!”.

                                                                                                                                                            Ion Puiu Marin

Preliminariile CM 2022, Hamburg, 8.10,2021: Germania-România 2-1(0-1)

Învinși la Hamburg de gafele lui...Rădoi, Manea și Ivan

4.1 FOTO Ianis Hagi.jpg

   În minutul 5, arbitrul turc Cakir arată lovitură de la 11 metri pentru Germania pentru un presupus fault al lui Burcă asupra lui Werner. Apelând la arbitrajul video, Cakir se răzgândește și tabela rămâne imaculată. Patru minute mai târziu, Ianis deschide scorul, după ce-l ridiculizează pe Rudiger, prin, poate, cel mai frumos gol al lui de până acuma! În minutul 10, lipsit de concentrare, Pușcaș șutează slab și ratează ocazia care ar fi pus capăt meciului.

   În minutele 24, 33, 35 și 48, evidențiatul e portarul Niță, care respinge niște șuturi pe care scria...gol. De remarcat doar că nemții au avut posesia în proporție de 74%!

   La doar șapte minute de la reluare, ultra vivacele Gnabry egalează cu un șut din afara careului, pe care, dacă ar fi fost plasat doar o jumătate de metru mai la dreapta, Niță l-ar fi scos! Dar la ce minuni a făcut  de când e titular, îi iertăm, din tot sufletul, eroarea asta. Până la urmă a fost și bafta neamțului!

  În minutul 74, angajat bine în adâncime, Pușcaș, ieșit din formă, dar și complet lipsit de concentrare, a ratat ultima noastră ocazie clară. Aaaa, în minutul 60, genialul nostru antrenor l-a introdus pe Ivan în locul lui Mihăilă. Din această inspirație, cu care ne-a cam obișnuit domn´ Mirel, a ieșit golul victorios al nemților. Kimmich a executat un corner de pe partea dreaptă, Goretzka l-a depășit în săritură pe Manea și a deviat la Thomas Muller. Acesta, nemarcat de Ivan-Abramburică, a înscris cu ochii închiși.

  Mai are vreun rost să spunem că a fost poate cel mai bun meci al selecționatei noastre, în sperăm „minuscula” eră Rădoi?

Germania: Ter Stegen - Hofmann, Sule, Rudiger, Kehrer - Kimmich, Goretzka - Gnabry, Reus, Wirtz – Werner, Antrenor: Hansi Flick

România: Niță - Rațiu, Rus, Chiricheș, Burcă, Toșca - Hagi, Stanciu, R. Marin, Mihăilă - Pușcaș  Antrenor: Mirel Rădoi. (FCT)

Preliminariile CM 2022, București,11.10.2021: România-Armenia 1-0(1-0)

Victorie cu...forcepsul

   Se aude, mai nou, că Rădoi pleacă de la Națională după ultimele două meciuri pe care echipa țării noastre le mai are de disputat în noiembrie a.c. acasă împotriva Islandei și în deplasare contra Liechtensteinului și că nimic nu-l va putea opri. Dar-ar Domnul, că ne-am săturat de experiențele acestui Frankenstein al fotbalului asupra nervilor noștri!

5.1 FOTO România-Armenia 1-0.jpg

    În minutul 18 posesia era 77% în favoarea noastră, după ce Chiricheș și Keșeru rataseră două ocazii uriașe.

În minutul 26, cel mai scund jucător de pe teren, Mitriță, a înscris, cu capul, un gol de antologie, în poarta celui mai bun jucător de pe teren, portarul oaspeților, Yurchenko. Ratăm antologic în minutele 33, 34 și 39, dovadă atenția cu care tratează antrenorul nostru, finalizarea la antrenamente.

   Armenia face trei schimbări, schimbă registrul tactic și...ne calcă în picioare! Numai Dumnezeu și Niță fac să nu încasăm gol la imensele lor ocazii din minutele 55 și 58. Rădoi e în corzi! Nu știe să reacționeze când apa îi depășește nasul. Face ce știe mai bine: schimbări. Ies Mitriță și Keșeru, intră Moruțan și...Andrei Ivan.

În minutul 65 armenii au o ocazie cât roata carului, Dumnezeu să-i dea sănătate lui Mkhitaryan, c-a dat pe lângă!

În sfârșit, în minutul 70, Ianis are o nouă execuție de kinogramă, magna cum laudae, dar Dumnezeu e drept: Yurchenko parează magnific!

   Mai intră Nedelcu, din frica lui Rădoi de-a nu lua gol pe sfârșit, dar și Mihăilă, numai bine cât să încaseze un cartonaș galben care să-l țină pe tușă cu Islanda. De-ale Rădoiului...

   Gata, uraaa și la baraje, că de data asta vom avea ...două! Dacă s-ar putea cu Olăroiu sau cu Piți pe post de selecționeri, cum o da...Burleanu.

   Iată și cele două formații care au început jocul:

România: Niță – Rațiu, Chiricheș (cpt), Nedelcearu, Bancu – Cicâldău, R. Marin, Stanciu I. Hagi, Keșeru, Mitriță. Antrenor: Mirel Rădoi

Armenia: Yurchenko – Terteryan, Voskanyan, Haroyan, Hovhannisyan – Udo, Grigoryan, Spertsyan – Barseghyan, Mkhitaryan (cpt), Bayramyan. Antrenor: Joaquin Caparros.(FCT)

Întăriri din Portugalia pentru Dinamo

Fundașul Andre Pinto a început antrenamentele cu Mircea Rednic

6.1 FOTO Andre Pinto.jpg

 Fundașul portughez Andre Pinto, liber de contract după despărțirea de Farense, a devenit oficial fundașul lui Dinamo București, începând deja pregătirile sub comanda lui Mircea Rednic. Pinto va purta numărul stoperului, adică patru, și declară că vrea să o ajute pe Dinamo, căreia îi rămâne recunoscător.

  El este cel de-al nouălea jucător transferat de „câini” în ultimele zile, alături de Plamen Iliev, Răzvan Popa, Constantin Nica, Cătălin Itu, Cătălin Țîră, Mirko Ivanovski și consacrații Gabriel Torje și Cosmin Matei.

   Andre Pinto care are în palmares două Cupe ale Portugaliei, cu Sporting, respectiv cu Braga, și două Cupe ale Ligii Portugaliei, ambele cu Sporting,  este cotat la 700 de mii de euro pe Transfermarkt.

   Iată ce a declarat proaspătul apărător dinamovist: „Sunt un alt jucător venit să ajute Dinamo în această perioadă grea. Mă bucur foarte mult și sunt recunoscător pentru că pot face parte dintr-un club istoric! Forza Dinamo”.(FCT)

Dumnezeu nu bate cu bățul

Cristian Ponde n-a ajuns mare, fiindcă nu i s-a îngăduit să ajungă

 Am scris acum vreo 14 ani, în săptămânalul „Diaspora românească”, despre un puști pe atunci, care mi se păruse extrem de talentat și pe care-l vedeam viitorul lider al echipei naționale a României, și care ,probabil, n-a ajuns mai sus, unde trebuia, fiindcă Cerul nu i-a îngăduit.

7.1 FOTO Cristian Ponde.jpg

    E vorba de Cristian Ponde, fosta speranță a fotbalului...portughez, pentru că nici n-a vrut să audă să joace pentru România! Nu vreau să fiu rău, dar...Dumnezeu nu bate cu bățul. Înaintașul portughez născut pe plaiuri mioritice, care ar fi trebuit să devină noua stea a Sportingului și care a reușit 12 goluri în cele 30 de partide jucate sub culorile lusitane, a suferit o accidentare gravă la numai 19 ani, nereușind să mai confirme niciodată la nivel de seniori.

   Cristiano român a ajuns să evolueze la...Karpaty Lvov din Ucraina și, mai apoi, la Grasshoppers Zurich în Elveția și cam atât. Deși astă vară a avut o propunere de la Dinamo București, fosta speranță a...portughezilor, acum în vârstă de 26 de ani, a preferat să se întoarcă în țara lui de adopție, în liga a II-a, la Farense. Îi dorim numai succese, iar dacă n-a reușit să joace lângă Ronaldo, să se gândească că n-a reușit s-o facă nici lângă Ianis Hagi!(FCT)

Stimați cititori, va informăm, cu drag, că începând din ianuarie 2021, publicația lunară "ROMÂNI ÎN LUSITANIA" va apare și online. Numerele vechi, de la 1 până la 31 le puteți găsi in pagina de ARHIVĂ. Pentru PUBLICITATE, vă rugăm să ne contactați pe adresa de email: romani.lusitania@yahoo.com.

© 2023 por Nome do Site. Orgulhosamente criado com Wix.com

steag.png
bottom of page