top of page
Âncora diverse ianuarie
NR.32,ianuarie 2021

Spune-mi ce citești ca să-ți spun cine...ești

Ce-a lecturat vara trecută Bill Gates printre doi coronaviruși

FOTO Bill Gates.jpg

    Bily boy, ne recomandă-pe lângă faptul că ar trebui să ne obișnuim, de-acuma, cu noi și noi viruși, adică niște...particule SF, pe care nu le-a zărit nimeni, niciodată- și o listă de lecturi pentru ...vara anului trecut.

Potrivit gatesnotes.com, primul ministru al masonilor, lista cuprinde diverse volume cu subiecte istorice, din economie, dar și...SF.

    Una dintre recomandările preagenialului, „The Great Influenza”, de John M. Barry, apare pe lista de recomandări a lui Bill Gates în contextul în care omenirea trece acum printr-o nouă pandemie. Volumul ne permite să facem o comparație istorică  cu pandemia de gripă spaniolă din anii 1916-1918.Așa deci...preocupat omulețul.

    O altă carte propusă de Billy( era să scriu...the Kid) e „Atlasul norilor” a lui David Mitchell, câștigător al British Book Literary Fiction Award și nominalizat la Booker Prize, Nebula Award și Arthur C. Clarke Award. Probabil, ăștia l-au premiat după ce-au aflat că l-a lecturat și Aladdin al nostru! Romanul se vrea o hartă, la scară mare, a pasiunilor omenești, într-o călătorie care pleacă din Pacificul de Sud, colonizat în secolul XIX, și se termină într-un viitor postapocaliptic. Te pui cu vizionarul de Billy?

    „Alegerea. Acceptă cu bucurie posibilul. Memoir”, de Edith Eva Eger, e o carte autobiografică, de fapt un ghid de procesare a traumelor. Eger care avea doar 16 ani când, împreună cu toată familia ei, a ajuns la Auschwitz. După ce a trecut prin mai multe grozăvii, a devenit terapeut și s-a mutat în SUA. Iară cu schepsis, nu?

The Ride of a Lifetime” este volumul lui Bob Iger, fostul CEO al Disney până în luna februarie 2020. Billy  afirmă că este una dintre cele mai bune cărți de business pe care le-a citit în ultimii ani. Iată că Billy mai are un hobby pe lângă virusuri, business-ul!

    În fine, „Good Economics for Hard Times”  scris de Abhijit V. Banerjee şi Esther Duflo, laureați ai premiului Nobel pentru economie anul trecut, „doi dintre cei mai deștepți economiști” din lume, după spusele lui  Billy. Volumul care dezvoltă idei despre inegalitate și diviziuni politice  se concentrează pe dezbateri actuale în țări precum SUA. Comunismul...înflorește, prin urmare.

    Billy a mai propus și o listă suplimentară de lecturi, în care a inclus „The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness”, de Andy Puddicombe, „Moonwalking with Einstein”, de Joshua Foer, „The Martian”, de Andy Weir, „A Gentleman in Moscow”, de Amor Towles, „The Rosie Trilogy”, de Graeme Simsion. La capitolul „mai ușurele”, așa mai pentru...el, a recomandat cărţi precum „Hyperbole and a Half: Unfortunate Situations, Flawed Coping Mechanisms, Mayhem, and Other Things that Happened”, de Allie Brosh, și „What If?: Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions” și „XKCD Volume 0”, de Randall Munroe.

    P.S. Recomand cititorilor printre ...rânduri să analizeze gusturile omulețului. Veți rămâne surprinși de ce se poate citi printre ele...

Lisabona

Colinde românești, interpretate  de muzicieni portughezi

FOTO Concert de colinde ICR.jpg

     Pe rețelele de socializare ale celor două instituții, pe 24 decembrie 2020, la ora 19, a fost difuzat un concert de cântece tradiționale în interpretarea sopranei Alexandra Bernardo, însoțită de pianistul Pedro Baião, sub îndrumarea scenică a Elena Dumitrescu-Nentwig, soprana română, cu sediul în Portugalia.

    Repertoriul prezentat de muzicienii portughezi va include piese precum „A Boa Nova”, „Filho de Deus e Deus do Ceu”, „The guide star”, „Três pastores” și va oferi publicului portughez posibilitatea de a cunoaște și de a aprecia sunetul special al Cântecelor românești de iarnă. Această distribuție largă, în format online, va permite în același timp ca publicul român, din diaspora sau din țară, să experimenteze surpriza unei „lecturi”.

    Alexandra Bernardo, soprană, a absolvit Școala de muzică Nossa Senhora do Cabo, Lisabona (2012), fiind elevă a Joanei Levy. A participat la masterclass-ul lui Jill Feldman, Nico Castel, João Lourenço, Pierre Mak și João Paulo Santos. Din 2013 este elevă a sopranei de origine română, Elena Dumitrescu-Nentwig. Sub îndrumarea sa, a câștigat, în 2014, Premiul I și Premiul Publicului la Concursul Național de Cântec Lirik al Fundației Rotary din Portugalia. Tot în 2014 a participat la Concursul Internațional de Cântare „George Enescu” de la Paris, unde a ajuns în finală. În 2015 a susținut un recital de cântat la Maison du Brésil din Paris, organizat de Universitatea Paris Ouest Nanterre La Défense.

    Pedro Baião și-a început studiile muzicale la vârsta de 6 ani și la 11 s-a alăturat Școlii de muzică Nossa Senhora do Cabo la cursul de pian, la clasa profesorului Paula Carvalho. A susținut mai multe recitaluri solo și a făcut o înregistrare pentru RDP. A cântat sub direcția dirijorului Joana Carneiro la Aula Magna. A intrat la Școala Superioară de Muzică de Lisabona, la clasa profesorului Jorge Moyano, după ce și-a terminat studiile în 2012. Până în 2016 a îndeplinit sarcini didactice, iar în același an și-a început masteratul în spectacole de jazz la Royal Welsh College of Music and Drama, în Cardiff, Țara Galilor. După ce a terminat cursul și s-a întors în Portugalia doi ani mai târziu, în prezent lucrează ca profesor și, în același timp, compozitor, aranjator și pianist în mai multe grupuri.

     ICR Lisabona-Director Daniel Nicolescu

Âncora 3

 Portugalia nu vrea să-și omoare bolnavii incurabili                          

  Medicii sunt împotriva eutanasiei

FOTO Medicii se opun eutanasiei.jpg

     Ordinul Medicilor din Portugalia s-a opus unei propuneri legislative care dorește legalizarea eutanasiei, fiind, astfel, alături de Biserica Catolică.

    „Nu suntem de acord, pentru că acest lucru este împotriva practicii medicale și încalcă codul deontologic al Ordinului Medicilor. Medicii învață să îi îngrijească pe pacienți și să le salveze viețile. Ei nu sunt dispuși să ia parte la demersuri care duc la moarte”, a declarat șeful organizației, Miguel Guimaraes, la sfârșitul audienței cu președintele țării, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa.

    Parlamentul portughez urmează să pună în discuție cinci texte de lege în favoarea eutanasiei, unul fiind depus chiar de Partidul Socialist aflat la guvernare.

    În luna mai 2018, parlamentul portughez a respins cu un mic număr de voturi în plus câteva proiecte de lege pe aceleași teme. Socialiștii și-au consolidat poziția în urma alegerilor legislative din octombrie anul trecut, însă rezultatul este nesigur din cauză că deputații PS și cei ai principalei formațiuni  de dreapta nu văd lucrurile în același mod și așteaptă un consemn pentru a vota.

    Biserica Catolică face mari eforturi și chiar desfășoară o campanie împotriva eutanasierii, mobilizându-i pe credincioși, dar și pe membrii altor confesiuni religioase.

    Față de 2018, episcopii au susținut acum ideea organizării unui referendum în vederea consultării enoriașilor, și cred că aceștia vor respinge eutanasia. Ideea va fi, de pare, susținută de parlament.(FCT)

 Consulare            

Atenționări de călătorie – Informații actualizate COVID-19

  Dacă sunteți în străinătate și doriți să aflați informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID-19 (Coronavirus), puteți apela numărul de telefon:

+4021.320.20.20

din orice rețea, cu tarif normal, 24 de ore din 24.

Linia telefonică este destinată strict informării cetățenilor și nu este un număr de urgență!

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români aflați în situații dificile:

- să contacteze misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul în care se află:

www.mae.ro/romanian-missions

sau să apeleze numărul de telefon

00 40 21 431 20 59

pentru notificarea prezenței în statele în care se află la acest moment și comunicarea datelor de contact.

Data ultimei actualizări: 5 ianuarie 2021

Până la ora 23:59 a zilei de 7 ianuarie 2021, este decretată Stare de Urgență pe întreg teritoriul național (conform Decretului nr. 66-A/2020).

  RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Este autorizat traficul aerian spre și dinspre Portugalia a tuturor În vigoare până la ora 23:59 a zilei de 15 ianuarie 2021:

zborurilor din și spre statele care fac parte din Uniunea Europeană, dinspre statele asociate Spațiului Schengen (Liechtenstein, Norvegia, Islanda și Elveția). Măsurile sanitare specifice sunt reevaluate în funcție de deciziile adoptate la nivelul acestor state.

Sunt autorizate zborurile provenind din și dinspre state și regiuni administrative speciale, în conformitate cu recomandările Consiliului (UE) 2020/1551 din 22 octombrie, privind legăturile aeriene cu Portugalia și care fac parte din următoare listă: Australia, China***, Republica Coreea, Japonia, R.A.S. Hong Kong***, R.A.S. Macao***, Noua Zeelandă, Rwanda, Singapore, Thailanda și Uruguay (***sub rezerva confirmării principiului reciprocității), precum și intrarea în Portugalia a cetățenilor rezidenți în aceste state/regiuni ori de câte ori s-au aflat doar în tranzit sau transfer internațional pe aeroporturi situate în alte state decât cele menționate în listă. Măsurile sanitare specifice sunt reevaluate în funcție de deciziile adoptate la nivelul acestor state.

Este autorizat traficul aerian spre și dinspre Portugalia al tuturor zborurilor dinspre și spre state care nu fac parte din Uniunea Europeană sau care nu sunt state asociate Spațiului Schengen, exclusiv pentru călătorii esențiale. Sunt considerate călătorii esențiale cele care au ca scop permiterea tranzitării intrării sau ieșirii din Portugalia a:

- cetățenilor Uniunii Europene, cetățenilor statelor asociate Spațiului Schengen și membrii de  familie ai acestora, în conformitate cu Directiva 2004/38/CE a Parlamentului European și a Consiliului UE, precum și cetățenilor statelor terțe cu reședință legală într-unul dintre statele membre UE;

- cetățenilor statelor terțe care călătoresc în scop profesional, de studiu, de reîntregire a familiei, din motive de sănătate sau din motive umanitare.

Cu excepția pasagerilor aflați în tranzit (care nu părăsesc aeroportul), toți pasagerii din zboruri provenind din aceste state, care nu fac parte din Uniunea Europeană sau care nu sunt asociate Spațiului Schengen, vor face dovada, la îmbarcare, că au efectuat, în cele 72 de ore care preced îmbarcarea, un test molecular (tip RT-PCR) pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 al cărui rezultat este negativ, fără de care nu se vor putea îmbarca în aeronavă și/sau intra pe teritoriul portughez. Cetățenii portughezi și cetățenii străini cu rezidență legală în Portugalia și membrii de familie ai acestora, precum și personalul diplomatic acreditat în Portugalia, care sunt pasageri în zboruri provenind din state care nu fac parte din Uniunea Europeană sau care nu sunt state asociate Spațiului Schengen și care, în mod excepțional, nu pot face dovada efectuării unui test molecular (tip RT-PCR) pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, la sosirea în Portugalia vor fi îndrumați să efectueze acest test în incinta aeroportului, pe cheltuială proprie, putând părăsi aeroportul cu condiția să pună la dispoziție datele de contact și să rămână în izolare/carantină obligatorie la locul de domiciliu/cazare declarat, până la data obținerii rezultatului negativ al testului. Fac excepție pasagerii care își continuă imediat călătoria spre alte aeroporturi naționale unde controlul efectuării acestor teste se face, obligatoriu, la sosire.

Se menține măsura controlului obligatoriu al temperaturii corporale prin intermediul termometrelor cu infraroșu a tuturor pasagerilor care sosesc pe teritoriul național. Temperatura corporală relevantă este cea egală sau superioară valorii 38 grade C. Astfel, orice pasager a cărui temperatură este egală sau superioară valorii de 38 grade C, va fi imediat îndrumat către structurile medicale care funcționează pe aeroporturile naționale, pentru repetarea măsurării temperaturii și în vederea efectuării unui test molecular în cazul în care situația o justifică.  

Pentru intrarea în arhipelagurile Azore și Madeira, autoritățile solicită testarea moleculară (tip PCR) pentru infecția cu SARS-CoV-2 (detalii mai jos).

Se menține în continuare interdicția debarcării pasagerilor și echipajelor vaselor de croazieră în porturile naționale, cu excepția cetățenilor portughezi și a rezidenților în Portugalia.

Arhipelagul Insulelor Azore:

Guvernul regional a prelungit Starea de Calamitate pentru insulele Santa Maria, Sao Miguel, Terceira, Pico și Faial, respectiv Stare de Contingență pentru insulele Graciosa, Sao Jorge, Flores, Corvo până la ora 23.59 a zilei de 7 ianuarie 2021.

Autoritățile regionale au dispus ca pasagerii care au ca destinație Insulele Azore să completeze un chestionar cu 72 de ore anterior efectuării deplasării (https://covid19.azores.gov.pt/?page_id=5532). De asemenea, la sosire, se va solicita completarea unei declarații (https://covid19.azores.gov.pt/?page_id=5532) și realizarea uneia dintre procedurile descrise mai jos.

Toți pasagerii (cu excepția minorilor de până la 12 ani, inclusiv și a situațiilor de natură umanitară corespunzător atestate de Autoritatea Regională de Sănătate) care doresc să călătorească către teritoriul Regiunii Autonome Azore, pe cale aeriană și care provin din zone considerate de OMS ca fiind zone cu transmitere comunitară activă sau rețele de transmitere activă a virusului SARS-COV-2 sunt obligați să prezinte, înainte de îmbarcare dovada, pe suport digital sau de hârtie, a unui document eliberat de un laborator național sau internațional, care să ateste realizarea testării moleculare tip RT-PCR de depistare a infecției cu SARS-COV-2, în cele 72 de ore precedente decolării zborului cu destinația finală Azore. Documentul trebuie să conțină date de identificare ale pasagerului, laboratorul și data realizării testului, precum și rezultatul NEGATIV. Aceste prevederi se aplică și pentru pasagerii care se îmbarcă pe aeroporturile din insulele Sao Miguel și Terceira având ca destinație o altă insulă a arhipelagului, în cazul cărora, dacă șederea se prelungește mai mult de 7 zile inclusiv, în ziua a 6-a de la data realizării testului, este necesară contactarea autorității de sănătate din zona de reședință sau din zona de cazare, în scopul realizării unei noi testări de depistare pentru infecția cu SARS-COV-2. Până la obținerea rezultatului se recomandă limitarea deplasărilor.

Informațiile referitoare la intrarea în Arhipelagul Insulelor Azore, precum și recomandările pentru o călătorie sigură sunt disponibile (în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă, portugheză) la adresele: https://covid19.azores.gov.pt/?page_id=5532 și https://destinoseguro.azores.gov.pt/wp-content/uploads/2020/08/Recommendations-for-a-safe-trip-to-the-Azores_compressed.pdf.

Toți pasagerii trebuie să respecte regula utilizării măștii, a distanțării fizice și a etichetei respiratorii, stabilite de Autoritatea Regională de Sănătate;

În cazul în care rezultatul testului pentru infecția cu SARS-COV-2 este pozitiv, Autoritatea Regională de sănătate locală va stabili procedura de urmat.

S-a reluat, începând cu luna august a.c., activitatea bazinelor acoperite și a băilor termale, centrelor spa și a altor facilități similare.

Începând cu luna iunie a.c., au fost reluate serviciile publice de transport maritim de pasageri și vehicule între insulele Terceira, Graciosa, Sao Jorge, Pico și Faial. 

Arhipelagul Insulelor Madeira:

Guvernul regional a decretat Stare de Calamitate pentru întreg teritoriul Regiunii Autonome Madeira (RAM).

Începând cu luna august a.c., fiecare pasager (cu posibilitatea de exceptare a minorilor sub 11 ani și a persoanelor cu domiciliu în Madeira sau în Porto Santo, care se deplasează între cele două insule) care debarcă pe aeroporturile din RAM va trebui să respecte, la alegere și sub monitorizarea autorităților competente de sănătate, una din următoarele proceduri:

Să prezinte dovada efectuării testului molecular (tip PCR) cu rezultat negativ efectuat în cele 72 de ore care preced îmbarcarea;

Să efectueze testul molecular negativ (tip PCR) pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 și să rămână în izolare la domiciliu/unitatea hotelieră unde este cazat până la primirea rezultatului negativ al testului;

Să intre în izolare voluntară pentru o perioadă de 14 zile, la domiciliu/unitatea hotelieră unde este cazat. În situația în care șederea în RAM este mai mică de 14 zile, izolarea se va face pe toată perioada șederii în RAM;

Să se întoarcă la destinația de origine sau la orice altă destinație în afara teritoriului RAM, respectând până la ora zborului izolarea la domiciliu/unitatea hotelieră.

În plus, toți călătorii rezidenți în teritoriul RAM, emigranții din Madeira și membrii de familie ai acestora, precum și studenții care frecventează unități de învățământ superior din RAM sau din afara arhipelagului sau aflați în programe de mobilitate (Erasmus sau altele) care debarcă pe aeroporturile din Madeira și Porto Santo, la bordul unor zboruri provenind din exteriorul RAM, vor avea obligația de a efectua un al doilea test PCR de depistare a infecției cu SARS-COV-2, între a 5-a și a 7-a zi după efectuarea primului test. În perioada cuprinsă între momentul debarcării și cel de-al doilea test vor rămâne în izolare la domiciliu, cu raportarea simptomelor.

* În cazul în care persoana refuză să îndeplinească oricare din opțiunile de mai sus sau în situațiile în care se constată nerespectarea izolării prevăzută la lit. b. si c. de mai sus, autoritatea regională de sănătate va dispune izolare obligatorie pentru o perioadă de 14 zile cu suportarea cheltuielilor de cazare de către persoana respectivă.

Cu 12 până la 48 de ore înainte de îmbarcare, pasagerii trebuie să completeze un chestionar epidemiologic la adresa www.madeirasafe.com.

Se instituie obligativitatea folosirii măștii de protecție în RAM (sunt exceptați minorii cu vârsta de sub 11 ani) în spațiile sau localurile de acces public sau similare (mai puțin plajele și complexele balneare);

Mai multe informații privind situația din arhipelag pot fi regăsite aici https://www.madeira.gov.pt/Covid19, iar pasagerii pot transmite un e-mail la adresa: uesp.madeira@iasaude.madeira.gov.pt sau pot apela numărul: 00351 291 208 738;

Sunt suspendate autorizațiile de acostare a navelor de croazieră și a iahturilor în porturile Arhipelagul Insulelor Madeira, cu excepția cazurilor temeinic justificate și monitorizate de Direcția Regională de Sănătate și numai cu interzicerea debarcării pasagerilor sau a echipajelor.

 RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ          DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:.

Pe cale aeriană: La intrarea pe teritoriul portughez se menține măsura controlului obligatoriu al temperaturii corporale, temperatura corporală relevantă fiind cea egală sau superioară valorii 38 grade C. Astfel, orice pasager a cărui temperatură este egală sau superioară valorii de 38 grade C, va fi imediat îndrumat către structurile medicale care funcționează pe aeroporturile naționale pentru repetarea măsurării temperaturii și în vederea efectuării unui test molecular (tip RT-PCR) în cazul în care situația o justifică. Pentru intrarea în arhipelagurile Azore și Madeira, autoritățile solicită testarea moleculară (tip PCR) pentru infecția cu SARS-CoV-2. Pot fi supuse testării pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 persoanele care doresc să intre sau să părăsească teritoriul național continental sau Regiunile Autonome pe cale aeriană sau maritimă.

Pe cale rutieră: Nu există nicio restricție în Portugalia Continentală. Prin Ordinul 6756-C/2020/30.06.2020 au fost ridicate restricțiile de circulație de la frontiera dintre Portugalia și Spania, intrarea cetățenilor UE în Portugalia, inclusiv a cetățenilor români, nu mai face, începând cu luna iulie a.c., obiectul vreunei măsuri de limitare.

Pe cale maritimă: Se menține în continuare interdicția debarcării pasagerilor și echipajelor vaselor de croazieră în porturile naționale, cu excepția cetățenilor portughezi și a rezidenților în Portugalia. Este permisă acostarea ambarcațiunilor de agrement și debarcarea pasagerilor.  Pot fi supuse  testării pentru depistarea infecției cu SARS-COV-2 persoanele care doresc să intre sau să părăsească teritoriul național continental sau Regiunile Autonome pe cale aeriană sau maritimă.

MĂSURI SPECIFICE PE PLAN INTERN: 

În Portugalia, unitățile teritoriale (concelhos) sunt încadrate în diverse grade de risc, conform criteriilor definite de Centrul European de Control al Bolilor, respectiv risc moderat, risc ridicat, risc foarte ridicat și risc extrem de ridicat. Încadrarea unităților teritoriale este supusă periodic evaluării.

Măsurile specifice aplicabile fiecărei unități teritoriale, calibrate în funcție de situația epidemiologică, pot fi consultate aici: https://covid19estamoson.gov.pt/.

  În unitățile teritoriale de risc moderat măsurile specifice sunt:

închiderea unităților între orele 20.00 și 23.00, cu excepția restaurantelor care pot închide la ora 1.00, cu accesul publicului până la ora 00.00, a unităților de alimentație care fac livrări la domiciliu, a unităților culturale și sportive.

nu sunt permise evenimentele cu mai mult de 6 participanți, decât dacă acestea aparțin aceleiași familii (cu anumite excepții).

  În unitățile teritoriale de risc ridicat măsurile specifice sunt:

Interzicerea circulației pe drumurile publice: zilnic, între orele 23:00 și 05:00, persoanele pot circula în spațiile și pe drumurile publice, precum și în spațiile și pe drumurile private echivalente cu drumurile publice, doar în următoarele situații: pentru deplasări în scopuri profesionale sau similare, dovedite corespunzător prin declarații emise de angajator sau ale persoanei în cauză (în cazul persoanelor fizice autorizate) și respectiv, pe bază de declarație pe proprie răspundere, în cazul activităților agricole și de pescuit; deplasări inerente anumitor funcții, fără a fi necesară declarație (pentru angajați din domeniul sanitar, protecție civilă, forțe de securitate militari, titularii organelor de suveranitate și lideri ai partidelor politice cu reprezentare în parlament, reprezentanți ai cultelor, personal al misiunilor diplomatice și consulare și al organizațiilor internaționale acreditat în Portugalia, în exercitarea funcțiilor oficiale); deplasări pentru motive de sănătate pentru achiziționarea de produse farmaceutice sau accesul la îngrijiri de sănătate); situații de urgență care vizează victime ale violenței domestice, trafic de persoane, minori și tineri în situații de risc; asistența acordată persoanelor vulnerabile, persoane cu deficiențe, părinți, vârstnici sau persoane în întreținere; deplasări imperative în scop familial (custodie partajată); pentru asistența veterinară a animalelor; deplasări pentru exercitarea libertății presei; deplasări pietonale de scurtă durată în aer liber, neînsoțite sau în compania membrilor de familie care locuiesc împreună; deplasări pietonale de scurtă durată pentru plimbarea animalelor de companie; deplasări ale minorilor și ale însoțitorilor acestora către unitățile școlare, creșe și activități de petrecere a timpului liber, precum și deplasări ale studenților către unitățile de învățământ superior; pentru motive de forță majoră sau de necesitate imperativă, care nu pot fi amânate, justificate corespunzător; pentru reîntoarcerea la domiciliu. Circulația pe stradă a autoturismelor private este permisă doar în vederea realizării deplasărilor autorizate (mai sus) sau pentru alimentarea cu combustibil. Deplasările autorizate menționate mai sus trebuie efectuate, de preferință, neînsoțit, cu respectarea dispozițiilor autorităților de sănătate și, în special, a distanței fizice dintre persoane.

În afara intervalului orar 23.00 – 5.00, persoanele au obligația civică de a se abține de la circulația în spațiile și pe drumurile publice, precum și în spațiile și pe drumurile private echivalente cu drumurile publice și de a rămâne la domiciliu, cu excepția deplasărilor autorizate pentru următoarele situații: achiziționarea de bunuri și servicii; desfășurarea de activități profesionale sau echivalente (inclusiv sportivii de performanță și antrenorii acestora); căutarea unui loc de muncă; motive medicale; situațiile de urgență care vizează victime ale violenței domestice, trafic de persoane, minori și tineri în situații de risc; asistența acordată persoanelor vulnerabile; deplasarea minorilor și a însoțitorilor acestora pentru a frecventa unități de învățământ, creșe și activități de timp liber; deplasarea persoanelor cu deficiențe în vederea frecventării centrelor de activități ocupaționale; accesul la unități culturale; deplasări de scurtă durată pentru realizarea de activități fizice; participarea la acțiuni de voluntariat social; deplasări imperative în scop familial (custodie partajată); deplasarea către unități de învățământ; vizitarea persoanelor invalide sau private de libertatea de circulație; participarea la proceduri judiciare sau de competența notarilor, avocaților, autorității de stare civilă etc.; plimbarea animalelor de companie; asistență veterinară a animalelor; deplasări în baza unor legitimații speciale; deplasări ale personalului misiunilor diplomatice, consulare și al organizațiilor internaționale cu sediul în Portugalia, în exercitarea funcțiilor oficiale; deplasări pentru exercitarea libertății presei; pentru revenirea la domiciliul personal; frecventarea acțiunilor de formare și realizarea de probe de examen; vizite la căminele pentru persoane vârstnice, unități de îngrijire paleativă și alte structuri care vizează persoanele în vârstă și pentru activități realizate în Centrele de zi; deplasări la oficii poștale, agenții bancare și asiguratori; deplasări pentru a ieși de pe teritoriul național continental; alte activități similare sau pentru motive de forță majoră sau de necesitate imperativă, justificate corespunzător. Circulația pe stradă a autoturismelor private este permisă doar în vederea realizării deplasărilor autorizate (mai sus) sau pentru alimentarea cu combustibil; deplasările trebuie să respecte recomandările și normele autorităților de sănătate, în special în ceea ce privește distanțarea fizică;

Orar de funcționare: Toate unitățile de comerț cu amănuntul și de prestări de servicii, precum și cele situate în complexe comerciale, se vor închide la 22:00. Excepții: restaurantele se închid la ora 22.30, iar cele care livrează la domiciliu pot rămâne deschise până la ora 1.00; instituții culturale și sportive (care închid la ora 22.30);

nu sunt permise evenimentele cu mai mult de 6 participanți, decât dacă acestea aparțin aceleiași familii (cu anumite excepții).

Este interzisă organizarea de târguri și piețe ambulante, cu excepția situațiilor când acestea sunt autorizate de primării.

 În unitățile teritoriale (concelho) de risc foarte ridicat și în unitățile teritoriale (concelho) de risc extrem de ridicat măsurile specifice sunt:

Interzicerea circulației pe drumurile publice: zilnic, între orele 23:00 și 05:00, persoanele pot circula în spațiile și pe drumurile publice, precum și în spațiile și pe drumurile private echivalente cu drumurile publice, în aceleași situații care sunt permise și în cazul unităților teritoriale de risc ridicat (a se vedea mai sus).

Interzicerea circulației pe drumurile publice: în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 13:00 și 05:00, persoanele pot circula în spațiile și pe drumurile publice, precum și în spațiile și pe drumurile private echivalente cu drumurile publice, în aceleași situații care sunt permise și în cazul unităților teritoriale de risc ridicat (a se vedea mai sus). De asemenea, în acest interval sunt permise deplasările la băcănii și supermarketuri și alte unități de comercializare de produse alimentare și de igienă.

Orar de funcționare: Toate unitățile de comerț cu amănuntul și de prestări de servicii, precum și cele situate în complexe comerciale, se vor închide la 22:00. Excepții: restaurantele se închid la ora 22.30, iar cele care livrează la domiciliu pot rămâne deschise până la ora 1.00; instituții culturale și sportive (care închid la ora 22.30);

nu sunt permise evenimentele cu mai mult de 6 participanți, decât dacă acestea aparțin aceleiași familii (cu anumite excepții).

Zilnic, în afara intervalului orar 23.00 – 5.00, precum și în intervalul 5.00 – 13.00 în zilele de sâmbătă și duminică persoanele au obligația civică de a se abține de la circulația în spațiile și pe drumurile publice, precum și în spațiile și pe drumurile private echivalente cu drumurile publice și de a rămâne la domiciliu, cu excepția deplasărilor autorizate pentru aceleași situații care sunt permise și în cazul unităților teritoriale de risc ridicat (a se vedea mai sus).

În zilele de sâmbătă și duminică, în afara intervalului orar 8.00 – 13.00, activitatea unităților de comerț cu amănuntul și de prestări servicii este suspendată. Fac excepție: unitățile (sub 200mp, cu ușă la stradă) care comercializează produse alimentare și de igienă, restaurantele (doar în regim de livrare la domiciliu) farmaciile, zonele de servicii și alimentare cu combustibil. Este interzisă organizarea de târguri și piețe ambulante, cu excepția situațiilor când acestea sunt autorizate de primării.

Există obligativitatea adoptării regimului de muncă la distanță, ori de câte ori natura muncii o permite.

 Măsuri aplicabile pe întreg teritoriul portughez:

Impunerea obligativității folosirii măștii, pe întreg teritoriul național (inclusiv în Arhipelagurile Madeira și Azore), pentru accesul, circulația sau rămânerea în spațiile și pe drumurile publice. Este obligatorie folosirea măștii de către persoanele cu vârstă de peste 10 ani, ori de câte ori nu este posibilă păstrarea distanțării fizice recomandată de autoritățile de sănătate. Excepții: situațiile clinice (atestate corespunzător prin documente), cele impuse de natura profesiei și în situațiile în care persoanele sunt membrii aceleiași familii, când nu se află în apropierea unor terțe persoane. Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție, fiind sancționată cu amendă. Este obligatorie folosirea măștii sau a vizierei la locul muncă ori de câte ori distanțarea fizică nu este posibilă.

Poate fi efectuat controlul temperaturii corporale, prin mijloace non-invazive, pentru accesul la locul de muncă, la serviciile sau instituțiile publice, unități educaționale sau centre comerciale, culturale sau sportive, mijloace de transport, structuri rezidențiale, unități de sănătate, centre de detenție sau centre educaționale, putând fi interzis accesul în respectivele spații în situația în care persoana refuză controlul temperaturii corporale sau dacă persoana în cauză are o temperatură corporală peste valoarea normală (38°).

Pot fi supuși testării pentru depistarea infecției cu SARS-COV-2: angajații, pacienții și vizitatorii unităților de prestare a serviciilor medicale și ai structurilor rezidențiale pentru persoanele în vârstă, ai unităților pentru îngrijire paleativă integrate Rețelei Naționale de Îngrijire Paleativă Integrată și altor unități similare pentru persoane în vârstă, copii, tineri și persoane cu deficiențe; angajații, studenții și vizitatorii unităților de educație și învățământ și ai instituțiilor de învățământ superior; angajații unităților penitenciare și ai Direcției Generale de Reinserție și Servicii Penitenciare, persoanele aflate în detenție și tinerii din centrele educaționale și respectivii vizitatori; cei care doresc să intre sau să părăsească teritoriul național continental sau Regiunile Autonome pe cale aeriană sau maritimă; cei care doresc accesul în alte locații, determinate de Direcția Generală de Sănătate.

La nivel general, se menține necesitatea izolării obligatorii a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 sau aflate sub observație activă.

Păstrarea igienei mâinilor și a regulilor de conduită respiratorie.

Recomandarea limitării grupurilor de persoane în spațiile publice și dispersarea grupurilor mai mari de 6 persoane (cu excepția celor care aparțin unei familii și a situațiilor în care sunt prevăzute alte norme specifice).

Se recomandă utilizarea aplicației mobile StayAwayCOVID.

În prezent, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară specifice (utilizarea obligatorie a măștilor, locuri rezervate, capacitate redusă și distanțare fizică), este permisă, printre altele, activitatea unităților de comerț cu amănuntul și de prestări servicii (centre comerciale, magazine, restaurante, cafenele, saloane de frumusețe etc.) și a activității bibliotecilor, muzeelor, monumentelor, galeriilor de artă, teatrelor, cinematografelor, auditoriilor, sălilor de spectacol, sălilor de fitness, sălilor de jocuri de noroc, cazinouri și similare.

Este posibilă organizarea târgurilor și piețelor cu condiția respectării normelor specifice. De asemenea, este permisă realizarea ceremoniilor religioase, cu respectarea normelor stabilite de Direcția Generală pentru Sănătate. Rămân închise în continuare saloanele de petrecere, parcurile de distracții și locurile de joacă pentru copii, precum și alte locații similare, săli de jocuri și case de pariuri, baruri și spații similare. Sunt interzise defilările, petrecerile populare, manifestările folclorice sau de altă natură realizate în spații publice exterioare.

Pe tot teritoriul Portugaliei este în vigoare regula limitării ocupării la 2/3 a vehiculelor private cu capacitate mai mare de cinci locuri, cu excepția cazului în care toți ocupanții fac parte din aceeași familie. Pasagerii au obligația de a purta mască sau vizieră.

Reguli de ocupare și de distanțare fizică: păstrarea distanței fizice de 2 metri și stabilirea capacității de ocupare a spațiilor utilizând criteriul de 0,05 persoane pe m2, evitarea staționării în incinte, preferențial programări prealabile.

Igienizarea cu regularitate a spațiilor, suprafețelor și produselor care intră în contact direct cu clienții. Disponibilizarea soluțiilor dezinfectante cutanate la intrarea și ieșirea din unitățile comerciale.

Este interzis consumul de băuturi alcoolice în spațiile în aer liber cu public și pe drumurile publice, cu excepția spațiilor exterioare a unităților restaurant și consum de băuturi, autorizate corespunzător în acest sens. Este interzisă comercializarea de băuturi alcoolice în ariile de servicii sau în stațiile de alimentare cu combustibili. Este interzisă comercializarea de băuturi alcoolice, începând cu ora 20.00, în unitățile de comerț cu amănuntul, inclusiv în supermarketuri și hipermarketuri. Este interzis consumul de băuturi alcoolice în restaurante după ora 20.00, cu excepția serviciilor de servire a mesei. Limitarea la 6 a numărului persoanelor din fiecare grup în restaurante, pe întreg teritoriul național, cu excepția cazului în care aparțin unei familii.

Până la orele 20.00, în zilele lucrătoare, în restaurante, cafenele și patiserii aflate pe o rază mai mică de 300 m de orice unitate de învățământ se impune limita maximă de 4 persoane/grup, cu excepția persoanelor aparținând aceleiași familii. În aria destinată alimentației publice din centrele comerciale se stabilește aceeași limită maximă de 4 persoane/grup.

Indiferent de unitățile teritoriale în care se află, rămân în continuare deschise: farmaciile, companiile de pompe funebre, cabinetele și clinicile dentare; cabinetele pentru urgențe medico-veterinare, zonele de servicii și alimentare cu combustibil situate pe autostrăzi, închirierile de vehicule de persoane și marfă fără conducător auto, unitățile de cazare, inclusiv cele studențești.

Este interzisă desfășurarea în unitățile de învățământ (universități și politehnici) a tuturor ceremoniilor academice și activităților de recreere.

În transportul în comun este obligatorie utilizarea măștilor.

Guvernul evaluează în permanență modul de aplicare a cadrului de sancțiuni aplicat pentru nerespectarea măsurilor în vigoare, care constituie infracțiune de nesupunere civică.

ALTE INFORMAȚII UTILE:.

A fost operaționalizată linia de urgență disponibilă 24/24 - SNS24 pentru Portugalia continentală (808 24.24.24), precum și liniile de urgență ale Serviciilor Regionale de Sănătate (SRS24) din Arhipelagul Insulelor Azore (808 24.60.24) și respectiv Madeira (800 24.24.20).

Antrenează mintea în perioada de izolare

Ce ne propun neurologii

FOTO Antrenează mintea în perioada izolă

     Doctorii și neurologii de la Neuroaxis au creat un program de antrenament al mintii pentru perioada aceasta, mai dificilă, din existența noastră. Ei ne propun să privim izolarea ca pe o oportunitate de a ne antrena cele șase simțuri, de a ne menține funcțiile creierului în activitate. „Suntem ființe sociale, iar auto-izolarea are consecințe nefaste asupra noastră, prin instalarea sentimentului de însingurare. Modificările se pot resimți atât la nivel funcțional, cat și la nivel organic. Trecerea brusca de la un stil de viată activ la izolare este percepută de către creier ca un act ostil, împotriva căruia își activează mecanisme de apărare", se spune în e-Book-ul cu  exerciții de brain workout, care poate fi descărcat gratuit de pe pagina Neuroaxis .

    Specialiștii sugerează că în perioada de izolare și incertitudini, când trebuie să ne adaptăm unui  stil de viață nou, e indicat să deprindem obiceiuri noi, respectând, însă,  cele „3 reguli de aur":1.Identificarea și setarea unui țel realist; 2.Îl vom împărți în pași pe care îi vom realiza gradual; 3.Ne vom recompensa pentru reușite.

Cele trei reguli sunt valabile atât în cazul exercițiilor fizice , cât și în cazul antrenamentului mental. „Anumite studii au arătat că singurătatea și izolarea produc efecte nocive asupra sănătății, echivalente cu cele ale fumatului a 15 țigări/zi", declară o echipă de specialiști  care ia în considerare  un „antrenament cerebral pentru normalitate". Prin urmare, "brain fitness sau antrenamentul cerebral reprezintă diverse exerciții care stimulează activitatea creierului. Exersăm memoria, atenția, viteza de procesare a creierului, inteligența și abilitățile sociale, în loc de mușchi", se spune în e-Book. Iată, deci, cele 5 activități benefice pentru creier: stimulare intelectuală, rămâi conectat, hrănește-te corect, calmează-ți mintea, fă sport atât cât poți. Să nu vă mire ultimul punct!                „Mișcarea fizică activează zone din creier care sunt responsabile de funcția executivă (luarea de decizii), de memorie și ajută la producția de noi celule cerebrale. De asemenea, ajută la circulația sângelui și a oxigenului spre creier", arată specialiștii.

    Programul  Neuroaxis include si alte activități pe care nu le practicăm în mod normal și care pot părea ieșite din comun, dar care au o logică și, bineînțeles, efecte benefice asupra gândirii noastre. Iată aici câteva recomandări inedite, care pot fi extrem de utile: 1.Citește, cu voce tare, un pasaj  lung dintr-o carte. 2. Schimbă mâna dominantă în cadrul activităților obișnuite. Dacă ești dreptaci, folosește stânga (sau invers) când te speli pe dinți, când utilizezi mouse-ul , etc. 3.Alege 10 cuvinte noi din dicționar. Încearcă, apoi, sa le memorezi. Verifică după câteva zile câte dintre ele ai reținut. 4. Pune câteva obiecte la un loc și ghicește ce sunt, cu ochii închiși, doar prin atingere. 5. Audiază o melodie noua într-o limbă străină, notează-i versurile, apoi compară-le cu originalul. 6. Efectuează 15 calcule matematice fără să utilizezi  calculatorul. 7.Memorează 10 numere de telefon sau o poezie mai lungă. 8.Rezolvă cuvinte încrucișate. 9.Citește pe buze ce spun alte persoane.10.Dansează, singur sau împreună cu cineva.

     Iată și alte recomandări făcute de specialiștii de la Neuroaxis: joacă mima sau fă un karaoke cu prietenii, învață-i pe alții o rețetă, o mișcare de dans, un nou joc, gătește ceva nou sau cu condimente noi,  meditează, ține un jurnal cu tot ce ți se întâmplă, etc.(FCT)

Meci strâns

FOTO Trump Soros.jpg

Trump-Soros

     Producția de medicamente este controlată, în Statele Unite, de fidelii Partidului Democrat. Relevante sunt, desigur, legăturile dintre GlaxoSmithKine și ...Madeleine Allbrught. „"Alegerile din America n-au fost între Trump și Biden. Ele au reprezentat doar ocazia potrivită pentru o confruntare la câmp deschis între două opțiuni cardinale pentru viitorul omenirii”. E vorba, lucru deja cunoscut de ideile „Marii resetări”, născocite la Davos, de câțiva ani , de către președintele executiv al „Forumului Economic Mondial”, Klaus Schwab, în vârstă de 82 de ani, unul dintre șefii elitei masonice mondiale. „Marea resetare” , o inițiativă planetară, lansată în ianuarie, la Davos, se vrea o acțiune complexă, la nivel mondial, care să ducă la redefinirea suveranității naționale, statele urmând a fi coordonate la nivelul global propus. Cu alte cuvinte, omenirea are de ales între „Marea Resetare” și...„Marea Inversare”, aceasta din urmă însemnând „mai multă sărăcie, mai multă fragmentare și mai puțin comerț”.

    Demn de menționat ni se pare a fi lansarea, în iulie 2020, a cărții lui Klaus Schwab, anume „COVID19: The Great Reset”. Cartea dorește să ne arate „ ce schimbări vor fi necesare pentru a crea o lume mai incluzivă, mai rezistentă și mai durabilă în viitor.” Concluzia volumului este că „pandemia reprezintă o fereastră rară, dar îngustă, de oportunitate de a reflecta, reimagina și reseta lumea noastră”. Numai că...există și Donald Trump! Președintele american avertizase deja , la tribuna Adunării Generale a ONU, în septembrie 2019 : „Viitorul nu aparține globaliștilor. Viitorul aparține patrioților. Viitorul aparține națiunilor suverane și independente, care-și protejează cetățenii și își respectă vecinii și onorează diferențele care fac fiecare țară specială și unică. Fiecare dintre cei de aici este reprezentantul unei culturi diferite, al unei istorii bogate. Statele Unite nu vă vor spune cum să trăiți, cum să munciți sau pe cine să venerați. Vă cerem doar să ne respectați în schimb suveranitatea!”.

După acest discurs tranșant, Soroș l-a invitat pe Trump la Forumul de la Davos, peste doar patru luni, în ianuarie 2020. Inițial, Trump a refuzat, dar s-a răzgândit în ultima clipă. În discursul său, ținut în fața a peste o sută de miliardari ai lumii ,precum și a cincizeci și patru șefi de state, Trump a reiterat discursul ținut la ONU:  „Cea mai înaltă îndatorire a unei națiuni este către cetățenii săi. Respectarea acestui adevăr este singura cale de a edifica încrederea în economia de piață. Numai atunci când guvernele își pun pe primul loc propriii cetățeni vor fi oamenii pe deplin investiți în viitorul lor național. Nu este vremea pesimismului. Frica și îndoiala nu constituie un bun proces de gândire!” Trump a cerut ca „veșnicii profeți ai catastrofelor și prezicerile lor apocaliptice”, care sunt „urmașii prezicătorilor neghiobi de altădată” să fie complet ignorați. „Acești alarmiști vor să ne vadă cât o ducem de prost, însă nu vom permite acest lucru. Ei reclamă mereu același lucru: putere absolută ca să domine, să transforme și să controleze fiecare aspect al vieților noastre. Nu-i vom lăsa niciodată pe socialiștii radicali să ne distrugă economia, să ne ruineze țara sau să ne confiște libertatea!”, a terminat, autoritar Trump .Soros, care primise un ditamai pălmoiul, avea să spună la o cină de după dezbateri că Trump „este un escroc și un narcisist, care dorește ca lumea să se învârtă în jurul lui”. Din acea clipă, Soros avea să facă orice ca Trump să piardă Casa Albă. „Trump (…) a reușit să supraîncălzească o economie deja plină de viață. O economie supraîncălzită nu poate fi menținută prea mult timp la punctul de fierbere. (…) Dacă toate acestea s-ar fi întâmplat aproape de alegeri, și-ar fi asigurat un nou mandat. Problema lui este că alegerile sunt încă la 10 luni distanță și, într-o situație revoluționară , acest interval este cât o viață întreagă”, a meditat Soros cu voce tare.

    La numai câteva zile a încolțit și „situația revoluționară”: s-a ivit, brusc și pe nepusă masă coronavirusul, care a lovit, necruțător, în special America. Între Pacific și Atlantic, un val imens de proteste a cuprins America. Ce s-a mai întâmplat ulterior, cu voturile pentru Biden, aduse noaptea în saci, după închiderea urnelor, e doar o parte a poveștii. Restul...ne-o va pune pe ecran, tot Donald!(FCT)

Decese în urma vaccinării pentru...viață                                        

                                            Doar din presă adunate

FOTO O asistentă din Portugalia.jpg
Sonia Acevedo-asistenta portugheză decedată în urma vaccinarii

     În Norvegia s-a declanșat o anchetă după ce doi bătrâni  dintr-un Centru de îngrijire, vaccinați anti-Covid, au decedat la câteva zile după ce au primit vaccinul Pfizer/BioNTech. Reprezentantul Agenției norvegiene pentru Medicamente, Steiner Madsen, a declarat: „Trebuie să evaluăm dacă vaccinul este cauza morții sau dacă este o coincidență faptul că s-a întâmplat la scurt timp după vaccinare”.

     O altă persoană, în vârstă de 91 de ani, a decedat la  finele anului trecut, în Elveția.  Autoritățile au declarat că legătura dintre deces și vaccin este “puțin probabilă”.

 

      În Italia, o femeie în etate de 89 de ani, rezidentă într-un azil pentru bătrâni din Genova, a murit din cauza unei hemoragii cerebrale după ce a fost vaccinată anti-Covid. În urma autopsiei A.L.I.S.A, autoritatea sanitară din Liguria, spune că „în acest moment nu există legături cauzale directe între hemoragie și vaccin”. Bătrâna a fost supusă vaccinării în data de 5 ianuarie. „La scurt timp după aceea, pacienta a suferit o hemoragie cerebrală și o erupție pe piele. Femeia a fost transportată de urgență la secția de urgență a spitalului Villa Scassi, unde a murit în această dimineață”, scrie Corriere della Sera.

     În Slovenia, o femeie în vârstă a suferit un infarct, imediat după ce a fost vaccinată cu Pfizer-BioNTech. Pacienta suferise și anterior un infarct, dar niciun cadru medical nu a corelat cele două evenimente medicale.

      În Grecia, directorul adjunct al spitalului Triasios, din suburbiile Atenei, a fost intubat pe 1 ianuarie, la scurtă vreme după ce a fost supus vaccinării anti Covid-19, spune postul de televiziune  Skai. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, nu avea antecedente semnificative, dar a dezvoltat simptome ale unei infecții a tractului respirator inferior, la doar trei zile după ce a fost vaccinat. Starea sa s-a înrăutățit în ajunul Anului Nou, astfel că a fost necesar să fie intubat.

      Potrivit Ministerului Sănătății din Mexic, un medic în vârstă de 32 de ani, care primise vaccinul Pfizer, a trebuit să fie internat la terapie intensivă datorită dificultăților de respirație și convulsiilor. În urma investigațiilor medicale, s-a constatat dezvoltarea encefalomielitei, o inflamație la nivelul creierului.

      O asistentă portugheză, în vârstă de numai 41 de ani, Sonia Acevedo, a decedat „subit” la doar două zile după ce fusese vaccinată anti-coronavirus Pfizer. Sonia avea doi copii și lucra la Spitalul de pediatrie din Porto. Familia asistentei decedate a solicitat o autopsie imediată. ”În ceea ce privește moartea subită a unui asistent de la IPO-ul din Porto la 1 ianuarie 2021, Consiliul de administrație confirmă evenimentul și exprimă regret sincer familiei și prietenilor în certitudinea că această pierdere se simte și aici. Explicația cauzei morții va urma procedurile obișnuite în aceste circumstanțe”, declară Institutul Portughez de Oncologie, unde Sonia lucrase timp de 10 ani mai înainte.

     După ce s-a vaccinat, Sonia și-a schimbat imaginea de profil de pe Facebook cu un selfie cu o mască de față, având mesajul: ”Covid-19 vaccinat”. Tatăl ei a declarat presei locale că a primit un telefon care l-a anunțat că a fost găsită moartă , vineri dimineață, în jurul orei 11, după ce au luat masa împreună în ajunul Anului Nou.”Fiica mea a plecat de acasă și nu am mai văzut-o în viață”, a declarat tatăl Soniei. Vania Figueredo, fiica asistentei, a spus că mama sa nu s-a plâns decât de disconfortul ”normal” din zona în care a fost înțepată, altfel fiind foarte bine.

     O asistentă medicală  de 32 de ani de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău, însărcinată și diagnosticată cu COVID-19, a murit marți dimineață la un spital din Capitală, au declarat reprezentanții instituției. Pacienta a fost dusă la Maternitatea Bucur din București, unde a născut prin cezariană, după care a fost transferată, din nou, la Spitalul Pantelimon, unde a și decedat. „S-a luat legătura cu CNCCI (Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției) în vederea transferului pacientei. Pacienta a fost transportată la Maternitatea Bucur din București unde a rămas internată. Pacienta a fost examinată de către medici și s-a decis să fie operată pentru cezariană, copilul rămânând în Maternitate. După ce a fost operată, pacienta a fost transferată la Spitalul Pantelimon, fiind intubată. Starea pacientei s-a deteriorat după operația de cezariană, pacienta a intrat în stop cardio-respirator, a fost resuscitată, însă nu a răspuns manevrelor de resuscitare, în cele din urma declarându-se decesul”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Adriana Bunilă.

     Un asistent medical din Constanța a decedat la scurtă vreme după ce fusese vaccinat anti-Covid-19. Când a simțit că i se face rău, bărbatul a chemat o ambulanță pentru a fi dus la spital. El a murit în noapte de marți spre miercuri, după ce luni i se inoculase vaccinul împotriva Covid-19.  Bărbatul a început să aibă, brusc, dureri toracice mari, și a sunat imediat la Ambulanță pentru a cere ajutor. El a decedat în drumul spre spital, nemaiputând fi resuscitat pierzând orice șansă la viață. Rezultatul necropsiei a evidențiat că bărbatul suferise un infarct.

Âncora diverse februarie

NR.33, februarie 2021.

 Consulare         

Renunțarea la cetățenia română

1.1 Consulare RENUNTAREA-LA-PASAPORTUL-R

    Pentru renunțarea la cetățenia română, persoanele interesate trebuie să prezinte următoarele documente:

-pașaportul românesc, a cărui copie va fi legalizată de ambasadă sau consulat;

-actele de stare civilă românești ale solicitantului (certificate de naștere și, dacă este cazul, de căsătorie sau sentințe de divorț), ale căror copii vor fi legalizate de ambasadă sau consulat;

-certificatul de cazier judiciar obținut în prealabil din România (vezi rubrica privind obținerea certificatelor de cazier judiciar din România);

-adeverință privind situația la zi a debitelor către statul român, eliberată de administrația financiară din localitatea ultimului domiciliu în România;

-adeverință privind situația la zi a debitelor către statul român, eliberată de direcția de impozite și taxe a primăriei din localitatea ultimului domiciliu în România;

-dovada deținerii cetățeniei altui stat (pașaport) sau a promisiunii de acordare a cetățeniei de către autoritățile statului respectiv (sub forma unei adeverințe, care va trebui să fie apostilată/supralegalizată de autoritățile acelui stat, în conformitate cu legislația locală și convențiile internaționale aplicabile), a cărei copie și traducere vor fi legalizate de ambasadă sau consulat;

-declarație pe proprie răspundere privind existența unor eventuale debite față de persoane fizice sau juridice din România, care va fi autentificată de ambasadă sau consulat.

    În cazul în care se solicită renunțarea la cetățenia română și pentru copiii minori ai solicitantului, se vor depune și următoarele documente:

-certificate de naștere românești pentru copiii minori, ale căror copii vor fi legalizate de ambasadă sau consulat;

-dovada asigurării că minorii au dobândit sau vor dobândi cetățenia altui stat;

-declarația părinților asupra faptului că minorii locuiesc în străinătate împreună cu aceștia (declarația va fi autentificată de ambasadă sau consulat);

-declarație de consimțământ pentru renunțarea la cetățenia română dată către minorii care au împlinit vârsta de 14 ani, care va fi autentificată de ambasadă sau consulat.

Pentru înregistrarea cererii de renunțare la cetățenia română se percepe un tarif consular de 605 euro sau echivalentul în moneda locală.

Încă nelămurite

Âncora 20

Ce căuta, pe 19 decembrie 1989, locotenent-colonelul VLADIMIR PUTIN la Hotelul Athénée Palace din București?

2.1 FOTO Mircea Dogaru.jpg

 NOTĂ. Colonelul Mircea Dogaru i se adresează generalului Nicolae Ciucă cu apelativul „Domnule locotenent”, grad pe care generalul îl avea în decembrie 1989. La vremea aceea, Mircea Dogaru avea gradul de căpitan. Deci, adresabilitatea este ca de la căpitan la locotenent…

                                                                            Domnule locotenent,

    În Mesajul nr. 400/17.12.2020, abordați comemorativ, ca amator, evenimentele din Decembrie 1989, înscrise în Constituția României spunând că „Revoluția din decembrie 1989” (Art. 1, al. 3). Precizez că, la 31 de ani de la acele evenimente, cu tot bagajul de FAPTE ȘI IMPLICAȚII REALE, acestea sunt de competență mea, ca cercetător științific abilitat să investigheze Trecutul! Cerebral, pe bază de izvoare certe, necontrafacute, și nu emoțional! Pentru că, după 31 de ani de manipulare în dauna intereselor naționale, românii, în frunte cu cei rămăși „cu răni deschise, lacrimi neuscate, suferințe nealinate”, ca să văcitez, vor și merită ADEVĂRUL! Or, ca prim sfat pe care îmi îngădui să vi-l dau, tinere domn, este acela de a accepta că un recurs la Istorie și la Adevăr, motivat emoțional, în scop politicianist, nu va putea niciodată tăia „Nodul Gordian”.

    Vedeți dvs., cercetarea istorică are regulile ei iar istoricul niște arme cumplite, în fața cărora eșuează și cel mai diabolic plan politic – întrebări de tipul „Cine? „De ce?”, „În ce scop?”, „Cum?” etc. Sunt de acord că „fiecare instituție” implicată în evenimente trebuie investigată, dar nu pentru perioada 16-22 decembrie 1989, pentru că este neprofesionist să afirmi că Revoluția s-a terminat pe 22 Decembrie, la orele 12.10 „trecute fix”, ci pentru perioada 16 decembrie 1989 – 8 decembrie 1991, ziua intrării în vigoare a noii Constituții. Pentru că o revoluție se termină atunci când un sistem juridic lamentabil este înlocuit cu altul, poate și mai lamentabil! Cât despre instituții, până la cele românești – complice, de mâna a șaptea, ar trebui investigate cele direct implicate, care dețin Adevărul: KGB, CIA, FBI, BND, MI-6, MOSSAD, AVO, KEOD etc.

    Cine erau cei peste 100.000 de „turiști”, luptători profesioniști, strecurați în România, la recunoaștere de obiectiv, al căror ultim eșalon ar fi părăsit-o, după declarațiile lui Petre Român, abia în decembrie 1990 (Cazul „Air Antares”)? Aceștia chiar aparțineau – 57.000 dintre ei – exclusiv SPETZNATZ și OMON, potrivit declarației televizate a șefului contrainformațiilor militare de atunci? Cine au fost acei „eroi” căzuți „în revoluția din România” cărora li s-a ridicat un monument în curtea unei unități militare din Seghedin?

    Cine erau cei antrenați și instruiți la Debrețin pe macheta Transilvaniei, cine cei conduși de un transfug român, ulterior activist civic, de-a lungul fostei frontiere româno-austro-ungare și ce armate NATO aveau și au în dotare așa-zisa muniție cu cap vidia? Cine au fost răniții lichidați/răpiți din spitalele Timișoarei pentru că delirau în limba lui Petofi sau cei extrași de la Balș, proveniți din cele 72 de mașini LADA, spulberate de tunurile lt. col. Dumitru Cioflină și care aiurau în limba lui Pușkin? Cine erau „ziariștii fără frontiere” duși de mine, căpitanul Dogaru Mircea, la ordin, de la Otopeni la Hotelul Flora și care, fără să se cazeze, au plecat imediat, în seara zilei de 22 decembrie, să ocupe poziții în toate locurile din Capitală în care avea să se tragă? Ce căuta, pe 19 decembrie 1989, locotenent-colonelul Vladimir Putin la Hotelul Athénée Palace și George Soros, la brațetă cu Silviu Brucan (Saul Brukner) la Universitate, în fața Facultății de Istorie, păstorită atunci, în numele PCR, de regretata Zoe Petre și „demitizatorul” Lucian Boia, pe atunci specialist în Programul PCR? De ce tip erau cele 10 elicoptere ridicate „de pe Dunăre, de pe vase inscripționate RSS Ucraina” (Gheorghe Trosca dixit) care și-au bătut joc de noi la Alexeni, Boteni și Otopeni? Cui aparțin sutele de cruci fără nume, apărute atunci în cimitirele Patriei? Etc., etc., etc… Sunt întrebări ridicate în presa vremii și rămase fără răspuns.

    Numai după investigarea „instituțiilor” menționate ne vom putea apropia de Adevăr! Altfel, vom căuta acari Păun, bătând apa în piuă, prin restrângerea cercetării doar la „fiecare dintre acțiunile personalului M.Ap.N. (De ce nu și ale Miliției și Direcțiilor Securității statului? – nn), soldate, în decembrie 1989, cu pierderi de vieți sau în urmă cărora au fost răniți oameni”. Pentru că, altfel, excluzând decisiva implicație externă și adevăratele personalități cu „rol determinant”, gen George Bush și Mihail Gorbaciov, vom oferi viitoarelor generații de români imaginea unei armate de idioți care s-au împușcat singuri între ei (dar profesionist, între ochi, pe sub cască), deoarece afirmați că vorbiți „în numele celor peste 1.000 de oameni căzuți din sete de libertate”, între care „cei aproximativ 275 de militari și salariați civili ai ministerului”!

    De acord, domnule locotenent, că trebuie să ne cerem iertare victimelor, militari și civili, dar nu pentru vina de de a-i fi ucis, ci pentru vina de a nu-i fi aparat! Și de a fi lăsat Țara pe mâna profitorilor străini și a trădătorilor! Pentru că, loviți și noi, profesionist, în stomac, în anii, 1985-1989, ai „pregătirii de artilerie” a „revoluției spontane”, mai rău decât civilii (fiindcă nu aveam voie nici măcar să ne așezăm la cozi, în uniformă), am fost suficient de naivi să țopăim în stradă, alături de frații noștri civili, strigând „Libertate!”, în timp ce România ni se scurgea printre degete!

Iar eu, ca istoric militar, am avut o vină majoră, pentru că trebuia să recurg la arma noastră secretă, întrebarea „Cui prodest?”. Mi-e și frică să mă întreb astăzi, după 31 de ani, cui a folosit, în condițiile în care: 65% din pământul țării, cu ape cu tot, e proprietate străină; industria concurențială ne-a fost făcută praf iar cea de astăzi își trimite, ca și comerțul și băncile, profiturile în străinătate; pădurile noastre au luat tot drumul străinătății, bogățiile subsolului și toate domeniile strategice sunt în mâna străinilor, noi devenind simpli consumatori de mâna a două, plătiți la subzistență, obligați să cumpărăm, inclusiv în domeniul militar, la preț de speculă, gunoaiele altora și să ne prefacem că ne alegem „democratic” liderii!

    Să nu disperăm, însă, pentru că există o ciclicitate în Istorie. Bunicii noștri au fost ostași liberi ai Țării, inrosind cu sângele lor, pentru Țară, harta Europei, între Stalingrad și Viena. Părinții noștri au ajuns slugile ocupantului sovietic, dar s-au eliberat în, mod inteligent, în anii 1958-1968, când au construit Armata, poliția și serviciile naționale. Noi am fost, până în deceniul trecut, ostași liberi ai Țării, pentru care am renunțat, prin jurământ, la aproape toate drepturile omului și cetățeanului. În ceea ce-i privește pe urmașii noștri, însă… numai Istoria va putea să-i definească pe cei ce-și lasă oasele pentru „freedom and democracy” pe niște coclauri pe unde numai strămoșul nostru trac Alexandru Macedon și ostașii săi și le-au lăsat! Dar ceea ce știm cu certitudine este că nicăieri și niciodată un militar nu și-a cerut și nu-și cere scuze pentru executarea ordinului, a cărui ignorare, în stare de război declarată, se pedepsește cu glonțul. Politicienii, însă, adică cei vinovați și de starea respectivă, și de apariția ordinului… DA! Într-o singură situație, noi, militarii, suntem moral, obligați, să ne cerem iertare poporului: atunci când nu ne-am făcut datoria față de Neam și Țară! Cu sau fără voia noastră! Ca mine și ca toți cei care v-am păstorit în urmă cu trei decenii, ca dascăli sau comandanți!

 

    Ca o ultimă observație… Și noi, și revoluționarii, am fost bătuți pe umăr, ovaționati, gâdilați sub barbă și lăudați: noi până când am fost disponibilizați, iar civilii până când au fost trecuți în șomaj, prin distrugerea industriei, civilii. Ne-au promis, prin legi organice, marea cu sarea, apoi, considerând că ne-am boșorogi,t și unii, și alții, și nu mai suntem apți de riposta, ne-au retras – insultandu-ne și supunându-ne oprobiului public – toate drepturile. Mai nou, ne-am trezit și cu COVID-19, apărut, parcă, pentru ca generația noastră să părăsească mai repede, „pe cale naturală, sistemul”! Atenție, însă, că Istoria se repetă, atunci când aceleași condiții se reîntrunesc și aceleași interese extern-interne își dau mâna!

Honor et Patria! Vae victis!

Dr. Mircea DOGARU, istoric militar,

Astăzi col. (r) și președintele S.C.M.D. 

 

Titlul original: „Trecutul către prezent sau căpitanul Dogaru Mircea, istoric militar, către locotenentul de infanterie Nicolae Ionel Ciucă”

Ce mai lipsea                               

Portugalia a votat pentru legalizarea eutanasiei

    Parlamentul Portugaliei a votat vineri, 29 ianuarie a.c., în favoarea legalizării eutanasiei, Portugalia devenind a șaptea țară din lume care va permite pacienților aflați în fază terminală să aibă dreptul la asistență medicală specializată în cazul în care doresc curmarea suferinței.

    Toți cei cu vârste de peste 18 ani, aflați în fază terminală, vor avea dreptul  să solicite asistență medicală dacă sunt în fază terminală , suferind de o durere "persistentă" și "insuportabilă", dacă  au discernământul pentru a lua o asemenea hotărâre.

    Legea va fi valabilă numai pentru cetățenii portughezi sau rezidenții legali, pentru a putea împiedica alți oamenii suferinzi să poată călători în Portugalia în vederea obținerii ajutorului medical care să le curme suferința.

3.1FOTO Portugalia a votat pentru leg. e

    Legea urmează să fie promulgată de președintele Marcelo Rebelo de Sousa, un conservator care a declarat  că va respecta votul parlamentului.

    Reprezentanții partidului de opoziție PSD (de centru-dreapta) au declarat că datorită pandemiei de coronavirus care a lovit țara „există o mare neliniște, o mare teamă în rândul oamenilor, care are legătură cu chestiuni de viață și de moarte".

Două grupări care administrează majoritatea căminelor de bătrâni din Portugalia, care au fost  lovite crunt de pandemie, spun că „aprobarea eutanasiei reprezintă o lipsă de respect pentru toți acești oameni".

    Portugalia, țară majoritar catolică, a făcut mari pași înainte în ce privește reformele liberale care promovează drepturile omului. Statul a legalizat avorturile în 2007 și a autorizat, în 2010, căsătoriile între persoane de același sex .( N.A.)

 Comenzile neștiute ale Windows-ului        

  Ce ne apare pe ecran dacă scriem în Word =rand(200,90) și apăsăm Enter

4.1 FOTO Ce se ...WORD.jpg

     Lucru mai puțin cunoscut, toate versiunile Windows-ului au câteva comenzi pe care nu le cunoaște multă lume! Microsoft Office are și el câteva comenzi ciudățele ca să ne facă mintea să funcționeze la nivel maxim. O astfel de comandă se află  în Microsoft Word.

     Prin urmare, orice persoană deschide Word și tastează =rand(200,99) și apasă, după aceea, tasta Enter, va rămâne cu...gura căscată! Funcție de versiunea de Office pe care o deține utilizatorul, se vor deschide zeci de pagini cu mesaje destul de ciudate. Într-o anumită versiune, e probabil să apară propoziția „The quick brown fox jumps over the lazy dog” scrisă de multe ori, una din puținele propoziții în limba engleză care conține toate literele alfabetului! Mai mult, operațiunea rămâne valabilă chiar dacă se înlocuiește numărul 99 cu unul mai mic, de pildă 82, 45 sau 15. Ori, cu orice alt număr mai mic decât 99.

     Această  funcție  are drept scop umplerea unei pagini cu un text oarecare, când dorim crearea unui template . Datele dintre paranteze semnifică numărul de paragrafe introduse-200 și numărul de propoziții din paragraf-90. Putem modifica numerele cum vrem noi, doar că 200 respectiv 99 reprezintă limitele maxime admise pentru numărul de paragrafe, respectiv propoziții, care se pot introduce dând  o singură comandă.

     După cum indică statisticile, există mai bine de un miliard de utilizatori în întreaga lume care utilizează Microsoft Office. În 1990 Microsoft a introdus suita sa pentru birou Microsoft Office.  Programatorii au dezvoltat permanent Office, astăzi existând aplicații pentru diverse categorii de utilizatori (Word, Excel, Power Point etc.).

     Într-o competiție, în anul 2017, în care s-au înscris peste un milion o sută de mii de candidați, din peste 140 de țări, câștigător a fost declarat românul Tiberiu Danciu, elev al Colegiului Național „Grigore Moisil” din București, desemnat cel mai bun utilizator din lume al aplicației Microsoft Office Word 2013.

Cum influențează somnul

Melatonina, hormonul fericirii 

5.1 FOTO Melatonina, hormonul fericirii.

    Melatonina, considerată a fi hormonul...fericirii, este un hormon derivat din serotonină  și  are rolul de a regla ritmul circadian. Adică, melatonina este responsabilă de odihna organismului uman pe timpul nopții.

 După o zi de efort, corpul uman necesită  repaos, deci trebuie să doarmă. O persoană are nevoie de circa 7 până la 9 ore de somn pe noapte, conform analizei Asociației Americane de Psihiatrie. Când însă nu reușești să dormi e bine să iei o pastilă de melatonină, produsă, în mod normal, de propriul tău organism.

    Melatonina, care este derivată din serotonină, se activează pe timp de noapte și împiedică hormonii energetici să regenereze organismul. În intervalul de timp 02:00-04:00, melatonina duce la reducerea temperaturii interne a corpului.

    Hormonul are caracter antioxidant, deoarece protejează structura celulelor în fața radicalilor liberi, susține buna funcționare a sistemului endocrin și se îngrijește de funcționarea optimă a sistemul imunitar.

    Când în organismul uman apar dezechilibre ale acestei substanțe, numită și „hormonul întunericului”, pot apare insomnii sau stări de oboseală în timpul zilei. Surplusul de melatonină la femei le poate afecta ovulația, ele nemaiputând rămâne însărcinate.

    Dozele recomandate de medici sunt între 0.5-5 miligrame. Prima doză ar fi indicat să fie de 0.5 miligrame și, în funcție de nevoi, doza poate fi crescută. Ea trebuie să fie administrată cu circa 30 de minute înainte de a merge la culcare.(FCT)

Mama natură și noi                 .

     Dacă albinele vor dispare de pe      Terra, vom muri în patru ani

6.1 Dacă albinele....jpg

     Zumzăitoarele și hărnicuțele albine au un rol-cheie, dacă nu știați, în menținerea vieții pe Pământ. Se cunoaște că sunt capabile să recunoască chipurile oamenilor, că trântorii trăiesc doar pentru a se împerechea cu albinele, după care mor și că cea mai bătrână albină descoperită de savanți are peste o sută de milioane de ani! Oamenii de știință, cred că acestea polenizează mai mult de 80% dintre pomii fructiferi și din plantele de cultură ale planetei. Einstein susținea încă din 1924 că „dacă albina va dispărea vreodată de pe pământ, omul mai are de trăit doar patru ani”.

    Majoritatea biologilor spun că dispariția albinelor ar duce la dispariția  culturilor de fructe și legume nepolenizate. De asemenea, deoarece corpul albinelor asimilează paraziți și viruși  de pe suprafețele plantelor, în cazul dispariției lor,  paraziții și virușii s-ar multiplica exponențial, distrugând flora și fauna.

   Oamenii de știință nu au reușit să descopere încă o tehnologie de polenizare a plantelor și, drept consecință , omenirea continuă să depindă de...albine.

   Partea bună este însă că albinele nu sunt singurele  care pot poleniza. Unele specii de fluturi, precum și unele specii de muște , chiar și pasărea colibri pot poleniza plantele, cu toate că, unele dintre ele, precum porumbul, n-au nevoie, fiind polenizate de vânt. La fel și legumele cu frunze, precum varza.

   Așadar și prin urmare, omenirea a demonstrat, de-a lungul vremurilor, cu ajutorul lui Dumnezeu-Creatorul, că se poate adapta și că poate supraviețui în orice condiții.(FCT)

Idei sănătoase      .

  Apa de gură, eficace în lupta împotriva coronavirusului

    Potrivit unor cercetări recente, apa de gură ar putea fi o armă eficace în bătălia omenirii împotriva coronavirusului.

Conform studiilor unui om de știință de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie, se pare că   transmiterea coronavirusului prin picături de salivă ar putea fi atenuată de calitățile antiseptice ale apei de gură.

    Studiind clorura de cetilpiridinium, un ingredient utilizat în mai multe tipuri de apă de gură, oamenii de știință  au  detectat capacitatea  acesteia de a stopa  coronavirusul. Ei au concluzionat că  multe tipuri de apă de gură au fost extrem de eficiente, distrugând coronavirusul în circa 30 de secunde.

7.1 FOTO Apa de gură.jpg
Âncora 21

Cum scapi de alergii           

 Tratamentul alergiei la ambrozie

8.1 FOTO Ambrozia.jpg

    Ambrozia, probabil stimulată de toxinele aruncate asupra noastră, aproape zi de zi, din avioane și avionete, ne face destul rău, dovadă miile de oameni care s-au îmbolnăvit în ultimii ani. Când ambrozia ajunge la maturitate, cam de prin luna august, alergicii încep să strănute și să aibă ochii roșii și înlăcrimați.

    Această buruiană, care seamănă bine cu pelinul, are frunzele subțiri, verzi, aspre la atingere-  semințele cresc în partea de sus a plantei-și poate elibera aproximativ opt miliarde de grăunțe de polen în fiecare sezon.

     Popular, ambroziei i se spune „iarba pârloagelor” și poate fi întâlnită în toate parcurile, pe toate câmpurile și pe marginea drumurilor. Ambrozia, care are o rădăcină lungă de 1,2-1,5 metri se înmulțește foarte repede. Firul de ambrozie ajunge chiar la înălțimea de patru metri. La maturitate, ambrozia poate provoca astm, rinită alergică sau polinoze.

     Rinita alergică se tratează cu spray nazal cu corticoizi, care reduce inflamația  la nivelul nasului. La fel, astmul bronșic se tratează cu sprayuri cu corticoizi si bronhodilatatoare, tratamentul începând cu o săptămână înaintea sezonului polinic, reluându-se apoi în fiecare an.

 În unele cazuri se poate practica și imunoterapia cu ajutorul unui vaccin injectabil care se administrează în doze progresiv crescătoare, timp de 3 ani, neîncetat. Imunoterapia trebuie începută în afara sezonului polinic.

     Ambrozia este o plantă erbacee,  aparținând familiei Asteraceae, care provine din America de Nord și America de Sud. Planta, care s-a răspândit în Europa prin anul 1700, cuprinde circa treizeci de specii  anuale sau perene, care se dezvoltă  cu precădere în regiunile nisipoase și cu apă puțină. Ambrozia produce cantități mari de polen, care, prin diseminare anemocorică constituie cauza principală de îmbolnăvire cu febra  fânului. Inteligent lucrat, nu?(FCT)

Âncora 22

Dacă ai peste 65 de ani

  În Portugalia nu ți se mai administrează      vaccinul de la AstraZeneca

9.1FOTO VACCINUL Astra Zeneca.jpg

    Conform comunicatului Ministerului Sănătății de la Lisabona, vaccinul  AstraZeneca ar trebui administrat numai celor sub 65 de ani, Portugalia exprimându-și rezervele față de eficiența acestui ser la persoanele mai în vârstă, existând chiar și temeri legate de afectarea persoanelor  vârstnice în urma inoculării acestui vaccin. Totuși ,dacă vaccinul de la AstraZeneca este singurul disponibil, ministerul crede că vaccinarea persoanelor de 65 de ani sau peste, nu  trebuie amânată. Portugalia a raportat de la începutul pandemiei 765.414 cazuri de infectare  și 14.158 de decese. Primele vaccinuri AstraZeneca, adică de 42.300 de doze, au sosit duminică, 7 februarie. Portugalia a primit până acum  390.000 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech și 19.200 de doze Moderna, au declarat cei de la Ministerul Sănătății. Germania, Franța, Austria și Norvegia au hotărât deja să administreze vaccinul AstraZeneca numai persoanelor sub 65 de ani, Polonia doar celor sub 60 de ani, iar  Spania și Italia, numai persoanelor sub 55 de ani..

Lecția primită de Portugalia.

  De la „am salvat Crăciunul” la necesitatea de a fi  ajutați de comunitatea internațională

10. 1 FOTO Lecția portugheză....jpg

    Dacă anul trecut, Portugalia a gestionat criza cu profesionalism, anul acesta se vede pusă în situația de a cere ajutorul comunității internaționale. Portugalia, cu aproape 750 de mii infectați la o populație de zece milioane și ceva de locuitori, a „întrecut” țări cu o populație mult mai mare, precum România, Belgia sau Australia. Printre țările care vor ajuta Portugalia se numără Germania, care va trimite personal militar medical și echipamente și Austria care va prelua o parte din cei 890 de pacienți în stare gravă, care nu au loc în spitalele portugheze.

Cauzele creșterii numărului de infectați în Portugalia ar fi tulpina britanică apărută în ultimele patru săptămâni, sărăcia și sistemul de sănătate precar. Conform publicației „ The Conversation” care utilizează date ale Băncii Mondiale din Portugalia, circa 25 de mii de medici, jumătate dintre cei care profesează în această țară, sunt infectați. O altă cauză a agravării situației ar putea fi relaxarea regulilor în perioada Crăciunului, când , se pare, că a ajuns și tulpina britanică. În aceste condiții, Guvernul portughez a impus un blocaj național în data de 13 ianuarie, a închis școlile și a introdus controale severe la frontieră. De asemenea, zborurile spre Brazilia au fost sistate, dar au fost interzise și majoritatea călătoriilor în afara granițelor.(N.A.)

Âncora diverse martie
NR.34, martie 2021

Unde-i unul, nu-i putere

Âncora d1

  Efectele singurătății asupra creierelor noastre

    Singurătatea este o stare de emoție umană universală, extrem de complexă, unică pentru fiecare individ în parte. Fiindcă nu are o singură cauză , prevenirea și tratamentul pot fi diferite de la o persoană la alta. De pildă, un copil singuratic care dorește să-și facă prieteni la școală are alte nevoi decât un adult mai în vârstă, tot singuratic, al cărui soț a murit de curând. Pentru a putea înțelege singurătatea, trebuie să percepem termenul „singuratic”, precum și cauzele, dar și consecințele ei asupra sănătății. Singurătatea este o stare de spirit care îi face pe oameni să se simtă goi sufletește, singuri și nedoriți. Cei singuri își doresc cu precădere un contact uman, dar starea lor psihică influențează negativ legăturile cu cei din preajma lor. Singurătatea-după cum spun experții- nu înseamnă numaidecât că ești singur. Dar dacă te simți singur și izolat, atunci singurătatea este, indubitabil, chiar în starea ta mentală. De pildă, un tânăr la facultate s-ar putea simți singur, chiar dacă este înconjurat de colegi de cameră sau de alți colegi. Un soldat la începutul carierei militare s-ar putea simți izolat după ce a fost trimis într-o țară străină, chiar dacă este înconjurat permanent de alți membri ai corpului militar din care face parte.

    Factorii care pot duce la singurătate depind de varii situații, cum ar putea fi izolarea fizică, mutarea într-un loc nou, chiar și divorțul. Moartea unei persoane apropiate  poate conduce, de asemenea, la un sentiment dureros de singurătate. Mai mult, poate deveni un simptom al unei eventuale depresii. Singurătatea poate apare și ca urmare a unei stime de sine scăzute. Persoanele lipsite de încrederea în ei înșiși  își imaginează că nu merită respectul celorlalți, ceea ce va duce, foarte probabil, la singurătate cronică. Singurătatea are multiple efecte negative asupra sănătății fizice și  psihice, cum ar fi alcoolismul și consumul de droguri, funcția cerebrală modificată, apariția bolii Alzheimer, comportament antisocial, accident vascular cerebral, scăderea capacității de memorare, niveluri crescute de stres, capacitate slabă de luare a deciziilor, mergând chiar până la sinucidere. Singurătatea poate perturba și reglarea proceselor celulare din corp, ducând la îmbătrânirea prematură.

    Oamenii de știință susțin că nivelurile scăzute de singurătate sunt asociate cu căsătoria, cu veniturile decente, cu o educație mai elevată. Ei ne sugerează că singurătatea devine din ce în ce mai frecventă în întreaga lume. Din 1985, numărul persoanelor fără prieteni apropiați s-a triplat. Dacă ai și trei sau patru prieteni apropiați este suficient pentru a scăpa de consecințele negative ale singurătății asupra sănătății tale. Demn de luat în seamă e și faptul că singurătatea se răspândește și prin rețelele sociale. Rezultatele au relevat că persoanele apropiate de cineva care se confruntă cu singurătatea, devin  cu 52% mai predispuse să devină singure.

1.1FOTO Efectele singurătății....jpg

    Cu un efort conștient din partea fiecăruia dintre noi, singurătatea poate fi depășită. Pe termen lung, acest lucru ne poate schimba starea de spirit și ne poate îmbunătăți sănătatea, ne mai vorbind și despre influența pozitivă asupra persoanele din jurul nostru. Există destule modalități pentru a preveni sau atenua efectele singurătății, cum ar fi implicarea în activități care cresc starea de bine, interacțiunile sociale sau voluntariatul..

Cei singuri se așteaptă adesea la respingere, astfel că e important să primeze gândurile și atitudinile pozitive. Este important ca aceste relații să fie de calitate și ele se pot construi cu oameni care împărtășesc aceleași valori și sentimente.

    Singurătatea înseamnă că trebuie să schimbăm ceva. Este deosebit de importantă înțelegerea efectelor singurătății asupra vieții fiecăruia pentru a se putea evita gravele repercusiuni fizice și psihice ale acesteia.(FCT).

 Consulare             

CONDIŢII PENTRU OBŢINEREA VIZEI DE REŞEDINŢĂ –REGRUPARE DE FAMILIE

1. formular completat integral, citeț, cu majuscule și semnat de solicitant;

2. două fotografii color tip pașaport, recente;

3. copia paginii cu fotografie din pașaport;

4. copie după autorizația de regrupare de familie emisă de Serviciul de Străini și Frontieră din Portugalia;

5. copia titlului de reședință sau a autorizației de permanență a soțului/ părinților în Portugalia

6. Copia paginii cu fotografie din pașaportul soțului / părinților

7. 9. Certificat medical de la medicul de familie cu mențiunea “clinic sănătos”-tradus în portugheză, engleză sau franceză și legalizat cu Apostila Haga;

8. 10. Cazier judiciar de la poliție - tradus în portugheză, engleză sau franceză și legalizat cu apostila Haga (atenție, în cazul în care reședința actuală este în altă țară decât cea de origine, este nevoie de cazierul judiciar din ambele țări);

9. Asigurare medicală pentru minimum 120 de zile;

10. Consimțământul părintelui cu care nu călătorește (pentru persoanele sub 18 ani) - tradus în portugheză, engleză sau franceză și legalizat cu apostila Haga

11. Pașaportul

12. Taxa de viza: 90 Euro

      IMPORTANT

ACTELE DE LA 1 LA 10 TREBUIE ADUSE ÎN DUBLU EXEMPLAR (AL DOILEA EXEMPLAR COPII XEROX) ŞI PREZENTATE ÎN ORDINEA AFIŞATĂ (DE LA 1 LA 10), ATÂT ORIGINALELE, CÂT ŞI COPIILE XEROX.

Termenul de acordare a vizei variază, în principiu, între 2 și 4 săptămâni.

Lipsa oricărui act de la 1 la 11, aduce cu sine refuzul primirii cererii de viză.

 Vitamina care întărește sistemul imunitar

Âncora d2

 Vitamina D reglează nivelul de calciu și fosfor din sânge

     Deficitul de vitamină D  poate duce la rahitism, provocând slăbiciune osoasă și deformări scheletice. Vitamina D este esențială pentru sănătatea noastră fiind produsă în mod natural de organism atunci când suntem expuși razelor solare, dar poate fi obținută și din alimente , mai ales din pește, produse lactate și ouă. Vitamina D se găsește sub două forme: vitamina D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (colecalciferol). Vitamina D2 poate fi găsită în alimente precum cele mai sus amintite, în timp ce vitamina D3 este produsă  în mod natural, de organism, în timpul expunerii la razele solare.

2.1FOTO Vitamina D.jpg

    Necesarul de vitamină D diferă de la un om la altul, funcție de vârstă. Oamenii sub 50 de ani necesită între 400 și 500 de unități internaționale (UI) de vitamina D pe zi, în timp ce persoanele trecute de 50 de ani au nevoie de 800 până la 1.000 de unități pe zi. În cazul unor persoane care suferă de anumite boli se poate administra o cantitate mai mare de vitamină D, însă, limita superioară de siguranță admisibilă este de 4.000 UI pe zi.

    În mod normal, organismul uman poate produce vitamina D  când este expus la razele solare, fiind suficiente între 5 și 15 minute de expunere pentru ca organismul să producă cantitatea necesară de vitamina D pentru o zi. După cum am mai spus, vitamina D poate fi obținută și din anumite alimente, cum ar fi peștii grași(macroul, somonul și tonul), lapte și alte produse lactate, suc de portocale, lapte de soia și cereale fortificate.

    Rolul vitaminei D în buna funcționare a organismului uman este deosebit de important, deoarece contribuie la menținerea nivelurilor normale de calciu și fosfor din sânge și ajută la menținerea sănătății osoase. Vitamina D ajută și la menținerea funcției musculare precum și la întărirea sistemului imunitar.(FCT)

Dumnezeu e întotdeauna lângă noi

 Minuni recunoscute de Bisericile ortodoxă și catolică

    Minunile sunt niște fenomene supranaturale atribuite lui Dumnezeu. Deși ele au loc destul de des-dar noi ori nu le vedem , ori nu credem-puține au fost recunoscute de Biserică.

Miracolul petrecut la Fatima, Portugalia

3.1 FOTO Miracolul de la Fatima.jpg

    La începutul lui 1917, în plină desfășurare a celui dintâi război mondial, la Fatima, în Portugalia, a avut loc o minune pe care au urmărit-o circa o sută mii de oameni.

Trei copii, frații Jacinta și Francisco Marto, împreună cu Lucia dos Santos, care erau cu oile la păscut, pe câmpul din apropiere de Fatima, au văzut o „Doamnă din Lumină” care le-a cerut să se roage neîncetat și să revină în același loc, în ziua de 13, a fiecărei luni.

    În data de 13 iunie 1917, împreună cu alte 50 de persoane, copiii au fost văzuți îngenunchind lângă un măslin și vorbind cu cineva văzut doar de ei, dar nevăzut de ceilalți. Mai târziu, în acest loc au sosit zeci de mii de oameni.

    Ultima dată , pe 13 octombrie 1917, au fost de față șaptezeci de mii de oameni (unii susțin că au fost mai mult de o sută de mii de persoane), sosiți din toată țara. Și deși ploua năprasnic, oamenii au așteptat apariția „Doamnei din Lumină”, care, spre uimirea tuturor, a și venit. Un fulger a precedat ultima apariție a Maicii Domnului. Cei trei copii au îngenunchiat în fața măslinului, și au vorbit cu ființa nevăzută de ceilalți. După plecarea „Doamnei din Lumină”, ploaia a încetat subit și norii s-au risipit. Soarele a apărut sub forma unui disc argintiu, care a început să se rotească repede, proiectând fascicule  policrome. Rotirea soarelui, care s-a oprit de trei ori, a durat aproximativ 10 minute. Pe acest loc sfânt oamenii au ridicat o biserică.

   Minunea de la Akita, Japonia

    În 1973, Maica Domnului i s-a arătat călugăriței Agnesa Katsuko Sasagawa care era grav bolnavă,  învăluită într-o lumină extrem de puternică. După câteva zile călugărița și- a descoperit pe mână o rană în formă de cruce, din care curgea sânge, iar după alte trei săptămâni, femeia a văzut că din mâna statuii Fecioarei făcute din lemn, aflată în biserică, curgea, de asemenea, sânge. Din ochii statuii curgeau lacrimi, iar de pe piele se prelingea  sudoare. Boala călugăriței s-a ameliorat după apariția Fecioarei Maria, iar minunea a fost recunoscută de Biserica Catolică după 11 ani ,în 1984.

3.2FOTO  Icoana de la Akita.jpg

 Ciobanul Petrache Lupu a vindecat oameni cu puterea lui Dumnezeu

3.3.FOTO Minunea de la Maglavit.jpg

    În vara anului 1935, un cioban care avea un handicap de vorbire, Petrache Lupu din Maglavit, localitate lângă Calafat, a spus că i s-a arătat Dumnezeu și că a vorbit cu acesta. Curios, după presupusa întâlnire, ciobanul a început să vorbească bine, deși avusese un defect de vorbire vreme de 28 de ani. Ciobanul spunea că în trei zile de vineri consecutive, în zilele de 31 mai, 7 și 14 iunie 1935,                  Dumnezeu i s-a arătat sub forma unui moșneag care plutea pe deasupra pământului. Domnul i-ar fi zis ciobanului să spună oamenilor să respecte zilele de sărbători și să postească miercurea și vinerea, pentru că, altfel, „are să le rupă muncile”. Petrache Lupu a dorit să ia în seamă cuvântul Domnului și, deși nu era habotnic, a cerut oamenilor să vină la biserică și să se roage lui Dumnezeu.

    Pe locul unde l-a văzut pe Dumnezeu prima oară, ciobanul a săpat o fântână lângă care a așezat o cruce din lemn. De atunci, pășunea unde s-a arătat Dumnezeu a devenit loc de pelerinaj, iar apa fântânii a devenit „făcătoare de minuni”.

Mai târziu, Petrache Lupu a început să atingă oamenii care doreau să se vindece trupește ori sufletește, iar aceștia  se simțeau vindecați complet.

    „A fost destul câteva vindecări de bolnavi pentru ca tot acest lucru să ia aspectul unei opere Dumnezeiești și pentru care numele Sfântului de la Maglavit să se răspândească cu iuțeala fulgerului”, avea să arate, într-un raport întocmit în 1935, comisarul Asterian de la Brigada Mobilă. Până în 1938 peste două milioane de oameni au venit în pelerinaj la Maglavit.

    Minunea de la Maglavit rămâne cel mai cunoscut caz de teofanie (formă de apariție a unei Divinități în fața oamenilor) de pe teritoriul României și singura minune divină recunoscuta de Biserica Ortodoxa Română.(FCT)

Mistere la îndemână

  Coordonatele geografice ale Marii Piramide  din Gizeh și viteza luminii

    Una dintre întrebările la care omenirea n-a găsit încă răspuns este: cum se face că viteza luminii este 299.792.458 m/s și coordonatele geografice ale Marii Piramide din Gizeh sunt 29.9792458 °N?

    Piramidele din Egipt continuă să constituie cele mai mari mistere ale lumii. De pildă, Marea Piramidă de pe platoul Gizeh pare amplasată acolo întâmplător, însă descoperirile ulterioare au relevat că lucrurile nu sunt chiar așa...Lucru stabilit, coordonatele acestei piramide sunt 29.9792458 ° N. Nimic deosebit, doar că...viteza luminii este de 299.792.458 metri pe secundă. Poate fi, oare, simplă coincidență? Noi credem că nu, Dumnezeu ne arată, trebuie numai să vedem...

4.1FOTO Marea piramidă din Gizeh.jpg

    Mai mult ,dacă se înmulțește înălțimea piramidei cu 1 miliard, rezultă, cu mare exactitate, distanța de la Pământ la Soare, adică 150 milioane de kilometri, iar dacă se împarte perimetrul pătratului care formează baza piramidei lui Keops la înălțimea sa, rezultatul este 6,28, adică 2π (3,14). Marea Piramidă ascunde și alte informații despre sistemul nostru solar, dar și despre Terra, Soare și Lună.

    Marea Piramidă din Gizeh este amplasată pe Platoul Gizeh – orașul Gizeh, necropola anticului Memphis, actualmente parte a capitalei Cairo. Piramida, construită de faraonul Khufu din a IV-a Dinastie, în jurul anului 2560 î. d. Hr., a fost cea mai înaltă construcție din lume mai mult de 43 de secole, până în secolul al XIX-lea în 1889 când a fost depășită de Turnul Eiffel.

    Construcția Marii Piramide din Gizeh a durat 20 de ani și au lucrat la ea peste 100.000 de oameni. Chiar dacă la prima vedere piramida are patru laturi, ea are, de fapt, opt! Efectul de împărțire nu se vede  cu ochiul liber, ci numai în bătaia soarelui.(FCT)

Tainele Universului                 

Proporția de aur, numărul sacru în evoluția omului

     Bănuiesc doar că mulți dintre voi nu știu, unii nici n-au auzit, ce înseamnă Proporția Divină. Vechii greci, artiștii Renașterii, un astronom din secolul XVII, dar și arhitecții secolului XXI au utilizat mereu numărul reprezentat prin litera grecească phi, adică 1,61803399, considerat a fi unic prin proprietățile lui matematice, prin relevanța sa în natură și prin capacitatea sa de a reda o compoziție estetică perfectă, în creațiile lor..

5.1 FOTO Numărul de aur.gif

     Conform astrofizicianului Mario Livio: „Unele dintre geniile matematicii din toate epocile, de la Pitagora până la Euclid în Grecia antică, apoi, trecând la matematicianul italian medieval Leonardo din Pisa și la astronomul renascentist Johannes Kepler, până la personalități științifice actuale, cum ar fi fizicianul Roger Penrose de la Oxford, și-au petrecut nenumărate ceasuri pe tema acestei simple proporții și a proprietăților sale. Însă, fascinația dată de Proporția de Aur nu se limitează doar la matematicieni. Biologi, artiști, muzicieni, istorici, arhitecți, psihologi, chiar și mistici au reflectat și dezbătut fundamentele ubicuității și aplicării acestui număr. De fapt, este probabil just să afirm că Proporția de Aur a inspirat gânditorii tuturor disciplinelor așa cum nu a mai făcut-o niciun alt număr din istoria matematicii”.

     În matematică și în arte, două valori [a și b, unde a>b] se încadrează în proporția de aur dacă raportul lor [a/b] este identic cu raportul dintre suma lor și valoarea cea mai mare dintre ele  [(a+b)/a]. Când Media de Aur este definită în două dimensiuni, ea este reprezentată ca o spirală regulată, definită printr-o serie de pătrate și arce de cerc, fiecare formând „dreptunghiuri de aur”.

     Șirul acestor numere, denumit și seria Fibonacci, se obține ușor: începe cu 0 și 1. Elementul n se obține însumând elementul n-2 cu elementul n-1. Șirul, nemărginit, este 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 1, 21, 34, 55 etc.

     Acest potențial simbolic se relevă datorită modului în care forma spirală a mediei se aseamănă cu tiparele de creștere observate în natură, iar proporțiile sale aduc amintesc de cele regăsite în corpurile umane. Astfel, aceste spirale și dreptunghiuri, care au servit la sugerarea prezenței unei ordini universale aflate la baza lumii, au fost denumite, din acest motiv,  „de aur” sau „divine”.

     Proporția de aur a fascinat toți matematicienii lumii timp de cel puțin 2.400 de ani. Cele mai vechi monumente cunoscute și care au fost construite potrivit acestui număr sunt statuile din  Parthenonul grecesc, din perioada 490-430 î.Hr.  Mulți oameni de știință susțin că numărul era cunoscut cu mult înainte și că egiptenii cunoșteau proprietățile acestui număr unic. Ei considerau că proporția de aur era sacră și o foloseau când construiau templele și mormintele, dar și în sistemul de scriere. Erau conștienți că utilizau raportul de aur, doar că îl numeau „proporția sacră”.

    Matematicianul grec Euclid (cca. 325- cca. 265 î. Hr.) a definit pentru prima oară raportul de aur, dar l-a numit „raport mediu și extrem”. Despre proprietățile unice ale raportului s-a vorbit abia în secolul 15, când estetica a devenit vitală pentru arta renascentistă, iar geometria a ajuns să servească unor scopuri practice.

                                                                Proporția de aur în arhitectură

    Artiștii și arhitecții și-au creat operele astfel încât să atingă cu aproximație proporția de aur, considerând că rezultatul muncii lor va fi mai valoros  din punct de vedere estetic. Folosind acestor rapoarte, un arhitect putea schița o clanță de ușă care să aibă o relație complementară cu ușa, care, la rândul său, avea o relație asemănătoare cu zidul din jurul său, etc. Mai mult încă, proporţia de aur a fost utilizată pentru fațadele marilor clădiri, de la Parthenon la Marea Moschee din Kairouan  ori până la repere moderne, cum sunt Opera din Sydney și Galeria Naţională de la Londra, sau Ateneul Român.

                                                                     Proporția de aur în natură

    Cel mai surprinzător aspect al proporției de aur este că acest număr apare și în mediul înconjurător. Proporția de aur apare în modul de dispunere a ramurilor de-a lungul tulpinilor plantelor sau a nervurilor din frunze. Phi poate fi observat în scheletele animalelor și ale oamenilor, dar și în ramificațiile venelor și nervilor acestora. Numărul apare până și în proporțiile compușilor chimici și în geometria cristalelor.

    În concluzie, acest raport se află peste tot în jurul nostru și în interiorul nostru. Psihologul german Adolf Zeising (1810-1876) avea să-l numească „o lege universală” care include principiul de bază al tuturor eforturilor pentru a realiza frumusețea și completitudinea atât în natură, cât și în artă, prezente, ca ideal spiritual suprem, în toate structurile, formele și proporțiile, cosmice sau individuale, organice sau anorganice, acustice sau optice. Forma umană pare întruchiparea deplină și ideală.(FCT)

.

Âncora diverse aprilie
NR.35, aprilie 2021
Âncora d3

Sănătate din farmacia lui Dumnezeu

 Ceaiuri care întăresc imunitatea

    Sistemul nostru imunitar, așa cum a fost el creat de Dumnezeu, e construit astfel încât să ne apere și să ne ajute să ne menținem sănătoși.

    Pentru a evita depresia și stresul e bine să adoptăm o atitudine pozitivă, să fim toleranți, binevoitori și să încercăm să-i ajutăm și pe ceilalți. Un rol extraordinar în creșterea imunității îl au, pe lângă cereale, fructe, legume, mierea de albine, scorțișoara și propolis, și ceaiurile. Vă prezentăm în rândurile următoare o serie de ceaiuri bune pentru menținerea sănătății la trecerea dintre sezonul rece și cel de primăvară:

1.1 FOTO Sănătate din farmacia Domnului.

a) Ceaiul de cătină

    Cătina(Hippophae rhamnoides) conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de zece ori decât citricile. Mai conține, de asemenea-adevărat izvor de apă vie-vitaminele C, E, F, D, provitamina A, vitaminele B1, B2, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier și sodiu, betacaroten într-o proporție mai mare decât morcovul, celuloză și chiar uleiuri complexe. Boabele de cătină spălate, uscate și un pic zdrobite se pun într-un borcan mai mare și se acoperă cu miere de albine. Borcanul bine închis se ține la frigider timp de șapte zile. Se ia câte o linguriță, dimineața, pe stomacul gol, timp de cel puțin o lună.

b) Ceaiul de măceșe

    Ceaiul de măceșe stimulează imunitatea și apără organismul de răceală și gripă. Ajută la echilibrarea florei intestinale, în special în urma unui tratament cu antibiotice. Este vasodilatator, protejează vasele de sânge și aduce un surplus de vitamina C.

Cel mai indicat mod de a-l consuma este infuzia care se prepară turnând apă clocotită peste o lingură de fructe. Se acoperă bine și se consumă cald, după aproximativ 15 minute.

c) Ceaiul de soc

    Florile de soc au proprietăți diuretice, laxative, antinevralgice putând provoca transpirație, ceea ce duce la scăderea temperaturii, dar sunt foarte eficiente și în creșterea imunității. Socul se utilizează și în tratarea gripei, răcelii, sinuzitelor, stărilor febrile, ale problemelor căilor respiratorii superioare și ale catarului oculo-nazal, când lăcrimează ochii și curge nasul.

Florile și fructele de soc tratează bolile degenerative, previn cancerul și sunt utile în menținerea sub control a tumorilor benigne.

d) Ceaiul de scorțișoară

    Scorțișoara pudră fortifică sistemul imunitar și apără organismul de răceală, de bacterii și de viruși. Cei cu răceli severe trebuie să ia o lingură de miere încălzită cu un sfert de linguriță de scorțișoară, timp de 3 până la 5 zile. Amestecul ameliorează tusea și curăță sinusurile. Mirosul de scorțișoară crește puterea de concentrare și memorarea, deci e bine să pui un baton în cafeaua de dimineață.

e) Ceaiul de salvie

    Bogate în compuși activi( uleiuri volatile bogate în esențe care există și în unele conifere, polifenoli și flavonoizi, tanin și picrosalvină), frunzele de salvie pot ajuta în tratarea multor afecțiuni, salvia fiind, totodată, tonică, depurativă, antiseptică și digestivă, putând trata cu succes tusea și angina. Ea încetinește acțiunile agenților infecțioși și deteriorarea sistemului nervos, și, de asemenea, diminuează inflamațiile. Este eficientă în afecțiunile benigne ale pielii și împiedică formarea plăcii dentare. Se recomandă și în faringite, diabet, dischinezie biliară etc.(FCT)

Importanța vitaminei C

Beneficiile pentru sănătate

2.1 FOTO pătrunjel.jpg

     Vreau să reamintesc importanța și beneficiile vitaminei C pentru organismul uman, pentru că se spune și se scrie prea puțin despre asta. Ea este esențială în buna funcționare a sistemului imunitar, a  menținere în stare bună a structurii osoase și pentru absorbția fierului. Pentru că organismul uman n-o produce , ea trebuie asimilată prin alimente.

     Se știe că vitamina C se găsește din abundență în citrice, precum portocalele, mandarinele, lămâile ori kiwi, dar nu multă lume știe că există o legumă  care conține mai multă vitamina C decât lămâia. Această legumă este un întăritor natural al sistemului imunitar, un antiinfecțios, deloc de neglijat, un vasodilatator și un bun regenerator capilar.

     Prin urmare, se recomandă consumul de pătrunjel zilnic în special datorită proprietăților benefice pentru organismul uman. Pătrunjelul îmbunătățește digestia, previne balonările și indigestia, îmbunătățește funcționarea rinichilor dizolvând calculii renali, reface circulația sangvină, stimulează sistemul imunitar, combate icterul și este eficient în funcționarea normală a ficatului.

     Vindecă, de asemenea, tăieturile și vânătăile, conține mai multă vitamină C decât sucul de lămâie și, datorită  proprietăților antioxidante, înlesnește organismului neutralizarea radicalilor liberi și procesele oxidative.

     Cu cca 200 mg de vitamina C/100 de grame, pătrunjelul lasă în urmă toate legumele și fructele! Spre exemplu, ardeiul gras roșu conține 160 mg, sucul de lămâie 128 mg, ardeiul gras verde 120 mg, Kiwi 92 mg, căpșunile 67 mg, sucul de portocale 54 mg. Mai mult, pătrunjelul este bogat în fibre, betacaroten,, acid folic, calciu și fier, adică elemente esențiale pentru menținerea stării de sănătate.(FCT)

Âncora d4

 Construit din stânci

  Monsanto, satul ridicat de templieri

3.1 FOTO Satul din piatră Monsanto.jpg

     În Portugalia există un...sat sculptat în granit care seamănă cu o așezare din Epoca de Piatră. Primele case au fost ridicate aici  sub ocupația romană. Regele Afonso Henriques a cucerit localitatea de la mauri și, în 1165, a donat-o Ordinului Templierilor conduși de D.Gualdim Pais cel care a și ordonat construirea castelului. Impunătorul castel avea să fie parțial distrus în secolul al XIX-lea în urma unei explozii a depozitului de muniții. Localitatea se află la nord-est de Terras de Idanha și este construită pe versantul unui deal abrupt. Prezența umană a fost semnalată aici încă din paleolitic. Rămășițele arheologice relevă un castru lusitan, dar și o ocupație romană. De asemenea prezintă vestigii ale ocupațiilor vizigotă și arabă.

    Mii de oameni au trudit săpând în rocă pentru a da lumii o așezare în stilul gotic portughez. Casele sunt protejate de imenși bolovani, iar străduțele au fost dăltuite în piatră. Uriașii bolovani servesc drept dușumele, pereți și uneori, chiar drept acoperiș. Mulți dintre aceștia ajung chiar și la 200 de tone.

   Situat la peste 750 de metri înălțime, Monsanto, care are circa 800 de locuitori, este denumit „satul cel mai portughez din...Portugalia”. În orașul din piatră pot fi vizitate Capela „Sao Miguel”, biserica „Mercy”, și Capela„ Santa Maria do Castelo ”care încântă, încă, ochii privitorilor.

    În fiecare an, în data de 3 mai, localnicii sărbătoresc Sfânta Cruce, eveniment care comemorează îndelungata istorie a orașului care a supraviețuit atâtor și atâtor războaie, când ulcioarele cu flori sunt așezate pe ziduri, iar femeile urcă spre turnuri ducând tradiționalele păpuși de cârpă, marafonas.(FCT)

Un nou serviciu de mesagerie

Ce este aplicația Telegram

4.1 FOTO Telegram.jpg

     Telegram este un serviciu de mesagerie (se pot trimite texte, imagini, fișiere de orice tip) și este o aplicație disponibilă pe Android, iOS, Windows NT, macOS și Linux. Software-ul este dezvoltat de Telegram Messenger LLP, o companie care aparține lui Pavel Durov, iar platforma are deja peste 500 de milioane de utilizatori. Se pare că tot mai multă lume renunță la WhattsApp și utilizează noua aplicație. Acest serviciu oferă criptarea end-to-end pentru apelurile vocale și chat-urile „secrete” între doi utilizatori online, dar nu și pentru grupuri.

    Când te loghezi prima dată ai nevoie de un număr de telefon, dar după aceea poți utliza ambele variante, și cea pe mobil și cea pe desktop.

    Aplicația permite formarea unor grupuri cu peste o sută de mii de utilizatori și se poate urmări, în timp real, câte persoane sunt pe grup.

    Demn de menționat este că platforma nu stochează date despre utilizatori, ceea ce a atras numeroase critici...(FCT)

Vorbește gura fără...noi

Cum invocăm noi necuratul, fără măcar să știm

5.1 Moloh Noroc.jpg

      Unii dintre noi salută cu „Hai, noroc!”, mai serios, mai la...mișto, însă nimeni nu știe ce...spune, de fapt.

      Iată ce povestește părintele Cleopa-nu mai spun cine a fost, pentru că, precum a zis și vestitul Nastratin Hogea, „cine știe să spună și celor care nu știu”-cerându-le credincioșilor să nu se mai roage lui Dumnezeu pentru a avea...noroc: „Am văzut pe unele pomelnice pe care le aduceți, că pomeniți pe dracul Noroc, zicând : pentru norocul fetei, pentru norocul băiatului, pentru norocul familiei. Ce mi-ai pus pe dracul pe pomelnic? Voi știți cine a fost Noroc? Cel mai mare demon, care a secerat milioane de suflete! Voi vedeți că până la venirea lui Iisus Hristos, China care se închina la idoli, India și Japonia și Insula Java și atâtea state care se închină încă la diavoli, lui Brahma, lui Buda, lui Krishna, lui Zoroastru și la toți dracii? Voi știți că până la venirea Domnului, oamenii sălbatici și nebuni pentru fiecare păcat aveau un zeu?”.

     Și românii noștri, pentru a avea o șansă în plus, se rugau la Noroc, fără să gândească că se închină, de fapt, lui Moloh. Părintele Cleopa mai zicea: „Cum era acest zeu Moloh sau noroc, cum îi zicem astăzi? Îi purta statuia într-o căruță cu două roți, făcută din aramă sau din argint. În spatele zeului Noroc era un cuptor de aramă și în fața lui o tigaie de aramă; și-i dădea foc lui Noroc pe la spate, până se înroșea și tigaia și el. Popii lui purtau în mâini niște securi mari, ascuțite”. Acest zeu, la care voi apelați, primea drept jertfă numai copii nou născuți: „Lua muierea copilul de la țâță, îl dădea în mâna slujitorului idolesc, îl tăia bucăți și îl punea în tigaia lui Noroc să se frigă. Până la 40-50 de copii punea odată în tigaia aceea. Mirosea în urma lui numai a friptură de copii proaspeți. Așa a secerat dracul Noroc milioane de copii. S-au dus mamele lor în fundul iadului! Acolo stau în vecii vecilor că au dat jertfă lui Noroc”, mai spune marele duhovnic în cartea „Ne vorbește părintele Cleopa”.

     Cunoscutul părinte creștin ne atenționează că salutul „Hai, noroc” înseamnă, de fapt, invocarea necuratului. Și în literatura engleză, termenul „Moloh” sau „Howl” se referă la o entitate care cere sau necesită un sacrificiu foarte mare.(FCT)

Âncora diverse mai
NR.36, mai 2021
Âncora d5

Misterele din Bucegi

Munții noștri, centrul celei mai vechi civilizații

1.1 FOTOMisterele din Bucegi.jpg

     Putem încadra România cu chipurile de zei sculptate în masivele muntoase, cu altarele gigantice, cu necropolele uriașilor- fără putință de a greși- în marele mister care învăluie istoria lumii, și anume civilizația antedeluviană.

                                                                     Dincolo de valul timpului

     Celebrul profesor peruan Daniel Ruzo(1900-1991) și-a propus să descifreze mesajele încrustate în pietrele de dinainte de Potop. El a petrecut nouă ani în Anzi studiind fețele sculptate în stânca de pe platoul Marcahuasi, despre care șamanii spuneau că provin de „dincolo de valul timpului”. Figurile prezintă animale precum cămile, lei, rinoceri, care n-au trăit în acele locuri, dar și tipuri umane negroide, caucaziene ori asiatice. Prima sculptură cercetată de profesorul Ruzo, numită „capul lui Inca”, prezintă 14 tipuri umane, de aceea profesorul i-a spus „Monumentul umanității”. S-a găsit, de asemenea, o vastă rețea de galerii și tuneluri care adăpostesc mii de artefacte.

                                                                      Pe urmele zeilor Soarelui

     La un moment dat, profesorul Ruiz a dat de ruinele unui oraș preistoric fortificat ,întins pe o suprafață de peste doi kilometri pătrați  care avea, în cele patru puncte cardinale,  sculpturi și altare remarcabile. Aceste lucruri puteau fi observate numai în anumite condiții de luminozitate, care țin de solstiții, și toate aveau legătură cu ce era în subterane.

    După ce a publicat toate descoperirile sale în lucrarea  „Pe urmele Zeilor Soarelui”, Ruzo a declanșat cercetări în toate colturile lumii, încercând să atragă atenția asupra acestei civilizații  pierdute în cețurile vremurilor. Marii istorici contemporani au respins teoria lui, promovând ideea că sculpturile megalitice din stânci sunt un rezultat al intemperiilor.

    Ruzo și-a văzut de treabă și a descoperit, în 1961, că la peste 50 de metri în spatele templelor tebane al lui Mentuhotep al II-lea, al Reginei Hatsepsut si al lui Tutmes al III-lea, se află un  perete de granit gigantic acoperit cu basoreliefuri reprezentând zeități din timpuri străvechi. El nu și-a putut explica de ce istoricii egipteni nu-l bagă în seamă, din moment ce „numai vechimea sculpturilor de pe acest perete devansează cronologia stabilită de ei, cu mii de ani. De ce vor să uite de Egiptul de dinainte de Potop care a lăsat aceste magnifice sculpturi pe peretele câmpiei sacre unde ulterior și-au îngropat faraonii? De ce vrea omenirea, în general, să uite de uimitoarea civilizație de dinainte de Potop, cu al său cult al Soarelui care a dat omenirii datele necesare supraviețuirii?"

                                                                         Comoara din Bucegi

     După ce a văzut „Sfinxul” din Bucegi pe o carte poștală și a primit lămuriri de la un cercetător român, în 1968, dr. Ruzo a decis să vină în Romania, pentru a cerceta Platoul Bucegilor. „Am cercetat munții din cinci continente”, nota el, „dar in Carpați am găsit monumente unice dovedind ca în aceste locuri a existat o civilizație mareață, constituind centrul celei mai vechi civilizații cunoscute astăzi”.

     Profesorul a specificat că  sculpturile din Bucegi sunt legate de cele din Platoul Marcahuasi si a cerut cercetătorilor romani care-l însoțeau – mulți dintre ei cadre ale serviciilor secrete-să cartografieze sculpturile si rețelele de galerii  subterane.

     Conform celor spuse de omul de știință peruan, aceste repere desemnează o „cale a aurului si a mirului”. El a spus colegilor romani că un tezaur extrem de valoros pentru omenire se află in pântecele Bucegiului cu vârful său sugestiv intitulat OM, cu apa sa explicit numita IA(-)L.OM. ITA! Ce ita de om s-o fi dezvoltat pe meleagurile noastre în vremuri despre care istoria scrisă de alte v(ite) /nații nici nu vrea sa audă, ignorând evidentele și încercând să înlăture dovezile?

                                                                   Paceamama și Cultura Masma

     Daniel Ruzo spune despra „cultura Masma” că este cea mai veche din lume, și s-a dezvoltat cu mai bine de 50.000 de ani in urma. „Aceste monumente megalitice de o uimitoare expresivitate presărate pe tot globul pământesc au fost făcute de aceeași civilizație. Tehnica sculpturii în rocă la nivelul la care a fost aplicată pentru aceste monumente nu a mai fost repetată ulterior, la lucrări similare. Linia comuna care unește toate monumentele acestei civilizații străvechi este amplasarea lor pe munți sacri, temple ale unei omeniri pierite, dar amplasate astfel încât sa nu dea voie urmașilor să o uite și poate aceste puncte de geografie sacră vor purifica și salva cândva sâmburii umanității de cine știe ce cataclism major, cum a fost în trecut Potopul”, concluziona Daniel Ruzo în volumul său „Marcahuasi. Istoria unei fantastice descoperiri”. Vracii peruani cunoșteau de mult geografia sacră descoperita de dr. Ruzo. Astfel, ca sa fie complet, orice act de vindecare necesita să treacă pe la „pietrele sfinte”, cum spun ei chipurilor cioplite. Pentru vracii peruani, cu cel mai puternic vârf cu efecte curative nu poate fi decât Paceamama ( Mama Pământului ).

                                                                 Cele 22 de vortexuri energetice

     Vrând să probeze că nu poate fi vorba decât de o vindecare prin autosugestie, un grup de oameni de știință peruani a efectuat o serie de măsurători energetice în punctele cheie indicate de vraci.

     Spre uimirea lor totală, ei au identificat pe Platoul Marcahuasi din Peru, 22 de vortexuri energetice pe care le-au denumit „cruzes”, „cruci”, formate din trei tipuri diferite de energie. Trei dintre vortexurile primului tip de energie, considerată a fi mai puternică, se manifestau într-o zona abruptă cu acces limitat la platou.

     Al doilea tip de energie formează șapte „cruci” si se manifestă doar în anumite zile ale săptămânii, între anumite ore, iar cel de-al treilea  formează 12 cruci energetice, manifestându-se în funcție de fazele lunii. Intersecțiile energetice sunt vizibile cu ochiul liber, deci totul poate fi văzut de cine vrea să vadă!

                                                                    Gura Raiului e în Bucegi!

     În anul 1999, efectuând un studiu asupra unei zone din Bucegi, cercetătorul Vasile Rudan a remarcat că pe o pantă cu o suprafață de un kilometru pătrat, in preajma Vârfului Doamnei, organismul uman se încarcă energetic, toate funcțiile lui fiind evident revigorate. Măsurătorile efectuate au indicat o anomalie magnetică atipică.

Oamenii au denumit zona „Gura de Rai”, ca în legenda populară  care spune ca „la îngemănarea Cerului cu Pământul viața trece prin moarte si moartea devine viață”. Mai clar, se deschide o poartă spre o altă lume...

Rezultatele măsurătorilor cu aparate de tip Partington au evidențiat  o anomalie cu efecte pozitive, spre deosebire de alt gen de anomalii atipice care emiteau radiații patogene și pe care profesorul Rudan le cerceta de mult timp și despre care spune: „Pe diagrame, profilele micromagnetice ale zonelor malefice, despre care aveam mai multe date, sunt ascuțite, pe când cele ale zonei benefice sunt liniare, aproape drepte”.

     O altă cercetătoare care a studiat ce se întâmplă în Bucegi, Cristina Panculescu crede că în apropierea Vârfului Omu există un centru energetic-informațional cu efecte benefice asupra organismului uman.

    De asemenea, medicul Karina Agurto din Peru, spune că românii ar trebui să transforme Vârful Omu în traseu de energizare, lucru extrem de important pentru o vindecare completă, fizică, dar și spirituală!

    Dr. ing. Ioan Olaru crede că există mai multe „kogaioane”-kogaion este muntele sfânt al dacilor, vatra nemuritorilor-trei dintre ele fiind mai importante: cel din Bucegi, care cuprinde Vârful Omu, cel din in Apuseni – Muntele Găina și Rarăul. Orice vârf  de piramida este un posibil kogaion, o structură care facilitează schimbul energetic și informațional cu Cosmosul. Doar că, Kogaionul din Bucegi are o particularitate aparte: este înconjurat de 13 coloane de cuarț, care creează o energie magnifică, astfel apa care izvorăște  din stancă fiind „apă vie”.

Rezultatele cercetărilor dr. ing. Ioan Olaru arată că muntele și apa refac echilibrul energetic al omului, fapt cunoscut de renumiții tămăduitori daci si  redescoperit abia acum.(FCT)

Alimente și băuturi care prelungesc viața

De ce trăiau Cavalerii Templieri mai mult ca ceilalți oameni

     Unii dintre cavalerii din Evul Mediu trăiau chiar și mai bine de 70 de ani, în special datorită regimului alimentar la care se supuneau. Ei consumau pește, fructe și legume, iar carne, de cel mult trei ori pe săptămână. Într-o epocă în care speranța de viață ajungea la vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, cavalerii templieri trăiau frecvent minimum 70 de ani. Ultimul Mare Maestru al Ordinului, cavalerul Jacques de Molay, a murit la 71 de ani...ars pe rug.

2.1 FOTO Cavalerii Templieri.jpg

     Din documentele rămase din secolele XI-XIV reiese de ce templierii trăiau mai mult decât alte persoane. „În mod clar, a existat o particularitate în stilul lor de viață, care le-a permis ca ei să trăiască mai mult decât ceilalți oameni ai vremii și pe primul plan era alimentația", arată dr. Francesco Franceschi, șeful secției de medicină de urgență din cadrul Spitalului Gemelli din Roma, autor al unui studiu numit „Alimentația cavalerilor templieri: secretele longevității acestora”, apărut în revista științifică  „Digestive and Liver Disease”. Iată ce ne spune dr. Franceschi despre dieta cavalerilor templieri: „Reprezentanții Ordinului Templierilor urmau un stil de viață ratificat în «regulamentul templier latin», care cuprindea capitole privind alimentația și igiena la masă. Referitor la produsele alimentare o regulă interzicea ca ei să mănânce carne mai mult de trei ori pe săptămână. Aceasta era înlocuită cu pește, verdețuri și în special leguminoase, care reprezintă cele mai bune surse naturale de probiotice  și o hrană optimă pentru bacteriile benefice care alcătuiesc flora intestinală”.

     Comparativ cu alimentația acelor timpuri, constituită, în special, din carne ,cavalerii templieri preferau să consume alimente cu un conținut sărac în grăsimi, ceea ce reducea riscul de tumori ale tractului digestiv și sindromul metabolic, totdeauna un teren propice pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare, a diabetului sau a cancerului.

     De asemenea, membrii Ordinului Templierilor acordau mare atenție curățeniei și igienei: sala de mese era bine curățată, mesele erau mereu spălate, spălatul mâinilor era obligatoriu înainte de a mânca, iar celor care efectuau munci manuale, precum fermierii sau potcovarii, li se interzicea să mănânce la masă.

     Alimentele care urmau a fi consumate erau supuse unui control strict astfel încât pe mese ajungeau doar cele care nu prezentau nici un risc de transmitere a bolilor virale sau parazitare.

     Dr. Franceschi arată că: „Templierii au fost precursorii pisciculturii și își creșteau peștii pe care îi mâncau. În plus, era interzis consumul de carne de vânat, în timp ce carnea și alte produse din carne pe care le consumau proveneau exclusiv din Europa, fiind considerate mai sigure și de o mai bună calitate".

     În ce privește consumul de băuturi alcoolice documentele istorice arată că vinul clasic era înlocuit cu vinul de palmier, la care templierii adăugau o pastă de cânepă și pulpă de aloe vera. „Acest tip de vin de palmier se caracterizează printr-un conținut redus de alcool și astăzi știm că un conținut scăzut de alcool în acest vin are proprietăți benefice foarte asemănătoare cu cele ale Cardioaspirinei. Același vin de palmier servea la purificarea apei de paraziți și agenți patogeni. Apa de băut era aromatizată cu suc de citrice, care, în afară de faptul că dezinfectează, furnizează vitamina C și licopen, elemente utile în prevenirea multor afecțiuni”-spune dr.Franceschi.(FCT)

Zonele minune

România are cele mai multe puncte energetice de pe planetă

3.1 FOTO România are cele mai multe punc

    Puțini dintre voi știu că în România sunt locuri cu o încărcătură energetică incredibilă, unde pământul pulsează, clima este echilibrată, iar plantele cresc efectiv miraculos. După studii îndelungate, fizicienii au concluzionat că țara noastră posedă unul dintre cele mai puternice scuturi energetice pe  planetă! Înaintașii noștri pe aceste plaiuri, care cunoșteau toate aceste puncte, le-au marcat cu megaliți și altare uriașe, în cinstea puterilor cerești.

    Iată cum explică cercetătorul Gheorghe Șerbana aceste lucruri: Pământul este întretăiat de linii energetice care se întretaie în noduri, dar se pot și modifica dacă sunt influențate de unele procese geofizice și cosmice. Liniile energetice ating puteri maxime în zonele care emit radiații, denumite „curenți de inteligență”. Locurile unde biocurenții „inteligenți” ai Pământului concurează cu energiile cosmice se numesc „puncte de dragoste” și sunt însemnate de megaliți. În aceste zone a apărut civilizația uriașilor și mai târziu au apărut primele nuclee ale civilizației umane actuale, care prin construirea de temple, mănăstiri sau biserici n-au făcut decât să apere locurile divine. Din aceste motive bioenergoterapeutul Dan Seracu a spus că „asupra României se întinde una dintre cele mai puternice umbrele protectoare se pe întreaga planetă”.

    Un ofițer „paranormal” din corpul aflat sub ordinele generalului Ilie Ceaușescu a povestit că erau duși în anumite centre energetice, pentru a li se amplifica aptitudinile extrasenzoriale. Cele mai importante centre extrasenzoriale se află la Cozia-Frunți-Negoiu, Ghițu-Negoiu și Iezer-Negoiu, care, împreună constituie Tricornul Dacic, considerat a fi cel mai puternic și anihilant pentru centrele de negativare. Mai trebuie amintite centrele de la Nehoiașu-Penteleu, Goru-Lăcăuți, Petroșani-Tismana, Abrud-Câmpeni, Ina-Călimani, Bargău-Giumalău, Toroiaga-Rotunda, Grințieșu-Rarău, Slănic Moldova și Soveja-La Grote, în acest ultim loc ajungând ofițerii care trecuseră la stadiul superior de percepție extrasenzorială.

    Cel mai renumit triunghi energetic din România este Vârful Omu-Babele-Sfinxul, în jurul căruia apar la anumite ore, conuri de lumină alb-lăptoasă, care se rotesc ca un vortex de nori și măresc percepția extrasenzorială. În același timp se percep semnale radio care vin din interiorul muntelui.

    Un alt loc important este la Polovragi, în Târgu Jiu, o peșteră care pare fără capăt și unde se crede că Zalmoxis le preda vracilor tehnicile de vindecare ale trupului și sufletului. Se pare că aici este cea mai bună zonă pentru tonifierea totală a organismului. Sarmizegetusa este, de asemenea, o zonă care activează creativitatea.

Un alt loc demn de luat în seamă este, după cum spune Gheorghe Șerbana, Panteonul de la Căscioarele, o vatră de început a civilizației: „La Căscioarele a început Istoria, care se trage de la Istru! Aici a existat o minunată civilizație a zeilor titani ai omenirii. Aici au fost găsite necropole de urieși și pietre cu inscripții ciudate, cu linii ce parcă delimitează zone numai de străvechi știute. Cu aparatura moderna se poate constata o zona geoenergetică deosebita si o acustică nemaipomenita. Cine doarme noaptea aici, in zona Panteonului de la Căscioarele, aude clar și Șoaptele oamenilor de pe malul celălalt al Bălții Izvorului Cătălui”.(FCT)

Cum ne putem vindeca prin rugăciune

Despre efectele rugăciunii „Tatăl nostru” asupra trupurilor noastre

     Celebrul medium american Edgar Cayce  credea că bolile pătrund în organismul uman ca urmare a „otrăvurilor cognitive” generate de ...gândurile negative. Drept urmare, în SUA a avut loc o campanie a optimismului, iar celebrul îndemn „think positive” a luat o mare amploare în rândurile cetățenilor americani.

    Mediumul spunea că „gândind pozitiv putem vindeca, gândurile optimiste având puterea de a acționa benefic asupra organismului reglând activitatea glandelor vitale”. El recomandat un mijloc simplu de meditație, prin rostirea rugăciunii „Tatăl nostru”. Cayce a detaliat corespondența dintre fiecare verset al rugăciunii și centrii glandulari care sunt influențați de acesta. El spunea că „trebuie să încerci să resimți fiecare val de semnificație al fiecărui verset, să extragi sensul energetic al acestuia și să îl direcționezi către organul în cauză, să simți cum acest verset curge prin corpul tău. Căci se produce în corpul fizic un răspuns la reprezentările corpului energetic: se construiește astfel o reacție chimică, fiind posibilă vindecarea“.

Iată și corespondența, conform lui Cayce, între versetele rugăciunii și glandele endocrine astfel stimulate:

Tatăl Nostru care ești în ceruri acționează asupra glandei pituitare, cu rol de declanșator al procesului-Violet;

Sfințească-se numele Tău acționează asupra glandei pineale-Indigo;

Vie împărăția Ta, facă-se voia Ta deschide tiroida și reglează funcția acesteia-Albastru;

Precum în cer deschide tiroida-Albastru;

Așa și pe Pământ acționează asupra timusului-Verde;

Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi deschide gonadele, glandele sexuale masculine și feminine-Roșu;

Și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri acționează asupra glandelor suprarenale-Galben;

Și nu ne duce pe noi în ispită acționează asupra celulelor Lyden-Portocaliu;

Ci ne izbăvește de cel rău acționează din noi asupra timusului-Verde;

Că a Ta este puterea și împărăția și slava ,în Numele Tatălui și-al Fiului și-al Sfântului Duh, acționează din nou asupra tiroidei-Indigo;

Acum și pururea și-n vecii vecilor, AMIN formula de închidere a acestor centri energetici și de reconectare la planul terestru.

4.1 FOTOTatal Nostru.jpg

    Cayce credea că riscul apariției unor boli sau afecțiuni nervoase este mai redus pentru persoanele care gândesc pozitiv și se roagă des. Legătura între rugăciunea „Tatăl Nostru” și glandele endocrine, este recunoscută astăzi și de preoți. Rugăciunea aduce în câmpurile energetice umane, în aură, energia divină, lucrează asupra sistemului nervos, apoi pe glandele endocrine în special pe hipofiză, apoi starea de bine este transmisă tuturor celulelor cu ajutorul aparatului circulator și al sistemului sanguin.

    Părintele Arsenie Boca, spune în cartea sa „Mare îndrumător al sufletelor în secolul XX” că: „Adevărat este că o bază biologică a patimilor și a urmărilor lor o formează și glandele endocrine al căror echilibru sau dezechilibru funcțional se răsfrânge în toată ființa omenească”. Mai zice părintele: ,,Oamenii au ajuns în robia patimilor, cenzura minții lor a slăbit și omul și-a pierdut libertatea. Fiecare patimă poate fi o cărămida a unui zid care îl îndepărtează pe om de Creatorul său. Trupul nu se poate trata decât prin post, căci el nu știe și nu recunoaște convingerile, pentru că atunci puterile potrivnicului slăbesc și porcii patimilor nu mai vin să se scalde, nemaiavând locaș, postul putând lucra chiar și asupra patimilor minții – ochii văd lucrurile, mintea vede gândurile. Postul curățește ochiul, rugăciunea curățește mintea. Rugăciunea are și stări superioare, când izbăvindu-se patimile, se deapănă de la sine fără cuvinte, într-o nesfârșită dragoste de Dumnezeu, de oameni și de toată făptura”.(FCT)

Alimentația potrivită în epidemii

Fructele, legumele și carnea care resetează imunitatea

5.1 FOTO Fructe, legume......jpg

    Sistemul nostru imunitar luptă în fiecare zi cu diverși agenți bacterieni, parazitari, virali ori patogeni, dar se pare că cel care îl afectează cel mai tare e stresul. Un rol esențial în combaterea acestuia îl are alimentația , care dacă e echilibrată, îl va ajuta să funcționeze la parametrii normali.

    Vă vom arăta în rândurile care urmează care sunt alimentele care sporesc intensitatea răspunsului imun la unele bacterii sau la unii viruși. Astfel, iaurtul și lactatele fermentate, fructele precum kiwi și afinele cresc răspunsul imunitar și îmbunătățesc rezistența la boală. La fel ouăle care sunt bogate în proteine, vitamine antioxidante (A și D), minerale( seleniu, fier și zinc) și conțin toți cei opt aminoacizi esențiali.

    Carnea roșie, benefică organismelor aflate în convalescență constituie și o sursă bogată de proteine și minerale(Cr, Fe).

    Extraordinar de importante pentru imunitatea organismului dumneavoastră sunt, de asemenea, legumele precum ardeiul gras indiferent de culoare și morcovii care conțin betacaroten și vitamină A, care stimulează producția de anticorpi. Și scorțișoara care este plină de antioxidanți, ajută la stabilizarea zahărului în sânge și luptă împotriva colesterolului rău. La fel usturoiul care acționează ca un antibiotic natural, prevenind răcelile și chiar bolile gastrointestinale. La rândul lor, ghimbirul și lămâia pot combate răceala și gripa, îmbunătățind sistemul imunitar.

    Peștele precum somonul, tonul sau sardina, bogat în acizi grai omega 3, are și el un rol antiinflamator deloc de neglijat.(FCT)

Persoanele care poartă ochelari de vedere

Mai puțin expuse riscului de contaminare cu SARS-Cov-2

    Cei care poartă ochelari de vedere sunt mai puțin expuși riscului de a se infecta cu SARS-Cov-2,virusul la...modă.

Cercetătorii dintr-un spital din provincia chinezească Hubei au efectuat un studiu, între 27 ianuarie și 13 martie 2020, asupra a 276 de bolnavi de Covid și au constatat că doar aproximativ 6% purtau ochelari de vedere, având miopie, mult mai puțin decât se estimase, adică 31,5%.

Din chestionare a reieșit că 11% poartă ochelarii permanent în timpul zilei, 5,8% îi poartă mai mult de opt ore pe zi, iar restul de 14 participanți îi foloseau doar la citit.

6.1FOTOChinezi corona.jpg

    În urma studiului, cercetătorii chinezi au conchis că purtatul ochelarilor împiedică oamenii să-și atingă ochii, ceea ce reduce riscul ca aceștia să transfere virusul de pe mâini la ochi. Este știut faptul că virusul care provoacă COVID-19 poate trece de pe globii oculari în organism.(FCT)

Âncora d6

104 ani de la apariția miraculoasă de la Fatima

Mesajul Sfintei Fecioare Maria

7.1 FOTO Fatima.jpg

     În ziua de 13 mai 1917, o apariție miraculoasă a avut loc la Fatima, Portugalia, în fața frațiorilor Jacinta (7 ani) și Francisco Marto (11 ani), care erau, împreună cu verișoara lor, Lucia dos Santos (10 ani), cu oile la păscut, pe un câmp, în Cova de Iria (Grota Sfintei Irina).

     Brusc s-a iscat o furtună, și cei trei copii speriați au început să rostească Rozariul, o invocație către Fecioara Maria.

     Deodată, deasupra unui stejar a apărut imaginea unei Doamne învăluite în lumină strălucitoare, care purta o rochie strâmtă, o jachetă și o manta, țesute cu fire aurii. Apariția ei i-a făcut pe copii să se roage și să revină în același loc în fiecare lună, pe data de 13.

     În data de 13 octombrie 1917, o mare mulțime de oameni, aproximativ  70 de mii, s-a adunat să vadă minune. Fecioara s-a arătat însă, doar celor trei copii, iar oamenii prezenți au văzut un fenomen natural denumit „minunea Soarelui”, oprirea bruscă a unei ploi necontenite, risipirea bruscă a norilor și apariția unui soare ciudat, asemănător unui disc argintiu care a început să se învârtă cu o viteză amețitoare și care timp de 4 minute a luat diverse culori. După 10 minute, soarele, de culoare roșu sângeriu, a părut că vrea să se desprindă de cer și să cadă pe pământ,  înspăimântându-i de moarte pe cei prezenți, după care și-a reluat locul pe cer.

     În timpul acestei apariții, celor trei copii li s-au transmis trei mesaje importante pentru omenire, iar Luciei i s-a spus că Jacinta și Francisco urmau să plece la ceruri.

     Într-adevăr, la scurtă vreme, Francisco şi Jacinta au murit, iar păstrătoarea secretelor, Lucia dos Santos, a intrat în ordinul călugărițelor carmelite din Coimbra.

     S-a aflat, mai apoi, că primul mesaj se referea la declanșarea celui de-al doilea război mondial, al doilea anunța destrămarea imperiului comunist sovietic, iar al treilea, cel făcut public de Vatican la 13 mai 2000, făcea referire la împușcarea unui monah îmbrăcat în alb, asociat cu tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea, în 13 mai 1981- zi care a coincis cu sărbătoarea Fecioarei de la Fatima-când turcul Mehmet Ali Agca a tras asupra Papei, aflat în Piața San Pietro într-o mașină descoperită. Deși rănit grav, Papa a scăpat ca prin minune, mărturisind, nu o dată, că viața i-a fost salvată de către Fecioara Maria, care cu „o mână maternă a condus drumul glonțului”. Papa Ioan Paul al II-lea a cerut ca glonțul care i-a fost extras din trup să fie pus la coroana Fecioarei Maria de la Fatima.

     Amenințarea referitoare la cel de-al Doilea Război Mondial a readus mesajul de la Fatima în atenția lumii creștine, în 1946, în prezența delegatului Sfântului Părinte și a unei mulțimi de 800 de mii de persoane, când s-a înfăptuit încoronarea solemnă a statuii de la Fatima, iar în anul 1951, Papa Pius al XII-lea a hotărât ca încheierea anului să aibă loc la Fatima. Cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la prima apariție a Sfintei Fecioare, în ziua de 13 mai 1967, Papa Paul al VI-lea a venit personal la Fatima unde a fost primit de peste un milion de pelerini care petrecuseră noaptea în rugăciune, având-o în mijlocul lor și pe Lucia dos Santos.(DVP)

Âncora diverse iunie
NR.37, iunie 2021
Âncora d7

Șapte mănăstiri ca o singură sabie

Lovitura Sfântului Arhanghel Mihail

1.1FOTO Lovitura de sabie a Sfântului Ar

      Veșnica luptă dintre rău și bine este minunat descrisă în Cartea Cărților. Fiara a fost învinsă și trimisă înapoi în focurile Gheenei, lovitura de sabie a Arhanghelului Mihail fiind hotărâtoare. Creștinii din întreaga lume îl slăvesc pe Arhanghelul Mihai, și în semn de recunoștință, i-au ridicat lăcașuri sfinte în întreaga lume.

    Cel mai semnificativ lucru este că șapte dintre aceste biserici, construite în diverse locuri ale globului, sunt unite printr-o linie perfect dreaptă! Cele șapte mănăstiri, din Irlanda până în Israel ar putea reprezenta lovitura de sabie aplicată de Sfântul Arhanghel Mihail, fiarei, care l-a trimis înapoi în străfundurile infernului.

    Iată care sunt cele șapte cunoscute și îndrăgite biserici:

1. Skelling Michael-prima mănăstire se află în Irlanda, pe o insulă pustie, unde se pare că Arhanghelul Mihail i-a apărut Sfântului Patrick, pentru a-l ajuta să-și elibereze țara de cel necurat. Mănăstirea poartă numele de „Piatra lui Mihail”.

2. Saint Micheal’s Mount- în cea de-a doua construcție care păstrează linia dreaptă și merge spre sud, în Anglia, la muntele Sfântului Mihail, se zice Arhanghelul ar fi vorbit unui grup de pescari.

3. Mont Saint Michel-pe aceeași linie se ajunge în Franța, pe insula Mont Saint Michel, biserica fiind Patrimoniu Mondial UNESCO din 1979. Se spune că, în anul 709, Arhanghelul Mihail i-a apărut episcopului locului, cerându-i să construiască o biserică în stâncă.

4. Sacra di San Michele-cel de-al patrulea sanctuar a fost ridicat la circa 1000 de kilometri distanță, în Val di Susa, în Piemont-Italia.

5. Sanctuarul Sfântului Arhanghel Mihail-la încă o mie de kilometri în linie dreaptă, găsim mănăstirea din Puglia, Italia. Ea a fost înălțată într-o peșteră acolo unde se spune că Arhanghelul Mihail i-ar fi apărut Sfântului Lorenzo Maiorano.

6. Mănăstirea Symi-a șasea mănăstire se află în Grecia, pe insula Symi. Tot aici apare și o efigie a Arhanghelului, înaltă de circa 3 metri.

7. Mănăstirea Carmelului-lovitura sabiei se oprește la Haifa, în Israel. Locul este venerat încă din antichitate, construcția datând din secolul al XII-lea.(FCT)

Simplu și eficient

Leac naturist pentru ficatul gras

    Cel mai bine e să faceți un smoothie pe care să-l beți de trei ori pe săptămână. Acest amestec are o puternică acțiune detoxifiantă și, în mod cert, va îndepărta grăsimea care s-a acumulat pe ficatul tău.

    Așadar, folosiți 2 lămâi, 2 sfecle roșii medii și 2 căni cu apă minerală. Curățați sfecla de coajă, o tăiați-o bucăți și apoi faceți-o piure cu ajutorul unui blender. Adăugați zeama de la lămâi și apa minerală, și apoi amestecați bine.

    Un alt suc vindecător pentru ficatul gras poate fi obținut din amestecul a 2 lămâi, 2 căni cu suc de mere proaspăt stoarse, 500 ml de suc de pătrunjel, jumătate de cățel de usturoi, o bucată mică de ghimbir, 80 ml ulei de măsline și o ceașcă de ceai de rostopască. Veți transforma amestecul într-o pastă, cu ajutorul blenderului, și veți consuma câte o cană, timp de cinci zile, cu două ore înaintea mesei de prânz. Ficatul se va curăța și starea sănătății voastre se va îmbunătăți vizibil.

2.1FOTO Leac naturist pentru ficatul gra

Remedii naturale

Bolile de tiroidă

3.1FOTO Bolile de tiroidă.jpg

    Tiroidita este departe de-a fi o boală ușor de suportat. Afecțiunea prezintă simptome precum creșterea în greutate, depresie, piele de găină, căderea părului ori senzația de frig.  Boala tiroidiană poate  conduce la hipertiroidism sau la hipotiroidism, adică la creșterea sau scăderea secreției hormonale. Practic, în mod ciudat, deși, mai ales în ultimii 25 de ani, boala s-a răspândit vertiginos, medicina n-a prea găsit remedii sau nu le-a...căutat. De altfel, pe piață, există un singur medicament pentru această afecțiune, Eutirox-ul.

    Dar, ce n-a găsit sau n-a vrut să găsească omul, a lăsat Dumnezeu. S-a constatat că starea tiroidei se îmbunătățește dacă suferinzii elimină din dietă toate produsele care conțin gluten, în special pastele și pâinea. De asemenea, trebuie evitate toate legumele din familia verzei, broccoli, varza de Bruxelles, soia și toate produsele din soia, precum și toate alimentele care conțin zahăr rafinat.

    Unul dintre cele mai eficiente remedii îl constituie nucile verzi tinere amestecate cu miere de albine. Iată cum trebuie preparate: nucile tinere se spală, se usucă, se taie în sferturi, se pun într-un borcan și se toarnă miere de albine peste ele. Borcanul închis se lasă la soare timp de o lună. Se scot apoi nucile și se consumă siropul rămas. Indicat este să se ia o linguriță, dimineața, pe stomacul gol.

    Spălați nucile tinere, uscați-le și tăiați-le în sferturi și puneți-le într-un borcan, apoi turnați miere peste ele.

Pentru chisturile tiroidiene este indicat un amestec de cimbru cu miere de albine: se macină 750 g de frunze de cimbru și se amestecă cu un kilogram de miere. Se ia o lingură dimineața pe stomacul gol și una, până la două linguri în timpul zilei.*FCT)

Âncora d8

Obiectiv turistic superb în România

Statuia „Inima lui Hristos” de pe dealul Gorgon din Harghita

4.1FOTO Statuia „Inima lui Hristos”.jpg

    Una dintre cele mai frumoase statui din România, de care însă puțină lume știe, este statuia numită „Inima lui Hristos”, înălțată în 2011 pe dealul Gorgon, între Odorheiu-Secuiesc și Praid, în județul Harghita. Conform celor cunoscute, este cea mai mare statuie a lui Iisus din estul Europei!

    Statuia are 22 de metri înălțime și este construită din oțel inoxidabil și fier. Proiectul a fost inițiat de Primăria din Lupeni care a și strâns, din donații, cei peste două sute de mii de euro necesari efectuării lucrării. „Inima lui Iisus” are pe interior o scară  spiralată, cu câteva sute de trepte, vizitatorii putând urca urca până în vârf ca să poată admira peisajul de o rară frumusețe.

    Ca să puteți vizita „Inima lui Hristos” trebuie să luați drept reper satul Bisericani. Acolo sunt indicatoare care vă vor ajuta să parcurgeți cei 4 kilometri rămași până la destinație. Drumul este pietruit, dar panta este destul de abruptă. Veți ajunge la statuie în cel mult 20 de minute!

    Dacă veți urca până în vârful ei, priveliștea dumnezeiască vă va încânta cu siguranță! Din păcate, cu toate că România are foarte multe zone frumoase și lucruri minunate de văzut, promovarea lor are de suferit, în primul rând datorită diplomației care nu urmărește decât interesul politic.(FCT)

Alimentul sfânt

Chia, adevărata minune pentru sănătate

    Trebuie să recunoaștem că unul dintre cele mai inconfortabile fenomene cu care ne mai confruntăm este balonarea. Remediul? O simplă budincă de...chia! Bogată în acizi grași Omega 3 și în fibre alimentare sățioase, dar săracă în calorii, se prepară ușor și constituie micul dejun ideal.

5.1FOTO Budincă de chia.jpg
Budincă de chia

    Ingrediente: un sfert de căniță de semințe de chia; o cană de lapte de cocos light sau cu grăsimi, funcție de preferințe; o jumătate de lingură de miere de albine.

    Amestecăm semințele de chia, laptele de cocos și mierea de albine, la un loc, într-un bol mic sau într-un borcan de sticlă. Lăsăm recipientul în frigider peste noapte.

    Scoatem apoi amestecul din frigider și ne asigurăm că budinca  are un aspect gros, întărit, iar semințele de chia au lăsat un fel de gelatina. Putem presăra fructe proaspete sau nuci, și ne putem bucura de acest mic dejun sănătos.

    Am putea numi chia alimentul sfânt! Pline de vitamine si minerale, semințele de chia ajută la reglarea greutății corporale, la controlul poftei de dulciuri și luptă împotriva radicalilor liberi, fiind o adevărată minune pentru sănătate!

    Chia, cuvântul mayaș pentru „putere”, face parte din familia mentei, semințele fiind pline de minerale, vitamine si acizi grași. Ele conțin de 5 ori mai mult calciu decât laptele, de 3 ori mai mulți antioxidanți decât afinele, de 3 ori mai mult fier decât spanacul, de 2 ori mai multe proteine decât orice alte boabe sau semințe, de 2 ori mai mult potasiu decât o banană și țin și de foame!(FCT)

Adevăr zic vouă

Originile cuvântului „Amin”

6.1FOTO Amin.jpg

    Toate rugăciunile ortodocșilor, catolicilor ba chiar și a musulmanilor, se încheie cu cuvântul „Amin”. Puțină lume cunoaște însă originea termenului și de ce este utilizat.

    Cuvântul „amin” provine din limba ebraică și înseamnă ”așa să fie” sau ”cu adevărat”. Acest cuvânt întărește o rugăciune și se spune fie la începutul acesteia, fie la finele  ei.

    Cuvântul din limba română vine din slavonescul „aminu”, originea lui aflându-se tot în limba ebraică, el derivând din verbul „aman”, care înseamnă „a fi hotărât, a fi ferm, a fi de încredere, a avea credință”. Mai găsim acest cuvânt, în forme asemănătoare, în limbile greacă, turcă și arabă.

   Iisus Hristos își începea, de cele mai multe ori, cuvântările către apostolii lui spunând, prima dată, cuvântul „Amin”. În Sfânta Scriptură, „Amin” este tradus prin expresia „Adevăr vă zic vouă!”.

Biblia este cartea de căpătâi a creștinismului. Textele din Cartea Sfântă provin din transcrierea  unor documente separate, numite „cărți”, redactate pe parcursul a aproape o mie de ani.

    Cercetătorii cred că Vechiul Testament a rezultat în urma activității depuse de circa 100-150 de scribi diferiți. Unele dintre cărți au fost redactate de mai mulți autori, iar Vechiul Testament a fost scris vreme de câteva sute de ani.

   Moise este considerat a fi autorul primelor cinci cărți ale Bibliei (Geneza, Exodul, Leviticul, Numerele și Deuteronomul), cunoscute și sub numele de Tora. David a scris, probabil,  Psalmii, iar Regele Solomon, fiul lui David,a redactat o parte însemnată a zicătorilor din Biblie. Printre presupușii autori ai Vechiului Testament sunt și Iosua Navi, Ezdra, Daniel, Osea, Amos, Naum, Zaharia, Ieremia, Isaia, etc.(FCT)

.

Metode de curățare a organismului

Cum putem scăpa de energiile negative care ne înconjoară

     Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru ne explică de ce-ar trebui să punem noaptea un ou crud, într-un pahar, pe noptieră, înainte de culcare: Una dintre metodele de curățare și a organismului, dar și a spațiului, pentru că oul este celulă vie, e foarte important să luăm un ou crud și să-l purtăm pe corpul nostru, să-l rostogolim ușor pe tot ce înseamnă corpul nostru. Nu contează ordinea sau direcția, ci să mergi pe tot corpul. E bine să faci chestia asta vreo 5 minute, după care să-l spargi și să-l arunci la gunoi. Dacă vrem ca toate energiile și toate bolile sau neajunsurile din corpul nostru să dispară, luăm un pahar de sticlă, mai înalt, fără model, curat, spargem un ou în el, dar gălbenușul să 

7.1FOTO Cum putem scăpa de energiile neg

rămână întreg și turnăm apă peste el. Și-l punem pe noptieră la capul nostru seara. Veți vedea că face niște bulbuci în apă care sunt legați de ou cu câte un fir. Aici îți dau explicația de ce când se duc la vrăjitoare li se zice dom’le, am stricat oul și era negru. Ele iau energia de pe om cu oul, pentru că îl poartă pe corpul uman și oul captează informațiile pentru că el este un captator”.

Prelungește-ți viața

Cum să elimini eficient grăsimea și apa din organism

8.1FOTOCum să elimini eficient grăsimea

    Există un sirop, cu adevărat magic, cu ajutorul căruia puteți scăpa de grăsimea și de apa din organism! Principalul component al siropului este hreanul, care are un bogat conținut de vitamine C, B1, B2, B6, potasiu, fier, magneziu și fosfor, elemente chimice care accelerează metabolismul, stimulează bacteriile bune din stomac, reduc stresul și ajută la reglarea greutății corporale.

    Iată cum se prepară siropul: măcinați 125 g hrean și o bucată mică de ghimbir într-un blender, adăugați sucul de la patru lămâi și amestecați  2-3 minute. Adăugați la sfârșit trei lingurițe de miere de albine și două linguri de scorțișoară. Se consumă de două ori pe zi, înainte de mese, câte o linguriță, timp de trei săptămâni, apoi se ia o pauză de 3-4 zile. Dacă meniul  zilnic va conține și sfeclă roșie, rozmarin, pește, ouă, avocado, afine, ceapă crudă, cereale integrale, roșii și mere, atunci activitatea creierului se va îmbunătăți considerabil!

    De asemenea, curcuma și ciocolata neagră sunt utile pentru îmbunătățirea memoriei și creșterea concentrării. Se recomandă să beți și 2-3 căni de ceai verde proaspăt, ceea ce va duce la creșterea funcției cognitive a creierului!(FCT)

Remediu naturist împotriva coronavirusului

Acele de pin

     Bogate în vitamina C și vitamina A, acele de pin constituie o puternică pavăză  a organismului împotriva multor boli. Conform cercetătorilor acele de pin au puternice efecte antioxidante, antimutagenice și antiproliferatoare.

     Ceaiul de ace de pin poate fi folosit în tratamentul a aproximativ 80% dintre bolile existente.  Ceaiul este foarte eficient în tratarea mușchilor netezi care înconjoară vasele sanguine fiind bun și pentru tratarea sclerozei, caz în care țesuturile devin tari. Consumul regulat al acestui ceai menține sănătatea fizică și psihică a tuturor celor care obișnuiesc să-l consume.

9.1 FOTO Ceai din ace de pin.jpg

     Vă prezentăm, în continuare, beneficiile ceaiului din ace de pin:

1. Fortifică sistemul imunitar-dacă veți bea, 3-4 luni, o cană de ceai pe zi, sistemul imunitar se va întări considerabil, acționând împotriva oricărei boli.

2. Previne apariția cancerului-în cazul cancerului în primul stadiu trebuie consumate 3 căni de ceai pe zi, timp de 6 luni de zile, dimineața, la prânz și seara.

3. Combate bacteria E-coli în doar 10 zile-infecția pricinuită de bacteria Escherichia coli poate fi tratată consumând 3 căni de ceai pe zi, timp de 10 zile.

4. Tratează afecțiunile respiratorii-ceaiul din ace de pin elimină infecțiile bronșice, eliberează sinusurile și combate tusea. Pentru asta trebuie să consumați două căni de ceai pe zi, una dimineața și alta seara , timp de 15 zile.

5. Ajută la vindecarea bolilor reumatice și degenerative-daca veți bea  o cană de ceai din ace de pin pe zi, timp de 30 de zile, veți putea ameliora durerile reumatice și veți îndepărta problemele legate de tulburările sistemului nervos.

6. Vindecă eczemele și afecțiunile de la nivelul pielii-pentru probleme precum eczeme, ciuperca piciorului, psoriazis, mătreață, acnee sau negi, aplicați seara, înainte de culcare acest ceai pe zonele afectate. Rezultatele vor apare în maximum 10 zile.

     Contraindicații: Femeile însărcinate, sau care doresc să rămână însărcinate, nu trebuie să consume ceai din ace de pin, întrucât există riscul de avort spontan.

     Cum se prepară ceaiul (infuzia) din ace de pin: se culeg acele de pin cele mai verzi din vârful fiecărei crengi; se mărunțesc până se umple o jumătate de ceașcă; acele se pun în apa clocotită și se lasă să fiarbă aproximativ 20 de minute, sau până când apa se reduce la o treime; lăsați fiertura să mai stea între 20 de minute și 12 ore, în funcție de cât de tare doriți să fie ceaiul. E bine ca ceaiul neconsumat să fie păstrat la frigider.(FCT)

13 iunie la Lisabona

Sărbătoarea Sfântului Anton

10.1 FOTO Biserica Sfântului Anton din Lisabona.jpg

    În fiecare an, în data de 13 iunie, îl sărbătorim pe Sfântul Anton de Lisabona, unul dintre cei mai iubiți și populari Sfinți din Portugalia, țara unde a văzut lumina zilei și din Italia, unde a trecut la cele sfinte. Iubit în întreaga lume, el este considerat protectorul și mijlocitorul celor săraci, al femeilor însărcinate,  al asupriților, al călătorilor, al celor înfometați, al logodnicilor, al animalelor, al pescarilor, al obiectelor pierdute sau furate, al  marinarilor, al cailor, al căsătoriilor sau al stării de infertilitate.

     Pe numele său adevărat Fernando Martins de Bulhões, Sfântul a văzut lumina soarelui  la Lisabona în data de 15 august 1195, intrând adolescent fiind încă în Abația Sfântul Vincențiu, trecând mai apoi în conventul Sfânta Cruce din Coimbra. În  1220  a intrat în contact cu abia înființatul Ordin al Fraților Minori, luând parte la Capitulul fraților din Assisi din 1221, unde, probabil, s-a întâlnit cu Sfântul Francisc din Assisi. A ajuns într-un răstimp relativ scurt  unul dintre cei mai mari „predicatori” ai gândirii franciscane, existând dovezi certe despre călătoriile lui în Franța și apoi la Roma, înainte de a se stabili la Padova, unde avea să rămână până la sfârșitul vieții sale pământești, din 13 iunie 1231.

    Chiar înainte  de  moartea sa, Sfântul Anton se bucura de faima sfințeniei, fiind numit un „Sfânt în viață”. Canonizarea sa avea să aibă loc un an mai târziu imediat, mii de pelerini venind la mormântul său.

    Dintre minunile înfăptuite de Sfântul Anton o reamintim pe cea numită  „pâinea celor săraci”. Tommasino era un copil de doar 20 de luni pe care mama sa l-a lăsat să se joace singur în casă, dar l-a găsit ceva mai târziu, înecat într-o cadă cu apă. Disperată, femeia a cerut ajutorul Sfântului căruia i-a spus că dacă copilașul va reveni la viață va dărui săracilor atâta pâine câtă greutate avea copilul. Copilul a înviat miraculos și, astfel, a apărut tradiția „pondus pueri”, o rugăciune prin care părinții, în schimbul protecției copiilor, promiteau sfântului Anton atâta pâine cât era greutatea lor. Acest miracol stă la originea activității „Pâinea celor săraci” și apoi a Caritasului Antonian, organizație care se ocupă cu distribuirea alimentelor, în bună parte cele de primă necesitate, și cu asistența celor săraci în întreaga lume.

    Anul acesta s-au împlinit 890 de ani de la urcarea Sfântul Anton la cer. De sărbătoarea lui orașul se transformă și toată lumea se bucură. În Alfama se pregătesc sardine pe grătare improvizate, copii defilează, iar adulții dansează. Muzica și dansul nu contenesc  până la lăsarea serii, în orașul cu vedere la ocean.

    În 13 iunie există și tradiția cununiilor de Sfântul Anton organizate de municipalitate și celebrate în catedrală. Soții, care provin din familii cu condiții materiale modeste, celebrează căsătoria cu suportul financiar al Primăriei și al câtorva companii care sponsorizează evenimentul.

    Printre obiceiurile Lisabonei în această lună este și cel al achiziționării vaselor de ceramică ornate cu garoafe din hârtie colorată care conțin busuioc.

    Cu toții ne-am rugat, din tot sufletul, Sfântului Anton să izbăvească lumea de această nouă nenorocire.(FCT)

                                                                        Troparul Sfântului Anton

            De dorești să ai minuni/Prin Anton le dobândești/ Moartea și orice necaz/Fug de-a Lui putere

            Și furtunile dispar/Și orice lucru îl regăsești/El dă celui încercat/Scut de apărare.

            Și primejdiile trec/Orice lipsă ai avea/Sfântul te va ajuta/Dându-ți mângâiere/Și furtunile dispar

            Mărire Tatălui și Fiului si Sfântului Duh și acum și în pururea și în vecii vecilor. Amin.

NR.38,iulie 2021
Âncora iulie div

Dumnezeu nu doarme!

Âncora d1 iulie

Banala păpădie blochează cu ușurință proteina spike

     „Un studiu universitar german a constatat că păpădia comună ( Taraxacum officinale ) poate bloca proteina spike să se lege de receptorii de suprafață ai celulelor ACE2 din celulele pulmonare și renale ale omului. Extractul de păpădie pe bază de apă, preluat din frunzele uscate ale plantei, a fost eficient atât împotriva proteinei spike D614 cât și a unei serii de tulpini mutante, inclusiv D614G, N501Y, K417N și E484K.

01.1 FOTO Ceai de păpădie.webp

    Cercetătorii au folosit compuși cu greutate moleculară ridicată, preluați dintr-un extract de păpădie pe bază de apă și i-au pus la încercare în rinichiul uman HEK293-hACE2 și celulele pulmonare A549-hACE2-TMPRSS2. Păpădia a blocat interacțiunile proteină-proteină între subunitatea S1 a proteinei spike și receptorul uman de suprafață celulară ACE2. Acest efect a fost, de asemenea, cât se poate de real împotriva mutațiilor proteice spike din variantele predominante în circulație, inclusiv varianta Regatului Unit (B.1.1.7), sud-africană (B.1.351) și braziliană (P.1).

    Extractul de păpădie a împiedicat atașarea particulelor de lentivirus pseudotip de SARS-CoV-2 să se atașeze de celulele pulmonare și a oprit un proces inflamator numit secreție interleukină-6. Deoarece studiul a fost realizat in vitro, sunt necesare studii clinice suplimentare pentru a înțelege modul în care extractul de păpădie este absorbit și utilizat în sistemele biologice ale corpului uman.

    Chiar dacă zeci de miliarde de fonduri publice au fost deturnate în campanii experimentale de dezvoltare și propagare a vaccinurilor, lumea continuă să se lupte cu noi infecții respiratorii, deoarece SARS-CoV-2 este presat să se transforme în noi și noi variante. Nu există dovezi care să sugereze că coronavirusurile pot fi eradicate de pe Pământ, astfel încât adaptarea umană va fi esențială în viitor. Extractul de păpădie este una dintre multele plante care vor ajuta la un răspuns imun sănătos. Mai bine zis, extractul de păpădie s-ar putea dovedi că previne cu totul infecțiile, prin blocarea canalului prin care proteinele spike se atașează și provoacă replicarea virală.

    Alți compuși naturali au fost investigați folosind studii de andocare moleculară. Nobiletin este un flavonoid izolat din coji de citrice. Neohesperidina, un derivat al hesperetinei, este o glicozidă flavanonă găsită și în citrice. Glicirizina este un compus molecular extras din rădăcina de lemn dulce . Toate aceste trei substanțe naturale blochează, de asemenea, proteina spike de legarea la receptorii ACE2. Extractul hidroalcoolic de coajă de rodie blochează proteina spike la receptorul ACE2 cu o eficacitate de 74%. Atunci când constituenții săi principali au fost testați separat, punicalagina a fost eficientă la 64%, iar acidul elagic a fost eficient la 36%.

    Acești compuși naturali (împreună cu extractul de păpădie) pot fi ușor produse în masă, combinate și utilizate ca medicamente preventive pentru toate variantele viitoare de proteine vârf. Aceste plante sunt, în general, recunoscute ca fiind sigure și nu se cunosc cazuri de supradozaj cu extract de frunze de păpădie . Potrivit Cooperării științifice europene pentru fitoterapie, doza recomandată de frunze de păpădie este de 4-10 grame îmbibate în apă fierbinte, de până la trei ori pe zi.

    Autorii studiului avertizează că dependența de vaccinuri este riscantă și periculoasă, nu doar pentru sănătatea individuală, ci și pentru imunitatea turmei. Dependența de vaccin se concentrează doar asupra măririi anticorpilor și se dovedește a fi o intervenție cu risc ridicat, cu rezultate pe termen scurt. Leziunile prin vaccin sunt raportate frecvent. Reinfecțiile după vaccinare sunt, de asemenea, frecvente, deoarece vaccinul exercită presiune asupra proteinei originale spike proiectate pentru a se muta”.

    Autorii concluzionează: „Astfel, factori precum toxicitatea scăzută la om și inhibarea eficientă a legării a cinci mutații relevante ale receptorilor ACE2 umani, așa cum s-a raportat aici in vitro, încurajează o analiză mai aprofundată a eficacității păpădiei în SARS -CoV-2 în prevenire și acum necesită dovezi clinice suplimentare de confirmare”.

Reguli schimbate în 2006

Cum a ajuns Daniel Ciobotea Patriarhul BOR

02.2 Teodor Meleșcanu.jpg
02.3 Patriarhul Daniel.jpg

Teodor Meleșcanu

Daniel Ciobotea

02.1 Ilie Sârbu.jpg

Ilie Sârbu

      În luna septembrie a anului 2007, Daniel Ciobotea (fost coleg în Elveția cu Teodor Meleșcanu și cu socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu) a fost ales drept al șaselea Patriarh, din cei 29 de episcopi eligibili, al Bisericii Ortodoxe Române.

     Până atunci, conform obiceiurilor Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, în scaunul patriarhal urca, în mod automat, Mitropolitul Moldovei, al doilea în ierarhie. În 2006 însă, regulile au fost schimbate de un Sinod din care au făcut parte numeroși civili, printre care și Sorin Frunzăverde, patriarhul urmând a fi desemnat, prin vot secret, numai din rândurile sale.

     Sunt eligibili mitropoliții, arhiepiscopii și episcopii eparhioți aflați în funcții. Trebuie doar ca ierarhii desemnați să întrunească  jumătate plus unu din voturile Sinodului.

     Se întrunește apoi Colegiului Electoral Bisericesc, candidaturile fiind supuse votului secret, urmând a fi desemnat candidatul care adună cel puțin jumătate plus unu din voturi.

     Dacă nici unul dintre candidați nu întrunește majoritatea, se votează până când un candidat obține numărul necesar de voturi .Dacă se ajunge la balotaj atunci Patriarhul poate fi numit prin tragere la sorți. Adică la mâna...norocului. Ciudat, nu-i așa?

     În anii 1984-1985,  viitorul socru al lui Ponta, Ilie Sârbu, profesor de teologie și director de seminar, activa la Institutul Ecumenic din Geneva, Elveția, institut unde era profesor asociat și Daniel Ciobotea, actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

     Probabil că cei doi n-ar fi putut pleca din România comunistă fără aprobarea Securității, doar că dosarele lor au dispărut în decembrie 1989. Acest lucru a fost descoperit de către CNSAS și făcut cunoscut opiniei publice de Mircea Dinescu.

     Meleșcanu a lucrat tot în Geneva, până prin 1985, ca secretar II la Misiunea Permanentă a României de pe lângă ONU, funcție pentru care avizul Securității era absolut  obligatoriu. Adicătelea, a lucrat  doi ani la Geneva, împreună cu Sârbu și cu Ciobotea! Coincidențe, coincidențe, dar să știm și noi!(FCT)

Avantajele celor care nu consumă carne

Alimentația vegană distruge de opt ori mai multe celule cancerigene

03.1 FOTO Dieta vegană.jpg

      Astăzi, în SUA, una din trei femei și unul din doi bărbați dezvoltă tumori canceroase pe parcursul vieților lor. Până în anul 2050 se prevede o dublare a cazurilor de cancer. Soluția ar putea fi, se pare, mai mult decât simplă: consumarea preponderentă de alimente neprocesate, pe bază de legume, fructe și cereale integrale

     În urma numeroaselor studii și cercetări efectuate, s-a constatat, însă, că sângele celor care preferă alimentația vegană distruge de opt ori mai multe celule cancerigene. Celor care nu consumă produse din carne le cresc substanțial șansele de a trăi mai mult și mai sănătos. Experimentele efectuate în ultimii ani nu fac decât să confirme aceste lucruri.

     Conform revistei științifice „Collective Evolution”, un grup de subiecți au fost supuși, timp de un an, unui test: unii au consumat dieta standard, iar alții numai dieta vegană. Probele de sânge luate de la ambele grupe au fost în contact cu celule canceroase în plăcile Petri, pentru a determina care dietă a produs un sânge mai eficient în suprimarea creșterii tumorale la nivelul prostatei. Iată ce relatează cercetătorii: „Pacienților din grupul experimental li s-a prescris un program de viață intens care includea dietă vegană suplimentată cu soia (tofu o dată pe zi plus 58g dintr-o băutură de soia), ulei de pește (3g/zi), vitamina E (400UI/zi), seleniu (200microgr /zi) și vitamina C (2g/zi), exercițiu aerobic moderat (mers 30 de minute zilnic, 6 zile), tehnici de managementul stresului (tehnici yoga ușoare – 60 de minute zilnic) și participarea o dată pe săptămână timp de o oră la un grup suport pentru menținerea aderării la acest proiect. Dieta era alcătuită predominant din fructe, legume, cereale integrale, frunzoase și produse din soia, cu conținut scăzut de carbohidrați simpli și cu aproximativ 10% calorii din grăsimi. Dieta este intensivă dar savuroasă și practică. În studii anterioare majoritatea pacienților au putut ține acest regim cel puțin cinci ani.”

     S-a constatat că sângele provenit de la cei care au ținut dieta vegană avea o putere de stopare a acțiunii celulelor tumorale de opt ori mai mare! Ei au participat, de asemenea, și la cursurile de management al stresului, precum și la lecțiile de yoga, pentru a se stabili influența modului de viață asupra apariției și dezvoltării cancerului. Astfel s-a stabilit cu precizie influența dietei vegane asupra cancerului mamar, după doar 14 zile. Dieta vegană și mersul pe jos timp de 30-60 de minute zilnic au condus la o diminuare semnificativă a creșterii tumorale! Rezultatele au relevat, de asemenea că exercițiile fizice ajută la stoparea creșterii tumorale, dar și că dieta vegană este de două ori mai eficientă în uciderea acestora. Deci e cât se poate de limpede că modificarea stilului de viață va avea o influență uriașă atât asupra calității vieții, cât și a sănătății pe termen lung.(FCT)

Misterele statuilor ecvestre

Statuia lui Mihai Viteazul de la București, simbol al Independenței Țărilor române

   Prima statuie ecvestră din București a fost dezvelită în data de 8 noiembrie 1874. Monumentul îl reprezenta pe cel care a realizat prima Unire a celor trei țări române, domnitorul oltean Mihai Viteazul. E una din statuile cu mesaj subliminal.

04.1FOTO Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul-București.jpg

     Statuia, opera sculptorului francez Albert-Ernest Carrier-Belleuse, executată din bronz, a fost finalizată în 1873 la Paris și transportată ulterior la București. Datorită faptului că turcii-românii aflându-se încă, la acea vreme, sub suzeranitate otomană-considerau statuia drept simbol al independenței, monumentul a fost dezvelit abia șapte luni mai târziu. Acest gen de monumente transmit deseori și un mesaj subliminal. Potrivit legendei, dacă statuia unui erou prezintă calul cu două picioare în aer, respectivul a murit în timpul unei lupte. Dacă animalul are doar un picior în aer, cum este cazul acestei statui, călărețul a murit rănit în urma unui conflict armat. În cazul în care calul are toate picioarele pe pământ, înseamnă că eroul a murit din cauze naturale cum ar fi boală, bătrânețe, etc. Cu toate acestea sunt destule statui în lumea asta care nu respectă această regulă.

     Cele dintâi statui ecvestre au apărut, pentru prima oară, la Roma. Singura dintre acestea care a rezistat până în zilele noastre este statuia lui Marc Aureliu, monument turnat în bronz. Cea mai mare dintre statuile ecvestre existente în lume este cea a lui Genghis Khan, cu o înălțime de peste 40 de metri, ridicată în anul 2009, la o distanță de 54 de kilometri de Ulan Bator.(FCT)

Âncora d2 ilie

Efectele „chemtrails”

Cum să ne întărim imunitatea

05.1FOTO Chemtrails.jpg

          Una dintre cele mai grave probleme care ne amenință continuu starea sănătății este, fără îndoială, absorbția în exces de metale grele. Se cunoaște deja că aerul, apa și produsele alimentare sunt supra contaminate cu chimicale extrem de nocive.Primul lucru pe care ar trebui să-l facem este să ne întărim imunitatea! Un sistem imunitar puternic va gestiona cu eficiență maximă pericolele care vin din exterior.

     Cartea lui Amitie Nenki, „Chemtrails” ne explică efectele urmelor lăsate de anumite avioane pe cer(care împrăștie în atmosferă bacterii, săruri, minerale, viruși, particule de ciuperci microscopice negre, etc.) asupra organismului uman și prezintă remedii naturale care să ne ajute să eliminăm metalele grele din corpurile noastre.

a) Cărbunele vegetal activ constituie unul din cele mai eficiente remedii naturale cunoscute. „În cazul unei intoxicații chimice sau alimentare ori al ingerării altor substanțe nocive, cărbunele vegetal activ are proprietatea de a absorbi aceste elemente periculoase și de a le elimina din tractul digestiv.” (Amitie Nenki)

b) Argila conține minerale aflate în echilibru cu corpul nostru. Diluată în apă și aplicată apoi pe piele, argila ajută la eliminarea toxinelor și a reziduurile chimice de sub epidermă. „Acest lut conține fosile de diatomee, adică de alge monocelulare microscopice, de apă dulce sau sărată, a căror membrană exterioară s-a transformat în siliciu sau în cuarț. El absoarbe excesul de metale grele (mercur, plumb) și a altor elemente, de pildă aluminiul sau fluorul”.

c) Usturoiul are, după cum știm, un puternic efect antibacterian, fiind și un antidot recunoscut împotriva unor otrăvuri printre care și metalele grele. Autorul lucrării „Chemtrails” susține că prezența lui este foarte importantă pentru persoanele care consumă carne.

d) Uleiul balsamic de pin și de brad degajează alveolele și decongestionează plămânii, dizolvând rășinile din fumul de țigară sau din alte substanțe.

e) Pasta de coriandru luptă și ea cu succes împotriva intoxicației cu metale grele având capacitatea de a descompune metalele toxice din organism precum mercurul, plumbul sau aluminiul. Pasta de coriandru realizată după o rețetă amerindiană are un rol deosebit în curățarea țesuturilor, ajutând și la scăderea în greutate, și putând fi consumată  pe pâine sau cu cartofi copți și paste. Avem nevoie de: 4 căței de usturoi, 1/3 ceașcă de nuci braziliene, 1/3 ceașcă semințe de floarea soarelui, 2 cești de coriandru proaspăt(se pot adăuga și frunze de pătrunjel pentru un aport crescut de vitamină C), 2/3 ceașcă ulei de in ,4 linguri suc de lămâie, 2 linguri miso japonez. Coriandrul, pătrunjelul și uleiul se pun într-un  blender și se amestecă până sunt zdrobite. Se adaugă apoi usturoiul, nucile braziliene, semințele de floarea soarelui, miso și sucul de lămâie și se mixează în continuare până se obține o pasta fină.

f) Băile calde ajută în procesul de detoxifiere  Îmbogățește calitatea fiecărei băi adăugând  ingrediente benefice pielii, cu rol detoxifiant: sare de mare, săruri minerale, uleiuri esențiale cu efect tonifiant, dar și plante, cum ar fi frunzele de arin cu efecte antiinflamatoare, de mesteacăn cu rol purificator și febrifug, sau ace de pin.

g) Un aer mai curat în locuința ta. Utilizează un purificator de aer pentru a curăța mediul ambiant și a elimina praful. Pentru cei care locuiesc la oraș sunt ideale generatoarele de ioni negativi, având în vedere că ”fiind înconjurați de televizoare, monitoare și alte aparate electrice, suntem în permanență bombardați cu ioni pozitivi care contribuie la creșterea nivelului de tensiune și de agresivitate.”

h) Atenție la apa pe care o bei. E bine de evitat apa de la robinet, pentru că în cele mai multe zone conține clor care omoară nu doar bacteriile dăunătoare, ci și pe cele benefice. Folosește mai bine apa distilată care elimină din corp metalele grele și alte toxine.(FCT)

Semnificația controversatului număr la daci

Temutul număr 666

      Demnă de luat în seamă ni se pare interpretarea controversatului număr 666, atât din perspectiva biblică cât și din cea a credinței dacilor în dogmele zalmoxiene. Iată, spre edificare, un fragment dintr-un articol publicat din numărul 4, din 2003 al revistei Dacia Magazin, care face referire la o inscripție aflată pe un mormânt aflat în Tomisul de astăzi: „Sfătuitorul lui Burebista, Marele Preot Deceneu, i-a instruit pe traci să trăiască în conformitate cu legile naturii cunoscute ca Legile Belagine. In timpul lui Burebista s-a decis ca anul I să fie anul când s-a născut Zalmolxis, 713 î. d. Hr. Trebuie notat că anul reformelor politico-religioase la daci este 666 si apare pe tot felul de inscripții de pe tot teritoriul pelasgic, ca SSS (6,6,6) sau CCC (C-grecesc) ori VIVIVI (6-latin). Este interesant de observat cum această cifră apare în rugăciunea unei femei gete, Zalmoxiene, găsită pe o placă de marmoră la Tomis, conținând si un acrostih, dovedind încă o dată marele rafinament atins de geto-daci. AYRELIA BENERIA SYM FORO 

06.1FOTOSimbolistica-numarului-666-la-daci.jpg

SYN DIO SYN ZE SASE TRI KAI TETHI GATRI AYRIS NONAM NIASCHARIAN sau tradus STRĂLUCITOARE CURATĂ MĂREAȚĂ DOAMNĂ SUNT CREDINCIOASĂ SUNT CU TREI DE SASE DAR ATÂT TE ROG CÂNDVA SĂ MĂ AJUȚI SĂ RENASC. Citind doar primele litere în acrostih avem formația ABT SSS KAN: „Cu 666, de ani” acesta fiind semnul la care se închinau cei întorși la adevărata religie, dar si mai interesant este ca acest semn se purta pe mâna dreaptă sau pe frunte.”

     Prin urmare, la daci, numărul 666 era un semn de recunoaștere care se purta pe mână ori pe frunte, nicidecum unul malefic, precum în „Apocalipsa lui Ioan” în care se spune că era un semn rău prevestitor pentru vremurile când „nimeni nu va putea sa vândă sau sa cumpere decât daca are semnul”, iar „semnul” se „va purta pe mana sau pe frunte”. Astăzi multă lume asociază acest semn cu codul de bare, trei de șase, care oferă informații despre produse, codul aflându-se și pe carduri astfel încât nimeni să nu poată vinde sau cumpăra dacă n-are cardul, mai mult, se prevede ca într-un viitor apropiat, un cip cu codul de bare va fi implantat în mână ori pe frunte. Vom vedea...

    Cu toate că sunt unii care susțin că religia, credința și cultura dacică preced perioada cristică rămâne un fapt destul de curios cum de 666 (Syn Ze Sase Tri – Sunt cu trei de șase) care la daci era un semn benefic s-a transmis la creștini ca un semn al răului, al sfârșitului. Unii istorici susțin că acest „Syn Ze Sase” ar putea fi cunoscutul „țin de șase” adică „stau de pază ca să nu apară ceva neprevăzut”. Adevărul nu-l putem ști, dar este remarcabilă asemănarea fonetică între „syn ze sase” și „țin de șase”!

    Trebuie să spunem că la daci cifra 6 era la fel de importanta precum este astăzi în creștinism cifra 7. Probabil din cauză că dacii aveau săptămâna de șase zile, iar creștinii o aveau de șapte zile. Dacii aveau deci șase zile pe săptămână, iar luna avea șase săptămâni, apoi aveau doar  zece luni, adică 360 de zile (cate grade are cercul), plus o săptămână întreagă de an nou de 5 zile, iar din a șasea zi a acestei săptămâni începea noul an. La fiecare patru ani („tot la patru ani o data”), săptămâna specială avea șase zile (an bisect), acesta fiind un an foarte important, cu rugăciuni și sacrificii pentru zeul suprem, era anul in care Zalmoxe se arăta dacilor  pe Kogaion.

    După alți cercetători care au studiat calendarul de piatră de la Sarmisegetuza, dacii aveau un calendar mai special: anul începea cu 3 luni a cate 3 săptămâni de 8 zile (un anotimp – primăvara),  urmau 6 luni a câte șase săptămâni a cate 6 zile (al doilea anotimp – vara), apoi din nou 3 luni a câte 3 săptămâni de 8 zile (al treilea anotimp – iarna), deci un total de 360 de zile cu o săptămână de 5 zile dedicată divinității, iar din 4 în 4 ani, când se arăta Zalmoxe în a șasea zi a săptămânii speciale, începea un nou ciclu. Prin urmare, perioada de vară, una benefică, care se sfârșea cu toamna si cu roadele pământului, era asimilata cu 666 (șase luni, a cate șase săptămâni, a câte 6 zile). Urma apoi iarna, cu frig si viscol, cu lumină mai puțină, semănând cu sfârșitul.(FCT)

Medicina naturistă pentru toți

Fierbeți un măr cu frunze de dafin și nu vă mai trebuie farmacie!

07.1FOTO Ceai de măr cu frunze de dafin și scorțișoară.png

     Mod de preparare: Mărul se spală  bine, îl tăiem apoi în patru părți și îndepărtăm mijlocul. Tăiem mărul în bucăți mai mici și pregătim o cratiță. Turnăm apă și o lăsăm până începe să fiarbă. Adăugăm frunza de dafin și scorțișoara și lăsăm să fiarbă încă 5 minute. La final adăugăm mărul, oprim focul și acoperim cu un capac. Mai lăsăm timp de 10 minute. Strecurăm băutura printr-o sită, adăugăm miere și o consumăm dimineața pe stomacul gol sau seara înainte de culcare. A nu se consuma mai mult de două săptămâni. După această perioadă este recomandată o pauza.

     Consumul regulat al preparatului reduce inflamația articulațiilor, reglează circulația sângelui, ajută la migrene. Întărește, de asemenea, sistemul imunitar și ajută la combaterea bolilor respiratorii. Mărul conține antioxidanți cu efect antiinflamator și acest ceai fiind, de asemenea, bogat în vitamina C, este excelent  pentru combaterea  gripei sau a răcelii. Datorită fibrei pectine solubile, care se găsește în coajă, reduce și colesterolul rău. Deci, mărul nu trebuie decojit. Consumul acestui preparat îți va întări și inima. Este cunoscut faptul că frunzele de dafin ajută la combaterea bolilor de inimă, reduc stresul și tensiunea arterială. Băutura este minunată și pentru prevenirea diabetului , deoarece reglează nivelul zahărului din sânge. Un alt avantaj al acestei băuturi este că încetinește îmbătrânirea celulelor. Acest ceai este benefic pentru astm, bronșite și, de asemenea, îmbunătățește funcția creierului.(FCT).

Âncora diverse august
NR.39, august 2021
Âncora d1 aug

Cu Dumnezeu în suflet                    

Icoanele făcătoare de minuni din Moldova

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Socola

      Am îngenuncheat adesea în fața lor, acolo unde și voievozii au îngenuncheat, pentru a cere, în taină, sprijin ceresc. Am mângâiat cu privirea chipul Sfânt al Măicuței Domnului și am atins mânuțele Pruncului, că să simțim mângâierea. Ne-am închinat cu evlavie, așteptând un răspuns.

1.1 Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Socola.jpg

     Părintele Luca, stareț al Mănăstirii Bistrița, ne povestește despre cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni din Moldova :„Dacă ne referim la icoanele mobile, icoanele celebre din Moldova sunt cel puțin trei: cea de la Mănăstirea Neamț – a Maicii Domnului (având în partea din față pe Maica Domnului Hodighidria, iar pe verso, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul Moldovei), cea de la Mănăstirea Agapia, a Maicii Domnului – ambele procesionale și pictate pe ambele părți, și cea a Sfintei Ana de la Bistrița, cea mai vestită icoană făcătoare de minuni procesională din Moldova, mai ales în vreme de secetă. După acestea, urmează: icoanele Maicii Domnului, tot Hodighitria, de la Secu, de la Putna și de la Văratec, din secolul al XVI-lea. Acestea sunt icoanele cele mai deosebite din punct de vedere al artei bizantine. Apoi, în Moldova sunt multe icoane făcătoare de minuni și mai târzii. De exemplu, icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Socola, singura pentru care s-a făcut anchetă socială în Iași de către străini. Această icoană a plâns cu adevărat câteva luni, probabil pentru că Seminarul de la Socola urma să se desființeze. Melchisedec, episcopul Romanului, a scris despre icoanele făcătoare de minuni din Moldova și a și participat la acea anchetă socială. Străinii au crezut că este o „făcătură”. Au scos icoana afară, au cercetat-o și pe față și pe dos, dorind să vadă dacă are vreo sursă de simulare a acelei stări. În urma acestei anchete, s-a dovedit că într-adevăr, Maica Domnului a plâns la Mănăstirea Socola”.(FCT)

Âncora d2 aug

 Plante obișnuite care distrug virusul SARS-CoV-2

Pelinul și fructul acai al palmierului combat cu succes coronavirusul

2.1 FOTO Acai Berry.jpg

      Cu doar câteva luni de zile în urmă, un grup de cercetători canadieni au declarat că fructul palmierului acai grăbește vindecarea celor infectați cu Covid-19. Alți cercetători, de astă dată europeni, au confirmat că substanțele conținute de pelin pot ucide acest virus.

     Medicii de la Universitatea din Copenhaga și cei de la Institutul Max Planck din Germania au testat efectele artemisininei și a derivaților ei, artesunatiul și artemetherul, precum și a extractului de Artemusua annua(pelinul). Cercetătorii au conchis că toți cei patru compuși suprimă infecțiile cu coronavirus  în liniile celulare, inclusiv în plămâni! Cel mai eficient s-a dovedit a fi artesunatul.

     Specialiștii au arătat că  acești compuși aflați în pelin nu ajută decât imediat după ce infecția a intrat în organism.

     Cercetătorii canadieni și-au concentrat însă atenția asupra fructului palmierului acai. Ei au confirmat că boabele palmierului originar din America centrală și de sud reduc inflamațiile, care reprezintă unul dintre efectele provocate de noul coronavirus.

      Michael Farkouh și Anna Andreazza, de la Universitatea din Toronto, care examinează de cinci ani fructele palmierului, au dorit să testeze eficacitatea acestora împotriva covid-19. „E ușor de încercat. Boabele de acai nu sunt scumpe și pot fi ușor procurate, sunt sigure și, prin urmare, nu există nici un pericol”, au declarat cei doi medici.

     Cei doi cercetători au ales 580 de pacienți testați pozitiv la covid-19 în Canada și în Brazilia, unde palmierul este cultivat. Jumătate dintre bolnavi au primit doze din medicamentul experimental, ceilalți doar placebo. Experimentele vor dura 30 de zile, rezultatele urmând a fi făcute publice spre sfârșitul acestui an. Specialiștii au convingerea că, deoarece eficacitatea  fructului împotriva inflamațiilor a fost  demonstrată, utilizarea lui în cazurile de covid va ajuta persoanele bolnave. Farkouh a declarat că boabele de acai vizează același grup de proteine, numit criopirina NLRP3, și care, odată activat combate infecția.(FCT)

Fidelitățile unui animal care stârnește teama

Lupii au un singur partener toată viața

      Lupul, care face parte din familia Canidae (în care se mai încadrează câinele, vulpea, șacalul sau enotul) este un animal care își respectă și își ajută părinții și are un singur partener pe tot parcursul vieții. Ați...spune?

3.1 FOTO Lupii....jpg

     Lupii trăiesc în emisfera nordică, se adaptează relativ ușor condițiilor de viață și se hrănește cu ce...găsește: rozătoare, iepuri, elani sau chiar bizoni! Când nu găsește carne, devine ierbivor și mănâncă chiar scoarță de copac!

Se cunosc două mari specii de lupi: lupul cenușiu (Canis lupus) și lupul roșu (Canis rufus). În cadrul acestor specii se găsesc mai multe subspecii: lupul arctic (C. l. arctos), lupul nord-american (C. l. lycaon), lupul de șes (C. l. campestris) și lupul obișnuit (C. l. lupus).

     Aceste animale sunt robuste, având lungimi de aproximativ 1,5 metri, la care se adaugă  coada de până la 0,8 metri. Greutatea lor variază  între 30 și 50 kg, uneori ajungând până la 70 kg.

     Când pornesc după hrană, lupii parcurg și 100 de kilometri, performanțele lor fizice fiind, pur și simplu, impresionante. Pot alerga cu 60 km/oră, iar mirosul, auzul și văzul sunt extraordinare. Trăiesc în haită și se împerechează în lunile februarie și martie. Relația lor este monogamă rezultând, de obicei între 4 și 6 pui. După ce se nasc sunt orbi pentru circa două săptămâni.

     Lupul are un singur partener toată viața. El nu va avea niciodată o relație cu mama sau sora lui precum alte animale. În timpul relației, lupul nu schimbă partenera, iar dacă ea moare rămâne singur pentru tot restul vieții. El își recunoaște puii indiferent de vârstă sau de timpul în care nu i-a mai văzut. Lupul își ajută bătrânii părinți, aducându-le mâncare când aceștia nu mai pot vâna. El doarme întotdeauna cu un ochi închis și cu celălalt deschis. Când un lup este ucis, nu urlă de durere, ci se uită în ochii celui care l-a rănit până când moare. Când haita vânează un animal mai mare, liderii haitei vor mânca primii din pradă. Dacă un lup este rănit sau prins în capcană, ceilalți lupi îl vor ucide. Uneori, pentru ca puiul nou născut să poată urina, mama lupoaică îl masează pe burtă cu ajutorul limbii.(FCT)

Moartea celulelor canceroase

Dieta vegană

4.1 FOTO Dietă vegană.jpg

      Datorită faptului că în prezent, 50% dintre bărbați și 30% dintre femeile din SUA, dezvoltă tumori canceroase în timpul vieții, se crede că , până în 2050, numărul cazurilor de cancer se va dubla.

     Ce s-ar putea face pentru a preveni acest lucru? Un studiu științific relativ recent dezvăluie că sângele celor care utilizează o alimentație vegană ucide de opt ori mai multe celule canceroase decât la cei care consumă carne. Evitarea consumului de carne crește șansele celor care își doresc o viață lungă și sănătoasă. Cel mai indicat e să se consume alimente neprocesate, pe bază de legume, fructe și cereale integrale. O serie de experimente au confirmat aceste descoperiri.

     Revista Collective Evolution arată că subiecții testați au urmat vreme de un an diete opuse, vegană respectiv standard. Probele lor de sânge au fost puse în contact cu celule canceroase în plăci Petri. Se încerca să se afle care dintre diete  genera un sânge mai eficient în suprimarea creșterii tumorale la nivel de prostată.

     Studiul precizează: „Pacienților din grupul experimental li s-a prescris un program de viață intens care includea dietă vegană suplimentată cu soia (tofu o dată pe zi plus 58g dintr-o băutură de soia), ulei de pește (3g/zi), vitamina E (400UI/zi), seleniu (200microgr /zi) și vitamina C (2g/zi), exercițiu aerobic moderat (mers 30 de minute zilnic, 6 zile), tehnici de managementul stresului (tehnici yoga ușoare – 60 de minute zilnic) și participarea o dată pe săptămână timp de o oră la un grup suport pentru menținerea aderării la acest proiect. Dieta era alcătuită predominant din fructe, legume, cereale integrale, frunzoase și produse din soia, cu conținut scăzut de carbohidrați simpli și cu aproximativ 10% calorii din grăsimi. Dieta este intensivă dar savuroasă și practică. În studii anterioare majoritatea pacienților au putut ține acest regim cel puțin cinci ani.”

     S-a constatat că sângele provenit de la cei care au urmat dieta vegană avea o putere de stopare a creșterii celulelor tumorale de circa opt ori mai mare. De menționat că persoanele care urmau dieta vegană  participau la ședințe de management a stresului, yoga și a altor tehnici care evidențiau influența modului de viață asupra apariției și dezvoltării cancerului.

     Ulterior, studii  asupra cancerului mamar au relevat puterea unei diete vegane de numai două săptămâni. După 14 zile, s-a evidențiat o  întărire semnificativă a apărării antitumorale la cei cu dietă vegană care aveau inclusă și o perioadă de 30-60 de minute de mers pe jos zilnic.  S-au prelevat probe de sânge de la femei cu cancer mamar, iar apoi aceste femei au practicat timp de 14 zile o dietă vegană și au făcut 30-60 de minute zilnic de exercițiu fizic ușor. După cele 14 zile s-a constatat o diminuare semnificativă a creșterii tumorale, dar și o creștere a puterii organismului de a ucide celulele tumorale.

     Rezultatele au demonstrat că exercițiile fizice ajută mult la oprirea creșterii tumorilor, dar  dieta vegană este de două ori mai puternică în extirparea celulelor tumorale.

     Deci pentru a avea un sânge neospitalier pentru  tumorile canceroase este necesară o dietă vegană prelungită!(FCT)

Leacurile lui Dumnezeu

Mierea de Manuka face minuni

      Mierea de Manuka provine din Noua Zeelandă și este produsă de albinele care polenizează arbustul de Manuka (Leptospermum scoparium). Ingredientul activ al mierii de Manuka este metilglioxalul care întreține efectele antibacteriene, antivirale, antioxidante și antiinflamatoare.

5.1 FOTO Mierea de Manuka.jpg

     Mierea de Manuka vindecă rănile, arsurile și furunculele, calmează durerile din gât, rezolvă problemele digestive și previne cariile dentare. Ea menține un mediu umed al plăgilor și constituie o barieră de protecție cu rol de prevenire a infecțiile microbiene din rană. De asemenea, amplifică regenerarea țesuturilor și reduce durerea la cei care suferă de arsuri. De pildă, un  grup de cercetători au urmărit  efectele aplicării unui pansament de miere de manuka pe un număr 40 de persoane cu răni care nu se vindecau. S-a constatat că 88% din răni au scăzut în dimensiuni și că mierea de Manuka a contribuit la crearea unui mediu acid al rănilor, care a ajutat la vindecarea rănilor. Un alt studiu a demonstrat că pansamentele cu  mierea de Manuka a micșorat timpul de vindecare și a dezinfectat rănile bolnavilor cu ulcer la  piciorul diabetic.

     Și, nu în cele din urmă, s-a dovedit că mierea de Manuka este deosebit de eficientă în tratarea infecțiilor produse de tulpini rezistente la antibiotice, cum ar fi Stafilococul auriu.

     S-a mai demonstrat că mierea de Manuka combate bacteriile care provoacă infecții ale căilor respiratorii superioare, cum ar fi Pseudomonas aeruginosa și Burkholderia spp. S-a observat eficacitatea mierii de Manuka împotriva acestor bacterii la persoanele cu fibroză chistică, inhibându-le creșterea și ajutând tratamentului cu antibiotice. De asemenea, are un rol deosebit de important și în tratarea infecțiilor respiratorii superioare!

     Combate, de asemenea, cu succes bacteria Helicobacter pylori care produce ulcerul gastric și, de asemenea, tulpinile de Clostridium difficile care provoacă inflamația intestinului.

     Înainte însă de a consuma acest tip de miere, ar fi bine ca oamenii să consulte un medic mai ales dacă suferă de diabet zaharaT ori dacă au alergie la mierea de albine.(FCT)

Plante care gestionează stresul și reduc anxietatea

Minunile medicinii Ayurvedice

6.1 FOTO Minunile medicinii Ayurvedice.jpg

    Nu e chiar ușor să găsești o plantă care să îți susțină claritatea minții și funcțiile cognitive! Aceste plante care aparțin sistemului Ayurvedic acționează pentru a gestiona stresul, pentru a reduce anxietatea, pentru a spori nivelurile de concentrare și a genera stări de fericire.

    Ele sunt numite nootropice și adaptogene, având  efecte pozitive, ajutând organismul uman să facă față  factorilor de stres și îmbunătățind funcțiile cognitive. Vă prezentăm câteva dintre ele:

a)Tulsi sau busuiocul sfânt

     Cea mai cunoscută plantă care conferă claritate minții din comoara Ayurvedică este busuiocul sfânt-tulsi , cunoscută ca „Regina plantelor”. Hindușii o consideră un instrument al zeității Tulsi/ Vrinda, consoartă a marelui zeu Vishnu. Tulsi se folosește pentru  binecuvântarea gospodăriile din India și se așază în preajma intrărilor. Deb Soule, de la „Asociația Grădinarilor și Fermierilor” care practică agricultura organică în statul Maine, a declarat că Tulsi manifestă proprietăți antioxidante, că reduce nivelurile de cortizol și influențează chimia creierului mult  mai mult decât medicamentele antidepresive, fără a avea efecte nocive. Utilizarea acestei plante „întărește țesutul nervos, activează claritatea minții, îmbunătățește memoria și calmează tensiunea nervoasă”.

b) Brahmi Gotu Kola

     Altă plantă care ajută la menținerea clarității minții este Brahmi Gotu Kola, care combate și stresul oxidativ. Cercetările curente au dovedit valoarea plantei în susținerea funcției cognitive la cei care au tulburări de memorie.

c) Ashwagandha

     Cercetările au dovedit că și Ashwagandha poate fi benefică pentru cei cu tulburări de memorie, dar și pentru cei care necesită de un stimulent pentru creier. Această plantă este capabilă să  producă inhibarea formării plăcilor de beta-amyloid, care constituie acumulări dure de proteine insolubile care se adună în neuroni. Planta a fost utilizată sute de ani de medicii Ayurvedici pentru a ameliora stresul și pentru a îmbunătăți concentrarea.

d) Turmericul

     Deși  mulți occidentali consideră că turmericul  este un condiment, acesta este folosit ca plantă vindecătoare în Ayurveda, în cazurile de inflamații sau de infecții. Oamenii de știință au dovedit că turmericul poate ameliora tulburările de natură neurologică, cum ar fi migrenele și depresiile care cauzează oboseala la nivel mental.

e) Amalaki sau Amla

     Amla este o binecunoscută sursă naturală de vitamina C. 100  de grame de Amla oferă de zeci de ori mai multă vitamina C decât, de pildă, o portocală. Studiile efectuate de cercetătorii australieni arată că există o legătură bine definită între vitamina C și unele funcții cognitive cum ar fi memoria, abilitățile ce țin de limbaj, de efectuarea calculelor, dar și în cazul unor tulburări mentale. Mai mult, susțin scientologii, vitamina susține refacerea creierului afectat de un eventual traumatism.

      Capacitatea curativă a plantelor, susține medicina Ayurvedică, trebuie legată de calitățile lor și de interacțiunea dintre ele și minte, corp, spirit. Niciunul dintre aceste beneficii nu poate proveni din metode artificiale. Plantele sunt, indiscutabil, părți integrante ale ciclul vieții.(FCT)

Âncora diverse sep
NR.40, septembrie 2021
Âncora d1 sep

Toată boala are...leac

Planta miraculoasă, premiată cu Nobel, care ucide coronavirusul!

    Cercetătorul Răzvan Dumitrescu a declarat că pelinul dulce omoară coronavirusul: „ Un cercetător din China a fost premiat pentru faptul că a descoperit un tratament antiviral pe bază de pelin dulce. Noi avem o plantă asemănătoare cu cea din China. Începem să aflăm că mai există și leacuri naturale care ar putea să ajute inclusiv în COVID-19″!

    Artemisia Annua sau Pelinul dulce poate trata eficient COVID-19. Planta este parte componentă a unui produs farmaceutic împotriva malariei produs în urma studiilor unei cercetătoare din China, care a primit premiul Nobel pentru acest lucru.

    În laboratoarele Stațiunii experimentale din Buzău se studiază, sub îndrumarea cercetătorului Costel Vânătoru, câteva soiuri de pelin și în special pelinul dulce despre care se crede că are efecte curative excepționale.

1.1 FOTO Pelinul dulce.jpg

    Pelinul crește, în România, în zonele mai aride, în flora așa zis spontană, fiind o pantă rezistentă la ...secetă.

    Cercetătorii de la Centrul de biologie farmaceutică din Heidelberg, Germania, au  publicat  în revista Clinical Infectious Diseases din 2008, un studiu care demonstrează că artemisinin are o activitate anti-virală extrem de puternică împotriva cytomegalovirusului si altor membrii ai familiei Herpesviridae (e.g., herpes simplex virus type 1 si virus Epstein-Barr), virusului hepatic B și virus hepatic C. Mai mult, stopează si replicarea virușilor hepatici B si C.

OMS a declarat că anumite  remedii tradiționale „pot atenua simptomele” coronavirusului, însă a spus că „nu există dovezi că aceste substanțe pot preveni sau vindeca boala”.

    Cercetătorul Costel Vânătoru, a declarat că pelinul dulce are, într-adevăr, destule calități curative: „Sunt opinii ale unor specialiști în domeniu care arată că ajută foarte mult în cazul acesta pelinul dulce, Artemisia annua. În trecut, la noi, se folosea pe scară largă la săpunul de casă. Poporul știa atunci cât de valoroasă era și nu facem acum decât să redescoperim ceea ce în trecut se știa foarte bine”.(FCT)

O boală gravă neluată în seamă

Bipolaritatea

2.1 FOTO Bipolaritatea.jpg

     Persoanelor care își schimbă brusc comportamentul li se zice bipolare. Această boală psihică influențează puternic atât comportamentul și existența persoanei, cât și pe a celor din jurul ei. A fi bipolar înseamnă a trece brusc de la hipomanie(emoții intense) la depresie.

    Acești suferinzi au nevoie, desigur, de tratament specializat pentru a depăși problemele psihice. Dacă o persoană intră în depresie, se va simți tristă și-și va pierde interesul pentru orice activitate. Când intră în manie se va simți fie euforică, fie foarte nervoasă. Din nefericire, aceste stări afectează judecata, comportamentul, somnul și chiar capacitatea de a gândi clar. Tulburările bipolare pot fi de cinci feluri și trebuie tratate corespunzător.

    Tulburarea bipolară I-persoanele suferă atât episoade depresive, dar și maniacale sau mixte. Astfel de episoade durează minimum 7 zile, iar când se manifestă  sever, bolnavul are nevoie imediată  de asistență medicală specializată.

    Tulburarea bipolară II- bolnavii au episoade depresive mai puțin severe, fără a avea însă vreunul episod maniacal.

    Tulburarea ciclotimică- este mai puțin severă decât celelalte, bolnavul având perioade alternante de episoade de hipomanie, depresie moderată și, uneori, episoade mixte.

    Rapid Cycling- intervine atunci când un individ are patru sau mai multe episoade de manie sau depresie într-un răstimp timp de un an.

    Episodul mixt-apare la persoanele care suferă simultan  simptome ale depresiei și ale maniei sau ale hipomaniei.

    Persoanele bipolare sunt predispuse la sinucidere și trebuie ajutate atât prin medicamentație corespunzătoare cât și prin psihoterapie.

    Se pare că printre cauzele care declanșează boala sunt  genele, schimbările cerebrale și chiar stresul. Chiar dacă nu s-a descoperit o genă care ar putea declanșa comportamentul bipolar, medicii cred că maladia  poate fi ereditară.

    Factorii declanșatori al tulburării bipolare ar putea fi : terminarea unei relații de iubire ,abuz fizic, sexual sau emoțional, moartea unui membru al familiei sau a partenerului de viață, tulburările de somn, probleme copleșitoare în cotidian, boli fizice.

    Tulburările bipolare au o frecvență de 1%. Cele mai afectate sunt persoanele între 15 și 19 ani, dar apare, mai rar, și la adulții de peste 40 de ani. Frecvența bolii nu este influențată de sexul celor afectați.

    Tulburarea bipolară este, se pare, rezultatul unui dezechilibru chimic la nivelul creierului. Substanțele care controlează funcțiile creierului,  neurotransmițătorii, includ noradrenalina, serotonina și dopamina. Dacă există cumva un dezechilibru la nivelul unuia sau mai multor neurotransmițători, o persoană poate să sufere unele simptome de tulburare bipolară. De pildă, s-a constatat că  episoadele de mânie sunt rezultatul unui nivel de noradrenalină prea mare, iar cele de depresie ne arată un nivelul de noradrenalină extrem de mic.(FCT)

Âncora d2 sep

Altă substanță naturală poate dezarma coronavirusul

Quercitina, pigmentul cu efect antiviral

     Unii medici continuă să nu se supună regulilor impuse de politicieni pentru o boală nici pe departe atât de periculoasă pe cât se spune. Un grup de cercetători canadieni au descoperit efectul vindecător al unui flavonoid natural din plante.

    Cercetările întreprinse de medicul canadian Michael Chrétien și de omul știință congolez Majambu Mbikay au demonstrat că quercitinul cunoscut drept un antiviral cu un spectru larg ar putea fi utilizat împotriva coronavirusului.

    Dr. Chrétien susține că Quercetinul este un „antiviral cu spectru larg” care a fost foarte eficient împotriva SARS, virusului Ebola și virusului Zika.  

3.1 Alimente bogate în quercitină.jpg

    Quercetina este un pigment aflat în numeroase fructe, legume și plante, care face parte dintr-o familie de bioflavonoide și influențează culorile și proprietățile medicale ale multor plante. Ea se găsește în plantele de canabis, în fructele de pădure, în mere, citrice, varză, roșii, ceapă, hrișcă, vin roșu ori ceai negru, ginko biloba și sunătoare. Acționează ca un antioxidant, neutralizând radicalii liberi, adică cei care provoacă leziuni celulare și ADN. Are proprietăți  antibacteriene și antiinflamatorii, precum și capacitatea de a preveni bolile neurologice și scăderea tensiunii arteriale.

    Pe lângă deja recunoscutele proprietăți antiinflamatoare, anti-mutagene și anticancerigene, Quercetinul are un eficient efect antiviral precum și capacitatea de a controla funcțiile enzimei celulare majore. Quercetinul poate acționa împotriva noului coronavirus, dar moleculă, Quercetina în combinație cu vitamina C, susțin specialiștii.

 Quercetina inhibă mulți viruși respiratori în celulele cultivate. Astfel, șoarecii cărora li s-a  inoculat  virusul meningoencefalitei sunt feriți de infecția letală prin quercetină, funcție de doza administrată .„Aceste efecte benefice sunt abolite dacă compusul este administrat timp de 3 zile, o dată pe zi sau prin injecție subcutanată. Acest lucru poate sugera că efectele antivirale pot depinde de o concentrație inhibitoare minimă sau de o formă de conversie metabolică a medicamentelor. Tratamentul cu quercetină a prezentat, de asemenea, un efect benefic la șoarecii imunocompetenți infectați cu virusul Mengo, unde a scăzut severitatea leziunilor organelor. Sportivii suplimentați cu quercetină sunt protejați de sensibilitatea indusă de stres la infecția tractului respirator superior,  care nu a fost legată de imunomodulare.”, susțin specialiștii în domeniu.(FCT)

Top 10

Țările cu cele mai frumoase femei din lume

4.1 FOTO Miss Universo Venezuela 2021 is Luiseth Materán.jpg

     Clasamentele întocmite în vederea stabilirii ordinii celor mai frumoase femei din lume nu pot fi decât, bineînțeles, subiective. Pe parcursul timpului s-au făcut zeci de asemenea clasamente. Româncele, înzestrate de Dumnezeu, au obținut mereu locuri fruntașe.

    În 2019, missology.com, site specializat în modă și frumusețe feminină, a realizat un top al țărilor unde se află cele mai frumoase femei. România a ocupat un binemeritat loc 12.

    Iată, cum arată clasamentul cu statele unde trăiesc  cele mai frumoase femei :

Venezuela- Femeile din această țară au câștigat de multe ori titlurile de Miss Universe și Miss World. Frumusețea lor exotică i-a determinat pe specialiștii în domeniu să decidă că aici  trăiesc cele mai multe femei frumoase din lume.

Filipine-Și însă în această țară insulară din Pacific trăiesc multe femei frumoase. Trăsăturile lor asiatice le accentuează frumusețea, făcându-le apreciate de bărbații din toată lumea.

Mexic-Aici și brunetele, și blondele sunt apreciate pentru trupurile lor sexy, bine făcute și pentru frumusețea lor exotică.

Africa de Sud - Frumusețea nu are limite, iar bărbații susțin că în această țară există nenumărate femei deosebit de frumoase.

Vietnam-Printre cele 95 de milioane de locuitori ai acestui stat poți găsi, probabil, cele mai frumoase femei din lume.

Thailanda-Bărbații care au vizitat țara o consideră un tărâm de vis, unde femeile frumoase sunt la tot pasul.

Puerto Rico-Această țară micuță este considerată de către bărbați Raiul pe Pământ. Multe vedete  își petrec concediile în acea zonă. Femei frumoase sunt peste tot, mai mult ,clima favorizează îmbrăcămintea sexy.

Indonezia-Indonezienele au un ten curat, strălucitor, păr negru și lucios, și sunt de înălțime  medie.

Columbia-În Țara cafelei sunt unele dintre cele mai superbe femei din lume. Majoritatea lor au  pielea mulatră și corpuri de invidiat.

Statele Unite ale Americii-Cea mai celebră țară a lumii are și unele dintre cele mai frumoase și elegante femei de pe glob.

    În acest clasament România se află pe poziția a 12-a. Turiștii care ne-au vizitat țara au rămas uimiți  de frumusețea româncelor.(FCT)

Într-o biserică datând din secolul al V-lea

Arheologii au descoperit o piatră pe care scrie „Hristos, născut din Maria”

5.1 FOTO inscriptie-iisus-IAA.webp

     Autoritatea Antichităților din Israel (IAA) a făcut public faptul că arheologii au dezgropat o binecuvântare creștină dăltuită pe o piatră care conține cuvintele „Hristos, născut de Maria”.

    Inscripționată în limba greacă ,piatra era parte componentă a unui buiandrug( element de construcție aflat deasupra unei porți, ferestre sau uși) și era o decorațiune a intrării într-o biserică din et-Taiyiba, așezare din nordul Văii Jezreel din Israel. Biserica a fost construită la sfârșitul secolului al V-lea e.n. pe timpul Imperiului Bizantin. S-a descoperit și că biserica avea un pavaj în mozaic dispus într-o formă geometrică.

    Leah Di-Segni, cercetător la Institutul pentru Arheologie al Universității Ebraice din Ierusalim, crede că inscripția era creată chiar pentru ceremonia de dedicare a sfântului locaș:spunea inscripția. „Hristos, născut de Maria. Această lucrare a celui mai temător și evlavios episcop Teodosiu și mizerabilul Toma a fost construită din temelie. Oricine intră trebuie să se roage pentru ei”, spunea inscripția.

    Cel mai probabil, fraza „Hristos, născut din Maria” a fost inscripționată în scopul de a-l proteja pe cititor de tot ce-i rău, fiind o expresie comună utilizată în documentele acelei perioade, zice Di-Segni. „Inscripția îi întâmpină și îi binecuvântează pe cei care intră. Așadar, este clar faptul că această clădire era o biserică, și nu o mânăstire. Bisericile îi întâmpinau pe credincioși la intrare, în timp ce mânăstirile nu făceau acest lucru”, a mai spus istoricul.  

    Inscripția face referire la unul dintre primii creștini, fondator al bisericii, un episcop regional pe nume Teodosiu care avea autoritate asupra metropolei care includea și et-Taiybia, după cum precizează și Live Science. „Aceasta este prima dovadă a existenței bisericii bizantine în satul et-Taiyiba și se numără printre alte descoperiri care atestă activitățile creștinilor care trăiau în această regiune”, a declarat arheologul Walid Atrash.

    Corpul de arheologi mai descoperise urmele unei biserici datând din epoca Cruciadelor precum și rămășițele unei alte biserici în zona Bet She’an.(FCT)

Farmacia lui Dumnezeu

Leacuri pentru cei care au avut COVID sau bronșită acută

6.1 FOTO Lidia Fecioru.jpg

    „Pentru că sunt foarte mulți care au bolit de COVID și au rămas cu sensibilitate pulmonară și bronșică există o rețetă foarte bună. Se iau 100 grame de hrean, 100 grame usturoi, 100 grame ceapă și 300 grame de miere. Totul se amestecă la un loc și se ia de 3 ori pe zi câte o lingură. Deja îmbunătățirea se vede din a doua zi. Putem pune toate ingredientele într-un robot de bucătărie sau un blender pentru a ieși totul mai rapid” a spus Lidia Fecioru. Pentru bronșită, ea ne recomandă un leac pe care trebuie să-l bem în fiecare seară: „Suntem în perioada rece și ne tușesc copiii, mai tușim și noi, nu e obligatoriu să avem SARS-CoV-2, există și viroze, o bronșită cronică. Se fierb 250ml de lapte, îl lăsăm să se răcească puțin după care amestecăm într-un blender o linguriță 

de unt topit, o jumătate de linguriță de bicarbonat și un gălbenuș de ou. Batem bine și bem. Pentru adulți se poate adăuga și o lingură de cognac. Se face 5 zile acest tratament, bem o dată pe zi, seara înainte de culcare”.

    Există și un ceai bun atât pentru sistemul nervos, cât și pentru imunitate. Este vorba de un amestec care se poate face și în casă. „Trebuie doar să avem busuioc, sunătoare și mentă”, a spus bioenergoterapeutul Lidia Fecioru, la rubrica „Leacul zilei”, pe postul Tv, Antena 3.„Se ia o lingură cu vârf de oregano sau busuioc, o lingură cu vârf de sunătoare și una mare cu mentă. Se amestecă toate la un loc și turnăm un litru de apă peste, fierbem și lăsăm acolo 10-15 minute. Bem acest ceai fără să separăm de plantă și bem seara înainte de culcare. Cei care nu consumă apă destulă, pot bea de după-amiaza".(FCT)

Âncora diverse octombrie
NR.41, octombrie 2021

Știința nu minte!

Âncora d1 oct

Tratamente naturale împotriva coronavirus

1.1 Tratamente naturale anti Covid.jpeg

   Trebuie specificat, de la bun început, că există deja 15 remedii naturale confirmate împotriva coronavirusului, iar studiile științifice sunt departe de a se fi...oprit! După cum veți vedea tot leacurile din farmacia Domnului sunt cele mai importante, acțiunea lor conducând la mii și mii de cazuri vindecate!

   Astfel, remediile naturale cu efect verificat benefic împotriva CORONAVIRUS-COVID-19 sunt:

  Quercitina ,vitamina C, vitamina D, uleiul de Oregano, usturoiul,  zincul, melatonina ,seleniul, propolisul și resveratrolul.

   Quercetina, tratament împotriva CORONAVIRUS

  Quercetina este un flavonoid antioxidant, un compus natural prezent in multe alimente uzuale. Are un efect antiviral, antialergic si imunomodulator. Cele mai importante surse naturale de Quercetina (în mg/IOOg): fructe de soc-42,șeapă roșie-33, ceapă albă- 21, afine -15 ,ardei iute verde -15, kale-7,7, afine- 5,1, mere roșii-4,7, salată-4,5, pere-4,5. Spanac- 4,1. Cercetători spanioli din Madrid si Zaragosa au dovedit ca quercitina  oprește activitatea enzimatica a 3CLpro, o proteina cheie în multiplicarea acestui virus, conducând la  inhibarea  si la distrugerea lui.

Mod de administrare Quercetina: de 2 ori pe zi câte 250-500mg.

   Vitamina C, sprijină organismul  împotriva coronavirusului. Ea este foarte eficientă în sporirea imunității și în tratarea  gripelor sau infecțiilor. Vitamina C creste rezistenta culturilor de organe traheale de embrioni de pui la infecția cauzata de un coronavirus aviar și modifică susceptibilitatea la diferite infecții bacteriene și virale, protejându-le împotriva  coronavirusului aviar. Studiile controlate cu placebo au arătat că durata si severitatea  răcelilor se reduc în grupurile cărora li s-a administrat vitamina C, astfel că infecțiile respiratorii virale la oameni sunt reduse de nivelul vitaminei C. Vitamina C poate reduce, de asemenea, și pneumonia; trei studii pe subiecți umani au demonstrat o incidență mult mai mică de pneumonie în grupurile care luau vitamina C, ceea ce înseamnă că vitamina C  afectează susceptibilitatea la infecții a tractului respirator inferior.

Mod de administrare Vitamina C: de 2-3 ori pe zi câte 1000-3000mg.

   Vitamina D, previne forme grave de CORONAVIRUS, fiind recunoscută ca vitamina oaselor însă ea este ,de fapt, un imunomodulator, care poate influența inclusiv gravitatea infecției cu COVID-19. Conform studiilor efectuate de cercetătorii de la GrassrootsHealth Institute , 96% dintre cei care au avut o concentrație optimă de Vitamina D în sânge (peste 30ng/ml) au făcut forme  ușoare de infecție cu COVID-19!

   Mod de administrare Vitamina D: 1000-5000 UI pe zi, preferabil în timpul mesei, fiind o vitamină liposolubilă se absoarbe mai bine în timpul mesei.

   Legătura dintre vitamina D și Magneziu: Suplimentarea cu vitamina D, ar putea duce la o deficiență de magneziu în organism, astfel se recomandă administrarea compensatorie de Magneziu. Vitamina D este stocată într-o formă inactivă (25 [OH] D) în organism și trebuie transformată într-o formă activă, numită calcitriol (1,25 [OH] 2D), pentru a putea fi utilizată. Este, așadar, nevoie de Magneziu pentru a transforma vitamina D inactivă în formă  activă. Dacă nu ar fi Magneziul, vitamina D ar rămâne inactivă. În lipsa Magneziului, celulele organismului nu vor putea folosi vitamina D în ciuda abundenței sale. Astfel Vitamina D consumă rezervele de Magneziu, care sunt și așa mici la o mare parte din populație. Efectele deficitului de magneziu sunt aritmiile cardiace, puseele de hipertensiune , tulburări de somn, crampe musculare.

   Uleiul de oregano bogat în carvacrol este benefic în  multe infecții, bacteriene sau virale. Un studiu realizat de BURRIS Institute confirmă acțiunea uleiului de oregano împotriva coronavirusului.

Mod de administrare Ulei de Oregano: de 1-3 ori pe zi câte 1 capsulă (se administrează cu precauție la persoanele cu sensibilitate gastrică).

   Usturoiul în prevenția in CORONAVIRUS

  Cercetările arată arata ca diverși compuși  de Allium sativum (usturoiul) pot reduce expresia citokinelor proinflamatorii si de a inversa anomaliile imunologice la niveluri mai acceptabile. Usturoiul este binevenit înainte de a fi infectat cu virusul SARS-CoV-2. Allium sativum este  recunoscut pentru proprietățile sale imunomodulatoare, antimicrobiene, antiinflamatorii, antimutagene, antivirale si antitumorale. Usturoiul pare că inversează majoritatea disfuncțiilor sistemului imunitar apărute la bolnavii de COVID-19. Rolul Leptinei în stimularea citokinelor proinflamatorii și în scăderea apetitului demonstrează posibilul efect benefic al scăderii țesutului adipos proinflamator si ameliorarea unor simptome apărute în timpul infecției COVID-19.

Mod de administrare Usturoi: de 3 ori câte 1 capsulă pe zi sau 5 căței de usturoi proaspeți

   Zincul, aliat impotriva SARS-COV-2

   Este bine cunoscut că zincul (Zn) poseda o varietate de proprietăți antivirale directe si indirecte, care funcționează prin diferite mecanisme. Suplimentele de Zinc au capacitatea de a spori imunitatea antivirala, atât cea  înnăscuta, cât și cea dobândita. Zincul are un rol important și în restabilirea funcțiilor celulelor imune epuizate și îmbunătățește funcția normală a celulelor imunitare. Zincul  acționează într-o maniera sinergică  când este administrat concomitent cu terapia antivirala standard, cum s-a demonstrat, de altfel. la pacienții cu hepatită C, HIV si SARS-CoV-1.Eficiența Zincului împotriva unui număr mare de viruși se face prin intermediul proceselor fizice, cum ar fi acapararea virusului, ori stabilizează membrana celulară, ceea ce poate contribui la blocarea pătrunderii virusului in celulă. Zincul poate inhiba replicarea virală alterând procesarea proteolitică a poliproteinelor replicazei (enzimei virale de înmulțire) si a ARN-polimerazei. Zincul  diminuează activitatea de sintetizare a ARN a nidovirusurilor, clasă din care face parte și SARS-CoV-2.

Mod de administrare ZINC: 15-50 mg pe zi.

  Melatonina este cunoscută ca fiind hormonul somnului, iar legătura sa cu remediile împotriva COVID este paradoxală. Se cunoaște că are numeroase proprietăți benefice în complicațiile virale, inflamații și imunitatea scăzută. Deci poate gestiona stresul oxidativ ă, de asemenea, poate regla răspunsul imunitar. Prin urmare poate fi benefică împotriva covidului!

Mod de administrare Melatonina: o capsulă de 3-5 mg seara.

   Seleniul si incidenta SARS-COV-2

Seleniul este un  microelement cu efecte imunomodulatoare  care sprijină organismul  în lupta cu virușii. Studiile relevă o relație directă între nivelurile scăzute de Seleniu și coronavirus. Rezultatele sunt relevante privind asocierea dintre ratele de vindecare pentru COVID-19 și optimizarea nivelului de seleniu. S-a observat o patogenitate  mai ridicată în cazul deficitului de seleniu pentru SARS-CoV-2.

Mod de administrare Seleniu: 100-200 micrograme pe zi.

   Propolisul, redutabil în CORONAVIRUS

  Propolisul, o rășină recoltată și produsă de albine este utilizată, din cele mai vechi timpuri, în medicina tradițională. În timpul pandemiei de coronavirus s-a constatat că o parte dintre componentele propolisului opresc intrarea virusului in celule.S-a constatat că propolisul a promovat imunoreglarea citokinelor pro-inflamatorii, inclusiv reducerea IL-6, IL-1 beta și TNF-α, un factor major de mortalitate în boala COVID-19 avansata. Propolisul și-a dovedit eficiența în tratamentul diverselor comorbidități  extrem de periculoase la pacienții cu COVID-19, cum ar fi bolile respiratorii, hipertensiunea arterială, diabetul ori cancerul. Propolisul este. Prin urmare,  o opțiune terapeutica relevantă și ușor de administrat pe cale orală.

Mod de administrare Propolis:1-3 picături pe kg corp, pe zi, divizate în 3-4 prize pe zi; pentru o persoană de 70kg-2×70=140; deci aprox. 50 pic. de 3 ori pe zi.

   Nu se administrează diluat în apă sau direct în gură deoarece anumite substanțe precipită, scăzându-i astfel efectul și absorbția, ci se ia în combinație cu miere sau pe pâine.

   Resveratorul favorizează lupta împotriva coronavirusului

  Resveratrolul este un antioxidant extras din strugurii roșii,  care  are o acțiune favorabilă în prevenția și vindecarea coronavirusului. O echipă de scientologi de la Universitatea din Groningen din Olanda, au demonstrat că un produs vegetal natural, resveratrolul și analogul său structural, pterostilbenul, au efecte antivirale de lungă durată împotriva infecției severe cu coronavirus respirator acut 2 (SARS-CoV-2). Resveratrolul și pterostilbenul interferează eficient cu etapele post-intrare ale ciclului de replicare a virusului și activitatea lor antivirală este de lungă durată. Datele arată faptul că resveratrolul și pterostilbenul sunt compuși antivirali promițători în tratarea infecției cu SARS-CoV-2.

Mod de administrare Resveratrol: de 2 ori pe zi câte 1 capsulă.

   Turmeric, antiinflamator de mare ajutor in COVID-19

   Turmericul. este un antioxidant, antiinflamator și imunostimulator recunoscut.  Curcumina, cunoscută pentru abilitățile sale farmacologice, poate fi considerată ca un potențial candidat în regimul terapeutic anti Coronavirus. Deoarece COVID-19 are o multitudine de consecințe fiziopatologice, inclusiv leziuni pulmonare, răspuns inflamator crescut, coagulopatie și leziuni multi-organe,  studiul de față rezumă mai multe dovezi ale beneficiilor farmacologice ale curcuminei în manifestările clinice asociate COVID-19. Curcumina poate împiedica intrarea celulară, replicarea SARS-CoV-2, poate preveni și repara leziunile asociate COVID-19 ale pneumocitelor, celulelor renale, cardiomiocitelor, celulelor stem hematopoietice etc. Efectele protectoare al curcuminei sunt de legate de creșterea numărului de citokine proinflamatorii în infecția cu COVID-19.

Mod de administrare Turmeric-Curcumin: Turmeric capsule: de 3 ori pe zi câte 1 capsulă. Turmeric lichid: se dizolvă câte 5-6 picături în 200ml apă și se beau de 1-3 ori/zi.

   Iată ce combinație  recomandăm în CORONAVIRUS:

   Cu toate că suntem adepții tratamentelor personalizate pentru fiecare pacient în parte, multitudinea de solicitări din ultima perioada ne determină sa facem o recomandare generală, fără pretenția de a fi potrivita tuturor. Recomandarea noastră este o combinație între vitamina C, vitamina D, quercetina, propolis, Zinc și Seleniu. În funcție de caz se poate adăuga gemoderivat  de Caprifoi sau ulei de Oregano.

   Nu scăpați din vedere că imunitatea organismului este un mecanism  complex care depinde de  mulți factori: nivel de stres, somn si odihna, aportul de nutrienți favorabili – alimentație echilibrată, mișcarea fizică, predispoziții diverse, șocuri emoționale,etc.

   Tratați cu multă responsabilitate  propria imunitate si acționați, în special, în mod preventiv. E mai ușor să previi decât sa tratezi, inclusiv în cazul CORONAVIRUS! Având imunitatea puternica, chiar daca vei lua virusul, te vei încadra, probabil, pe lista celor asimptomatici.(FCT)

Un păcat greu

Bârfa denigrează adesea oamenii buni

2.1 FOTO Bârfa.jpg

   Bârfa a apărut, probabil, acompaniindu-i pe primii oameni biblici și constituie un act prin care o persoană zice alteia lucruri peiorative despre o a treia persoană. Discuția urmărește denaturarea adevărului și propagarea unei imagini negative despre cea de-a treia persoană, sub aparența dorinței de a-i face un... bine.

   Cartea Sfântă crede că bârfa  își are originea în mândria și invidia diavolului față de om. E evident, cum  încă de la Începuturi, diavolul, cu înfățișare de șarpe, discută în grădina Raiului cu Eva, bârfindu-l chiar pe... Dumnezeu.

  Cel mai bârfit personaj din istorie, rămâne, fără îndoială, chiar Fiul Domnului, Iisus Hristos. Necredincioșii îl bârfesc și în zilele noastre, deoarece el le arată Calea lui Dumnezeu. Tot bârfa este cea care a făcut ca Iisus să fie arestat și răstignit. „Arhiereii și tot sinedriul căutau împotriva lui Iisus mărturie ca să-L dea la moarte, dar nu găseau. Că mulți mărturiseau mincinos împotriva Lui, dar mărturiile nu se potriveau” (Marcu 14, 55-56).

   Iisus Hristos a spus că bârfa se naște în inima omului și a atenționat că fiecare cuvânt rostit atrage după sine o responsabilitate, iar acel cuvânt va fi analizat la judecată.

   „Omul bun, din vistieria cea bună a inimii sale, scoate cele bune, pe când omul rău, din vistieria cea rea a inimii lui, scoate cele rele. Căci din prisosul inimii grăiește gura lui” (Luca 6, 45).

   „Vă spun că pentru orice cuvânt deșert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteală în ziua judecății. Căci din cuvintele tale vei fi găsit drept, și din cuvintele tale vei fi osândit” (Marcu 7, 21-23).

   Așadar, Cuvântul a fost dat de Dumnezeu, astfel încât trebuie rostit cu mare grijă, deoarece te poate înălța, dar și distruge.

   „Iată și corăbiile, deși sunt atât de mari și împinse de vânturi aprige, sunt totuși purtate de o cârmă foarte mică încotro hotărăște vrerea cârmaciului. Așa și limba: mic mădular este, dar cu mari lucruri se fălește! Iată puțin foc și cât codru aprinde! Foc este și limba, lume a fărădelegii! Limba își are locul ei între mădularele noastre, dar spurcă tot trupul și aruncă în foc drumul vieții, după ce aprinsă a fost ea de flăcările gheenei. Pentru că orice fel de fiare și de păsări, de târâtoare și de vietăți din mare se domolește și s-a domolit de firea omenească, Dar limba, nimeni dintre oameni nu poate s-o domolească! Ea este un rău fără astâmpăr; ea este plină de venin aducător de moarte. Cu ea binecuvântăm pe Dumnezeu și Tatăl, și cu ea blestemăm pe oameni, care sunt făcuți după asemănarea lui Dumnezeu. Din aceeași gură ies binecuvântarea și blestemul. Nu trebuie, frații mei, să fie acestea așa” (Iacov 3, 4-10).

   S-ar putea spune că bârfa este apanajul oamenilor răi, însă mulți bârfesc și nu consideră că fac ceva rău! Cartea Sfântă le cere creștinilor să se ferească de aceste persoane.

   „Acela e un îngâmfat, care nu știe nimic, suferind de boala discuțiilor și a certurilor de cuvinte, din care pornesc: ceartă, pizmă, defăimări, bănuieli viclene, gâlcevi necurmate ale oamenilor stricați la minte și lipsiți de adevăr, care socotesc că evlavia este un mijloc de câștig. Depărtează-te de unii ca aceștia”. (1 Timotei 6, 4-5).(FCT)

Âncora 1
Âncora d2 oct

Leacul chinezilor

Caprifoiul vindecă bolnavii de coronavirus

   Presa chineză atenționează că noul coronavirus a fost eradicat cu sprijinul celebrei medicine tradiționale a țării.

  Diplomația chineză își promovează insistent medicina tradițională, fapt reflectat de toate mijloacele mass-media. După cum afirmă Global Times, peste 90% dintre bolnavii coronavirus s-au vindecat datorită rețetelor ancestrale bazate pe plante și rădăcini.

  În ziarul Cotidianul Poporului se afirmă că boala se vindecă sigur cu ajutorul caprifoiului, plantă extrem de utilizată în întreaga Asie, ba chiar și în Rusia. Jurnaliștii chinezi de la China Daily afirmă chiar că toată nomenclatura rusă folosește această plantă. Caprifoiul fortifică sistemul imunitar și este extrem de eficient împotriva coronavirusului.

  Tot jurnaliștii comuniști afirmă că medicina tradițională aduce anual, la bugetul țării, peste 500 de miliarde de dolari, cu 70% mai mult decât în 2017 Na, unii vând produse pe bază de fetuși umani și mor pe capete, alții se bazează pe plantele din farmacia Domnului,și...scapă!(FCT)

3.1 FOTO Caprifoi Mâna Maicii Domnului.jpg

Misivă cu tâlc

Rânduri de la Albert Einstein

    Prin 2012, o scrisoare a celebrului Albert Einstein a fost vândută, la o licitație, cu peste trei milioane de dolari. După ce mai bine de cinci ani, atât ateii cât și credincioșii și l-au...disputat, Einstein clarifică, oarecum, raporturile dintre oamenii de știință și credincioși.

    „Domnule Gutkind,

  Inspirat de sugestiile repetate ale lui Brouwer, am citit cartea dumneavoastră și va mulțumesc că mi-ați împrumutat-o. Avem multe în comun în ceea ce privește atitudinea față de viață și față de oameni. Idealul dumneavoastră personal, care luptă pentru eliberarea dorințelor orientate către sine și pentru construirea unei vieți nobile, cu accent pe elementul pur uman ne unește și arată că avem acea „atitudine americană”.

   Cu toate acestea, fără sugestia lui Brouwer, nu cred că v-aș fi citit niciodată cartea pentru că este scrisă într-un limbaj care îmi este inaccesibil. Cuvântul Dumnezeu nu reprezintă pentru mine decât o expresie și un produs al slăbiciunii umane. Biblia este pentru mine o colecție de legende onorabile, dar primitive și copilărești. Nici o interpretare, oricât de subtilă ar fi ea, nu-mi poate schimba această percepție. Pentru mine, religia evreiască, la fel ca toate celelalte religii, este o întrupare a celor mai copilărești superstiții. Și evreii, popor din care fac parte și eu, nu sunt mai presus decât alți oameni. În ceea ce privește experiența mea cu alte grupuri de oameni, nici ele nu sunt mai bune decât altele, deși sunt protejate de cele mai rele cancere printr-o lipsă de putere. Nu văd nimic altceva special la ele decât asta. Găsesc dureros faptul că dumneavoastră pretindeți o poziție privilegiată și că încercați să apărați această poziție prin zidurile mândriei. Ca om, pretindeți, că să spun așa, o dispensă de la cauzalitatea acceptată, iar ca evreu, de la monoteism. Dar o cauzalitate limitată nu mai este deloc cauzalitate, așa cum minunatul Spinoza a recunoscut…

  Chiar dacă am prezentat diferențele dintre convingerile noastre intelectuale, îmi este totuși clar că suntem apropiați în privința altor lucruri esențiale (în evaluarea comportamentului uman, de exemplu). Cred că ne-am înțelege destul de bine dacă am purta o discuție pe marginea unor lucruri concrete.

Cu mulțumiri prietenoase și cele mai bune urări,

   Al dumneavoastră,

   A. Einstein”(FCT)

Notă. Mi se pare chiar ciudat și prea anticipat, anul...apariției scrisorii și ce se pretinde că ar fi afirmat Einstein. Poporul evreu, atât de greu încercat în aceste zile, ar trebui să citească afirmațiile lui Einstein în contextul...actual.

FOTO Scrisoarea lui Einstein.jpg

Cetatea Colț din Hunedoara

Locul unde Jules Verne a iubit o româncă

5.1 FOTO Cetatea Colț.jpg

  Renumele Cetății Colț din județul Hunedoara, care a aparținut familiei Cândea-nobili din Țara Hațegului- renumită pentru bogățiile și aspirațiile ei, a fost evidențiat de însuși Jules Verne, îndrăgostit sadea de o enigmatică româncă, pe nume Luiza.

   Cetatea Colț a fost construită în a doua jumătate a secolului XIV de o cunoscută familie de nobili români, cea a cneazului Cândea. Ea păstrează cel mai vechi nume românesc din întreaga provincie. Aderând la religia catolică, familia Cândea a avut o ascensiune fulminantă, doar că s-au împărțit în două, ramura maghiarizată Kendeffy fiind cea care a fortificat cetatea. Cu zidurile îngroșate și cu turnuri de apărare masive, fortificația a rezistat cu succes luptelor din secolul al XVII-lea cu turcii și tătarii. După ce Banatul s-a eliberat de turci, familia Kendeffy s-a mutat în castelul  din Sântămărie Orlea.

  Între 1310-1315 familia Cândea a construit și o biserică în care, în a doua jumătate a secolului XV-lea, au viețuit câțiva sihaștri. Turnul de formă pătrată de deasupra altarului, cu vârful în formă de piramidă, avea în interior trei camere și folosea drept locuință pentru primii monahi de la Colț, ei coborând din turn direct în biserică. Pe piatra funerară a unui mormânt care există și în ziua de azi poate fi văzută inscripția „popa Kir Ghenadie”.

  Poate că Cetatea ar fi rămas și azi în uitare, dacă nu i-ar fi atras atenția celebrului scriitor francez Jules Verne.  La început, cercetătorii operei marelui prozator francez, au bănuit că în romanul „Castelul din Carpați” ar fi vorba de Castelul Bran, dar apoi au realizat că, de fapt, acțiunea a avut loc la Cetatea Colț. S-a concluzionat, în baza documentelor cercetate, că Jules Verne a călătorit prin Transilvania, însoțit de o frumusețe de femeie din Homorod, despre care se spune că ar fi fost ultima iubire a prozatorului.

  Biografii lui Jules Verne susțin că în perioada cuprinsă între 1882 și 1886, n-au reușit să afle cu precizie locurile prin care s-a perindat scriitorul, dar se pare că a fost vorba de ținuturile Transilvaniei. Oamenii vorbeau de o tânără de 17 ani care, în timpul pregătirilor de nuntă, a fugit, pur și simplu, de acasă! Era vorba, cel mai probabil, de Luiza Teutch, „unica sirenă”, cum îi spunea Jules Verne, care l-a însoțit în tot acest răstimp. Ulterior s-au despărțit, Luiza mutându-se la București și măritându-se cu un alt bărbat. Cei doi și-au scris multă vreme de-atunci înainte.

  O familie din București a găsit prin 1944, într-un scrin vechi ,câteva dintre scrisorile de dragoste ale lui Jules Verne către iubita lui ,Luiza. Ea a păstrat corespondența pe care a lăsat-o moștenire nepoților ei, împreună cu darurile primite de la scriitor: un ceas cu pendul, două machete ale iahturilor lui și câteva din volumele sale. Simon Săveanu, în volumul „Pe urmele lui Jules Verne în România” spune că între anii 1882-1884, celebrul romancier francez at fi fost apropiat de o tânără, Luiza Müller, care provenea din Homorod. Împreună cu ea ar fi efectuat o călătorie pe Dunăre până la Giurgiu, apoi ar fi ajuns cu trenul la București și la Brașov și, în cele din urmă, la Homorod, prilej cu care ar fi vizitat și Castelul Colț.

  Și astăzi, castelul pare plin de viață. Te aștepți în orice clipă să-i vezi pe boierii Cândea sau să auzi vocea cântăreței italiene de operă, Stilla, eroina principală a volumului lui Jules Verne.(FCT)

Âncora d3 oct

Rețeta lui Dalai Lama

Tratament naturist împotriva cancerului

  Cancerul este ,poate, cea mai înspăimântătoare boală care există, oamenii asociindu-l  cu moartea apropiată. Totuși, nu demult, celebra vizionară, fosta cântăreață Carmen Harra a dezvăluit ,la televiziunea americană, un leac pe care îl avea de la Dalai Lama și pe care îl cunoștea de mai bine de 25 de ani.

6.1 FOTO Tratament naturist impotriva cancerului.jpg

   Astfel, cunoscuta clarvăzătoare a dezvăluit rețeta unui macerat care previne transformarea celulelor sănătoase în celule cancerigene. Pentru a obține acest amestec este nevoie de două lămâi întregi, patru linguri de miere de albine, patru căței de usturoi și o lingură de bicarbonat. Se storc lămâile și se amestecă sucul rezultat cu restul ingredientelor. Amestecul rezultat se pune la macerat o săptămână. Apoi, se ia câte o linguriță în fiecare dimineață.

Foarte indicat este să renunți să mai consumi produse din carne și să nu-ți lipsească niciodată din alimentație legumele și fructele.

   Și încă ceva: evită cât poți zahărul, deoarece acesta hrănește celulele canceroase și hidratează-te permanent cu apă sau cu ceai.

   Acest tratament ajută la detoxifierea organismului, crește imunitatea și energizează!(FCT)

Stimați cititori, va informăm, cu drag, că începând din ianuarie 2021, publicația lunară "ROMÂNI ÎN LUSITANIA" va apare și online. Numerele vechi, de la 1 până la 31 le puteți găsi in pagina de ARHIVĂ. Pentru PUBLICITATE, vă rugăm să ne contactați pe adresa de email: romani.lusitania@yahoo.com.

© 2023 por Nome do Site. Orgulhosamente criado com Wix.com

steag.png
bottom of page